BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Castel Haller - istorie și relaxare
În pachetul nostru de degustare la Crama Vila Vinèa, cazarea era inclusă în preț și aveam de ales între două locații și anume Pensiunea Castel Haller din localitatea Ogra sau Butoiul Sasului din localitatea Gănești.
Alegerea noastră a fost spre Castel Haller, deoarece știam că acesta e mai mult decât o pensiune, clădirea are și o mare valoare istorică, fiind recent renovat, pozele și review-urile mă atrăgeau, așa că nu am stam mult pe gânduri.
Pornind din Cluj Napoca, în maxim o oră și 15 minute ajungi la Castel Haller. Din direcția Cluj Napoca, te dai jos de pe autostradă la Iernut, iar de acolo în câteva minute ești în localitatea Ogra, Castel Haller fiind situat la 200 m de drumul național Turda-Tg Mureș.
Istoria castelului e lungă și zbuciumată, dar acum se poate mândri că este primul castel din Trasnilvania transformat în pensiune. Familia Haller, de unde vine și numele castelului, are originile în apropiere de Nurnberg, primele atestări ale familiei fiind în secolul al XII-lea. Însă abia în secolul al XVII-lea, prin apropierea de familia regală maghiară, aceștia obțin moșia de la Ogra și pun bazele acestui frumos edificiu. Ce vedem noi în schimb, ce s-a mai păstrat astăzi, e construit în sec. XVIII-XIX, în stil post-baroc.
După perioada comunistă, familiei Haller i s-a retrocedat castelul, însă aceasta l-a vândut, iar noii proprietari au dorit să păstreze vie istoria și tradiția. Prin renovare, au încercat să aducă cât mai aproape de orginal totul, astfel că pe holurile castelului se pot observa o mulțime de tablouri cu familia Haller, lucruri personale ale acestora, mobilier vechi, totul te transpune într-o lume a vechii Transilvanii.
despre SERVICII
Noi am ajuns în jur de ora 15.00 la poarta castelului, am parcat mașina în curtea spațioasă, și printre câteva mese și scaune care anunțau un eveniment în fața castelului, am intrat în zona de recepție, unde după formalitățile de check-in ne-am primit cheia de la camera 207, aflată la etajul 2 (mansarda castelului).
Cum după-amiaza am petrecut-o la Crama Villa Vinea, nu am hoinărit prea mult prin preajmă și nu am apelat nici la alte servicii. Plata s-a facut către Villa Vinèa, așa că nu am avut bătăi de cap nici cu aceasta.
despre CAMERE & COND. CAZARE
Camera am avut-o la mansarda castelului, la etajul al doilea.
Cum spuneam și mai sus, holurile castelului sunt un adevărat muzeu, cu tablouri impresionante ale vechilor stăpâni, cu explicații istorice și date trecute pe diferite pliante, mobilier vechi și o podea care scârțâie pe alocuri și poate uneori noaptea da un sentiment mai…. neliniștitor :)
Camera a fost în stilul castelului, simplă, dar cu aspecte vechi istorice. Deși eram la mansardă și afară erau cel puțin 35 grade, aerul condiționat își făcea treaba foarte bine. Un pat dublu comod, o măsuță cu două scaune și un TV pe care sincer l-aș scoate pentru a păstra aerul clasic (desigur că nici U l-am deschis), baie curată cu cabină de duș, și un geam mai mic, care nu scotea în evidență curtea castelului, asta din pricina faptului că eram la mansardă.
Per total, camera a fost curată, comodă și cu toate cele necesare.
GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)
Cum după degustarea de vin ni s-a făcut foame, căci platoul de bunătăți de Transilvania oferit la crama nu era decât să ne deschidă apetitul, am ajuns pe la ora 21 la restaurantul Castelului.
Ultima comandă era la ora 22, așa că ne-am încadrat la timp și am ocupat o masă în curtea spațioasă a castelului. Meniul este unul destul de ofertant, cu diferite tipuri de mâncare atât tradițională zonei, cât și mai sofisticată. Am comandat o porție de mușchi de porc umplut cu foie gras și un steak de ceafă de porc, acompaniate de o sticlă de vin de la Crama Villa Vinèa, că nu se putea altfel. Preparatele extrem de gustoase, în cantitate perfectă cât să îți potolească foamea, la prețuri decente pentru o astfel de locație.
Micul dejun a fost la restaurantul de la etajul 1 al castelului, o sală la fel de impresionantă ca și restul locației. Preparatele de la micul dejun au fost în majoritatea lor tradiționale și locale, de la brânză de oaie, jumări, slănină, cârnăciori, omletă și ochiuri, legume de sezon, ouă umplute. Erau două feluri de suc, iar cafeaua îți era adusă la masă de ospătari. Un minus ar fi lipsa fructelor și a desertului.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Castelul se află în localitatea Ogra, la distanță mică de drumul național, dar în același timp într-o locație liniștită. Curtea este mare, generoasă și spațioasă, cu copaci care țin umbră, alei însorite și iarbă tunsă frumos.
În curte există și un mic adăpost, cu câini de vânătoare și diferite specii de păsări, un foișor frumos de lemn, o mașină și o caleașcă de epocă. În curtea din spate, o frumoasă fântână arteziană însuflețește zona.
Orașul Târgu Mureș se află la doar 20 km distanță, așa că pentru o vizită se ajunge foarte ușor.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
În curtea castelului există și un mic centru SPA, în prima fază am fost tentați să ne petrecem a doua zi acolo, însă după ce l-am văzut ne-am răzgândit. Locul este destul de mic, din ce am văzut sunt doar două bazine mici, ambele la interior, iar cum afară era foarte frumos nu doream să petrecem timpul înăuntru. Probabil o piscină exterioară ar fi făcut o mare diferență. În schimb În iernile friguroase, cred că e un loc plăcut, mai ales că are și saună și ciubăr exterior.
Cam asta a fost vizita noastră la Castel Haller, un loc plin de istorie, de farmec și de relaxare.
Trimis de cata2106 in 29.08.22 21:38:35
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGHENI [MS].
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cata2106); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 46.44479300 N, 24.32344220 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest review
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@cata2106: Ce m-am bucurat sa citesc acest articol, asa cum am mai spus, imi doresc o degustare de vinuri cu cazare, asa sa fie placu pentru toata familia.
Asadar, felicitari, un SB acordat cu mare drag.
@mishu: Mulțumesc mult pentru apreciere!
O degustare de vin fără cazare... chiar nu as dori sa fiu în locul șoferului Cred ca nici nu ar trebui sa existe, sa nu chinuim lumea
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2020 Castelul Haller a ridicat standartul general al turismului romanesc intr-un mod benefic — scris în 26.10.20 de simona.p din TâRGOVIşTE - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Castel Haller din Ogra jud Mures — scris în 01.07.19 de Daniela Sb din SIBIU - RECOMANDĂ
- Feb.2019 Un loc liniștit, cu lipsuri la partea de wellness — scris în 11.02.19 de stefensoon din ODORHEIU SECUIESC [HG] - RECOMANDĂ