GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Palatul Sutu o oaza de liniste in mijlocul Bucurestiului!
Intr-o duminica dupa-amiaza printre picuri de ploaie ne-am hotarat sa vizitam Muzeul de istorie al Bucurestiului-Palatul Sutu! Poate ca ploaia sau poate dezinteresul il facea sa fie la acea ora aproape pustiu! Initial am crezut ca nu este deschis si totusi usa s-a deschis! :) !
Nu am intrat bine pe usa ca ne-am simtit impinsi la inceput de secol! Holul incapator gazduia pe langa casa de bilete un mic magazin de suveniruri (de stil vechi) si o expozitie dedicata vietii triburilor din diferite parti ale lumii! Desi acoperea peretii intregului parter expozitia nu ne-a atras in mod deosebit, in mare parte era alcatuita din afise cu descrieri!
Ne-am grabit asadar spre scara monumentala care te atrage ca un magnet inca din pimul minut de sedere in hol! E somtuoasa! Dupa cateva trepte urcate si o oglinda venetiana imensa care te face aproape sa te avanti cu nasul in ea ( :)) !) se desprind doua brate simetrice care te duc spre primul cat! Inainte de a ajunge la primul cat esti insa ametit de cupola! Frumos ornamentata te face aproape sa te impiedici pe scari si sa iti explici de ce chiar si strainii care au petrecut aici o seara de bal laudau palatul!
Dar gata cu filosofia! Ajungem in prima sala care este de fapt un salonas de primire de culoare grena! Bunul gust e la el acasa, dar ramane totusi cu o intrebare: cine se putea aseza in acele fotolii? :)) ! Sunt de dimensiuni f mici, chiar si o persoana de sex feminin mai putin mancata nu cred ca s-ar putea aseza pe unul din ele! :)) ! Se observa astfel ca femeile din timpul acela erau"f fine"! ;) !
Nu lipsesc de aici nici portretele cu familia! F frumos realizate, as zice eu opere de arta, deci nu le treceti prea usor cu privirea! Gasiti in ele ochiii gazdelor!
Sala doi este o sala care te arunca si mai mult in trecut! In cel mai indepartat trecut, al dacilor si romanilor, caci din acea vreme dateaza unele din exponatele salii! Este sala de arheologie in care puteti admira statuete de bronz, vase din diferite culturi sau anumite zeitati!
Trecand mai departe descoperim documente (copie) de atestare a Municipiului Bucuresti, dar si Biblia lui Cantacuzino, sabia lui Brancoveanu!
Poti sa te opresti apoi pt a citi despre urmele lasate de grecoteii fanarioti ce au avut partea lor in ridicarea Bucurestiului, poti admira diferite stampile, obiecte de uz in cancelariile vremii, apoi obiecte de iluminat stradal (pe gaz lampant), placute cu numele unor strazi renumite din vremuri de mult apuse, straie ce arata moda de inceput de secol si sa nu va minunati mistriile sau ciocanele ce au stat la temelia unor edificii importante ale Bucurestiului!
O alta sala infatiseaza biroul primarului din care nu lipsesc harta, steagul si ceasornicul! Harta ca sa nu uiti care iti este interesul, steagul ca sa nu iti uiti datoria fata de patrie si ceasul pentru a nu zace in trandavie, ci a veghea in fiece minuta la binele obtesc! Se mai intampla? :) !
Nu pot sa las uitate Sala Unirii si Biblioteca! Aici gasiti o parte din istoria scrisa in Regulamente interne sau Monitor Oficial, dar si istoria nescrisa niciunde!
In ce ma priveste m-au incantat toate, nu treceti in fuga, nu e un muzeu mare dar ascunde multe! Daca aveti norocul sa ii pasiti pragul ramaneti o clipa in spatele unei draperii si priviti rondul de flori din intersectie! NU o sa va vina sa credeti cata liniste este si totusi atat de aproape de tumultul strazii!
Imaginati-va o clipa de acolo din spatele draperiei ca in curte sunt alei cu flori si pauni! Inchideti ochii si o sa ascultati linistea din mijlocul Bucurestiului!
Sa nu uit, inainte de a cobora scara ne-am oprit la una din expozitiile temporare gazduite de muzeu! O expozitie de pictura de aceasta data! Nu va pot spune autorii tablourilor! Va pot spune doar ca e o idee salutara de a promova arta, asa cum faceau si gazdele acestui frumos palat!
Singura impresie cand pleci este ca a fost prea putin! Ca ai fi vrut sa deschizi toate usile acelui palat! Din pacate ele raman incuiate... Poate ca intr-o zi vom vizita tot palatul si terasa!
Pana atunci, daca va doriti o dupaamiaza in care sa evadati din Bucurestiul zilelor noastre mergeti sa descoperiti o particica din Bucuretiul de alta data!
Trimis de aida.alecu* in 12.09.10 17:50:45
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (aida.alecu*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 44.43479590 N, 26.10257840 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Chiar mi-am propus sa vizitez acest muzeu, tocmai am trecut pe langa el acum cateva ore! Erau in curtea muzeului cateva standuri cu ceaiuri si cafea reunite sub titulatura de Festival al Ceaiului si al Cafelei.
Cat costa biletul? Se percepe taxa foto? La celelalte muzee bucurestene se cere 50 de ron, probabil ca nici acesta nu scapa...
Deseori sunt gazduite festivaluri sau expozitii in curtea muzeului! Eu am prins o intalnire a colectionarilor de moneda veche (F interesanta!) si una a producatorilor de... tine-te bine... produse traditionale! Nu iti spun ce prajituri de casa am mancat... Yami... ! Acum intr-adevar a fost un festival al cafelei! Descris si aici daca cauti!
In ce priveste pretul biletului nu mai stiu sigur, mie mi-a parut putin oricum... ceva la genul 5 ron sau asa ceva! Cat despre taxa foto ! - nu aveam aparatul foto la noi! Nu eram interesati de pret deci! Totusi cred ca exista o taxa! asta daca se da voie sa se fotografieze! Spre ex la Muzeul de arta stiu ca e complet interzis!
nu am vizitat cam de mult timp acest muzeu... ai scris atat de frumos incat sper sa ajung si eu sa-l revad, mai ales ca nu costa prea mult biletul de intrare. felicitari!
Multumesc de aprecieri! Acum dupa ce stiu cum e interiorul parca altfel il privesc cand trec pe langa el... chiar si in graba! Merita sa ii treci pragul si sa asculti linistea din mijlocul Bucurestiului!
@aida. alecu, am citit de Festivalul Cafelei astazi, tocmai de aceea spuneam ca am trecut pe aici.
Cat priveste taxa foto la Muzeul de Arta, noi am fost la Noaptea Muzeelor (click aici) si era permisa fotografierea contra sumei de 50 de ron.
Foarte frumos povestit, cred ca este al doilea rw. citit in acest wk (Festivalul ceaiului), ai reusit sa scoti in evidenta principalele caracteristici ale acestui muzeu, Sutu. N-am fost acolo, dar parca m-ar tenta, felicitari!
pepsi Tocmai ideea cu Festivalul ceaiului si al cafelei trecut la muzee m-a facut sa scriu acest rw; locatia era curtea acestui muzeu! Mi-am amintit asadar ceea ce este inauntru! Nu puteam sa nu le spun celor ce mai merg la diferite expozitii in curtea muzeului sa nu-i paseasca pragul, sa nu guste din "aroma"unui ceai servit in salonul familiei Sutu!
magdalena Despre Noaptea Muzeelor o sa scriu si eu un rw cand voi avea mai mult timp, am facut eu ceea ce nu ati putut face voi! Eu nu am fost decat in Galeria de Arta Romaneasca! Oricum doar ea si abia mi-au ajuns vreo 7 ore! : D!
@aida. alecu - Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)Mulţumesc.
===
Mutat în rubrica "Palatul Suțu - Muzeul Municipiului București, BUCUREȘTI" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2016 Palatul Șuțu, astăzi și ieri — scris în 09.02.16 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Oct.2010 Palatul Şuţu – gazdă a Muzeului Municipiului Bucureşti, dar şi a unor festivaluri sau expoziţii — scris în 27.10.10 de magdalena din BUCUREșTI - RECOMANDĂ