ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.06.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2022
DURATA: 3 nopți
Prieteni
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
la PMM* = 20 EUR
*PMM = Preț Minim MEDIU / Cameră, în cursul anului

TIMP CITIRE: 11 MIN

Dor de bine, dor de munte...

TIPĂREȘTE

După o iarnă cu niște probleme de sănătate și o stare de spirit nu tocmai grozavă, la început de iunie a răsărit soarele și pe ulița mea! ????

Vorba vine „soarele” , că o răpăială a dat zilnic, da’ nu ceva supărător, atât cât să împrospăteze aerul și așa foarte curat. Și vorba vine pe „ulița mea” , căci binele de care vreau să fac vorbire acilea l-am resimțit nu acasă, ci în deplasare, într-un loc situat, ce-i drept, nu foarte departe de București - aproape 200 km, străbătuți pe ruta Ploiești-Sinaia-Predeal-Pârâul Rece-Râșnov-Bran-Șimon. Un traseu pe Valea Prahovei de care chiar îmi era dor, cu un punct terminus inedit pentru mine, cu toate că prin zona Bran-Moeciu am bântuit de foarte multe ori.

Deci destinația acestei călătorii a fost Șimon, un sat superturistic, în mare parte alcătuit din pensiuni cu 1-2 etaje care își așteaptă vizitatorii tot timpul anului, având și pârtii de schi în apropiere. Administrativ, ține de Bran, și la el se ajunge cotind la stânga (urmând indicatorul de circulație) la ieșirea din Bran către Rucăr de pe E574.

De aici încolo se așterne un drum asfaltat, dar plin de gropi și lipsit de trotuare, care străbate localitatea de la un capăt la celălalt cale de vreo 5-6 km. Drumul acesta - denumit după doctorul docent Iancu Gonțea, specialist în nutriție și fiu al satului - este în fapt strada principală a localității, și la numărul 182, aproximativ la jumătatea sa, se află Pensiunea Dor de munte. În rest, din cauza configurației așezării, între dealuri, urmând cursul râului Șimon, din șosea nu răzbat decât câteva străduțe scurte, pe care se înșiră alte și alte clădiri cu destinație turistică.

Pensiunea Dor de munte nu e semnalizată din stradă, așa încât vă sfătuiesc să luați ca punct de reper panoul publicitar Pensiunea și Restaurantul Brandeberg (la dreapta), și vizavi, biserica cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva. Pe aceeași parte cu biserica găsim căsuța „noastră” , cuibărită între alte două stabilimente similare: Pensiunea Crețu și Conacul Șimonean.

Site-ul propriu, http://www.dordemunte.ro/, nu funcționează, dar au în schimb cont pe Facebook: pe FB.

Până la acest mini-sejur nu am știut cât de populară este denumirea Dor de munte, dar am văzut acum cu ochii mei alte două doruri în Pârâul Rece și Moeciu de Sus, și pe net am mai găsit alte câteva la Lupeni, Sadova (Bucovina), Predeal, Poiana Mărului, Arefu (Transfăgărășan), Rânca, Băile Borșa, precum și cabane în Rucăr, Fundoaia (Sărmaș) și Teșila (Valea Doftanei). Atenție, așadar, nu care cumva să încurcați borcanele! ????

Trebuie să vă spun (oarecum) din start că alegerea nu mi-a aparținut, ci a reprezentat opțiunea unui coleg de liceu al soțului, vechi client al pensiunii, iar ocazia întâlnirii a fost sărbătorirea vârstei de 70 de ani a participanților (în afara lui Adrian, cel mai puști dintre ei, dat la școală mai devreme), cu toții absolvenți ai Liceului Mihai Viteazul din Ploiești, veniți cu sau fără aparținători. În total am fost vreo 25 de oameni, și deși nu-i cunoșteam decât pe doi dintre ei și n-am putut contribui la discuțiile lor interminabile despre profi și elevi, teze, facultăți urmate și destine în viață, am găsit subiecte de interes comun cu mulți și m-am simțit excelent în compania lor.

Cum însă acest review nu este o evocare a trecutului, oricât de glorios ar fi el????, e cazul să trec acum la fapte, adică la descrierea pensiunii.

Aceasta cuprinde două clădiri: cea de la stradă, care ne-a găzduit pe noi și este totodată și locuința proprietarilor, are dimensiuni mai mici și un singur etaj mansardat, iar de la ea pornește un drum în pantă lejeră care urcă spre a doua clădire, mai mare, cu două etaje (al doilea fiind și el mansardat) și cu restaurant la parter.

Un spațiu extrem de generos te întâmpină în curtea înierbată, foarte îngrijită, punctată de copaci, precum și de mese și bănci din lemn protejate de umbrele mari, locuri potrivite pentru stat la taclale în momentele însorite din zi, eventual cu o berică în față. La foișorul cu grătar alăturat și spațiu de joacă pentru copii prevăzut cu leagăne, căsuțe și tobogan se poate ajunge și urcând o scară din dreptul primei clădiri iar în lateral față de clădirea mare se află parcarea, cu suficiente locuri de lăsat mașinile, după părerea mea.

În curte se mai afla un grajd din care se auzea sporadic mugetul unui animal domestic rămas ascuns și neidentificat????, însă vedeta incontestabilă era o văcuță bălțată tare drăgălașă, care păștea toată ziua cu aerul de un calm profund al unui bătrân filozof înțelept????. Pe ea am reușit s-o fotografiez, în schimb nu am avut succes cu cei doi câini și cu motanul, mult mai iuți de picior - pardon, de labe. ???? Ba nu, greșesc, uitându-mă acum la fotografii am observat că l-am „prins” într-una din ele și pe motan, ce-i drept întors cu fundul la mine. Rușinică! ????

Parcă ar mai fi mers și niște răsaduri de flori care să completeze atmosfera, dar și așa peisajul, predominat verde, făcea toți banii: în față, peste drum, un deal cu niște case răzlețite, în spate altă colină, plină cu flori de câmp galbene. Liniște și pace, exact ce-i trebuie creierului obosit ca să-și refacă celulele cenușii.

Așa cum vă spuneam, domiciliul nostru temporar a fost în clădirea mai mică. Am locuit la etaj, în camera 4, o triplă mansardată de cca. 18 mp, foarte curată, cu un pat de o persoană și unul matrimonial lat (de 2 metri, probabil), cu saltea, pilote și cearșafuri de excelentă calitate, dar cu perne prea moi (asta ca să critic și eu ceva, un detaliu nesemnificativ, pentru care nu merită să scad scorul pensiunii, căci ne-am odihnit foarte bine). În afară de paturi, am mai avut un șifonier mărișor, un televizor de mărime acceptabilă și cu destule canale, dar pe care abia dacă l-am deschis, precum și două noptiere, însă fără veioze. De remarcat, caloriferele au funcționat fără pauze, așa că noaptea am fost nevoită să mă scol ca să crăp geamul... ???? Vederea era spre curtea Pensiunii Crețu.

Baia spațioasă cuprindea un vas WC, chiuvetă și cadă. Am avut apă caldă la discreție și drept consumabile prosoape albe, săpun lichid și destule suluri de hârtie igienică.

În această clădire, camerele nu au balcon propriu, însă există două mici terase echipate cu scaune și mese din plastic pe care poți sta la soare bându-ți cafeluța. Noi nu am profitat de facilitate și am preferat să ne savurăm licoarea de dimineață pe terasa de la clădirea cea mare, cu toate că la parter aveam o bucătărie cu aragaz, frigider, toaster și cuptor cu microunde și un minim de oale, tacâmuri și veselă. E bine însă de știut pentru cei mai comozi din fire sau mai dornici de liniște absolută.

Foarte interesant mi s-a părut aranjamentul de la parter: în afara bucătăriei, acesta mai cuprindea o zonă de relaxare cu canapea și fotolii, plus două spații de luat masa, unul din ele cu o sobă cu rol pur decorativ (bănuiesc), iar pe un holișor am zărit o pianină. La asta chiar că nu mă așteptam... ????

În clădirea cea mare cred că există terase comune pentru fiecare pereche de camere, însă mai mult decât a sublinia că încăperile sunt duble, triple sau apartamente, nu am ce să adaug, pentru simplul fapt că nu le-am vizitat. Estimez că pensiunea dispune în total în cele două clădiri de 15 spații de cazare.

Despre parterul din clădirea mare vă pot spune însă mai multe.

În primul rând trebuie să menționez terasa spațioasă, cu mese lungi din lemn și scaune grele, din același material, plus două mese joase cu fotolii din imitație de răchită. E locul unde ne-am băut cafeaua preparată la espresorul așezat pe o măsuță de serviciu sau berea sau ce o mai fi fost pe acolo, admirând curtea, vaca și dealul de vizavi de stradă. Și butonând pe telefon (am avut Wi-Fi) și trăncănind la nesfârșit, bun înțeles...

Restaurantul este format din două încăperi măricele. Prima din ele a fost special amenajată pentru grupul nostru numeros cu o masă lungă și scaune grele cu tapițerie din imitație de piele. Lipite de perete erau două dulapuri din lemn masiv cu câteva decorațiuni simpatice. În a doua încăpere, același tip de mese fuseseră lăsate... de capul lor, înconjurate de câte patru scaune.

Buuun, să trecem acum la capitolul mâncare. Pe care nu mă sfiesc să o categorisesc cu un singur cuvânt: EX-CEP-ȚIO-NA-LĂ!!! ????

În prețul de 1.320 lei pentru 3 nopți - 2 persoane, am avut incluse două mese zilnice: micul dejun, servit pe la 9:30, și prânzul târziu sau cina timpurie, cum vreți să-i spuneți, în jurul orelor 17. Iar mâncarea, preparată de bucătarii pensiunii în bună parte din ingrediente locale, a fost mai mult decât îndestulătoare și extrem de variată.

Dimineața, pe lângă obișnuitele platouri cu cașcaval, brânză, trei tipuri de mezeluri, măsline și felii de roșii și castravete, am fost cadorisiți cu zacuscă, salată boeuf și de ciuperci, dovlecei pané și bulete de cașcaval. Desigur, nu lipseau pâinea prăjită, untul, dulceața, ceaiul și laptele proaspăt muls de la văcuța proprietarilor. La cerere, ni se pregătea pe loc omletă sau ouă ochiuri.

Îngreunați după un asemenea festin culinar, noi o luam apoi din loc pentru a vizita împrejurimile, de unde ne întorceam pe la orele 14 și fie ne odihneam în cameră, doborâți de aerul tare de munte????, fie socializam... în așteptarea cinei.

Care era compusă din două tipuri de ciorbe/supe la alegere (de văcuță sau cu găluște; cu perișoare sau legume; de burtă sau rădăuțeană), urmate de două feluri principale (friptură de porc sau cârnați cu piure; aripioare de pui prăjite sau tochitură cu mămăliguță și mujdei de usturoi) acompaniate de murături. Iar la final, apoteotic, diverse sortimente de prăjituri de casă. Și o dată ne-am regalat cu mici sandvișuri cu unt și icre negre pe post de aperitiv. ????

Dragii mei, aproape că m-am bucurat că sejurul nu a durat decât trei zile, altfel riscam să nu mai încap în haine... ????

Dar apogeul abia acum urmează: de Înălțare, gazdele ne-au făcut o surpriză nemaipomenită. Ne-au întâmpinat pe terasă cu ouă roșii, cozonac și... șorici de la porcul care se învârtea grațios la proțap, alături de câțiva pui... așa, să fie. ????Iar la final, pour la bonne bouche, un tort delicios și frumos decorat cu inscripția „La mulți ani, 70 ani!” (repetiția nu-mi aparține). De prisos să vă descriu extazul papilelor noastre gustative, presupun că vi-l puteți imagina și singuri.

Băuturile: cafeaua a fost gratis și la discreție pe tot parcursul zilei (și eventual al nopții); vinul a fost adus de un participant, la fel și șampania; cu sucuri și bere te serveai din vitrina frigorifică din sala de mese și notai într-un caiet consumația, pe care o achitai la final. Precizez că nu ni s-a solicitat niciun avans și că noi am plătit totul cu cardul, dar se putea - evident - și cash.

Cât despre servicii, chiar nu dispun de suficiente epitete laudative pentru a le descrie: amabilitate desăvârșită, disponibilitate și promptitudine maximă. De pildă, la masă am fost serviți de o singură tânără, care reușea - numai ea știe cum - să ne mulțumească pe toți fără a exista timpi morți.

Acord fără rezerve un ???? cu felicitări nu numai la acest capitol, dar și la toate celelalte: gastronomie, curățenie, amenajarea și dotarea camerelor și spațiilor comune, îngrijirea curții. Iar dacă adaug și marele atu al peisajelor înconjurătoare, avem imaginea completă a unei pensiuni cu o ofertă de excepție. Recomand din toată inima! ❤️

Ah, și încă un argument în favoarea acestei unități de cazare: poziția sa, în apropierea unor atracții turistice bine cunoscute.

Orașul Râșnov se află la cca. 20 km, și în drum am vizitat și noi cetatea (i-am dat ocol numai, din păcate, fiind în renovare; 12 lei parcarea: 7 lei/persoană urcatul și coborâtul cu tractorul...). Bran cu celebrul său castel este la cca. 5 km distanță, și am ajuns și acolo - deși eram în mijlocul săptămânii, am găsit aglomerație și nici nu vreau să mă gândesc cum arată în weekend. Moieciu de Sus și Cheile Grădiștei, ambele dezvoltate enorm în ultimii ani, sunt la 12-15 km, la fel și Zărnești cu rezervația de urși, în timp ce luxosul Fundata Resort se găsește ceva mai departe.

Așadar, nicio șansă să vă plictisiți! ????

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 05.06.22 19:34:08
Validat / Publicat: 05.06.22 20:25:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAN.

VIZUALIZĂRI: 1027 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Un elelement de decor simpatic
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 62300 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • AŢI PUTEA rezerva o cameră aici, prin booking.com — la un preț mediu (media pe întreg anul) de 20.00 EUR pe cameră

  • ECOURI la acest review

    16 ecouri scrise, până acum

    webmasterPHONE
    [05.06.22 21:25:49]
    »

    Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

    — (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
    [05.06.22 21:31:19]
    »

    @webmaster: Mulțumesc

    Dana2008PHONE
    [06.06.22 08:17:37]
    »

    @Carmen Ion: Ce frumos!!! Felicitări pentru articolul superb!

    Călătorii plăcute!

    maryka
    [06.06.22 08:35:33]
    »

    Minunat loc ați găsit, perfect pentru petrecere, dar mai ales pentru relaxare!

    Felicitări!

    Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
    [06.06.22 09:41:09]
    »

    @Dana2008: Mulțumesc mult pentru aprecieri. Călătorii și drumeții plăcute și ție!

    Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
    [06.06.22 09:47:14]
    »

    @maryka: Mulțumesc mult pentru ecou și vot. A fost într-adevăr o alegere bună, chiar dacă nu mi-a aparținut...

    elenaadinaPHONE
    [06.06.22 09:49:54]
    »

    Un articol frumos despre un loc pitoresc, în care ați avut toate ingredientele pentru o mini vacanță reușită!

    Mâncarea arată tare bine! ????

    mprofeanuPHONE
    [06.06.22 10:36:51]
    »

    @Carmen Ion: Frumoasă aniversare ați avut... mă refer la domnul soț chiar dacă nu a împlinit 70 de ani fiind dat la școală la 6 ani.

    O cazare minunată cu un preț bun pentru ce a oferit, mă refer și la mâncare. Ce mi-au mai făcut cu ochiul felurile de mâncare!! Despre verdele din jur și aerul proaspăt ce să mai spun, a completat fericit sejurul vostru!

    Carmen IonAUTOR REVIEW
    [06.06.22 10:45:49]
    »

    @elenaadina: Așa e, peisajul pitoresc, facilitățile oferite, amabilitatea gazdelor și nu în ultimul rând... mâncarea au făcut din scurta noastră ședere o amintire foarte plăcută.

    Mulțumesc pentru vizită, ecou și vot.

    Carmen IonAUTOR REVIEW
    [06.06.22 11:07:03]
    »

    @mprofeanu: Domnul soț a fost într-adevăr dat la școală la șase ani (ca să scape de el, că era cam nărăvaș...), și e cel mai mic dintre colegii lui de liceu - nu că asta ar conta prea tare la vârsta lor.

    Eu am reușit să mă acomodez destul de iute cu gașca lor și minisejurul s-a dovedit a fi unul extrem de reușit, lucru la care au contribuit peisajul, gazdele primitoare, condițiile de cazare și bineînțeles - mâncarea delicioasă.

    Mulțumesc pentru vizită, vot și ecou.

    Rodel
    [06.06.22 20:47:53]
    »

    Ce ieșire frumoasă într-un loc la fel de frumos! Peisajul cred că a contribuit la starea de bine prilejuită de întâlnirea foștilor colegi. O întâlnire ai avut și tu nu demult, dar într-un decor urban.

    Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
    [06.06.22 21:13:05]
    »

    @Rodel: Mda, o ducem din petrecere în petrecere, dar a soțului a fost mai cu moț!

    Mulțumesc pentru vizita, ecou și vot.

    Michi
    [07.06.22 07:37:28]
    »

    @Carmen Ion: Bravo ţie că ţi-ai încărcat bateriile pentru excursiile din anul acesta. Cât despre review, mi-a făcut poftă şi de ambient şi de mâncarea aleasă dar mai există şi proverbul ˝pune-ţi pofta în cui˝aşa că îl urmez.

    Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
    [07.06.22 08:20:30]
    »

    @Michi: Sărut mâna, Michi, mă bucur mult că mi-ai citit reviewul și că ti-am făcut poftă de mâncare...

    mishu
    [14.06.22 19:48:17]
    »

    @Carmen Ion: O adevarata incantare sa petreci zile frumoase alaturi de prieteni (chit ca erau mai degraba ai sotului), insa atmosfera pe care v-au asigurat-o si gazdele cred ca a meritat din plin.

    Sa va fie de bine, felicitari, votat cu mare drag.

    Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
    [14.06.22 19:49:59]
    »

    @mishu: Mersi frumos de vizită, dragă Mishu

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Carmen Ion, elenaadina, maryka, Michi, mishu, mprofeanu, Rodel
    Alte impresii din această RUBRICĂPensiunea Dor de Munte [Șimon]:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.098806142807007 sec
    ecranul dvs: 1 x 1