GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
A doua oară la Parlamentul României
Acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare...
Sâmbăta trecută am însoţit un grup de studenţi străini, într-o scurtă vizită în Bucureşti. Studenţii, veniţi din Austria, Portugalia, Polonia, Bulgaria şi Lituania pentru nişte cursuri în cadrul unui program european, şi-au manifestat dorinţa de a vizita Palatul Parlamentului. Ca urmare, s-au făcut toate demersurile oficiale pentru o vizită planificată. Pentru cei interesaţi, site-ul cu informaţiile necesare, este acesta: click aici.
Pentru mine, este cu totul de neînţeles de ce această activitate turistică, de vizitare a Palatului Parlamentului a fost încredinţată acestui organism numit Centrul Internaţional de Conferinţe, care are ca principală activitate, una cu totul diferită, aşa cum îi spune şi numele. Mai ales că, de cea privind vizitarea Palatului Parlamentului se ocupă prost. Să mă explic.
În primul rând, nu există nicio indicaţie, nici pe site-ul menţionat mai sus, nici la faţa locului, privind locul de acces.
Aşa că, cine nu ştie, merge din aproape în aproape, întrebând pe la porţile de acces, până când ajunge unde trebuie. Este vorba de intrarea de pe latura de nord, unde este şi o parcare destul de mare.
De cum am intrat aici, ne-a întâmpinat imagine dezolantă: spaţii verzi total neîngrijie, iarba uscată ca pe mirişte, şanţuri săpate şi lăsate să le astupe ploile, ronduri de flori năpădite de bălării şi coşuri de gunoi pline ochi, negolite probabil de luni întregi, devreme ce gunoaiele zac de jur-împrejur. Ne apropiem de intrare şi constat că şi aici nu a catadicsit nimeni să adune gunoaiele, dar asta nu mă mai miră, din moment că însăşi clădirea prezintă serioase urme de degradare prematură. Mi-am adus aminte de spaţiul din jurul Parlamentului Ungariei şi încă o dată m-am ruşinat că sunt român.
Sunt mai multe uşi de acces, dar nu e clar pe care trebuie să intrăm. O aleg pe cea pe care ies nişte persoane. E o uşă glisantă, care se deschide când aproape te izbeşti de ea. Intrăm într-un "no man's land" cu miros greu de tutun (e şi o scrumieră acolo, în jurul căreia s-au adunat câţiva "amploaiaţi" plictisiţi). Cea de-a doua uşă glisantă nu se deschide deloc, noroc că înainte să mă izbesc de ea, în ultimul moment văd pe cineva ieşind pe o uşă laterală, pe care este lipită o hârtie pe care scrie "push". Noroc şi că ştiu ceva engleză...
În sfârşit, ajungem în holul de intrare. Aici, e o adevărată debandadă. Sunt două cozi imense, al căror rost aveam să-l pricep mai târziu. Una era cu cei care intrau, cealaltă cu cei care ieşeau.
În dreapta, o "baracă", pe care scrie Info Desk. Nu e nimeni, dar mă apropii să citesc informaţiile. Între timp, apare un tinerel plin de importanţă, căruia îi explic motivul prezenţei mele acolo. Se uită pe listă, scrie un bileţel şi mă trimite cu el să plătesc biletele de intrare.
Unde? întreb.
Acolo. îmi răspunde, arătând cu capul, într-o direcţie incertă.
La coada aia?
Da şi dispare rapid.
Mă aşez la coadă şi după câteva minute apare din nou.
V-am dat un ghid în limba română îmi spune sec.
Perfect, vom piede un timp dublu, pentru ca să fac eu traducerea. De ce nu-mi daţi un ghid de engleză?
Pentru că aţi cerut ghid de limba română După ce răsfoieşte nişte hârtii, se corectează.
De fapt, nu aţi precizat limba, aşa că v-am dat de română pentru că aveţi şi patru studenţi români.
Păi atunci, daţi-mi un ghid de lituaniană, că de-ăştia am cinci
Nu e cazul să fiţi ironic! mă apostrofează tânărul, aruncându-i o privire mustrătoare. Încerc să rezolv problema şi dispare din nou.
Revine rapid şi-mi aruncă din mers: V-am dat ghid de engleză.
Între timp, coada s-a redus la jumătate. Apare şi ghida.
Daţi-mi biletele şi să intrăm. zice.
Nu le-am luat, încă stau la coadă.
Păi nu aici, coada asta e la altceva
Atunci, de unde iau biletele?
De la casă.
Care casă? întreb, având în minte o scenă din celebrele momente ale lui Caragiale...
Din magazinul de suveniruri
Păi nu scrie nicăieri, că acolo este casa] (de fapt, nu scrie nici că e magazin de suveniruri, dar măcar asta se vede...)
Da, nu scrie, dar de-acolo se iau biletele de intrare
Mă duc să iau biletele, 13 lei de persoană, cu reducere pentru studenţi. Auzind-o pe una dintre studentele românce, doamna de la casă spune:
Studenţii români au gratuitate.
Tânărul care ne-a trimis aici nu ştie?
Ba da, mergeţi să vă modifice pe hârtia pe care v-a dat-o
Peste tot pe unde am fost în Europa, nu se face niciun fel de discriminare între cetăţenii ţării respective şi cei din restul ţărilor Uniunii Europene. La noi, da!
În sfârşit, am cumpărat biletele. Pentru că la casa de marcat nu se poate anula biletul odată plătit, cei patru studenţi români au recuperat doar preţul a trei bilete.
Asta e, bine că nu am plătit patru bilete spune unul dintre ei, obişnuit deja cu vorba românească Merge şi-aşa...
Un student polonez mă întreabă unde e toaleta. Întreb şi eu şi aflu că în holul de intrare nu e toaletă (!!!), dar că este pe traseu. Ghida mă asigură că va face o oprire şi la acest obiectiv :))
Cum vizitasem Palatul Parlamentului anul trecut, pe un traseu extins, de Ziua porţilor deschise, eu am renunţat să mai dau 35 de lei şi să-l mai vizitez din nou.
Aşteptând în hol, la un moment dat acesta s-a golit, prilej să dau un tur de informare. La bar, o sticlă de 0,5 litri de Fanta costă 7,07 lei. Evident, lumea lasă 8 lei. Toate produsele au preţuri de felul ăsta. Probabil barmanul, bugetar, are salariul mic şi s-au gândit să-i ofere posiilitatea să-şi mai rotunjească veniturile.
Constat cu surprindere că vizitatorii lasă la intrare actul de identitate, primind în schimb un ecuson.
Le opriţi actele de identitate? îl întreb pe unul dintre gardieni.
Nu numai asta, dar îi băgăm şi în baza de date
Dar e ilegal!
Să ne dea în judecată!
... Fără comenarii... Cui nu-i convine, să nu intre, nu? Ce atâta democraţie? !
Cât am aşteptat, au venit destul de multe persoane, care nu au putut intra, pentru că nu aveau programare. Am înţeles că era o zi de excepţie, de obicei se poate intra şi fără programare. Programul de vizită era doar între 10 şi 14 (deşi pe site scrie între 10 şi 16).
Mi-a fost de ajuns, nu cred că mai calc curând pe-aici.
Mi-am adus aminte din nou de Parlamentul de la Budapesta. Şi de cel de la Berlin, sau Copenhaga. Ce diferenţă...
Da, dar al nostru e mai mare, nu? Cel mai mare!
Având în vedere că este al doilea review despre acelaşi obiectiv şi că acum am vizitat obiectivul doar la exterior şi în holul de intrare, îl rog pe webmaster să nu puncteze deloc, nici review-ul, nici fotografiile
Trimis de Costi in 29.05.11 12:35:27
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 44.42745900 N, 26.08741100 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
am atasat melodia de mai sus, se poate spune ca este putin off topic... sau poate nu!
@webmaster13
E numai bună să întregească imaginea, alături de povestirea mea şi de fotografii! Mulţumesc!
De-a dreptul șocant review-ul tău, dar mai ales fotografiile, cu toate comentariile alăturate lor! După ce nu de mult mi-am reamintit cu plăcere într-un review publicat chiar în paginile acestui site despre cum am petrecut ziua ”porților deschise” de la Parlamentul Romaniei, rândurile tale m-au făcut să realizez încă o dată cu jenă că felul cum străinii îi percep pe români nu este prea departe de adevăr: neglijenți, indiferenți cu ei înșiși și cu cei din jur (pe seama cugetării ”merge și așa”), leneși, insolenți, fuduli nevoie mare pentru lucruri de care ar trebui să se rușineze. Și cu toate că în realitate nu toți românii sunt așa, iată că suntem băgați cu toții în aceeași oală și tratați după aceeași unitate de măsură.
Ce păcat că toate aceste ”calități” sunt etalate cu indiferență chiar în vârful ierarhiei românești, adică acolo unde aleșii noștri își desfășoară activitatea!
Ce păcat că nu citește și ministrul turismului pe acest site, ca și toți cei ce răspund de bunul mers al turismului românesc! Deși trec în fiecare zi pe lângă aceste realități, le e mai ușor să-și dea importanță grăind verzi și uscate despre ”succesele” turismului autohton, decât să treacă la fapte și să deretice (la propriu) prin propria ogradă.
Studenții străini au exprimat vreo opinie cu privire la ceea ce au văzut?
Dacă n-aș știi în ce patrie trăiesc, aș fi tentat să cred că ați plasat în mod deliberat ”nevinovatele” recipiente de plastic în perimetrul Parlamentului, după care cu cea mai preocupată aplecare asupra esteticii pure, ați ”declanșat” butonul aparatului foto. La fel și cu ”gura de aerisire” din geamul spart din ușa de acces a stabilimentului...
Tocmai pentru că știu unde viețuiesc, am certitudinea că fotografiile sunt veridice.
Am fost surprins în mod ilar de soluția găsită de dvs. vis-a-vis de ecvinele dobrogene... (săracele patrupede, nu au nici o vină, poate doar aceea că trăiesc...).
Documentele de identitate oprite la intrare, servesc unor cauze nobile, cu fotocopiile acestora vor putea fi încheiate contracte de achiziții de bunuri personale, pe durata determinată (5-10 ani), beneficiarii acestor bunuri fiind recunoscători în veci ”samaritenilor” de ocazie...
Ars longa, vita brevis.
Z...
@mariana. olaru
Vizitele la Palatul Parlamentului sunt organizate de acest Centru Internaţional de Conferinţe, care este direct subodonat Camerei Deputaţilor. Ca urmare, Ministerul Turismului nu are nimic de-a face cu asta.
@zapacitu
Nu m-aş mira, la atâta iarbă, să vedem în curând şi nişte căruţe cu coviltire, parcate în zonă...
Atunci, vom putea oferi vizitatorilor străini şi un tur (în Bucureşti) de genul celui despre care povestea Dorgo aici: click aici
@mariana. olaru... si totusi "Bucurestii e turistic", se organizeaza pentru doritori tururi pentru vizitarea "micului Paris si a marii Moscove"... Bul. Magheru (conceput dupa planurile arhitectului Parisului, baronul Haussman), Arcul de triumf, si alte edificii copiate din "orasul lumina"... dar si Palatul Parlamentului, Casa Scanteii si cartierele de blocuri, copiate dupa edificii moscovite... cel mai mare succes turistic il va avea insa capitala noastra cand canalul Dunare-Marea Neagra va intra-n Bucuresti si cand Galactic Virgin Group, proprietatea lui Richard Branson, va lansa (in curand) primul zbor suborbital... ei, atunci vor putea fi vazute de-acolo, de sus, (in afara de Marele Zid chinezesc) si Canalul nostru si Palatul Parlamentului, (ca marime, a doua cladire a lumii dupa sediul NATO), fara mizeriile din jur...
Turisticamente vorbind, Ceausescu a fost un vizionar...
Costi
Ministerul Turismului are (sau cel puțin ar trebui să aibă) legătură cu tot ceea ce înseamnă turism și se oferă ca obiectiv turistic în țara asta, indiferent cine este ofertantul de servicii, sau, mă rog, operatorul în turism: ar trebui să corecteze, să supervizeze, să impulsioneze, să creeze condiții materiale, să faciliteze și să traseze, inclusiv prin cadrul legislativ, coordonate de dezvoltare pentru toate componentele acestei adevărate industrii. Altfel, pentru ce să avem nevoie de un Minister al Turismului? Că pentru publicitate, singurul domeniu în care văd că excelează, nu e nevoie de un minister, ajunge doar o agenție de profil, fie ea și guvernamentală.
Dorgo
Să înțeleg că singura noastră șansă de a admira România fără gunoaie (în sensul larg al cuvântului) este turismul... spațial? ! În cazul ăsta, având în vedere costurile presupuse, puțini vor avea șansa să fie vrăjiți de fascinația României...
@mariana... se pare ca singuri, romanii, nu se prea descurca in ograda lor, ei o iau incet dar sigur, in jos, decad, dar in alte ograzi, se descurca bine, chiar daca sunt exploatati mai mult sau mai putin... tara arata ca si Casa Poporului... e frumoasa dar plina de gunoaie... ca o mireasa ce sta pe-un munte de pet-uri... un ziarist zicea ca avem nevoie de a fi condusi de cineva din afara sau de o "dictatura de necesitate"... nici asa nu e bine... cu toate ca se pare ca "suntem deja" condusi de dinafara... pe termen scurt o s-o ducem rau ca am vandut resursele tarii dar ne-ajuta o vreme banii altora care vor sa ne vada peste cativa ani desculti si sa ne cumpere ieftin (cazul Greciei), pe termen lung o s-o ducem mizerabil, ca nu ne mai ajuta nimeni si va trebui sa muncim si munca nu este punctul nostru forte, (asta nu e de mult timp ci doar de vreo 2 milenii incoace)... eu zic sa ne bucuram de ceea ce avem frumos, mai ales de micile bucurii cotidiene, sa ne traim "clipa"... si-acum ceva turistic... ai auzit de Valea lui Stan? ... e aproape de tine, pe Arges in sus, ai fost? ... sunt pe-acolo 6 cascade... traseul nu e marcat, totul e sa stii pe unde sa intri... eu zic sa intri mai intai pe google... apoi mai vorbim...
Dorgo, citind ecoul tău, tocmai eram tentată să accept că ai o predispoziție spre pesimism, într-o mare măsură îndreptățită, dar finalul mi-a dovedit că dacă nu ești chiar 100% optimist, cel puțin o rază de speranță îți vine de la capătul tunelului, motivându-te să valorifici ceea ce încă avem bun și de care ne putem bucura fiecare dintre noi, dacă vom ști să facem concesii. Frumos mesaj și e bine că ni l-ai reamintit!
Și da, am urcat pe Valea lui Stan, în urmă cu mai bine de 15 ani. Acum nu m-aș mai încumeta, că nu prea mă mai țin puterile pentru ascensiuni și nici ideea (demonstrată de alții) că pe acolo e patria urșilor nu e de natură să-mi dea un nou imbold.
Și mă voi opri aici, foarte aproape de ”off topic”...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2022 În vizită la Palatul Parlamentului (Casa Poporului) — scris în 14.03.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2014 Vizita la Palatul Parlamentului (Casa Poporului) — scris în 08.11.14 de diaspora* din SUA - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Turism in Casa Poporului?! — scris în 15.06.14 de zaniah din MADRID
- Jun.2012 Palatul Parlamentului — scris în 11.09.12 de ailynuka din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2012 O particica din Casa Poporului — scris în 18.05.12 de dpavel din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2010 O capodoperă a geniului românesc: Palatul Parlamentului — scris în 10.05.11 de mariana.olaru din PITEşTI - RECOMANDĂ
- May.2010 'Porti deschise' la Palatul Parlamentului — scris în 03.05.10 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ