GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În Parcul 'Lumea Copiilor', întâlnire cu mari personalități
După 1980, odată cu construirea Palatului Pionierilor şi Şoimilor Patriei, denumit astăzi Palatul Naţional al Copiilor, Parcul Tineretului din capitală a fost extins. A apărut "Orăşelul Copiilor" - cel mai mare şi cel mai modern parc de distracţii din România acelei perioade, cu tot felul de amenajări care mai de care mai atractive pentru cei mici. Multă vreme, pentru locuitorii Sectorului 4 asta părea să fie de ajuns, dar, după 20 de ani, ani în care se pare că nu a mai existat preocupare pentru sporirea suprafeței spațiului verde în sector, în ultima zi a lunii mai 2009, edilii sectorului au făcut o surpriză copiilor inaugurând prima zonă a Parcului "Lumea Copiilor".
Parcul "Lumea Copiilor" este situat în imediata apropiere a Palatului Naţional al Copiilor, în zona dinspre Calea Văcărești, pe o porțiune de teren care se sălbăticise cu timpul și care devenise un fel de depozit de gunoaie. Intrarea principală în parc este pe B-dul Tineretului, lângă Palatul Naţional al Copiilor, dar mai există o intrare, din Strada Pridvorului, venind dinspre Calea Văcărești, după ce ai făcut câțiva pași pe Strada Costache Stamate.
Cum ajungem în Parcul "Lumea Copiilor"
Cu transportul public, la intrarea din B-dul Tineretului - autobuz 313 și 381, precum și troleibuz 76, iar la intrarea dinspre Calea Văcărești, prin Strada Costache Stamate - autobuz 312,313 și 381, troleibuz 76, precum și tramvaiele 1 și 10. Și cu metroul se poate ajunge - Stațiile Mihai Bravu, Piața Sudului sau Constantin Brâncoveanu (cu trecere prin Orășelul Copiilor), dar e mai mult de mers pe jos.
Cu mașina personală, cei care se încumetă să înfrunte traficul bucureștean actual, vor găsi parcări publice (destul de aglomerate) la intrarea de lângă Palatul Național al Copiilor sau pe deal, la Sala Polivalentă, lângă Orășelul Copiilor.
Grădina Valorilor Românești
Trebuie să recunosc faptul că motivul principal care m-a scos de astă dată la plimbare nu a fost parcul în sine, cu numeroasele lui amenajări pentru prichindei, ci Grădina Valorilor Românești. Știam de existența ei, o mai văzusem puțin după inaugurare, atunci când nici nu știam unde se află. Poliţiştii, cei care vegheau menţinerea ordinii publice în parc, au fost cei care ne-au îndrumat atunci. Am fost impresionată pentru că nu mă aşteptam să văd în același loc, atât de multe busturi de personalități (erau în jur de 70), toate executate în aceeaşi manieră.
Panourile mari, cu schema parcului, așezate lângă fiecare din cele două intrări, informează "că în luna iunie 2010, un colț de istorie a prins viață în Parcul Lumea Copiilor - Grădina Valorilor Românești - ce găzduiește un complex statuar care include 76 de busturi ale unor mari personalități românești. Acest proiect a fost realizat de Primăria Sectorului 4 în parteneriat cu Fundația Dan Voiculescu, proiect deschis, urmând ca an de an, prin consultare publică, să fie adăugate noi și noi personalități definitorii. "
O plimbare de câteva minute pe aleile liniștite ale Grădinii Valorilor Românești îți dă prilejul să rememorezi întreaga noastră istorie. Unele lângă altele, sunt înșiruite acolo toate personalităţile politice, culturale şi ştiinţifice pe care le-a dat poporul nostru. Începând cu Burebista, Decebal şi Traian, continuând cu marii voievozi medievali (Mircea cel Bătrân, Bogdan Vodă, Ştefan cel Mare, Matei Basarab, Vlad Ţepeş, Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanu, etc...), apoi cu oamenii politici ai secolelor XVIII-XIX, galeria se încheie cu Carol I, Ferdinand şi regina Maria. Nu lipsesc fruntaşii aviaţiei româneşti (Henri Coandă, Traian Vuia, Aurel Vlaicu), pictorii şi muzicienii noştri celebri, scriitorii şi chiar actorii cei mai renumiţi ai României.
În Grădina Valorilor Românești îi vei întâlni pe Mihai Eminescu, Ion Creangă și Ion Luca Caragiale, pe Constantin Brâncuși, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian și Nicolae Grigorescu, pe George Enescu și Ciprian Porumbescu, pe Maria Tănase și Amza Pellea, dar și pe mulți alți oameni de știință și cultură din România.
Nu comentez talentul și priceperea celor care au realizat aceste lucrări de artă. Nu sunt un specialist, dar ideea de a expune în același loc chipurile atâtor personalități, indiferent de vremurile în care au trăit, este un fel de recapitulare a întregii istorii a României. Și asta mi se pare demn de toată lauda. Cred însă că aceste lucrări de artă ar mai trebui curățate din când în când și mai ales ar trebui înlocuite plăcuțele dispărute. În lipsa acestora, nu toate personalitățile pot fi identificate.
Au existat voci care au afirmat că Grădina Valorilor Românești din Parcul Lumea Copiilor "este un spaţiu lipsit de gust, în care sunt înghesuite pe o suprafaţă destul de mică nu mai puţin de 76 de busturi banale ale unor personalități care au marcat istoria țării noastre. " Pe internet, am citit opinia cuiva care spunea "N-am fost şi seara sau noaptea pe acolo, bănuiesc că e de-a dreptul sinistru. "
Aşadar, dacă nu sunteţi în căutarea locurilor de distracţie, dacă fugiţi de larma aglomerării din jurul caruselelor şi a roţii care se învârte în ritm ameţitor, acordați câteva minute Grădinii Valorilor Românești! Ziua, pe lumină, pentru ca locul să nu vi se pară sinistru. Iar dacă sunteți însoțiți de copii, este un bun prilej pentru a le oferi o lecție în natură. Trebuie să spun că pe mine m-a impresionat o fetiță (de vreo 10-11 ani) care - în fața bustului marelui poet Mihai Eminescu - doar în prezența mamei sale (eu eram pe o bancă mai îndepărtată și mă prefăceam că nu aud), a cântat un fragment din melodia "Eminescu" cunoscută nouă din interpretarea basarabenilor Doina și Ion Aldea Teodorovici.
Ce mai găsim în Parcul "Lumea Copiilor"
Cum spuneam, prima zonă a Parcului "Lumea Copiilor" a fost inaugurată la sfârșitul lunii mai 2009. După numai două luni a fost inaugurată și cea de-a doua, astfel încât astăzi cei mici se pot bucura de o mulțime de amenajări, toate pe gustul lor.
De la intrarea principală ajungi imediat la un rond - centrul parcului - în care sunt bănci, un canal circular plin cu apă, cu podeţe colorate și cu arteziene decorative, locuri de joacă şi chioşcuri cu dulciuri, gustări şi băuturi răcoritoare. Atracția principală este toboganul uriaș amplasat în mijlocul acestei "insule". Nu prea sunt eu umblată prin parcuri de distracție pentru copii și nu ar fi cazul să-mi dau cu părerea, totuși cred că acest tobogan este unul dintre cele mai mari și mai complexe amenajări de acest gen din București. Beneficiază de o suprafață anti-traumă care oferă siguranță celor mici. Un labirint, pasarele, rampe, scări, turnulețe, toate cu forme atrăgătoare, diferite și viu colorate, fac bucurie copiilor care ajung acolo.
Sunt și alte locuri de joacă în parc. De asemenea sunt aparate de fitness și multe terenuri de sport - baschet, handbal, fotbal, badminton, volei, tenis de masă, piste și rampe pentru rolleri, ba chiar și un perete de escaladă. Nu lipsesc mesele pentru șah și table și nici spațiile de odihnă pentru pensionari.
Iar dacă nu ești mulțumit cu ceea ce găsești aici, poți urca dealul spre Orășelul Copiilor. Și acolo sunt tot felul de amenajări pentru distracţia celor mici, în plus există Roata Mare, se pare, ultima găselniță pentru parcurile de distracție.
Despre toaletele ecologice și coșurile de gunoi aflate la tot pasul, despre chioșcurile care oferă la nevoie o gustare sau o băutură răcoritoare (există și cișmea dacă preferați apa potabilă, naturală), despre locurile umbrite și liniștite din parc este inutil să mai vorbim.
Deși destinat celor mici, Parcul "Lumea Copiilor" poate oferi și adulților clipe de relaxare și multiple posibilități de petrecere a timpului liber. Dacă aveți timp și dacă vă plac astfel de locuri, Parcul "Lumea Copiilor" vă așteaptă.
Trimis de iulianic in 21.05.23 16:55:21
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@iulianic: Am fost de mai multe ori în Parcul Copiilor când nepoţeii erau mai mici. Ei stau la capătul lui, pe Mărţişor. De Grădina Valorilor româneşti nu ştiam. Abia acum am aflat despre existenţa ei.
Am căutat pe net să văd cine a sculptat busturile din grădină și nu am aflat. Sunt unele busturi care nu seamănă deloc cu cele știute de noi. De aceea - cred - nu am găsit numele autorului(lor), ca să nu fie comentarii negative despre „talentul” lor!
În rest, felicitări pentru articol!
@Michi: Da, din Strada Mărțișor - strada cu Casa memorială Tudor Arghezi - până la intrarea în Parcul Lumea Copiilor nu mai este mult. Grădina Valorilor Româneşti se află imediat în dreapta intrării dinspre Calea Văcărești.
Când am fost acolo prima oară, veneam din parcul mare, dinspre Sala Polivalentă. Era la puțin timp după inaugurarea acelei platforme cu statui, iar pentru mine a fost o reală surpriză pentru că nu știam de existența ei. Și acum a fost o surpriză pentru că mă așteptam să am mult de umblat și căutat prin parc până să dau de ea. M-am și mirat când, imediat după intrare, în dreapta, am văzut aleile flancate de busturile sculptate.
@doinafil: Și eu am încercat - fără succes - să aflu cine a sculptat busturile din Grădina Valorilor Românești. Într-adevăr, sunt unele lucrări care nu aduc câtuși de puțin cu chipurile acelor personalități, așa cum le știm noi. De exemplu Mihai Eminescu și Ciprian Porumbescu ale căror figuri - cu inconfundabila lor podoabă capilară - nu seamănă deloc.
Nu știu de unde și cum, mie mi-a rămas în obicei ca atunci când văd pentru prima oară o statuie sau un bust, să încerc a ghici cine este reprezentat acolo. De multe ori, mai ales la personalitățile foarte cunoscute, am ghicit. Aici, în Grădina Valorilor Românești, am dat greș de mai multe ori.
Deși sunt realizate în aceeași manieră, eu cred că lucrările respective nu aparțin aceluiași autor. În cât timp ar realiza un artist adevărat 76 de sculpturi? Cred mai curând că sunt făcute de elevii sau studenții de la arte plastice cărora li s-a dat ca temă sculptarea unor busturi. Fundația Dan Voiculescu în colaborare cu care Primăria Sector 4 a realizat acest proiect, cred că știe cine sunt autorii respectivelor lucrări.
Mulțumesc pentru felicitări și pentru că mi-ai citit articolul!
@iulianic: Ai dreptate! Nici eu nu cred că au fost executate de un singur autor, acesta n-avea cum să facă atât de multe! De aceea am și pus în paranteză pluralul „lor” . Cred - ca și tine - că au fost făcute de studenții (sau elevii) de la „Arte Plastice” ! Pe unele le-am recunoscut fără să citesc despre ce bust este vorba, pe altele nu le-am recunoscut deloc (pe Eminescu, sau Porumbescu, ca și tine, nu i-am recunoscut, ba chiar m-am întrebat cum de și-au dat „O. K. !” -ul cei ce au supervizat lucrările, înainte de-a fi montate în spațiul public!)
Nu știu dacă ai observat, dar eu citesc și văd toate articolele și pozele tale!
Încă odată, felicitări!
@doinafil: Mulțumesc! Mă bucur de ceea ce-mi spui mai ales acum când simt mult mai puțin interes pentru ceea ce scriu eu. Știu că articolele despre parcuri sau despre biserici și mănăstiri nu pot prinde la public la fel de mult ca cele care povestesc despre vacanțe minunate sau destinații îndepărtate, mai greu de atins de cea mai mare parte dintre noi.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Cu barca pe lacul din Cișmigiu — scris în 19.07.24 de BristenaBrad din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2024 0 promisiune, într-un final, îndeplinită – „Parcul Liniei, Faza a II-a” . — scris în 19.06.24 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2024 O altă arie naturală urbană – Pajiștea Petricani — scris în 14.05.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Parcul 'Tudor Arghezi' - un nou parc în București — scris în 11.04.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Național — scris în 05.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Parcul Kiseleff - la 'vânătoare' de monumente — scris în 17.08.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Cel mai nou parc din București - „Parcul Liniei” . — scris în 10.06.23 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ