GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Bisoca cea dintre Valea Slanicului si cea a Ramnicului
Am tras săptămîna trecută o fugă pînă în Subcarpații Buzăului să văd ceea ce nu am reușit la începutul verii, și anume Mănăstirea Poiana Mărului. Mă oprisem atunci cu un ochi la indicatorul de combustibil și cu unul la ceas și bine am făcut. Vizualizasem eu mai înainte cîteva imagini din zona respectivă, dar nimic nu s-a comparat cu încîntarea pe care am simțit-o cînd am ajuns acolo.
Aviz amatorilor, zona dintre Valea Slănicului și Valea Râmnicului, pe traseul Vintilă Vodă –Sărulești - Bisoca – Jitia necesită rezervarea a minim 3 zile sau 2 weekenduri pline, cu pornire de vineri seara și întoarcere duminică tîrziu.
Punctul de pornire este atunci cînd vii dinspre Buzău intersecția din apropierea satului Vintilă Vodă unde se bifurcă de pe DJ 203K DJ 204H. Lungimea sectorului de drum pînă în centrul comunei Bisoca e dată ca fiind 20 km (n-am stat să verific...) Drumul asfaltat trece urcînd aproape permanent prin cîteva sate, pentru a ieși apoi pe creste, dezvăluind pesaje de vis. Șoseaua este relativ bună ținînd cont de context, mai puțin iarna cînd devine parțial impracticabilă dincolo de Sărulești, din cîte am înțeles. Asfaltul are porțiuni ici colo degradate și se termină cam la 4 km de centrul comunei, urmînd apoi un drum destul de bun, neasfaltat. Sugerez ca punct de campare zona Lacuri, în satul Recea din Comuna Bisoca, unde este și o pensiune super Ok (of my part...): Cabana Lacul Limpede. Aici se ajunge luînd-o la stînga după ce se trece de panoul cu Comuna Bisoca la indicatorul Recea/ Lacurile. Se ține tot înainte fără a se coborî spre Lacuri, intrîndu-se într-o pădurice după ce se trece de o bisericuță cu ceva clădire gen cămin cultural (localnicii denumesc pompos complexul respectiv “Campus”).
O alternativă de avarie, în caz că te prinde noaptea înainte de a fi sigur că ajungi pe lumină la Bisoca, e să te cazezi în Vintilă Vodă la Pensiunea Gabriela (unde între noi fie vorba se poate mînca excelent și la prețuri relativ rezonabile, numai că trebuie să-i dai proprietarului telefon cu cîteva ore înainte) Atenție, la Cabana Lacul Limpede (sau mă rog... pensiunea în cauză) e bine să vii cu mîncarea ta, pentru că deși în materie de cazare e super Ok, la haleală te arde foarte rău la buzunar, în plus nici nu prea ai ce alege mai ales dacă ești cu copii după tine.
De la Lacul Limpede ai cam aproximativ 7 km pînă la mănăstirea Poiana Mărului (cca 65 km de la Mărăcineni de pe E 85), pe drum și mai multe bifurcații. De la un anumit punct încolo lipsesc indicatoarele astfel că devine necesar să te interesezi (dacă ai de la cine...). În zonă mai e ceva mănăstire pe stil vechi (cred fără a fi prea sigur că la Șindrila) și te poți trezi îndrumat într-acolo (noi am pățit-o)... Priveliștile sunt extraordinare, garantez că dacă treci prin zonă vrei vrea să revii. Sunt cîteva lăculețe pentru amatorii de văzut ape stătătoare în vîrful muntelui, pajiști superbe, drumuri destul de accesibile. Ce e amuzant este că la “Campus” găsești carcasa uni avion militar de antrenament într-o stare excelentă de conservare (L 29 Delfin). Poți să te duci tot de acolo la Mănăstirea Găvanu. În continuare poți coborî spre Valea Râmnicului, unde ai niște formațiuni stîncoase/aflorismente care de departe îți stimulează mult curiozitatea. E o singură problemă, dincolo de Poiana Mărului spre Jitia drumul a fost recent făcut harcea parcea de 2 exploatări forestiere, astfel că pentru o mașină obișnuită e destul de greu să treacă (dar să fie vreme uscată, că altfel….). În plus, ca să ajungi la Jitia trebuie să treci printr-un vad, la un moment dat, pe ultima porțiune, iar dincolo de Jitia spre Râmnicul Sărat respectiv Focșani am înțeles că pe o bună porțiune drumul e praf. Cel mai sigur e să te întorci tot spre Bisoca, după ce te plimbi pe Valea Râmnicului pe jos.
Și ca să nu uit, canistra după voi fraților ..... dacă vreți să stați mai mult. E mare păcat să trebuiască să te întorci din drum fiindcă zona e de-a dreptul superbă. E ceva stație automată Rompetrol destul de departe spre Buzău, în rest stații unde nu ai nici o garanție apropo de ceea ce bagi în rezervor
Trimis de Qvadratvus in 06.11.10 00:08:03
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Qvadratvus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest review
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
poti sa detaliezi mai exact traseul facut cu numele localitatilor pe unde ai trecut.
La Lacul Limpede ai stat sau numai ai trecut pe acolo.
Daca cu o masina cu tractiune fata merge pe acolo?
Am stat la pensiunea respectivă (impropriu spus pensiune fiindcă are 3 etaje, de fapt e un fel de mini cabană cu 3 etaje) o noapte numai, din păcate.
Eu am un Logan pe motorină 85 CP cu tracțiunea pe față cu care nu am avut absolut nici o problemă. Am văzut la Lacul Limpede ajunse destul mașini mici, pe lîngă Jeepuri.
Dacă e neapărat pot să zic toate localitățile, dar cred că mai relevant ar fi să pun o hartă.
Habar nu am cum am reușit, dar am pus din greșeală la alte destinații tot Bisoca de încă 4 ori. Sper să fie șterse destinațiile respective ca să nu încurce. În plus sunt cu diacritice, în mod greșit introduse.
P. S. O mențiune: Foto puse, deoarece ale mele nu sunt atît de calitative și în plus conțin elemente personale pe care nu le vreau puse la dispoziție altora pe un Net total incontrolabil în ceea ce privește utilizarea imaginilor, nu-mi aparțin. Am fost însă prea încîntat de ceea ce am văzut ca să nu arăt și altora, chiar în aceste condiții.
Mutat la rubrica "Periplu prin frumusetile Buzaului" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor
ma bucur ca ai scris acest review intrucat nu departe de Vintila Voda spre stanga pe harta, la Plaiul Nucului mi-am petrecut o parte din vacante in copilarie la bunicii mei... detaliile oferite de tine inclusiv cele referitoare la pensiuni sunt foarte utile, iar zona este inca salbatica, natura pur si simplu cum zice un alt user! felicitari!
”Foto puse... nu-mi aparţin
In aceste conditii, punctele standard la poze au fost retrase. Acestea raman insa, pentru o mai buna informare a cititorilor.
Sandu. 53, am un amic care a avut bunicii la Ploștina, lîngă Plaiul Nucului. Datorită lui am ajuns să mă intereseze zona. Este un areal extraordinar, foarte puțin cunoscut în România, din păcate (sau din fericire pentru mine...).
Webmaster, mulțumesc pentru înțelegere ! Arealul este atît de superb încît mi-ar fi părut rău să nu fi fost foto de calitate atașate.
Peisaje de vis ne prezinti in poze, chiar daca nu iti apartin. Zona despre care ne vorbesti nu imi este cunoscuta, dar cu voia lui Dumenezeu sper sa ajung odata si prin aceste locuri.
de citeva ori pe an merg in com sarulesti (intre vintila voda si bisoca) si da, ai dreptate. este o zona superba, dealuri, paduri, aer curat, o zona mai putin cunoscuta turistilor, dar de o frumusete aparte. cind sint acolo, noaptea, ador sa privesc cerul atit de instelat (cum n-o sa vedem niciodata in bucuresti. din pacate!)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Muzeul Chihlimbarului Colți și Complexul Rupestru Aluniș, de văzut în Comuna Colți — scris în 14.02.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Schiturile Rupestre Bozioru din Țara Luanei — scris în 13.01.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- May.2023 Din nou prin Ținutul Buzăului - jumătate de zi în jurul Bercăi — scris în 09.09.23 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Un altfel de „cuib de vulturi” – Chilia lui Ambrozie — scris în 07.12.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Biserica “Dintr-o Piatra” - de veghe pe dealurile Buzaului — scris în 28.06.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Tara Buzaului - un tinut cu multe povesti — scris în 26.06.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Pătârlagele — scris în 17.10.21 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ