GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Anul trecut în iunie, spre sfârşit, am ajuns împreună cu un grup format din 25 de femei, la Pensiunea Alex. A fost o acţiune organizată, care a cuprins mai multe, astfel că nu pot să dau un cost, nici măcar aproximativ.
Despre păţaniile mele şi cum am ajuns la pensiune, am scris într-un alt articol, legat de zona Apusenilor.
Ce pot să adaug aici, este faptul că ghidul nostru s-a îngrozit, atunci când a auzit că are de condus pe munte 25 de femei! :))
Ulterior mi-a spus că a fost surprins să vadă că nu i-am creat nicio problemă. Toate am fost curajoase şi ambiţioase.
Aici voi scrie numai de pensiunea Alex, unde nu am ajuns în prima noapte, pt că m-am rătăcit pe munte. Venind dinspre Răchiţele, la Doda Pilii drumul se bifurcă, însă vizibil este numai indicatorul ce indică direcţia spre Smida, adică spre stânga. Ic Ponor este spre dreapta, dar indicatorul nu se poate vedea. Este sucit.
Drumul dinspre Huedin este asfaltat, dar şi forestier de la Răchiţele, cu gropi din loc în loc, făcute de camioanele ce cară copaci. Însă în mare, este acceptabil.
Aşadar, am ajuns la pensiune abia a doua zi, când grupul meu era plecat pe munte. Primul lucru ce l-am făcut, a fost să stabilesc coordonatele GPS. Dacă le-aş fi avut la plecarea de-acasă, nu m-aş fi rătăcit!
Vi le pun şi aici, aşa cum le-a văzut Becker-ul meu:
- 46 grade 38'25.68'' N
- 22 grade 49'21.23'' E
Apoi m-am pus pe banca de la masa din lemn din curtea pensiunii. Eram supărată foc că pierdusem o zi de drumeţie montană!
Uşa s-a deschis şi a ieşit doamna Lenuţa, cu un surâs cald pe buze. Mi-a ascultat cu răbdare turuiala şi cum prindea o pauză în monologul meu, cum mă invita cu glas blajin să servesc ba o cafea, ba o afinată de casă, doar-doar m-oi calma.
În final, când probabil începuse să-şi piardă speranţa, mi-a propus să fac o baie în piscină, spunându-mi că apa e foarte plăcută şi-mi voi uita necazul.
Cu blândeţea ei, a reuşit să-mi alunge supărarea.
Am ajuns în camera mea de la etajul 2, curată, spaţioasă, cu baie încăpătoare şi sclipind de curăţenie. De cum am intrat, mi-a creat o impresie plăcută de "acasă".
Întreg spaţiul de altfel - restaurantul, coridoarele, chiar şi scările, curtea - este amenajat cu bun gust şi suflet. Am intrat şi în bucătărie, unde totul este impecabil!
Până grupul s-a întors de pe munte, d-na Lenuţa s-a ocupat de mine. Chiar dacă am preferat în mare parte din timp să stau la masă afară, ea mereu venea şi mă mai întreba una-alta sau îmi povestea despre Ic Ponor. Ştiind că avea de pregătit mâncare pt 25 de persoane, începusem la un moment dat să mă jenez că o ţin din treabă, şi am plecat într-o plimbare pe malul de vizavi al Someşului, o poieniţă cu flori de câmp, un spaţiu izolat. Dar chiar şi aici fiind, gazdele au stat cu ochii pe mine să nu mi se întâmple ceva.
Ic Ponor este un cătun.
Cu ani în urmă, bunicii actualilor proprietari au fugit de-acasă, pt că nu li s-a dat voie să se căsătorească, şi s-au stabilit aici. Şi-au ridicat o căsuţă, care există şi azi, undeva mai retrasă şi cu acoperiş de tablă. Pe marginea drumului, familia a pus, în amintirea lor, o placă comemorativă (scuzaţi cacofonia).
Urmaşii celor doi fugari îndrăgostiţi şi-au ridicat şi ei case. Astfel că în prezent, cătunul familiei Mocanu este format din 6 case.
În zilele următoare am plecat şi eu cu grupul pe munte, dar la fiecare întoarcere, d-na Lenuţa ne aştepta în prag, cu o tavă plină cu păhăruţe cu vişinată de casă. Aşa ne primea ea, cu un zâmbet cald, cu mult suflet şi vişinată.
Mâncarea a fost foarte gustoasă, îndestulătoare, iar cafeaua la discreţie.
Dimineaţa la plecare pe munte, am primit un pacheţel cu de-ale gurii, ce conţinea pâine, şniţel/mezeluri şi un măr.
Dezavantajul acestei locaţii este că nu există internet. Semnal Orange foarte slab, doar pe malul Someşului, la cca 20 m, iar Vodafone şi Cosmote deloc. Rezervările, aşadar, vă sfătuiesc să le faceţi telefonic.
Se pot caza grupuri (sus la mansardă au camere cu mai multe paturi), familii şi singles.
Recomand cu tot sufletul această pensiune, nu doar pt frumuseţea din jur, cât, mai ales, pt căldura sufletească a gazdelor! M-am simţit ca acasă, cu un sentiment de libertate, fără grija că deranjez sau cer ceva ce nu se cuvine. Dimpotrivă: dacă vreunul din noi am cerut ceva... orice, dorinţa ne-a fost imediat respectată, cu un zâmbet sincer pe faţă, fără nicio umbră de deranj.
Am plecat cu gândul că mă voi întoarce cu siguranţă în minunaţii Apuseni, şi că nu mă voi caza altundeva decât aici. Nu am absolut niciun motiv să caut în altă parte. Am umblat mult în ţară şi afară, am văzut multe feluri de zâmbete, dar niciunde atât de sincere şi primitoare ca pe chipul proprietarilor de la această pensiune.
Sunt convinsă că d-na Lenuţa nu va uita prea repede "oaia rătăcită" din acea zi de iunie, care a dat năvală în "ograda" dumneaei. Dar nici eu nu voi uita felul în care m-a primit!
Vă mulţumesc, d-nă Lenuţa! Dumnezeu să vă dea sănătate şi să vă binecuvânteze sufletul frumos!
Trimis de LidiaV in 13.01.14 20:54:55
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (LidiaV); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 46.63915400 N, 22.81911500 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@LidiaV:
”Primul lucru ce l-am făcut, a fost să stabilesc coordonatele GPS. Dacă le-aş fi avut la plecarea de-acasă, nu m-aş fi rătăcit!
Puteai foarte bine să le fi avut, dacă deschideai saitul AFA preț de câteva clipe: amfostacolo.ro/hotel.php? ... apuseni&id=8673 ai sus coordonatele, ba chiar și un link spre poziția pensiunii exacte pe hartă!
@Dragos: wow! Ce-ai chitit din tot mesajul meu exact acel pasaj, Dragoş!
Niciunul din noi nu suntem perfecţi. Greşim. Uităm.
Pt mine acea experienţă a fost o lecţie. Am învăţat cât este de important să te informezi înainte să pleci de-acasă.
De-atunci am mai făcut mulţi km prin ţară, dar am ştiut cu exactitate dinainte unde vreau să ajung şi pe unde.
Râd, amintindu-mi că peste o lună de la Apuseni, aveam de luat pe cineva din Deva, ca să mergem la pensiunea Sibiel.
Tipul nu avea încredere că ştiu prea bine locaţia, că deh!!! femeie la volan...
Când "Ioana" a spus: Aţi ajuns la destinaţie, iar noi ne aflam EXACT în parcarea pensiunii, a tăcut mâlc.
Oricum, mersi pt sfat.
@Dragos: Şi Dragoş... am intrat să văd coordonatele pe care le-aş fi găsit aici, dac-aş fi făcut cum m-ai sfătuit.
GPS-ul meu primeşte coordonate cu grade, minute şi secunde. Îmi explici, te rog, cum aş fi putut să introduc acea înşiruire de cifre? Sau cum să le transform în ce am eu nevoie?
46.639154 N
22.819115 E
Şi pe alte pagini turistice la fel sunt trecute cordonatele, dar nu mă pot folosi de ele.
Eu merg pe Google Earth, localizez locul respectiv, pun cursorul acolo, iar în partea de jos apar coordonatele, în formatul de care am nevoie.
Şi am văzut că sunt exacte!
Dar să nu uiţi că acolo nu prea există semnal, că era semi întuneric deja, iar acel indicator spre Ic Ponor nu se putea vedea dinspre Răchiţele.
Eu cred că acest ultim lucru este mai important. Nu ar fi fost absolut nicio problemă, dacă era pus la vedere!
Ai citit şi celălalt articol pe care l-am scris, înainte să intervii aici?
@LidiaV: Eu știu că orice program GPS știe să primească mai multe tipuri de coordonate; se schimbă din „setări”.
Dar pentru cei care nu au facilitatea asta, sau nu dau de ea prin meniuri, sau nu au GPS, sau... whatever, există progrămele ajutătoare:
- gpscoordinates.eu/convert ... coordinates.php
”wow! Ce-ai chitit din tot mesajul meu exact acel pasaj
Așa crezi, că am citit doar acel fragment? neee, am citit și restul! Dar nu aș fi avut ce spune despre partea descriptivă a pensiunii. Sau a drumului (extrem de utilă!). Și poate nu crezi, dar da! am citit și primul articol, cu toate peripețiile din acel w. e.
@Dragos: eşti drăguţ, Dragoş... prin felul simpatic în care scrii! Îţi mulţumesc că ai citit.
GPS-ul meu este unul cu personalitate proprie!!! Mi-a trebuit mult timp să ajung să nu-l mai cred. Nici chiar după după ce mă rătăcise prin Toscana prin 2012, nu m-am învăţat minte! Ca să mă ducă la vreo 15 km de Florenţa, m-a urcat pe ditamai dealul, prin serptentine... de m-au trecut apele. Italienii nu stau după tine, circulă cu tupeu, te împing de la spate. Noroc că din loc în loc (destul de des) aveau locuri de parcare, unde mă retrăgeam să-i las să treacă. Dar veneau alţii şi alţii
Iar odată ajunsă sus, când am dat cu ochii de valea mai molcomă, am respirat uşurată. Dar numai jumate, pt că mi s-a tăiat respiraţia, când Ioana mi-a spus cu acelaşi calm: "Întoarceţi unde-aveţi posibilitatea"!!!
Şi uite-aşa... m-a rebăgat în Florenţa, m-a sucit şi răsucit, am ajuns la un moment dat pe ditamai drumul, pe sens opus, când am văzut cât e de util să-ţi păstrezi sângele rece în astfel de momente. Chiar dacă din faţă au pornit de la semafor 3 rânduri de maşini, ce veneau vijelios spre mine, am căutat rapid cale de scăpare. Mă rog... s-a rezolvat, desigur, că altfel nu-ţi mai scriam aici
După aceea, fiul meu mi-a repetat de mai multe ori: învaţă să te uiţi după indicatoare!
Şi l-am ascultat... ca peste un an, să păţesc ce-am păţit în Apuseni, chiar şi uitându-mă după indicatoare
Dacă nu sunt ok ele, dacă GPS e cu toane... ce-ţi mai rămâne?
Beckeraşul meu, chiar şi actualizat şi setat, face numai cum-îl-taie-capul!
De aceea mi-am mai luat un Navon. Ăsta merge mai bine pe Ro, deşi chiar ieri am constatat că nu-i prea place autostrada Timişoara-Arad, dar dacă n-are încotro, o vede. (e setat pe autostrăzi. Să nu mă trimiţi iar acolo!)
Dar mă voi uita să văd Navon ce format foloseşte la coordonate.
Beckerul sigur nu se poate schimba din setări. Am încercat.
Îţi mulţumesc pt linkuri. Sunt f utile!
Nu santeti o ,,oaie ratacita”, santeti o doamna extrem de curajoasa, care s-a descurcat minunat si a iesit cu bine din incurcatura! Felicitari!
@danamandache: Mulţumeeesc mult pt frumoasele cuvinte, Dana! Dar pt conjunctura de-atunci, când toţi ajunseseră cu bine, şi doar eu rătăceam pe coclauri... după imaginea mea de-a a doua zi, când am apărut în curtea pensiunii "ciufulită", eu cred că d-na Lenuţa aşa mă are în memorie: oaia cea rătăcită - apărută şi ea, până la urmă, ridicând tot praful din parcare! Nu cred că în acel loc paşnic, va mai trăi vreodată aşa ceva, cu un alt turist.
Buna ziua, Puteti sa ne spuneti ceva despre starea drumurilor si cum se poate ajunge la pensiune venind din Bucuresti?
Multumesc.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2017 Un loc minunat — scris în 22.03.17 de Cosmin1988 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Cei care planuiesc sa mearga la Alex Padis cititi inainte: — scris în 25.07.16 de alternative din ZALAU - nu recomandă
- Dec.2015 „Omul sfinteste locul” mai ales cand este ajutat si de natura — scris în 04.01.16 de dobrescuflori din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Excelent! — scris în 24.07.15 de titi.carata din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2013 Excelent — scris în 28.10.13 de chichirichi* din GALATI - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Hospitalitate Calduroasa de Neuitat (Warm, Unforgettable Hospitality) ! — scris în 17.08.11 de Familia Weisz* din WASHINGTON, DC, USA - RECOMANDĂ