GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În sfârşit, o zi în care vremea se potriveşte cu data din calendar...
Iubi are chef de plimbare cu bicicleta. Da' de unde biciclete, că noi n-avem? (şi dacă am avea, n-ar fi loc unde să le mai ţinem! )
Norocul nostru cu aştia care le închiriază... pe gratis! (de fapt, se semnează un contract de dare în folosinţă temporară a bunului). Aşa că ne suim în pejo şi fuga la Şosea! Cum care Şosea? Kiseleff, evident! Una dintre vechile artere bucureştene, întinsă de la Piaţa Presei până la Piaţa Victoriei (mă rog, de fapt numerotarea se face în sens invers, dinspre centru spre periferie), martoră a atâtor evenimente şi festivităţi, încât e nevoie de o carte să le descrie... Calea pe care intră în capitală toţi oaspeţii noştri ce vin cu avionul (sau cu maşina dinspre Valea Prahovei).
Trece pe lângă o seamă de "puncte cardinale" ale istoriei şi culturii oraşului: Casa Presei, Arcul de Triumf (o aruncătură de băţ până la Mânăstirea Caşin), Paltul Prinţului Moştenitor (sediul ING Bank, descris de colega Diaura, parcă), Hotelul Triumf, Ambasada Rusiei, locuinţa (încă) ambasadorului SUA, restaurantul Doina (fostul Bufet de la Şosea, creaţie a arhitectului Ion Mincu), fostul Muzeu "Toma Stelian", azi - sediu de partid important [nomina odiosa! ], Casa Miclescu - o cicatrice groaznică a legilor de ***** din ţara asta şi a unor parveniţi fără scrupule, Muzeul Satului, Muzeul Ţăranului Român (fost pentru o vreme şi Muzeu al PCR), Muzeul Antipa şi nu în cele din urmă - Muzeul de Geologie. De asemeni, însoţeşte şi două dintre cele mai frumoase şi vechi parcuri bucureştene: Herăstrău şi Kiseleff.
Aşaaaa... am reuşit! v-am dus uşor-uşor cu vorba până în acest parc, de unde doream să luăm două biciclete ca să îl înconjurăm de câteva ori, într-zi caldă de fine de primăvară. Un parc realizat de un vienez care a creat şi Cişmigiul, un parc micuţ dar curat şi excelent îngrijit. Cu peluze fără gunoi, cu distribuitoare de pungi 'igienice' pentru căţei (dar cam fără pungi din păcate), cu suficiente toalete (ecologice), cu tonete cu tot felul de "chestii" pentru mari şi mici, cu târguri de vechituri ce se desfăşoară mai mult sau mai puţin regulat pe laturile sale în ultima vreme, cu câteva statui frumoase (câteva de fostul meu vecin, maestrul George Apostu), cu un mic lac artificial cu o arteziană în mijlocul său, cu un rond degajat din şosea, unde ba stau maşini parcate, ba se face patinoar (iarna), ba stă gol şi îngrădit... E plin mereu de viaţă, de copii, părinţi, bunici... Are chiar şi un chioşc unde poate cânta o fanfară; i s-a adăugat şi o mică scenă. (acolo 'se dau' bicicletele, acum).
Să nu uit să spun că în colţul cel mai depărtat de Piaţa Victoriei se află un alt monument simbol al oraşului: Monumentul Eroilor Aerului (cunoscut şi ca Statuia Aviatorilor), turnat în bronz în anul 1930 la Uzinele Malaxa şi recent renovat.
Ăăăă... biciclete? păi... erau, da' se cam plimbau alţii cu ele; cum noi n-aveam aşa mult timp să stăm până ne-ar fi venit rândul, am mai dat o tură pe jos şi... uşor dezamăgiţi, am plecat iar spre casă. Dar sigur vom reveni!
Trimis de Dragoș_MD in 24.05.10 23:58:01
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
faci alergie de la PMA? las ca iti mai dam noi, poate te imunizezi.
Dragos, in ultima vreme am inceput sa apreciez Bucuresti-ul si sa il vad sub o alta forma, chiar mai pregatesc un review in acest sens...
Tocmai am facut si eu cunostinta cu Parcul Kiseleff cand am fost la Muzeul Taranului Roman (click aici) si la cel de Geologie (click aici) si chiar mi-a placut si ma bucur ca a putut fi cineva sa il scoata in evidenta!
Faptul ca cele doua muzee se afla chiar langa acest parc le acorda un plus si ne demonstreaza ca avem cu ce sa ne laudam!
Un vot!
Intr-o nota umoristica, iti dau si eu un vot, de aici, de langa bicicleta mea medicinala!
Repet, stau in casa si ma plimb; cum sa nu onorez asta cu un vot?
Dragos,
cred ca ni s-au intersectat cararile in parcul Kiseleff. Chiar am vazut un cuplu cu un aparat de fotografiat profesional si m-am gandit in acel moment n-ar fi cineva din comunitatea AmFostAcolo?
Da, parcul Kiseleff este minunat, verde si curat. Am fost uimita de rododendronii infloriti in multitudinea de culori. Erau superbi. Chiar ai fotografiat si tu unul in foto2.
Am vizitat si targul de antichitati de lux, care mi s-a parut senzational si preturile la unele obiecte erau de-a dreptul ridicol de mici.
Dragoş, dacă ai fotografiat-o, pune nişte foto şi cu @kmy
Acum lăsând gluma la o parte, nu-i aşa că, la cât de mare-i azi comunitatea AFA, te aştepţi ca orice turist ce face poze să aibă pe aici un nume de cod?
Apropo, la câţi useri am ajuns, aşa ca şi o curiozitate personală ?
@kmy, se vede cred dupa calitate, pozele de aici le-am facut cu telefonul mobil; oricum, nici aparatul foto din dotare nu e cu mult mai bun, dar fiind plecat pentru sport, il lasasem acasa. deci e clar: erau de pe alt sait.
@creivean daca dai cu soricelul peste numele de utilizator, vezi la sfarsit o cifra (uid=****). acum se apropie de 8400.
Da, Dragoş, ai dreptate, acum sunt 8397 useri înregistraţi.
Nu-i puţin lucru, în condiţiile în care în 17.07.2009, când eu m-am înregistrat am fost al 3937, aşa că, în 10 luni, au devenit useri 4460 persoane ( minus clonele aferente ).
Felicitări cornel, ai făcut treabă bună. La mai mare.
Azi dimineata destul de devreme am luat o gura de aer in parcul Kiseleff mai cunoscut sub denumirea de Herastrau dupa lacul cu acelasi nume, stiind ca din cauza caniculei care se va pravali peste oras, nu voi mai iesi din casa in restul zilei. Parcul e superb din punct de vedere al al amenajarilor horticole si fara patriotism local pot spune ca poate concura cu marile gradini ale Europei Jardin du Luxembourg sau Schonbrunn. Covorul floral cu nuante predominante de la lila (liliachiu) deschis la violet, aranjat intr-un desen superb te transpune si iti incanta ochii. Din pacate retina iti e zgariata de sutele de banci noi maron cu spatar inalt si avand ca infloritura o acvila cu aripile deschise si cuvantul Bucuresti, cu brate rotunde, deasemeni inalte si avand inflorituri care se voiau a fi retro. Dar kitch-ul nu se termina aici. Pe aleea pe care am intrat din piata Charles de Gaulle, bancile au o densitate enorma: o banca, doi metri spatiu (stati ca spatiul nu e liber) alta banca si asta pe sute de metri lungime. Intre ele, in acei doi metri de spatiu liber, cate un cos de gunoi mare, galben, asezat deasemeni intr-o ornamentatie cu bucle si rococouri. De la intrare, privind spre lac, peisajul linistitor floral este agresat pur si simplu de aceste orori. A fost probabil din nou o licitatie in care au castigat bani prostul gust si numarul obiectelor. Oare un sumar studiu de fezabilitate privind numarul maxim de vizitatori si de peturi, cornete, hartii adunate intr-o zi de varf nu ar fi ajuns la concluzia ca bancile puteau fi puse din 20 in 20 de m si tot asa si cosurile de gunoi? Sunt convinsa ca angajatii primariei au facut deplasari grele in lume sa vada cum poate fi amenajat un parc. Pai culoare galbena stridenta iti trebuie cand ai in fata covore de flori care-ti taie respiratia? Restul bancilor de culoare verde instalate anul trecut mai cu rariste vor fi inlocuite. Si la ele am sesizat ceva: desi erau vopsite anul trecut, vopseaua nu a avut suficient sicativ (si asta s-a furat) si dupa un an si-o iarna inca mai lipeau putin cat sa-ti murdareasca o camasa alba.Si mai am un motiv de carcoteala: or fi frumoase sculpturile gen Henri Moor dar nu pune la trei metri de bustul lui Goethe un bolovan reprezentand un cioban stilizat. Toata portiunea din parc vizitata de noi era cam asa: un bust de scriitor sau filozof- un bolovan cu denumire- un bust-un bolovan, toate la un loc ca sa definim cuartualul artei.
Pe aleea nucilor am gasit cativa pui de veverita domesticiti care veneau sa ciuguleasca din palma femeilor care le aduceau nuci sau alune. Apoi dispareau naluci in pomi. Sunt mai putini decat anul trecut sau poate nu era ora lor de socializare. La standul cu biciclete de plimbat pe gratis sponzorizat de o banca, trei-patru baieti completau niste formulare si se plimbau pe de-a moaca. In general se vede un efort de modernizare: benzi pentru ciclisti, toalete ecologice, tomberoane selectate, zona gratuita wireless,- efort exista, putina consultanta de bun gust n-ar strica.
”Azi dimineata destul de devreme am luat o gura de aer in parcul Kiseleff mai cunoscut sub denumirea de Herastrau
de fapt, cu regret ma vad nevoit sa-ti spun ca faci o confuzie: Parcul Herastrau este nu numai diferit de Parcul Kiseleff, dar ele se afla cam la o statie de metrou distanta (Piata Victoriei - Piata Charles de Gaule/Televiziune). Parcul Kiseleff este un parc micut, taiat in doua de soseaua cu acelasi nume si avant doar o "balta" artificiala (in apropierea Muzeului de geologie), pe cand Herastraul este un parc enorm, taiat in doua doar de raul Colentina care in acel loc a dat nastere lacului Herastrau.
e adevarat, soseaua Kiseleff trece pe langa amandoua (cum de altfel am si scris ceva mai sus), dar alta legatura intre ele nu exista... : (
Dragos a completat foarte bine.
Parcul Kiseleff nici nu prea are flori. Exista aici insa o fantana arteziana in forma de inima, de unde, din cand in cand, tasneste apa. Nu prea e ingrijita oricum...
Da, asa e dar in vorbirea curenta se neglijeaza parcul Kiseleff, omul gandindu-se la Herastrau sau Luna Parc.Aici e un punct mare de dare in folosinta a bicicletelor, cred ca 60-70 dar e adevarat ca era zi de lucru si dimineata.
Bravo stimabile!
Buna treaba cu bicicletele!
Pe merit si din patriotism local (meritul DVS si patriotismul meu local), un mare vot!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Cu barca pe lacul din Cișmigiu — scris în 19.07.24 de BristenaBrad din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2024 0 promisiune, într-un final, îndeplinită – „Parcul Liniei, Faza a II-a” . — scris în 19.06.24 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2024 O altă arie naturală urbană – Pajiștea Petricani — scris în 14.05.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Parcul 'Tudor Arghezi' - un nou parc în București — scris în 11.04.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Național — scris în 05.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Parcul Kiseleff - la 'vânătoare' de monumente — scris în 17.08.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Cel mai nou parc din București - „Parcul Liniei” . — scris în 10.06.23 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ