ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.07.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 07.07.11
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
JUN-2011
DURATA: 6 nopți
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 7+10

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

O oaza de liniste

TIPĂREȘTE

Revin cu postarea promisă, sperând ca de această dată totul să funcţioneze bine. Poate că nu va fi la fel de reuşită ca prima dată, dar sper să o primiţi totuşi.

Am să încerc să zugrăvesc mai pe larg locurile vizitate într-un mic concediu de o săptămână, petrecut cu familia în Maramureş, la sfârşitul lunii iunie. Cu toate că vremea a fost potrivnică, fiind ploioasă şi rece în majoritatea zilelor, frumuseţea locurilor şi ineditul unor obiective vizitate, precum şi căldura gazdelor noastre, au făcut ca şederea noastră să fie plăcută şi să ne simţim bine cu toţii.

Am ajuns, după un drum greu, aglomerat şi lung, presărat cu reprize de ploaie torenţială, la Pensiunea Carmen din Borşa. Gazdele ne-au primit cu horincă şi cu o cameră destul de spaţioasă, chiar şi pentru patru (câţi eram noi), foarte curată, aranjată cu gust, cu baie proprie şi acces la o bucătarie complet utilată.

In curtea spatioasa si ordonata am gasit spatii de joaca pentru copii, care impreuna cu cei ai gazdei, s-au distrat foarte bine jucand baschet, tenis de masa, volei etc. Dar piesa de rezistenta a curtii o reprezinta foisorul spatios, construit integral din lemn, in stil traditional, la ale carui mese am servit horinca si bucate gustoase, gatite atat de noi cat si de gazde, la imensul cuptor multifunctional la care se pot prepara concomitent atat paine si prajituri, gratare si fripturi rotisate, cat si mancaruri traditionale la tuci sau ceaun... Sa tot gatesti acolo...

Dar transpunerea in realitate a vorbei cantecului „iti dau haina de pe mine” a reprezentat o surpriza foarte placuta pentru noi toti, in seara din preziua plecarii gazdele ne-au oferit ocazia sa le probam portul traditional, si pentru cateva minute sa devenim oameni ai locului. Minunata idee, pentru care le multumim.

Nu am sa descriu prea mult obiectivele vizitate, care in mare parte coincid cu descrierile antevorbitorilor, cum ar fi Cimitirul Vesel de la Sapanta, Manastirea Barsana, Cascada Cailor sau Memorialul (la care nu am fost, considerand ca e prea devreme pentru copii sa viziteze un spatiu de detentie), lasandu-va placerea propriilor descoperiri, ci am sa ma refer la traseul Mocanitei si la un mic muzeu aflat pe traseul spre Manastirea Barsana, respectiv Muzeul Tarancii Maramuresene, pe care ineditul abordarii il face mai deosebit, respectiv faptul ca pune in prin plan femeia-taranca, stalp si stapana a casei. Desi mic si aparent saracacios, lucrusoarele stranse in el reusesc sa zugraveasca viata grea de odininioara a taranilor in acele locuri, atat prin exponate cat si prin vorbele in grai maramuresean ale gazdei. Poate ca impresia de necomercial pe care ne-a lasat-o, diferita de a altor locuri din zona, in care predomina goana dupa profit (mai ales la Sapanta) ne-a atras atentia si ma face sa-l pun pe harta cautatorilor de original si de traditionalitate. Poate ca in nici o zona din tara nu se pastreaza atat de pregnant traditiile, fiind la ordinea zilei sa vezi trecand pe strada oameni in opinci si straie populare, purtate in mod obisnuit, nu numai la sarbatori sau duminica la biserica.

In ceea ce priveste trenuletul alintat „Mocanita” de catre localnici, chiar daca a devenit o afacere comerciala privata, exploatata atat in scop turistic cat si industrial, ea a reprezentat una din tintele principale ale calatoriei noastre, avand in vedere pasiunea pentru trenuri a mezinului nostru. Locomotive vechi si restaurate am mai vazut noi la Resita, unde parcul de locomotive al muzeului in aer liber este mult mai reprezentativ, dar sa calatorim cu acest tren, desprins parca din povesti, a reprezentat o intoarcere in timp fara precedent, un fel de calatorie in timp si spatiu inapoi pana la western... Mai lipseau caii si impuscaturile printre rotocoalele de fum ale locomotivei, mirosul de lemn ars si alunecarea hurducata a vagoanelor pe sine... Peisajul salbatic, aproape neatins de mana omului, parea ca reprezinta pentru strainii veniti in numar mare, un dar ceresc si de neinteles pentru ei, obisnuiti ca locul sa se transforme in folosul oamenilor, imediat ce a fost descoperit. Asa cum am mai spus, locul a fost transformat, dar transformarile sunt destul de digerabile, parca nu afecteaza semnificativ imaginea de altadata a locului. Singurul neajuns pe care l-as reprosa este pretul piperat al biletelor, in care nu a fost inclusa gustarea sau macar o horinca sau o racoritoare...

In mod normal acest concediu ar fi fost ratat, avand in vedere ca nu a fost zi in care sa nu ploua macar 2-3 ore, dar purtarea gazdelor si ineditul locurilor au estompat neplacerile cauzate de vreme, astfel ca putem considera reusita aceasta mica vacanta.

De recomandat sa mergeti cu auto propriu, obiectivele sunt situate la distante apreciabile, de ordinul zecilor de km, asa ca picioarele nu va vor fi de ajuns.


[fb]
---
Trimis de Dorutim in 15.07.11 17:41:11
Validat / Publicat: 15.07.11 18:51:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BORŞA. A mai fost în/la: Herculane, Moneasa, Litoral, Busteni, Felix, etc
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3324 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dorutim); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 In poarta Muzeului Tarancii Maramuresene
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16850 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

9 ecouri scrise, până acum

Admin
[15.07.11 18:53:12]
»

Foarte bun review-ul.

Si cu atat mai mult de apreciat cu cat a fost rescris, dupa ce o prima varianta a fost pierduta pe drum, la trimitere. Nu multa lume ar avea taria sa-l refaca, jos palaria din partea mea @Dorutim.

DorutimAUTOR REVIEW
[15.07.11 20:13:41]
»

Multumesc pentru aprecieri. Chiar merita apreciati oamenii de acolo si promovate locurile respective.

DorutimAUTOR REVIEW
[15.07.11 22:19:36]
»

Rugaminte.

Va rog sa modificati, daca mai este posibil, gradul de satisfactie la cel maxim. La "Cadrul natural", unde am bifat mai putin decat maxim, ma gandeam la drumuri, a caror calitate lasa de dorit, ca in majoritatea regiunilor tarii noastre. Nu as vrea insa ca acest mic neajuns sa influenteze calificativul maxim al pensiunii. Abia dupa postare am observat acest lucru.

Va multumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[15.07.11 22:24:08]
»

Rugaminte indeplinita - nota de la capitlul 'Cadrul natural' a fost setata la 'Incantat, fara repros' (100% satifactie, nota 10)

DorutimAUTOR REVIEW
[15.07.11 22:39:02]
»

Multumesc!

DorutimAUTOR REVIEW
[16.07.11 23:12:03]
»

Doresc sa adresez multumiri celor care, apreciind pozitiv review-ul postat, m-au votat, iar punctajul acumulat m-a propulsat rapid la statutul de membru silver. Interesul si aprecierea voastra ma onoreaza dar ma si obliga, asa ca ma voi stradui sa mai ofer impresii si fotografii din peregrinarile anterioare dar mai ales viitoare.

Si pentru ca tot ne aflam in sezonul concediilor, va doresc tuturor vacante reusite si inspiratie in a ne dezvalui si noua cate ceva frumusetile si ineditul locurilor vizitate.

pensiuneacarmen
[28.07.11 17:25:53]
»

Multumim pentru cuvintele frumose, si va m-ai asteptam cu drag la pensiunea noastra.

Cu stima Pensiunea Carmen


NB pensiuneacarmen este (sau a fost) reprezentant al unității
DorutimAUTOR REVIEW
[28.07.11 21:41:58]
»

Ne bucură faptul că impresiile călătoriei si cuvintele calde adresate gazdelor noastre dragi au ajuns si la urechile lor... Dar si mai mult sperăm sa ajungă la urechile celor care doresc să-i viziteze, să se bucure de frumusetea locurilor si de caldura oamenilor de acolo.

Noi vom reveni cu siguranţă, poate chiar in sezonul rece, care oferă şi alte posibilităţi de agrement.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
DorutimAUTOR REVIEW
[31.07.21 17:43:46]
»

Remember...

Am intrat azi incercand sa regasesc acele impresii placute si puternice care m-au determinat, acum zece ani, sa le astern pe hartia electronica... maine revenim la Borsa, la Pensiunea Carmen si la minunatele gazde primitoare care o detin si o administreaza. va scriu din nou dupa...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dorutim, pensiuneacarmen
Alte impresii din această RUBRICĂPensiunea Carmen:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054821968078613 sec
    ecranul dvs: 1 x 1