ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.12.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
NOV-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
93.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Parcul Etnografic Național Romulus Vuia, Cluj Napoca, primul muzeu în aer liber din România

TIPĂREȘTE URM de aici

După ce ne-am cazat la Arcade Central Apartament - vezi impresii, am luat un taxi spre muzeul în aer liber Parcul Etnografic Național Romulus Vuia, la îndemnul doamnei la care ne-am cazat. Distanța nu era mare, dar pentru a ajunge acolo era de urcat o pantă lungă și destul de înclinată (la întoarcere am venit pe jos, pe lângă Parcul Industrial Tetarom).

Acesta este al treilea muzeu al satului pe care l-am vizitat, celelalte fiind Muzeul Astra din Sibiu (la care am fost de două ori și la care voi mai merge pentru că este minunat) și Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației.

Ce mă atrage la aceste muzee ale satului este emoția pe care mi-o provoacă, nostalgia copilăriei, vacanțele petrecute la bunici în casele tradiționale simple, ograda organizată cu unelte specifice gospodăriilor țărănești, dar mai ales liniștea și calmul pe care le regăsesc acum și în amintiri. Eu mă simt foarte bine la aceste muzee pe care voi continua să le descopăr pe parcursul călătoriilor mele. Mă încearcă plânsul acum, mă gândesc că nu mai pot merge la bunici, nu mai pot sta cu ei în curte... nu mai există nici ei și nici casele lor.

Localizarea

Muzeul se află pe strada Tăietura Turcului, Cluj-Napoca

Programul de vizitare

Acesta este deschis de miercuri - duminică la ora 9-16, ultima intrare este la ora 15, programul de iarnă.

Vara este deschis de la ora 10-18, ultima intrare este de la ora 17.

Luni și marți este închis.

Tarifele

Prețul biletului este de 6lei pentru adulți, 3lei pentru studenți și poensionari, iar pentru elevi și preșcolari 1,5lei.

La cerere se oferă serviciu de ghdaj contra sumei de 15lei, în limba română. Pentru ghiaj în limbile engleză, franceză, italiană, maghiară, tariful este de 25lei.

Muzeul

Parcul Enografic Romulus Vuia reprezintă secția în aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Acesta se întinde pe o suprafață de 16ha.

Aici sunt expuse gospodării și trei lăcașe de cult din mai multe zone, ateliere meșteșugărești, precum și unelte și instalații tehnice.

Chiar la intrare, într-o casă din bârne, se află casieria și magazinul de suveniruri.

La achiziționarea biletului se primește o hartă a muzeului pe care aveți notate cele 52 de exponate pe hartă și legenda cu explicații.

Parcul Etnografic din Cluj Napoca a fost întemeiat de etnograful Romulus Vuia in data de 1 iunie 1929, fiind primul muzeu în aer liber din România.

Parcul se vizitează destul de repede, nu este foarte extins, aleile sunt pietruite, gardurile din nuiele sau din scândură care împrejmuiesc gospodăriile sunt tradiționale, specifice fiecărei zone etnografice Transilvănene din care face parte gospodăria. Unele gospodării au fântâna încorporată în gard, din aceasta putându-se scoate apă și din drum, nu numai din curte. Casele datează din secolele XVII-XX.

Bisercile sunt din bârne de lemn, cu acoperișuri de șindrilă și decorate cu brâuri lemn sculptat, au dimensiuni foarte mici, ușa de la intrare în biserică este joasă, parcă sunt făcute pentru copii atât bisericile cât și casele.

Mi-a plăcut foarte mult biserica Cizer din jud. Sălaj, din 1773, construită bârne din lemn îmbinate ca la lego, pe o fundație din piatră cu plan poligonal. E foarte mică, cu trei cruci și un turn înalt. Geamurile bisericii sunt foarte mici, ca niște guri de aerisire. Ornamentele care înconjoară ușa de la intrarea în biserică sunt brâuri răsucite din lemn. Stâlpii sunt înfrumusețați cu sculpturi. Totul este la scară mică, parcă ne aflăm în lumea piticilor.

O altă bisercă din lemn, frumoasă, este cea din Chiraleș, jud. Bistrița Năsăud, de la sfărșitul sec. XVII. Construcția este mică, cu geamuri mărunte cu obloane din lemn. Regăsim aceleași brâuri din lemn care decorează pereții din bârne ai bisericii. În bârnele din lemn sunt decupate guri de aerisire. Aceasta are o singură cruce.

Biserica Petrindu este piesa de rezistență a exponatelor Parcului Etnografic din Cluj. Aceasta este foarte mică, construită din bârne din lemn, cu multe geamuri mici. Biserica este foarte frumoasă, are o turlă foarte înaltă, înconjurată de patru turnulețe cu cruci. Biserica are în total șase cruci identice.

Acesta a fost ridicată în sec. XVIII, fiind transferată în Parcul Etnografic Cluj de către Romulus Vuia în anul 1965, datorită valoroasei picturi murale din 1835 executate de Dimitrie Ispas de la Gilău, unul dintre cei mai cunoscuți zugravi ardeleni.

Pe lângă gospodării, porți, biserici, fântâni de tot felul și troițe, mai sunt expuse unelte, instalații și ateliere țărănești. Printre exponate puteți vedea- piuă de diferite forme, mori, joagăr hidraulic, fierărie, prese de struguri, presă de ulei.

De asemenea sunt case de olar, de pietrar, geamgiu.

Este foarte interesant să obesrvi cum se descurcau oamenii în trecut fără a avea la dispoziție toată tehnologia de care dispunem noi în prezent.

Recomandarea

Întotdeauna voi recomanda muzeele etnografice, o întoarcere în timp cred că este benefică pentru oricine.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 08.12.19 16:24:23
Validat / Publicat: 08.12.19 17:33:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CLUJ.

VIZUALIZĂRI: 785 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Parcul Etnografic Național Romulus Vuia, Cluj Napoca
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 49400 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster
[08.12.19 17:47:20]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Dana2008AUTOR REVIEW
[08.12.19 18:11:54]
»

@webmaster: mulțumesc frumos!

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[08.12.19 19:19:21]
»

@Dana2008: Este foarte interesant acest obiectiv! Mulțumim pentru prezentare! Am vizitat și noi în ultimii ani câteva muzee etnografice; ne-au plăcut toate, iar dacă ar fi să evidențiez unul, m-aș gândi la cel din Crângul Petrești, aflat la 3 kilometri de municipiul Focșani (vezi impresii). Este muzeul etnografic unde am ajuns de câteva ori, profitând de faptul că se află în apropiere de noi.

Și mie aceste muzee îmi aduc aminte de copilăria petrecută la bunici. Era foarte frumos pe atunci, păcat că generațiile actuale se bucură tot mai puțin de asemenea momente (bălăceală la râu, fructe ronțăite direct din pomii vecinului, fotbal pe islaz, joaca de-a v-ați ascunselea și câte și mai câte nebunii)! Hai că mă apucă nostalgia!

Numai bine!

Dana2008AUTOR REVIEW
[08.12.19 20:39:08]
»

@Crazy_Mouse: Bună @Crazy_Mouse!

M-au răscolit amintirile legate de bunici și așa cum scri și și tu, copiii noștri, noile generații nu vor mai avea ocazia să trăiască în armonie cu natura, cu animalele, cu bucuria traiului simplu și liniștit de la țară. După decesul bunicilor, noi proprietari au dărâmat totul. Noile construcții la țară sunt moderne, cu termopane, fără animale pentru că fac mizerie și presupun o muncă continuă... dispare totul. Am trecut prin fața porții și nu am avut curajul să intru și nici nu ar avea vreun rost. Ce mi-a plăcut acolo, nu mai este.

A fost frumos, am crescut cu mâncare din gospodăria proprie, am stat afară de dimineața până seara... trecea mai greu timpul la țară, aveam o vacanță de trei luni vara și parcă nu se mai termina.

Hai că mă opresc aici.

Călătorii plăcute! Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[09.12.19 15:38:25]
»

@Dana2008: Mulțumim pentru prezentare și pentru fotografiile deosebite - Muzeele satului în aer liber sunt o splendoare. Cred că am vizitat până acum vreo 10 astfel de instituții muzeale care conservă viața materială și imaterială a țăranului român și încă mai am de văzut câteva. Cel din Cluj l-am vizitat în 2014, mi-a plăcut așezarea gospodăriilor și a bisericilor și spațiul aerisit, larg.

Dacă realitatea contemporană ne îndepărtează tot mai mult de valorile românești, măcar muzeele de acest gen să ne mai aducă aminte de lucruri frumoase.

Călătorii frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008AUTOR REVIEW
[09.12.19 23:13:35]
»

@tata123: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Am de gând să vizitez toate muzeele in aer liber de etnografie din Romania, care se află în localitatea prin care trec. Trăirile speciale pe care le încerc, mă fac să doresc să caut acest mod plăcut de relaxare.

Din păcate totul dispare încetișor odată cu bunicii. Noi, generația noastră, am avut noroc că am petrecut vacanțele la bunici, la țară.

Eu la bunici vorbeam o limbă română plină de termeni arhaici, cei din oraș nici nu cunosc cuvintele acum. Vorbeam două variante ale limbii române.

Băiatul meu are bunicii în centrul orașului, poluat, aglomerat, gălăgios...

Acesta este evoluția, fie că ne convine sau nu.

Călătorii plăcute! Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂParcul Etnografic Național 'Romulus Vuia':

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065423965454102 sec
    ecranul dvs: 1 x 1