ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.12.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
DEC-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Trecutul unui om ce traieste prin mostenirea lasata pentru prezent si viitor – Parcul si gradina zoologica Nicolae Romanescu

TIPĂREȘTE URM de aici

“Astazi, acolo pe unde pana mai deunazi iti astupai nasul si gura ca sa poti trece, acum se ridica un parc majestos, parc al carui plan lucrat de marele peisagist E. Redont, a obtinut, la Expozitia din Paris, medalia de aur, cea mai inalta distinctiune ce s-a putut acorda de comisiunea celor mai insemnati higienisti din lume” Nicolae Romanescu.

Asa incepe cartea ce povesteste despre acest parc si intemeietorul lui. Povestea parcului merge putin mai in trecut, la inceput de secol XIX, mai precis perioada 1809 – 1899 capitol intitulat “Bibestii si gradina lor” in care se povesteste despre familia Bibestilor (pornind din secolul XVII) dar si despre gradina acestora asa cum era ea la 1809, precum si planurile pe care le-au avut pentru amenajarea gradinii pentru ca in 1838 aici sa fie cunoscuta o gradina frumoasa, loc de intalnire al protipendadei.

La 1842 aici apare si “Chioscul muzicii” similar cu cel construit in acelasi an la Viena si se gaseste si astazi in parcul Romanescu. Gradina va fi amenajata in 1843 de un gradinar neamt in stil frantuzesc iar in 1846 este deschis publicului in zilele de sambata si duminica spre sfarsitul secolului XIX ajungand insa sa fie lasata in paragina.

Acum ar fi momentul sa spunem cateva cuvinte si despre Nicolae Romanescu. S-a nascut la Craiova in data de 18 februarie 1854 si a murit tot aici dar in 1931. In perioada 1870-1876 a studiat in Franta (liceu si studii universitare), remarcandu-se prin cunostinte temeinice de urbanistica, sociologie, istorie, filozofie, istoria artei, literatura clasica si moderna.

A fost om politic dar si un mare filantrop si tot in aceasta carte am citit despre multe dintre operele de binefacere pe care le-a facut. A fost primar al Craiovei in cinci randuri: noiembrie 1898 – aprilie 1899, apilie 1901-octombrie 1902, noiembrie 1902-decembrie 1904, martie 1914-noiembrie 1916, martie-iunie 1929, avand realizari remarcabile de fiecare data.

In acest prim mandat se pun si bazele celui ce va deveni cel mai frumos parc din Craiova. Pentru aceasta transformare si-au facut oferta un architect peisagist din Frankfurt si arhitectul Edouard Redont din Paris, fiind aleasa oferta acestia din urma ca fiind cea mai avantajoasa.

Redont l-a intrebat pe Romanescu se stil doreste pentru realizarea proiectului la care raspunsul a venit: “Sa studiezi tablourile pictorilor romantici francezi, olandezi, romani si altii, care reprezinta peisaje frumoase, si sa le transpui in proiectul dumitale.”

Proiectul a fost gandit in stil romantic, in care sa se regaseasca toate formele de relief, dar si paraie, cascade, alei cu banci pe ele. Tot aici va fi construit un hipodrom (al treilea ca marime din tara la acel moment), dar si o gradina zoologica si vor fi plantate 250 de specii de arbori si arbusti,

Planurile parcului au fost medaliate cu aur la Expozitia Universala de la Paris din 1900 iar constructia a inceput in 1901 si a fost finalizata in 1903. Totusi acesta nu este anul in care s-au facut chiar toate insa in principiu cam acestia sunt anii. Parcul s-a numit de-a lungul timpului Parcul Bibescu, Parcul Independentei, Parcul Poporului pentru ca dupa 1989 sa se numeasca Parcul Nicolae Romanescu.

Suprafata totala a parcului este de 90 de hectare (asa cum este scris pe placuta de la intrarea in parc), tot aici regasim o gradina zoologica (inaugurata in 1906), un hipodrom, un amfiteatru. Parcul este considerat cel mai mare parc natural din estul Europei, dar ca intindere este pe locul 2 in Europa, dupa parcul Herastrau (cunoscut acum ca fiind parcul Regele Mihai I).

Si daca tot am ajuns si la generalitatile despre parc, pot sa va spun ca prima impresie pe care o ai cand patrunzi in parc este ca nu stii pe unde sa o iei, este atat de impresionant parcul incat ai vrea sa ai niste clone si fiecare sa parcurga cate un drum. Cum insa suntem in era in care clonele sunt doar un vis, o sa va spun ca ma intai am facut ceva poze in zona, am fotografia bustul lui Romanescu (dezvelit in data de 6 decembrie 1943) dar si mausoleul din spate, numit cat se poate de artistic “Domul Belvedere” si care este totodata si locul in care in 1978 au fost inhumate ramasitele lui N. Romanescu.

Si pentru ca totusi noi aveam un plan, ne-am propus sa ajungem mai intai la gradina zoologica. Inceputul de iarna are o frumusete aparte, frunzele pomilor asezau un covor colorat la radacinile pomilor, lasandu-i pe acestia ca niste siluete ingemanate, unele plecandu-si capetele in fata trecatorilor din parc, altele cu siluete semete pline de mandrie.

Parcul este ingrijit, cu alei frumoase si banci spectaculoase (o sa va arat ceva poze), cu ceva sculpturi “plantate” prin copaci, sau casute de pasari gen Pinonchio, un loc de joaca pentru copii si altul pentru exercitii in natura, si uite asa, pas cu pas, am ajuns si la gradina zoologica. Aceasta este foarte interesant gandita, sa o vizitezi de jur imprejur fara sa fie nevoie sa intri la interior, desi am facut si acest lucru ca sa vedem terariul.

Asadar, la exterior o sa vedeti ceva animale (unele nu le-am vazut, cum ar fi tigrul, leul, cred ca stateau la caldura) dar am vazut strutul Emu, strutul african, pauni, nutria, ursul brun, cerbul carpatin dar si cerbul lopatar.

Foarte impresionant terariul, unde eram singuri la acea ora asa incat, sotul meu care este ceva mai guraliv, a intrat in vorba cu unul dintre angajati si a aflat mai multe amanunte despre acest loc, dar si despre faptul ca se pregateste locul si pentru serpi, si ca in momentul in care locul a fi amenajat, numaidecat va fi populat, serpii fiind deja “contractati” . Soparlele care mai de care mai simpatice, cu nume amuzante, fiecare specie era povestita pe un alt panou cu informatii privind originea, si cu o mica harta ca sa vedem cam de unde ar proveni, asa incat am dat peste exemplare care se numeau (de exemplu):

- Acanthosaura capra, o specie de soparle din familia Agamidae, numita dragonul cu coarne de munte, sau cameleonul chinezesc pentru ca in caz de pericol isi schimba culoarea. Poate fi intalnita in Cambogia, Vienam, Thailanda si poate ajunge la o lungime de 40-50 cm si se hraneste cu greieri, gandaci si larve de muste.

Cam asa sunau informatiile despre fiecare specie prezentata aici si era placut nu doar sa vezi animalutul ci sa si citesti cate ceva despre el. Alte tipuri de soparle se mai numeau: soparla cu guler sau soparla Australiana, iguana verde, cavalerul cubanez, dragonul cu barba, si altele.

Am pornit mai departe prin parc, admirand frumusetile ce se iveau la fiecare pas, fie cate un bust, le-am vazut astfel pe cele ale lui Eminescu, dar si Tudor Arghezi (executat de sculptorul C. Medrea), am admirat lacul, debarcaderul, micile elemente de decor prezente pe langa lac sau micile cascade realizate artizanal.

Exista banci si pe aleile principale, dar si la malul lacului asa incat totul arata spectaculos. Pe unele dintre dealuri am ajuns si la “Castelul Fermecat” care ti se pare desprins dintr-o poveste, de altfel pe unul dintre ziduri exista “plantat” un cavaler ????. Se pare ca acesta a fost candva un restaurant, dar initial a fost un acoperis pentru bazinele de apa care ajutau la irigarea lacului dar constructia trebuia sa fie un punct de atractie asa inca seamana cu un castel.

De aici ajungem in final si la Podul Suspendat construit in perioada 1901-1902 si refacut in urma cu unul sau doi ani, asa incat azi il regasim in splendoarea de alta data.

Am mers pe pod (eu), mama, sotul si flacaii pe sub pod pe langa apa. Este spectaculos si de la nivelul solului, dar de pe pod ai o priveliste cu adevarat spectaculoasa, vezi lacul, copacii desfrunziti majoritatea, Era o zi rece, dar pe de alta parte ma gandeam ca era destul de pustiu parcul pentru ca lumea participase probabil la manifestari locale fiind 1 Decembrie, pentru ca ceva mai tarziu parcul a inceput sa fie mai animat, oamenii avand in maini stegulete tricolore, eu insa, recunosc cinstit, m-am bucurat sa vad parcul asa, mai liber.

Hipodromul a fost inaugurat in 1903 insa nu am ajuns la el. Din anul 2000 aici nu se mai desfasoara concursuri importante insa functioneaza o scoala de echitatie dar se doreste modernizarea lui, asa ca cine stie ce vom vedea acolo peste cativa ani.

Am vazut si “Lacul Lebedelor” …. nu celebrul balet al lui Ceaikovski, ci un mic lac care se numeste asa, cu o vedere ca de poveste, cu o constructie micuta pe o mica insulita, o barcuta aflata la mal si cu doua lebede ce se aflau pe lac si care s-au indreptat spre noi in speranta a ceva de mancare, sperante desarte insa pentru ca nu eram pregatiti pentru asta.

La final am ajuns de unde am plecat, si am admirat inca o data, de data aceasta mai de aproape domul Belvedere, locul din care Nicolae Romanescu vegheaza asupra prezentului si viitorului acestui parc.

Este un loc unde imi doresc sa mai ajung, pana atunci insa ma voi multumi cu amintirea unei zile de iarna si cu vizualizarea pozelor, dar si a filmuletelor si va invit si pe voi sa o faceti.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 13.12.22 20:09:38
Validat / Publicat: 13.12.22 20:47:10
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CRAIOVA.

VIZUALIZĂRI: 807 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Parcul Nicolae Romanescu - uitati cum e banca
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29450 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[13.12.22 20:44:57]
»

Mutat în rubrica "Parcurile Craiovei, CRAIOVA" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

webmasterPHONE
[13.12.22 21:43:30]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mishuAUTOR REVIEW
[13.12.22 21:48:21]
»

@webmaster: Multumesc frumos pentru aprecieri, o seara linistita.

Michi
[14.12.22 07:07:30]
»

@mishu: Am vizitat parcul Romanescu de vreo două ori, înainte şi după 89 dar, până în 2010 nefiind înscrisă în AFA, nu mi-am notat impresiile şi păstrat pozele. Înţelegerea unui obiectiv, modul de a poza (nu prea multe persoane în prim plan în timp ce e de vizitat abia se vede în planul doi) cât şi notarea informaţiilor importante am invăţat să le fac după ce am intrat în AFA. Aşa am pierdut vreo 50 de ani de drumeţii rămânând din ele câteva albume cu poze pe hârtie. Unde vreau să ajung? Că dacă îmi notam şi pozam parcul Romanescu, aşi fi ştiut măcar un sfert din ce ai scris tu.Nu am bănuit că are 90 ha.Când l-am vizitat noi nu era atât de amenajat aşa cum rezultă din pozele tale. Foarte bun şi complet reviewul. Cum se spune, graţie ţie am vizitat parcul Romanescu în papuci.

mprofeanu
[14.12.22 14:19:11]
»

@mishu: Citind articolele tale despre Craiova mi s-a făcut o poftă de a mai ajunge acolo, sigur tot ca tine în perioada sărbătorilor de iarnă pentru a bifa și Târgul de Crăciun. Patriot acest om Nicolae Romanescu ce a lăsat în urmă un romantic parc. A fost primar de mai multe ori dar nu a făcut rabat de a construi ceva și a lăsa generaților următoare o așa frumoasă moștenire.

Rodel
[14.12.22 16:33:31]
»

Ai făcut o prezentare foarte frumoasă și detaliată a parcului, care, când l-am vizitat eu, se numea Parcul Poporului. De terariu nici nu-mi amintesc, dar nici nu mi-aș fi dorit să-l văd. În lunile cu vegetație, trebuie să fie o minunăție de parc.

Felicitări pentru impresiile și pozele postate!

mishuAUTOR REVIEW
[14.12.22 19:17:25]
»

@Michi:

Am vizitat parcul Romanescu de vreo două ori, înainte şi după 89 dar, până în 2010 nefiind înscrisă în AFA, nu mi-am notat impresiile şi păstrat pozele.

cam asa este, si datorita acestui sie care ne-a facut sa vedem altfel lucrurile, stocam altfel informatia. Si pot spune ca daca memoria nu pastreaza toata informatia pe termen lung, aceste articole pastreaza si mi s-a intamplat sa caut prin articolele mele anume informatii.

Foarte bun şi complet reviewul. Cum se spune, graţie ţie am vizitat parcul Romanescu în papuci.

Ma bucur ca v-am dat prilejul unei plimbari care sa va aduca aminte de acest parc si chiar si din "papuci" ne bucuram de ceea ce vedem prin ochii altuia.

Multumesc de vizita si aprecieri.

mishuAUTOR REVIEW
[14.12.22 19:25:52]
»

@mprofeanu: Mai am povesti despre Craiova, un oras care m-a surprins c mai multe lucruri, nu am timp suficient sa pot scrie articolele asa cum vreau, in fine, mai urmeaza lucruri frumoase. cat despre Nicolae Romanescu, cartea pe care o avea gazda noastra era extraordinara si cred ca as fi pus aici tot ce continea cartea ati fi vazut cate a facut acest om. Am citit ca dimineata in jurul orei 3-5 dimineata pleca la drum si verifica targovetii care intrau cu marfa proaspata sa o vanda in oras ca marfa sa fie de calitate. Daca avea nevoie de bani ca sa sustina diferite activitati si nu erau disponibili, vindea cate ceva din ceea ce detinea, si cate si mai cate.

Craiova nu este neaparat cel mai frumos oras din tara, poate ca nu are castele sau palate spectaculoase (desi sunt cateva si nu am vazut tot), insa are suficient de m ulte locuri frumoase incat sa merite sa petreci acolo maca un weekend plin.

O sa ma straduiesc sa mai povestesc despre cele facute in Craiova si sper sa iti placa la fel cum mi-au placut si mie.

Multumesc de vizita, ecou si aprecieri.

mishuAUTOR REVIEW
[14.12.22 19:29:28]
»

@Rodel:

Ai făcut o prezentare foarte frumoasă și detaliată a parcului, care, când l-am vizitat eu, se numea Parcul Poporului.

se vede clar ca nu ai mai fost de mult .

De terariu nici nu-mi amintesc, dar nici nu mi-aș fi dorit să-l văd.

chiar este bine facut si merita vizitat, insa daca nu iti plac aceste animalute nomal ca nu ai vrea sa il vezi, eu insa daca mi-ar fi dat o soparla sa o tin putin pe mine as fi fost incantata .

Este un parc frumos, si cred ca in orice anotimp l-ai vedea este minunat.

Multumesc pentru vizita, ecou si aprecieri.

⭐ValentinB_88⭐
[06.02.23 12:55:13]
»

Mi-a placut foarte mult parcul. L-am vizitat acum cativa ani. Si ideea acestui mic parc zoologic care se poate vizita gratuit de oricine, foarte interesanta. Parcul este incarcat de istorie dar este si o oaza de liniste pentru Craiova, un oras nu foarte aglomerat dar suficient de cotidian.

Mi-au placut mult copacii mari, inalti, te simti ca si cum ai fi in padure, fara zgomotele masinilor de pe bulevardele din jur, precum se intampla in alte parcuri din orase ceva mai aglomerate.

Votat cu drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[06.02.23 22:19:51]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Da, este un parc minunat, imi doresc sa ii descopar frumusetea si mai spre vara, multumesc de vizita, ecou si aprecieri.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, mishu, mprofeanu, Rodel, Zoazore, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂParcurile Craiovei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064933776855469 sec
    ecranul dvs: 1 x 1