GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Rasfat la Conacul lui Maldar
In primavara lui 2013 am ajuns, in urma achizitionarii de pe un site de reduceri (bine ca mare parte au disparut, ca multe tzepe puteai sa-ti iei), in frumoasa zona Horezu, la o veche cula olteneasca restaurata si reconditionata minunat, in care acum functioneaza un conac-hotel, Conacul lui Maldar.
De data asta, nu mi-am luat vreo tzeapa, pentru ca locul in care am ajuns a fost absolut minunat, motiv pt care vreau sa vi-l impartasesc si voua.
Pentru cine nu stie, culele sunt niste cladiri intarite, cu parter inalt si scara interioara, intalnite mai ales in sud-estul Europei si locuite de boierii din zona; ele aveau si rol de locuinta, dupa cum am spus, dar si de aparare, marea majoritate avand si un fel de turnulet cu metereze. La noi in tara, cele mai multe dintre cule se afla in zona Olteniei, frumoasa Cula Greceanu fiind cea mai cunoscuta.
Numele vine de la un ostean de-al lui Mihai Viteazul, Maldar (unele legende spun ca Maldar era doar o porecla, care ii venea de la faptul ca familia lui statea pe un maldar de bani), care s-a indragostit de fiica unui tatar si impreuna au fugit si s-au refugiat in zona…
Conacul se afla in satul Maldarasti, intre dealurile Olteniei, la cativa km de Horezu si poate si faptul ca, desi am fost acolo la inceput de aprilie, vremea a fost deosebit de prietenoasa cu noi, astfel incat ne-am bucurat pe deplin de cerdacul si pajistea domeniului. Nu este un conac mare, avand doar 15 camere, ceea ce pt o unitate de turism nu e cine stie ce, dar grija cu care a fost restaurata si banii care este evident ca s-au investit acolo de catre doi iubitori de istorie si frumos (s-a vehiculat chiar suma de 1 million de euro) se vad fara prea mare efort.
Mobilierul este original, vechi si foarte frumos reconditionat, de asemenea scoartele, obiectele de decor, pana si perdelutele cu dantela si asternuturile care parca sunt scoase din scrinul bunicii te poarta intr-o lume de poveste.
Noi am avut inclus doar micul dejun, dar am mancat si cele doua cine la conac, trebuie sa specific ca nu au un restaurant propriu-zis, adica nu puteai servi a a carte, ci exista un meniu-bufet, foarte gustos si cu pretentii de bucatarie fina, la un pret fix. In timpul zilei ne-au intrebat daca servim masa la ei, am fost de acord, nu a fost cazul la noi, dar sunt convinsa ca daca anunti din vreme diverse probleme, cum ar fi alergii sau interdictii alimentare, daca esti vegetarian sau tii post- se gaseste intelegere. Cel putin asa era atunci cand am fost noi, nu stiu daca s-a schimbat ceva intre timp.
Camera noastra, cu pat dublu, dar destul de ingust, foarte comod totusi, cu un mobilier vechi foarte frumos, nu poate fi descrisa mai bine decat o vor face pozele, va invit sa le vizionati. Toate camerele au nume proprii, cum ar fi Domnita Ruxandra, Voichita, Lia Ciocarlia samd
Baie dotata cam cu tot ce trebuie, cald si bine in camera.
Holurile, micul living cu semineu, toate nisele si separeurile sunt decorate cu o mare grija pentru detalii, astfel incat atmosfera este aproape ireprosabila.
Restaurantul se afla intr-o cladire separata, iar dupa cina sa stai sa bei un pahar de vin pe cerdacul acesteia, pe niste lavite vechi-este o adevarata desfatare. Totul si in restaurant, de la decoruri pana la mobilier si vesela poarta patina lucrurilor vechi si originale (pahare de cristal, tacamuri argintate etc) Doamnele care ne serveau, imbracate ca niste jupanese de pe vremuri, foarte dragute si prietenoase, se incadrau perfect in peisaj. Micul dejun era un mare dichis si cuprindea multe bunatati, marea majoritate facute in casa, de la dulceturi, zacusca, branzeturi si mezeluri locale, pana la prajituri si paine de casa.
Dimineata luam masa pe pajiste, langa piscina. Piscina este mare si ingrijita, dar evident ca in aprilie nu se punea problema de baie, in ciuda vremii foarte frumoase.
Conacul are parcare proprie si, desi pare din vremuri de legenda (si chiar este!), dispune de toate facilitatile vremii moderne (POS, internet, mica sala de conferinte, parca la demisol). Desi nu este intr-o zona consacrat turistica (mai bine!), de aici se pot vizita diverse obiective: orasul Horezu, casa memoriala IG Duca (o sa incerc sa pun un review separat, merita), cula pictoritei Olga Greceanu, o splendoare care am vazut cu tristete acum cateva zile la TV ca ar fi de vanzare, nu foarte departe se afla si pestera Polovragi, pestera Muierii, Manastirea Polovragi, Manastirea Arnota sau Manastirea dintr-un lemn, cheile Oltetului, ar mai fi multe de facut, dar am enumerat doar ce am facut noi intr-unul din cele mai frumoase week-end-uri petrecute in tara noastra.
In concluzie, este o locatie cu staif, asa cum ar trebui sa existe mai multe in tara noastra, pe care o recomand cu multa caldura si in care de-abea astept sa ma intorc... in luna mai, ca deja am rezervat :)
Sper ca cei care ajung acolo in urma recomandarilor mele sa nu fie dezamagiti, dar daca totusi vor fi, sa nu ma bodogane pe mine :-)!
Va invit sa savurati pozele, daca am uitat ceva voi adauga la poze sau la ecouri.
Trimis de cristina65 in 01.02.15 21:39:22
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în HOREZU.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristina65); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.12177900 N, 23.99889700 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am uitat sa adaug ca, fiind foarte bine pastrata, in aceasta cula s-au filmat si multe filme istorice romanesti, din cate mi s-a spus.
@cristina65 - Aceast conac-culă-pensiune e superb. De când s-a deschis urmăresc să ajung un weekend acolo. Fotografiile sunt grăitoare...
Zona Olteniei de sub Munte e superbă, oferă atât de multe opțiuni de turism. Iar Complexul muzeal Măldărăști este superb - fără ezitare trebuie vizitat (ne se știe cât timp va mai fi în patrimoniul statului).
@cristina65 - Superb! Vad ca te-ai pus pe treaba ca lumea, sa nu te lenevesti iar. Eu ma las dusa de manuta pe unde vor muschii tai.
Poate la vara sa caut si eu locatii de-astea pe la noi, mi-e dor sa ma plimb pe acasa.
@cristina65 - Am achizitionat si eu in aceeasi perioada cu tine, 2 vouchere, impreuna cu niste prieteni dar eu nu am asa o amintire frumoasa. Era un interval de timp, 2 luni, nu mai stiu exact, cand le puteam folosi. Noi voiam neaparat intr-un week-end anume, ca aveam ceva de sarbatorit si oricum ptr week-end le-am luat si nicidecum pentru zile din saptamana. Ne-au spus ca nu au liber, dar oricat ne-am mutat in intervalul de valabilitate nu aveau deloc week-end-uri ci doar in cursul saptamanii. In timpul asta oferta era in continuare activa la voucher si nu prea i-am crezut, ci i-am suspectat mai degraba ca vor neaparat sa-si ocupe si saptamana ca pentru week-end-uri era mai usor. Am incercat si cu firma prin care am luat voucherul si cu ei, sa ne permita macar sa ne consumam voucherul in afara valabilitatii lui, oricand nu au ei clienti, nu mai conta, noiembrie, ianuarie... dar sa fie in week-end. Nu a fost chip sa gasim intelegere, am avut o intreaga corespondenta cu ei pe tema asta. Le-am dat o bila neagra si cu toate ca ne-a parut rau pentru ca citisem despre ei tot ce se putea, am cerut banii inapoi. Poate, cine stie, vreodata ii voi mai pune pe lista, deocamdata n-am uitat.
@Aurici - Imi pare sincer rau ca nu te-ai bucurat de voucher-ul cumparat, chiar ti-ar fi placut, sunt convinsa!!
De curiozitate, m-am uitat prin vechile mailuri si am vazut ca am cumparat voucher-ul in primele zile ale lui dec. 2012, valabilitatea lui fiind de 5 luni, pana la sfarsitul lui aprilie 2013. Este foarte adevarat ca eu am rezervat in primele zile dupa achizitionare, asa ca am gasit exact w-e pe care mi-l doream, primul din aprilie.
La fel de adevarat este ca era plin la conac, cel putin in w-e cu pricina.
In nici un caz nu le iau apararea, spun doar ca imi pare rau ca nu ai ajuns si ca poate le mai dai o sansa :-)
O sa-ti placa!
@cristina65 - Si mie mi-a parut rau si stiu ca mi-ar fi placut. Citisem tot ce se scrisese pana la momentul acela si ne ambalasem foarte tare, de aceea si dezamagirea. Nu mai stiam exact perioada de valabilitate, cred ca asa a fost, cum spui tu. In orice caz si eu am incercat rezervarea destul de repede dupa ce a aparut oferta, ea inca era activa, dar am avut ghinion. In fine... nu sunt ranchiunoasa la nesfarsit, o sa-mi treaca. O sa-ti spun si eu odata cum a fost!!
Dacă mă iau după discuțiile de mai sus, încep să cred că o vizită acolo la tariful de listă ar determina ceva note și grade de satisfacție oarecum mai reduse. Nu dați cu pietre, e doar o senzație personală!
@Dragos - Ai perfecta dreptate, se prea poate!
Eu insa am rezervat si pt luna mai la pret de booking, deci... cu mine si-au atins scopul!
Da, pare a fi un weekend boieresc. Nu că nu l-ai merita! Băgat la cap, mie-mi place zona Olteniei, să, când voi avea prilejul ocaziei, acolo-s!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2021 Conacul lui Maldăr – răsfăț boieresc — scris în 06.04.22 de k-lator din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Back in time... — scris în 05.12.18 de Butz din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Conacul lui Maldar, un loc deosebit — scris în 15.08.17 de dobrin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2016 Conacul lu Maldar — scris în 13.02.16 de ccbg* din ALEXANDRIA - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Impresionant — scris în 26.07.14 de Cipolino din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2013 Desavarsit — scris în 14.10.13 de Ovidiu B din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2013 Diferenta intre povesti oltenesti si realitate! — scris în 17.10.13 de adry24 din PăULEşTI [PH] - nu recomandă