ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.08.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 04.08.12
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 2 nopți
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 11

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Casa Romana din Moigrad, locul unde nobletea istoriei intalneste rafinamentul prezentului

TIPĂREȘTE

Asa cum am spus, dupa cele cateva zile petrecute in Maramures, la Vadu Izei, am decis sa ramanem doua nopti intr-un judet invecinat, unde nu mai fusesem niciodata, dar despre care auzisem destule lucruri, anume in Salaj.

Zis si facut, dupa un drum de vreo 3 ore via Satu Mare (ca sa ocolim Baia Mare, unde se lucreaza la infrastructura), am ajuns in Zalau, iar la recomandarea unui amic am ales sa tragem la Pensiunea Casa Romana din localitatea Moigrad, la vreo 10 km. de municipiul resedinta de judet, pe drumul spre Jibou, acolo unde se afla castrul roman de la Porolissum, pe fosta granita de nord a Imperiului Roman.

Marturisesc ca am fost placut surprins de locatie care, desi oarecum izolata de alte case, a fost ridicata tocmai in ideea de a oferi turistilor care trec prin zona posibilitatea de a manca sau de a ramane peste noapte, pensiunea beneficiind de toate facilitatile necesare in acest sens.

In primul rand arhitectura este una pe care personal nu am mai intalnit-o niciunde, imitand pe cea romana, cu arcuri rotunde, intr-o imbinare perfecta lemn-caramida. Casa dispunde de doar 7 camere, 6 la parter, una la etaj, o terasa spatioasa, un fel de living-room interior unde este amplasat barul, o sala de mese, de asemenea in interior, iar din camerele de la parter se poate iesi direct in afara pensiunii, mai precis in curtea din spate, care este destul de mare si are vedere spre dealurile Mesesului.

Sincer, parca ma intorsesem inapoi in timp, in filmul cu Spartacus sau in Quo Vadis in casele senatorilor romani, mai ales ca mobilierul de lemn masiv si tablourile de pe peretii pensiunii contribuiau din plin la aceasta senzatie.

Camera de la parter, unde am stat doua nopti, era si ea una speciala. La parter era baia, extrem de generoasa ca spatiu, cu dotarile aferente unei bai dintr-o camera de hotel de 4 stele, se gasea si un pat pliant in caz de nevoie (noi l-am folosit) si un dulap din lemn de stejar, dar in acelasi timp exista o scara interioara care ducea in dormitorul superior, unde era un pat matrimonial, tv, scaune si restul.

Masa se putea servi atat pe terasa cat si in restaurantul interior al pensiunii, preturile erau extrem de rezonabile iar gama de preparate era una diversa, si in mai multe randuri am transmis aprecierile noastre bucatarului pentru gustul delicios al mancarurilor si aspectul lor deosebit. De asemena, fetele care serveau la masa erau extrem de amabile, iar din partea casei se oferea celebra tuica de Zalau.

Pensiunea, care are si pagina pe facebook, a fost data in folosinta acum un an si jumatate avand in prim-plan posibilitatea de a servi masa si mai putin concentrata pe ideea de cazare (desi sunt convins ca in viitorul apropiat va trebui sa se tina cont si de acest aspect), lucru constatat si de noi, care am fost singurii cazati in perioada 12-14 august.

Asa cum spuneam, Casa Romana se afla la 500 metri de castrul de la Porolissum, unul dintre cele mai mari si mai bine pastrate situri arheologice din Romania, stabilit, in anul 106 ca centru militar de granita de catre imparatul Traian. Iti trebuie cel putin o ora ca sa vizitezi tot complexul si recomand sa aveti neaparat apa la voi, neexistand vreun chiosc prin zona.

Consider ca judetul Salaj este pe nedrept lasat intr-un con de umbra din punct de vedere turistic, existand o multime de puncte turistice de atractie in zona.

Noi am vizitat Muzeul Judetean de Istorie si Arta din Zalau, deschis intr-un nou concept care ofera o veritabila lectie de identitate locala, bazata pe reconstituiri ale unor perioade istorice si traditii locale, Gradina Botanica din Jibou, care se intinde pe nu mai putin de 30 de hectare, existand 6 sectoare de plante de pe toate meridianele lumii, un complex de sere si unul acvaristic, Gradina Zmeilor din Galgau Almasului, o arie protejata de interes national, care cuprinde un ansamblu de stanci formate prin actiunea apei si aerului care au dat nastere unor forme bizare (existand aici si o pestera abandonata).

Un loc unde am dorit sa ajungem si am ajuns a fost localitatea Iaz, acolo unde o tanara, Ligia Bodea, a deschis un muzeu etnografic, din dragoste pentru bunica sa si pentru traditiile locale. Practic ea a transformat, dupa moartea bunicii sale, casa acesteia intr-o oaza de folclor, adunand mii de obiecte traditionale, de la costume populare, la vase de ceramica si icoane pe sticla. Tanara se ocupa si de prepararea sucurilor naturale din fructe de padure si nu numai dupa retete vechi, si are o poveste de spus pentru fiecare obiect expus, fiind o placere sa stai sa o asculti. Aici trebuie sa mentionez ca nu exista nicio taxa de acces, Ligia spunand ca face totul doar din pasiune, fara a-si dori un beneficiu material, multumirea ei fiind ca oamenii sa fie mai aplecati catre traditiile si spiritualitatea romaneasca. Tot la Iaz, mai precis la Mlastina de aici, am vazut si planta carnivora Roua Cerului, o specie rara.

Langa Simleul Silvaniei am facut un scurt popas la Manastirea Sfanta Treime din Bic, unde am avut privilegiul sa stam de vorba cu maica stareta Marina Lupou, care l-a cunoscut personal pe Parintele Arsenie Boca, cel care a si vindecat-o de cancer.

Mai sunt si alte obiective turistice in judet insa noi, in doua zile, nu am apucat sa le vizitam pe toate, dar cu siguranta vom reveni aici.


[fb]
---
Trimis de ady bucuresti in 18.08.15 18:10:10
Validat / Publicat: 18.08.15 22:45:09
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3178 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ady bucuresti); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Casa Romana din Moigrad, vedere dinspre castrul de la Porolissum
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6300 PMA (din 8 voturi)

ECOURI la acest review

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[18.08.15 22:44:19]
»

Mutat în rubrica "Pensiunea Casa Romana [Moigrad], ZALĂU" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...

    • SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.0416259765625 sec
    ecranul dvs: 1 x 1