ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.07.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2009
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

A secat lacul Balta Alba?

TIPĂREȘTE

Vara trecuta “se zvonise prin ziare ca-n campie intr-un sat...

Nu, nu era vorba de-un om grozav de tare, gata sa se ia la tranta cu lordul John a lui Cosbuc, ci doar ca Balta Alba si Lacul Amara…au secat!

A secat Lacul Amara si Balta Alba? , o intreb eu pe Dana, nu-mi vine sa cred! Hai, sus in masina sa verificam fenomenul!

E-adevarat ca vara era secetoasa, e-adevarat ca astrul zilei se apropia de “pick"-ul sau de fierbinteala, fenomen ce se-ntampla doar odata la 11 ani…

"Nu cred", zic eu, "E-o greseala de tipar, oricine greseste, nimeni nu e perfect, pana si soarele are pete pe fata! ". Mai ales anul asta.

Pornim din Ploiesti dis-de-dimineata, ajungem la Buzau, apoi la Ramnicu-Sarat de-a lungul unor sisteme de irigatii comuniste care mai rezista inca, nu e usor deloc sa cari palniile de beton de cateva tone fiecare aflate la 2 metri inaltime oricat de mare “hot” te-ai da tu, sambata seara la crasma din sat. Ne oprim la o fantana cu cumpana sa ne racorim un pic si intr-un final, pe o canicula de treizeci si ceva de grade, care mai degraba batea spre patruzeci, ajungem la "statiunea balneara cu maslini" numita stiintific Balta Alba.

Statiunea are tot ce-i trebuie, o terasa cu un bufet, o piscina, un lac de pescuit, un loc unde poti face impachetari cu namol, o plaje de nisip si cativa maslini ce-ti tin umbra in zilele dogoratoare de vara, precum e azi. In curand vor apare si cateva locuri de cazare.

Fenomenul de “secare” partiala, adica de diminuare a apelor unui rau sau lac precum Balta Alba, Caineni-Bai, Movila Miresii, Amara, Lacul Sarat sau raul Nera, in perioadele secetoase, sunt lucruri normale... Mai ingrijorator e insa faptul ca de cativa ani incoace, sudul tarii se desertifica iar sudul judetului Olt si o parte din Dobrogea vor ajunge adevarate "mini-Sahare", datorita incalzirii globale. Poate va apre si pe la noi o gigantica duna de nisip precum exista una langa Bordeaux, deocamdata, singura din Europa si care atrage anual mii de turisti…

Noroc insa c-avem munti si anotimpuri ce regleaza prin precipitatii debitul raurilor si al lacurilor.

In lacul Balta Alba, intr-adevar, acolo mai e doar un ochi de apa, adanc de 1-2 m, la 1-1, 5 km departare de mal, in jurul caruia solul e sarat si crapat, nu poti ajunge la acel ochi din cauza namolului. Peste tot a inflorit vegetatia de saraturi, Armeria maritima, Salsola Soda si Salicornia Herbaceea, toate numite popular “iarba sarata” sau “saricica”. Coboram pe fundul lacului, malul ramane deasupra noastra la vreo 4 metri, candva, acolo sus era luciul apei, pasim pe un taram selenar, mai arid decat in Sahel. Prin aerul miscator distingem in departare acel "ochi de apa", precum o oaza in desert, e tot ce-a mai ramas din apa lacului Balta Alba.

Patronul statiunii, dl. Milea Ioan, face eforturi personale uriase ca sa aduca apa sarat-iodata in piscina din micuta sa statiune balneara cu maslini pe care a luat-o de curand in concesiune.

Un ultim mohican ce se lupta cu morile de vant, intr-o regiune in care nu sunt nici mori si nu e nici vant…

Prin eforturi supraomenesti, acest om admirabil a impiedicat o vestita statiune balneara, sa moara.

Schimbam doua vorbe. Patronul se dovedeste a fi foarte ospitalier, ne serveste cu un suc de la ghiata! , Cand ti-e sete, dai tot regatul tau pe-un pahar cu apa! Ne povesteste cum merge el cu o cisterna ca sa aduca apa sarata din acel “ochi indepartat de apa sarata ” pentru a umple bazinul. Cu namolul e mai simplu, acesta se gaseste peste tot, pe sub crapaturile de pe fundul lacului. Dar, calatorului ii sta bine cu drumul, ii multumim d. lui Milea, ne schimbam cartile de vizita si plecam in graba, pentru ca alte cateva lacuri "presupus secate", ne asteptau in departari.

Dar sa vedem ce-au scris unele din ziarele locale:

“Doua lacuri importante din zona de campie a judetului Buzau, Balta Alba si Amara, au secat in aceasta vara, din cauza secetei, luciul de apa disparand de pe 70 la suta din suprafata albiei O data cu apa din lac au disparut si cateva specii de pesti si pasari din rezervatia naturala. Cele doua lacuri erau renumite pentru calitatile terapeutice ale namolului, la Balta Alba existand timp de un secol o statiune balneara unde turisti romani si straini se tratau de afectiuni ginecologice si reumatismale. Seceta din ultimele luni insa a lasat lacul fara apa, iar fauna si flora au avut si ele de suferit. Balta a fost declarata ca sit avifaunistic si se pare ca pasarile o sa ne ocoleasca anul acesta pentru ca nu mai au conditii sa se stabileasca aici”, a declarat Georgeta Toma, specialist din cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Buzau. ”

In primavara anului urmator, 2010, am revenit la Balta Alba care era de data asta plina ochi cu apa. Plouase mult in ultima vreme. Fusese si o iarna grea. M-am bucurat nespus pentru noul meu prieten, care va avea o vara mai buna iar mica lui statiune cu maslini va fi asaltata de turisti.

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 20.07.10 20:20:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUZĂU. A mai fost în/la: aproape peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4698 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 pornim spre lacuri insotiti de sitemele de irigatii comuniste
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2300 PMA (din 6 voturi)

ECOURI la acest review

2 ecouri scrise, până acum

Diaura*
[20.07.10 21:27:02]
»

Acum... daca nu e apa-n lac... nici oameni nu au de ce sa merga acolo... oricat de mila le-ar fi de "ultimul mohican" si de maslinii lui.

webmaster77
[21.07.10 09:00:17]
»

mutat la "Periplu prin frumusetile Buzaului", pentru a nu avea prea multe sectiuni "de calatorie" din zona.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Diaura*
Alte impresii din această RUBRICĂPeriplu prin frumuseţile Buzăului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056143045425415 sec
    ecranul dvs: 1 x 1