ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.11.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Botoșani
ÎNSCRIS: 27.08.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2023
DURATA: 1 nopți
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Natura si oameni frumosi

TIPĂREȘTE

De cativa ani am hotarat ca e bine ca turismul facut de noi sa aiba si un segment terapetic, adica sa mergem la bai. Or fi bai de soare, de namol sau doar ape termale, dar bai sa fie si in acest context anul acesta am mers pentru a 3 oara la Felix. Despre locul de cazare unde am stat s-a tot scris pe grup si nu stiu daca mai e de interes asa ca am sa va spun cum a fost cazarea intermediara in drumul spre casa.

Cat de cat oblojiti de apele binefacatoare de la Felix, dupa aproximativ 4 ore de condus si peste 200 de km, facem o pauza de o noapte in satul Desesti, unde aveam si ceva interes de aprovizionare pentru iarna, cu hribi congelati. La cautarea pe „pretenul” nostru booking gasim Pensiunea Roca, care corespunde cerintelor si rezervam. Aveam mic dejun si conditii decente de cazare pentru, dar si pentru Marele Tablos (pentru cei care nu au apucat sa stie cine e acest personaj care e mai tot timpul cu noi in vacanta, este masina noastra, botezata cu acest nume de fiul nostru) -

Pensiunea Roca se afla in satul Desesti, judetul Maramures, chiar la drumul principal si daca te hotarasti sa faci un popas aici vei fi incantat de peisajul mirific din zona si de ospitalitatea gazdelor. Intrarea in curtea pensiunii se face printr-o poarta mare maramureseana ce se continua cu un gard din nuiele impletite. Foarte frumos gardul si poarta si foarte potrivite cu constructia aflata dincolo de gard.

Intram, parcam masina si pana sa apara cineva care sa ne ia la intrebari admiram curtea si imprejurimile. Langa cerdacul din lemn, pe un petec de iarba, observam o piatra mare ce pare a fi „crescut” in acel loc si despre care aflam ca ea este cea care a dat numele pensiunii, ROCA. Piatra a fost acolo cand s-a construit casa si nimeni nu a indraznit sa-si puna mintea cue ea si sa o scoata. In timp ce noi nu ne saturam de a privi peisajul de poveste ce il aveam in fata ochilor apar si gazdele. Ne prezentam noi, se prezinta ei si dupa cateva cuvinte schimbate si un pahar de horinca sau afinata (fiecare dupa putere si preferinta) ciocnit de bun venit suntem condusi spre camera noastra aflata la etajul 1.

Cladirea pensiunii structurata pe 3 nivele, parter, un etaj si mansarda, este construita in stil traditional, cu acoperis ce imita sindrila, balcoane din lemn si cerdac la parter.

De la gazdele noastre, o familie foarte draguta si amabila, dl. Vasile si dna. Adriana, am aflat cate ceva despre istoria” facerii” acestei cladiri. Mai intai s-a vrut a fi casa de vacanta a unei familii ce nu a mai reusit sa se bucure de aceste meleaguri de vis, a fost vanduta de urmasi si cumparata de un investitor strain pentru a o include in circuitul turistic, dar nici acest moment nu a fost cu noroc. Dupa atatea peripetii casa ajunge sa fie cumparata de actualii proprietari care i-au adus imbunatatiri si care nu s-au oprit aici ci continua sa construiasca noi extinderi, un restaurant si o zona de SPA. Se pare ca acum casa a ajuns pe maini bune si turistii se vor bucura de privelistea minunata de la poalele muntilor Gutai.

Intram in pensiune dupa ce urcam cateva trepte, trecem pe terasa de la parter sau cerdac si patrundem in interior unde se afla receptia si unde sunt expuse, spre vanzare, produse din zona, ciuperci dezhidratate, zacusca, gemuri si dulceturi din fructe, horinca, miere de albine, dar si cateva articole lucrate de localnice si menite pentru fi purtate in zi de sarbatoare. In dreapta se afla sala de restaurant separata doar printr-un decor din lemne de scara ce urca spre camere.

Cum suntem singurii turisti cazati am ales prima camera de la etajul 1. Intrarea se face cu cartela pe care o folosim si pentru a se face lumina in camera. Din holul mic de la intrare se ajunge in dreapta in baie, iar in fata in camera propriu zisa.

Baia, micuta, curata, cald si placut in interior, dotata cu cele necesare. Camera cu un pat dublu, doua noptiere, un dulap, un birou si un scaun. Totul curat, salatea confortabila, lenjerie placuta si bineinteles un televizor neglijat total de noi. Din camera aveam acces in balconul dotat cu doua scaune si o masuta, unde dimineata am savurat cafeaua admirand culmile muntilor invaluite in norii pufosi.

Dupa ce am lasat bagajele, fiind inca lumina, hotaram ca putem face cativa pasi prin zona si la recomandarea gazdelor pornim prin gradina din spatele pensiunii, printre merii incarcati de fructe rosii ce pareau gatiti de sarbatoare, spre vechea cale ferata din sat. Ziua e minunata, peisajul de vis, miroase a iarba si a mere, iar soarele in drumul spre asfintit face ca totul sa fie de poveste!

Ne oprim sa culegem nuci, apoi mere, ne bucuram ca putem sa lasam capul pe o capita de fan si sa inspiram adanc mirosul de fan cosit. Ne bucuram de tot ce ne inconjoara, ne bucuram ca am ales acest loc chiar daca e doar pentru o noapte. Locul merita mai mult timp alocat de cei care isi doresc sa se bucure de lucrurile simple si sper ca si noi sa mai ajungem aici.

Ne intoarcem spre pensiune caci gazada trebuia sa ne pregateasca cina. Cazarea include micul dejun, dar noi am ales sa primim si cina, bineinteles cu costuri suplimentare. Vom primi o ciorba de vita cu paine de casa, carnati de casa cu varza la cuptor (unii) si pastrav in crusta de malai cu cartofi prajiti (altii). Insa inainte de ciorba gazda ne aduce pe o farfurie placinte (in Moldova le spunem turte) cu branza sarata, prajite in ulei. Foarte gustoase si noroc ca nu ne-am potrivit sa le mancam pe toate!

Dupa aperitiv si felurile de baza suntem intrebati (asa de conversatie!) daca vrem si desert, dar pana sa ne gandim apare doamna cu farfuriile pe care se lafaiau in pesmet cate doua galusti cu prune, atat de pufoase si gustoase ca nu aveai cum sa refuzi.

Se mananca bine in Moldova, dar nici cu Maramuresul nu dai gres!

De dormit ce sa mai spun? Plimbat, mancat bine, dormit bustean!

Dimineata, dupa cafeaua descantata in aerul curat de la poale de munte coboram la micul dejun care a fost precum cina, adica foarte gustos. Am avut omleta, branza si mai multe feluri de carnuri, precum si lapte de „vaca naturala” , ceai, unt de casa si dulceturi. Cu rezerva energetica refacuta pornim la drum, dar nu inainte de a face un popas la biserica din sat. Biserica din lemn, Cuviosa Paraschiva dateaza din sec. XVIII iar din 1999 este inclusa in patrimoniul UNESCO.

In acea duminica de 15 octombrie se sarbatorea hramul bisericii (cu o zi mai tarziu pentru ca in comuna mai exista o biserica cu acelasi hram) si asemenea moment de sarbatoare nu poate fi ratat de localnici, dar nici de noi. Cu mic cu mare satenii merg gatiti in straie populare la sfanta slujba si cu adevarat este o bucurie pentru suflet sa vezi asa ceva. Graitoare vor fi pozele pe care le atasez acestor cuvinte adunate intr-o impresie personala despre oameni, locuri si fapte.

Maramuresul si oamenii locului ne-au adus multa bucurie inainte de a porni spre casa. Pe langa beneficiile bailor termale pentru trup, iata ca si sufletul a primit o binecuvantare in zi de sarbatoare.

Sa va bucurati mereu de fiecare clipa!

P. S si am plecat si cu hribii congelati sa ne ajunga pentru un an!

## end review sc

[fb]
---
Trimis de DOINITA in 22.11.23 19:34:37
Validat / Publicat: 22.11.23 20:24:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în DESEȘTI [MM]. A mai fost în/la: Casa de la Mara

VIZUALIZĂRI: 408 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DOINITA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Locuri mirifice
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

7 ecouri scrise, până acum

k-lator
[22.11.23 21:09:45]
»

@DOINITA: Dichisit locul și curat. Mi-a plăcut decorul ingenios cu trunchiuri de mesteacăm. Mâncarea arată foarte apetisant. Este de reținut... mai ales dacă mă uit la preț. By the way, cam cât a costat cina?

DOINITAPHONEAUTOR REVIEW
[22.11.23 21:59:02]
»

@k-lator: Nu prea pot spune cât a fost cina ca ne-am mai legat de un bax de ciuperci, o sticla cu horinca, ciuperci deshidratate. Locul este foarte frumos, gazdele de nota 10 și mâncarea gustoasă!

k-latorPHONE
[22.11.23 22:01:36]
»

@DOINITA: Ok. Mulțumesc pentru răspuns. Seară plăcută!

elenaadinaPHONE
[23.11.23 14:45:24]
»

O cazare tare făină, iar tu ai descris-o tare frumos!

Mi-a plăcut tot ce am văzut! ????

DOINITAAUTOR REVIEW
[23.11.23 18:57:23]
»

@elenaadina: Multumesc, dar daca cazarea si oamenii intalniti nu ar fi fost atat de

"faini", dupa cum spun ardelenii, nici eu nu as fi reusit sa va spun cat de bine ne-a fost

acolo si ca ne-am dori sa mai ajungem la Pensiunea Roca!

Vorba romanului ca "oamenii sfintesc locul " se potriveste si in cazul lui Vasile si

Adrianei, gazdele noastre.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[24.11.23 11:10:25]
»

@DOINITA: O recomandare bună, un loc de cazare drăguț, împrejurimi rurale ochioase. Fiecare regiune are farmecul său, trebuie doar să căutăm ceea ce ne interesează/place. Cred că din fiecare zonă a țării putem „extrage” un preparat culinar care să fie pe gustul nostru.

Deseștiul maramureșean se impune prin veche biserică de lemn, dar și prin oameni gospodari, meșteri cunoscuți.

Să ne bucurăm de călătoriile noastre. Mulțumim pentru prezentare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DOINITAAUTOR REVIEW
[24.11.23 11:33:32]
»

@tata123 ????: Asa este, fiecare loc are ceva special si uneori unic. Trebuie doar sa ne

straduim sa-l descoprim si sa-l "luam"cu noi.

Multumesc pentru timpul acordat!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DOINITA, elenaadina, k-lator, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂPensiunea Roca:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05864691734314 sec
    ecranul dvs: 1 x 1