BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Bisoca este o comună din nordul județului Buzău, situată la aproximativ 1000 de metri altitudine. Peisajele sunt foarte frumoase, indiferent de anotimp, iar cătunele răsfirate pe pantele munților aduc aminte de satele arhaice din operele lui Sadoveanu. În ultimii ani, noi am vizitat de câteva ori acest areal, fiind atrași de frumusețea locurilor și de cele câteva obiective din zonă: mănăstirile Poiana Mărului și Găvanu, pădurea” Lacurile din Bisoca” (o rezervație mixtă - forestieră, botanică și geologică) sau de” Masa lui Bucur” (o stâncă imensă, de circa 150 de tone, despre care se spune că a slujit drept masă ciobanului Bucur, după unii, sau haiducului Bucur, după alţii, cel care a întemeiat Bucureştiul).
În acest an am ajuns de două ori la Bisoca, prima dată prin luna februarie, iar a doua oară la finalul lunii mai. Am realizat de fiecare dată primul popas în arealul rezervației” Lacurile din Bisoca” .
Lacul Limpede este principalul punct de atracție, așa că am pornit la pas și în câteva minute ne aflam pe malul său. Lacul era înghețat în acea zi de februarie, iar brazii semeți din jur se oglindeau în gheața străvezie. A durat cam 20 de minute să dăm un ocol complet lacului, urmărind poteca destul de bine definită. La câteva sute de metri se află un alt loc interesant - este vorba despre Lacul Negru (sau Lacul Sec). Acesta este colmatat complet în prezent, dar se observă destul de bine locul unde s-a aflat.
Mai trebuie spus că în imediata vecinătate se află o locație de cazare interesantă, respectiv cabana Lacul Limpede. Ne-am cazat acolo în urmă cu mai mulți ani și a fost în regulă (vezi impresii).
Ceea ce ne-a mâhnit în luna mai, când am revenit la Bisoca, a fost faptul că mulți dintre pinii falnici din rezervație au fost culcați la pământ de o vijelie care s-ar fi produs în luna martie. Păcat!
Mănăstirea Poiana Mărului a fost al doilea obiectiv de la Bisoca pe care l-am vizitat anul acesta. Lăcașul de cult este o adevărată oază de spiritualitate, aflându-se în mijlocul unei păduri, unde se ajunge pe un drum forestier destul de bine întreținut.
Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost pusă pe la 1730 de către Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului. Biserica mare este realizată din lemn și poartă hramul” Duminica Tuturor Sfinților” , fiind ridicată în anul 1810. Impresionează faptul că picturile exterioare pe lemn din partea superioară a zidurilor încă rezistă, deși trecerea timpului și-a lăsat amprenta.
Mănăstirea are în componență și o biserică mai mică, realizată tot din lemn. Ambele biserici se află pe lista monumentelor istorice.
Ce am mai făcut la Bisoca?! Păi, în afară de vizitarea obiectivelor prezentate anterior și de multe fotografii, în luna mai am cules flori de soc, dar și muguri de brad (siropul obținut este preferatul nostru).
Starea drumurilor: Trebuie subliniat faptul că Bisoca este o zonă mai greu accesibilă, drumurile aflându-se în stare proastă. Cea mai cunoscută rută urcă dinspre localitatea Sărulești (DJ 204 C), iar asta înseamnă cam 20 de kilometri parcurși cu viteza melcului, pentru că drumul e plin de găuri. La Bisoca se poate ajunge și dinspre satul Jitia, traversând râul Râmnicu Sărat pe niște tuburi de ciment și urcând apoi pe un drum forestier cam abrupt către Poiana Mărului.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Natură, sălbăticie, zonă fără poluare, locuri numai bune pentru” încărcat bateriile” .
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Concluzii: Noi vizităm zona Bisoca de câteva ori pe an deoarece peisajele sunt spectaculoase, iar locurile sunt liniștite. Dacă drumurile ar fi reabilitate, cu siguranță că turismul ar avea o șansă bună de a se dezvolta pe acele meleaguri încă destul de sălbatice. Noi am fost acolo și vom reveni!
Toate cele bune!
Trimis de Floryn81 in 02.07.20 20:23:26
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUZĂU.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Crazy_Mouse:
”Peisajele sunt foarte frumoase, indiferent de anotimp
, ai mare dreptate, chiar daca noua ne-ai pus poze dintr-un singur anotimp .
Insa este suficient sa ne lamurim (ca si cand ar mai fi nevoie), cat de frumoasa este tara noastra, iar tu esti un mare maestru in a ne prezenta aceste frumuseti.
Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Sunt poze din anotimpuri diferite: P 1 ȘI P 2 - iarna; P3 și P4 - final de primăvară; P 5, P 6 și P 7 - iarna (lacul este înghețat).
Mulțumesc pentru lectură și pentru ecou! Spor la scris în continuare!
@Crazy_Mouse: La cat de frumoase sunt pozele, nici nu m-am mai uitat de cand sunt
@Crazy_Mouse: Un Superbonus meritat pentru acest articol care ne prezintă o altă zonă superbă a României, puțin cunoscută și promovată. Cu aceste imagini deosebite mi-ai redeschis pofta de a călători în această regiune buzoiană, am multe obiective de văzut.
Acum 10-12 ani am ajuns la Bisoca și Mănăstirea Poiana Mărului traversând plaiurile înveșmântate într-un costum ruginiu superb de toamnă. De atunci mi-am tot propus să ajung și la Meledic, Lopătari, la terca și Lacul Moceanu. E drept că m-au cam speriat veștile despre starea infrastructurii rutiere - e motivul principal pentru care mulți turiști ocolesc această zonă.
Călătorii frumoase!
@Crazy_Mouse: Citesc sub P01: Am pornit către Bisoca în luna februarie. Citesc date sejur: May 2020. Măi să fie! Șoriceii au plecat în februarie și au ajuns în mai!
Abia când am citit articolul m-am lămurit! DA! Avem o țară foarte frumoasă și tu ne ajuți s-o vedem!
Mulțumesc!
@Zoazore: Dacă ne prindea izolarea din pandemie la Bisoca, chiar ar fi fost adevărat ceea ce ai înțeles tu! Și ar fi fost mai bine decât la bloc să rămânem izolați acolo, în inima muntelui, dar ce te faci cu serviciul?!
@Crazy_Mouse: Și ar fi fost mai bine decât la bloc să rămânem izolați acolo, în inima muntelui, dar ce te faci cu serviciul?!
Lucrați de acasă! Că se poartă!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Muzeul Chihlimbarului Colți și Complexul Rupestru Aluniș, de văzut în Comuna Colți — scris în 14.02.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Schiturile Rupestre Bozioru din Țara Luanei — scris în 13.01.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- May.2023 Din nou prin Ținutul Buzăului - jumătate de zi în jurul Bercăi — scris în 09.09.23 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Un altfel de „cuib de vulturi” – Chilia lui Ambrozie — scris în 07.12.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Biserica “Dintr-o Piatra” - de veghe pe dealurile Buzaului — scris în 28.06.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Tara Buzaului - un tinut cu multe povesti — scris în 26.06.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Pătârlagele — scris în 17.10.21 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ