ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.03.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAR-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

În vizită la Palatul Parlamentului (Casa Poporului)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Vad ca nu s-a mai scris pe aici de ceva vreme asa ca incerc sa va readuc in plan acest obiectiv turistic de o importanta... internationala zic eu.

Desi este aproape de noi si am trecut de mii de ori pe langa Palat, din diverse motive, mai mult sau mai putin justificate, am omis vizitarea acestui obiectiv. Eu personal il vizitasem in urma cu 15-20 ani intr-o excursie cu scoala dar sotia si mai ales cea mica, nu au avut aceasta ocazie.

Asadar am plecat de acasa cu directia Palatul Parlamentului si am parcat masina in zona parcului Izvor si mai apoi am mers pe jos in jur de 5-8 minute pana la intrarea dinspre Parcul Izvor.

___

LOCATIE/ TARIFE/ ORIENTARE

Intrarea pentru vizitarea Palatului se face dinspre strada Izvor (zona Rondul Biciclistilor). Este chiar in dreptul statiei de autobuz numita PALATUL PARLAMENTULUI, pe unde circula autobuzul 385! Veti fi intampinat de un angajat al Jandarmeriei care vă va intreba unde mergeti. Ii spuneti ca vreti sa vizitati Palatul apoi veti fi directionati catre intrarea pentru turisti.

Intrarea se face la primele usi automate din stanga intrarii unde sunt steagurile arborate. Sunt si cateva semne pentru a indruma turistii. Am intrat si am aflat ca urmatorul tur era la 11:30 (limba romana) sau 11:00 (limba engleza). Am ales turul in limba romana. Apoi alt tur era la 13:30, practic din 2 in 2 ore.

PROGRAM DE VIZITARE:

Martie – Octombrie, zilnic 09:00 – 17:00 (ultimul tur la ora 16:30)

Noiembrie – Februarie, zilnic 10:00 – 16:00 (ultimul tur la ora 15:30)

TARIFE:

Desi pe site-ul oficial sunt mentionate 3 tipuri de tur, ni s-a comunicat de la inceput ca este disponibil DOAR turul Standard care are urmatoarele tarife:

1) Tur Standard

Adulţi: 40 lei/persoană

Studenţi: 20 lei/persoană (19 - 26 ani, cu carnet de student vizat)

Copii: 10 lei/persoană (7 - 18 ani)

Urmatoarele 2 tipuri de tururi (indisponibile momentan. Ghidul ne-a confirmat ca au sistat turul in subsol cam de la inceputul pandemiei. Poate in viitorul apropiat vor relua si turul ce include subsolul!)

2) Tur Standard + Subsol (coborare pe 2 niveluri)

Adulţi: 45 lei/persoană

Studenţi: 23 lei/persoană (19 - 26 ani, cu carnet de student vizat)

Copii: 15 lei/persoană (7 - 18 ani)

3) Tur Panorama orasului - terasa

Maximum 6 persoane/grup

Tarif unic: 600 lei/tur

_

De mentionat un lucru foarte important. Intrarea in incinta palatului si implicit a participarii la tur se face exclusiv pe baza prezentarii unei carti de identitate sau a unui pasaport (pentru cetatenii straini). Fara buletin NU intrati! Se face control similar cu cel de la aeroport.

Bagajele si hainele groase se pun pe banda, se scaneaza pentru a se asigura ca nu contin obiecte interzise, iar toate persoanele trec prin poarta detectoare de metale iar mai apoi sunt verificati cu detector mobil de metale. Nu aveti voie (conform panoului din vecinatatea punctului de control) cu foarfeci, cuttere, spray-uri, surubelnite, etc). V-ati prins voi... fara chestii considerate periculoase.

____

ISTORIC

Asadar vizitam cea mai mare constructie din Romania si in acelasi timp una din cele mai mari din lume... se spune ca este a doua cladire din lume ca si suprafata! Ar fi a doua dupa Pentagon dar o mica paranteza aici. Pentagonul este o cladire MILITARA, pe cand Palatul Parlamentului este o cladire Guvernamentala. Diferente sunt multe. In Pentagon sunt doar birouri, acolo nu exista atatea obiecte de arta (tablouri, statui, busturi), dar nici atatea sali amenajate in stiluri care mai de care.

La scurt timp dupa cutremurul ce a avut loc in 1977, Ceausescu initiaza planul de a construit un nou centru politico-administrativ pe cunoscutul deal Uranus, partea inalta a cornisei Dambovitei, ce a fost confirmata de specialisti ca fiind singura locatie sigura pentru a construi o asemenea cladire emblematica.

La inceputul anilor 1980 se incepe demolarea unei suprafete semnificative a Bucurestiului de la acea vreme, undeva la 20% (4km si jumatate lungime si 2 km latime). Proiectul initial prevedea o suprafata construita de 80 mii metri patrati dar Ceausescu, prieten bun la acea vreme cu insusi Kim Ir Sen, conducatorul Nord Corean, avea in plan o constructie de 5 ori mai mare.

Sunt bine cunoscute demolarile a 15-20 de biserici, relocarile a alte 8 dar si distrugerea a peste 10 mii de locuinte din care relocarea a aproape 60 mii de familii. Printre cladirile emblematice daramate se numara:

-Arsenalul Armatei si Muzeul Militar Central

-Spitalul Brancovenesc

-Hala Unirii

-Opereta din Piaţa Senatului sau

-Manastirea Vacaresti

Sotii Ceausescu nu reuseau sa inteleaga foarte bine planurile arhitecturale, drept urmare se construieste o macheta la scara de 1/1000 din polistiren a intregului Bucuresti. Macheta era atat de mare incat acestia trebuiau sa foloseasca o platforma mobila, mergand deasupra ei si modificand de fiecare data cand nu erau de acord cu ceva din proiect.

Cladirea are o suprafata desfasurata de 365.000 mp si ocupa in Cartea Recordurilor locul 1 în lume la capitolul cladiri administrative (pentru uz civil- asa cum am scris mai sus, Pentagonul este cladire militara), respectiv locul 3 în lume din punct de vedere al volumului; este cea mai grea si cea mai scumpa din lume.

Pornind de la o idee mai veche a lui Nicolae Ceausescu, cladirea Palatului Parlamentului a fost construita intr-o perioada cu mari probleme economice. Insa nu de asta avea nevoie poporul roman, din perioada comunista (dar nu vom insista pe tema asta pentru ca nu isi are rostul). Dorinta lui Ceausescu era formata din 2 planuri. Primul plan era acela de avea toate organele centrale ale statului, sub acelasi acoperis. Al doilea plan era unul mai mult personal, anume dorinta de a avea o locuinta sigura atat din punct de vedere seismic dar si din perspectiva unui posibil atac nuclear (parca a intuit el ceva, nu?).

Din punct de vedere arhitectural, Palatul Parlamentului este una dintre cele mai controversate cladiri din Romania: Anca Petrescu, arhitecta sefa de la acea vreme, o identifica cu Palatul Buckingham din Londra şi Palatul Versailles din Franta, iar alti arhitecti din perioada respectiva, cu „micul Phenian” , avand un stil eclectic, incarcat de elemente contradictorii. Elemente impuse evident si de tovarasul Ceausescu care vizitand diverse edificii de pe intreg mapamondul, a vrut "cate putin" din fiecare.

Cladirea, în viziunea Ancăi Petrescu, se împarte în 3 registre principale:

a) zona sălilor principale, a galeriilor şi a cabinetelor

b) zona de birouri (administrativ)

c) belvedere, cu câte trei săli pe fiecare etaj

Cateva detalii tehnice oficiale... Palatul Parlamentului are o lungime de 270 m, latime de 245 m, inaltime de 84 m (peste cota 0), adancime 16 m (sub nivelul solului) respectiv suprafata construita la sol de 73.615 mp.

Cladirea a fost construita in mare parte cu materiale provenite din Romania, printre care: -1.000.000 mc de marmură (marmura alba și Caprioara bej/ marmura roz de Rușchița/ marmura alba de Rușchița)

-550.000 tone de ciment

-700.000 de tone de oţel

-2.000.000 de tone de nisip

-1.000 tone de bazalt

-900.000 mc esenţe de lemn

-3.500 tone de cristal (Cristal de Medias, folosit pentru spectaculoasele Candelabre)

-200.000 de mc de sticlă

-2.800 de candelabre

-220.000 mp de covoare (fabricate in Sibiu la Cisnadie. O fabrica preferata chiar de Nicolae Ceausescu care din pacate dupa revolutie a avut soarta celorlalte intreprinderi... falimentul)

-3.500 mp de piele

Intreaga constructie este rezultatul efortului a peste 100.000 de oameni, cu aproape 20.000 de muncitori ce lucrau in trei schimburi, 24 de ore pe zi, in perioadele de apogeu. De asemenea, intre anii 1984 – 1990,12.000 de soldati au participat la constructie. Se spune ca peste 5% din populatia Romaniei de la acea vreme, era angrenata in acest proiect grandios. Fie ca vorbim ce muncitorii care au turnat fundatia, fie care vorbim de lucratorii din fabricile de covoare din Sibiu sau de alte si alte persoane.

Din pacate sotii Ceausescu nu au apucat sa se bucure niciodata de aceasta cladire. La momentul zero (revolutia din 1989), cladirea avea un grad de finalizare de aproximativ 60%. Dupa moartea lor, pana in 1996 lucrarile au continuat intr-un ritm mult mai lent. Dupa revolutie, altele erau prioritatile Romaniei.

In anul 1993, camera Deputatilor decide mutarea activitatii Camerei de la Palatul Patriarhal la Casa Republicii (Palatul Parlamentului). Un an mai tarziu se infiinteaza tot aici, Centrul International de Conferinte.

In 2004, cu ocazia aniversarii a 140 de ani de la infiintarea primului Senat al Romaniei si de la instituirea sistemului bicameral in Romania, se inaugureaza noua sala de plen.

Acum... dupa mai bine de 30 de ani de la revolutie, acest monstru arhitectural a carui scop era acela de a preaslavi comunismul dar si totalitarismul, se vrea a fi un simbol al democratiei prin prisma institutiilor pe care le gazduieste: Camera Deputaţilor, Senatul, Consiliul Legislativ, Curtea Constituţională.

Ar fi multe de spus pe tema politicului dar... noi nu facem politica aici.

____

TURUL

Urcam treptele din zona de check in pentru turisti (-2), ajungem la nivelul -1, intr-un hol imens unde regasim o galerie cu mai multe busturi din bronz ale unor personalitati importante din secolul 15-19. Printi, voievozi, domnitori (inclusiv Mihai Viteazul), Stefan cel Mare.

Pe partea opusa, latura de Nord (Parcul izvor) este una din intrarile oficiale ale deputatilor. Materiale de constructie folosite, asa cum am scris si mai sus, sunt de provenienta locala. Marmura, cristal, lemn, etc. Din pacate si fabrica de la Medias s-a inchis, la fel ca si cea din Cisnadie. La cisnadie s-au fabricat mii de covoare, cel mai mare covor din cladire fiind in sala Unirii.

Galeria in care ne aflam masoara 60 metri lungime, cu un covor pe masura, dintr-o singura bucata. Tablourile de pe pereti fac parte dintr-o expozitie permanenta, fiind semnate de pictori celebri ai secolului 20. Putem mentiona "Taranca din Suceava" de Panteli Stanciu Ion.

Putem deja sa observam marmura alba si roz de Ruschita (zona multilor Poiana Rusca). Avem si marmura rosie si neagra de Moneasa sau bej de Capriori.

Vizitam intai Sala C. A. Rosetti. Aceasta are 1420 de metri patrati, fiind o sala de teatru unde se tin spectacole si evenimente. Sala dispune de 600 locuri fixe. De departe cel mai impresionat obiect din sala, este candelabrul care este cel mai mare din cladire. Cantareste 3 tone si are 700 (da 700!) de becuri! Pentru a fi curatat sau reparat (ori becuri de inlocuit), se poate intra in el, pe deasupra, cu ajutorul unei camere tehnice aflate deasupra salii Rosetti. Incap lejer 2 oameni care isi pot desfasura treaba fara probleme. Sala este construita in stil art deco.

Urcam treptele pana la nivelul 0 (zero/parter) . Sunt si lifturi dar in tur folosim doar scarile, ajuta si la miscare. ????

Aici se afla galeria presei, spatiile pentru jurnalisti, in spatele coloanelor vedem studiourile de televiziune unde se iau interviuri politicienilor. Aici incaperea are o inaltime de 9 metri si masoara 1400 metri patrati. Aici intalnim o colectie frumoasa de costume traditionale din diferite zone alte tarii care au fost donate Palatului de catre colectionari privari, in urma cu cativa ani. Pe partea opusa putem admira o colectie permanenta de tablouri reprezentant arta romaneasca (anii 70-80). Cel mai cunoscut artist de aici fiind Sabin Balasa.

Ca de obicei lustrele din cristal de Medias, impresionante in tot palatul. Ghidul ne transmite ca pe timp de vară se face o aerisire naturala cu ajutorul unor guri pozitionate in partea superioara. In partea inferioara pe timp de iarna, dupa ornamentele de alama, sunt ascunse calorifere care incalzesc incaperea.

Continuam vizita pe galeria de Onoare. Culoarul oficial pentru oaspeti, delegatii, etc. Aici intalnim cel mai lung culoar din palat, cu o lungime de 150 de metri /18 latime si 9 inaltime.

Toate portile de lemn care taie galeria, la nevoie se pot inchide ca mai apoi sa fie rabatate in pereti fiind porti culisante! Intregul ansamblu este impresionat, iar de buna functionare a acestuia se ocupa peste 200 de angajati! Ma refer strict la cei care curata, aspira, sterg de praf, ingrijesc, electricieni, mesteri de tot felul, etc.

Vizitam acum Sala Nicolae Iorga, unde s-a folosit stilul neo-renastere germana. Foarte multe detalii si decoratii in lemn de stejar, prezente atat pe plafon cat si pe pereti sau parchet. In aceasta sala se poate inchiria pentru evenimente private dar mai este folosita si la conferinte internationale, reuniuni, etc. Sala are sisteme de traducere simultana, videoproiectoare, sonorizare, etc.

Urmam ghidul si mergem la sala Nicolae Balcescu. Cea mai mica decat sala vizitata anterior, dar cu aceleasi detalii arhitecturale deosebite. Intalnim aici marmura roz de pe peretii salii, marmura ceva mai rara, tot de la Ruschita. Deasupra coloanelor regasim capiteluri corintice realizate in alama. Sala este la fel ca si celelalte, destinata seminariilor, simpozioanelor, etc. Intre aceasta sala si cea din urma exista o usa de comunicare.

Iesim din sala si ne indreptam spre centrul galeriei, unde regasim o alta intrare oficiala (cea dinspre Bd. Unirii), cea principala unde intra sefii de state/ guverne. Aici facem o mica pauza. Cei care doresc sunt indrumati catre toaletele amplasate la baza scarilor.

Pe hol observ un geam cu draperia trasa, unde se vede destul de bine una din curtile interioare! (vezi pozele). Sunt in total 4 curti interioare!

Ajungem apoi la salonul de protocol, Nicolae Titulescu unde presedintele camerei invitatii oaspetii de la cel mai inalt nivel. Din pacate nu putem intra, doar admira de la marginea usii, accesul fiind restrictionat. Mobilierul de aici este in stil francez, cu oglinzi baroce, peretii salii fiind construiti cu coloane din marmura. Culoarea roz a covorului dar si a pieselor de mobilier este o culoare considerata neutra, folosita in relatiile diplomatice. Culoarea roz nu se afla pe nici un steag al nici unei tari din lume, din acest motiv culoarea fiind considerata una neutra.

Pe acelasi nivel, vizitam Sala Drepturilor Omului. Are 484 metri metri patrati si dispune de o masa rotunda fixa de 60 de locuri, cu o capacitate totala de 150 de locuri. De-asemenea dispune de un sistem de sonorizare complet, 60 microfoane legate la un sistem de conferinta dar si de 0 instalatie de translatie simultana pe 8 limbi.

Denumirea o poarta de la prima conferinta ce a avut loc aici, care avea ca subiect "drepturile omului", pastrandu-si acest nume. Evident in prezent este folosita pentru orice tema socio-politica. Candelabrul salii are 2 tone si este fabricat evident din cristal de Medias. Este considerata ca fiind una din primele sali ce apucase sa fie terminata inainte de revolutie din 1989. Aici urmau sa se intruneasca membri importanti din vremea respectiva.

Intalnim 2 stiluri diferite, imbinate armonios. Cel romanesc (brancovenesc, in lemn de culoare maro) dar si cel de renastera italiana in stucatura. Ca si celelalte sali si aceasta este parchetata si lambrisata.

Iesim din sala si revenim la zona centrala unde se afla si sala Ion I. C. Bratianu care din pacate era inchisa. Din pacate nu am putut viziona nici Sala Unirii (de bal) pentru ca era ocupata cu un targ de Joburi. Turul poate suferi modificari in functie de evenimentele ce au loc in ziua respectiva. Dar daca una din sali este inchisa, de obicei se deschide alta libera.

Urcam treptele din zona centrala si mergem spre nivelul 1 (etajul 1), imparit in doua. Camera deputatilor si a senatului.

Vizitam acum Sala Alexandru Ioan Cuza. Are o suprafata de 1820 de metri patrati. Aici regasim un tavan foarte inalt, curbat cu multe elemente decorative printre care si foita de aur. Aici nu regasim celebrele candelabre si multe lumini plasate deasupra coloanelor ce domina sala pe margini. Sala este pregatita pentru orice tip de conferinta, avand o capacitate de 800 pana la 1200 de locuri. Sala a fost folosita si la festivalul George Enescu din 1995. Sala a fost terminata in 1989. Aici urmau sa fie semnate tratate internationale. In prezent este folosita ca sala pentru congrese politice unde sunt gazduite din toata tara dar si din intreaga lume.

Tot aici regasim celebrul balcon prezidential unde sotii Ceausescu urmau sa salute poporul. Din pacate la momentul vizitei noastre, era inchis (pe motiv ca este sezon rece). Poate data viitoare avem noroc si il gasim deschis... Putem vedea trotusi prin geam, o mica portiune spre piata Constitutiei care este inconjurata de tot felul de cladiri guvernamentale unde sunt gazduite mai multe ministere.

___

FINAL

Turul a durat aproape 1 ora si jumatate. Plecarea fiind de la -2, se urca pana la parter iar mai apoi la etajul 2. Grupul a fost format din aproximativ 30 de persoane (adulti si copii). Am parcurs in jur de 2 km dar am vizitat abia 4-5% din Palat, conform ghidului! Asta ca sa va dati seama cat de imensa este aceasta cladire.

Noua ne-a placut foarte mult, la fel si celei mici si cu siguranta vom incerca sa revenim aici, eventual cand vom prinde si turul de subsol + balconul deschis.

Despre starea cladirii pot fi spuse multe... am vazut multe zone cu pereti crapati, elemente ale decoratiunilor lipsa, covoare rupte, bucati de marmura inlocuite cu ciment, elemente ale scarilor ce erau aurite, inlocuite cu fier brut, etc. Dar nu voi vorbi despre asta. In vizita noastra am incercat sa vedem padurea, nu copacii.

Daca am gresit cu ceva mai sus, va rog sa ma scuzati, nu a fost cu intentie. Am incercat sa sintetizez informatiile primite de la ghid, alaturi de alte informatii pe care le-am citit din carti sau articole scrise pe internet.


[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 14.03.22 12:56:35
Validat / Publicat: 14.03.22 13:25:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 12483 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Sala Nicolae Balcescu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 45500 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster
[14.03.22 14:05:54]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mishu
[14.03.22 21:21:46]
»

Cred ca putem comenta multe, se pot tine disertatii o multime pe aceasta tema, pro si contra, nici nu stii cum ar fi mai bine. Parerea mea este ca trecand peste toate cele rele care tin de trecut, sa ne bucuram de ce are frumos aceasta cladire, de ce reprezinta ea (cred ca mai ales din punct de vedere turistic deoarece guvernamental... aici ma abtin). Am ajuns aici de cateva ori, prima data ca turist, descoperind ce poate face omul, de sacrificiile facute.

Am ajuns si ca participant la seminarii, am ajuns si la o nunta de corporatisti, unde din cauza costumelor nu stiai cine e nuntas si cine e ospatar , dar si diverse evenimente artistice.

Ai povestit foarte frumos si bine documentat, o placere sa citesc, felicitari, votat cu mare drag.

MarinaCoPHONE
[15.03.22 08:39:40]
»

@⭐ValentinB_88⭐: un gigant care demonstrează megalomania unui conducător. Am trecut de multe ori pe lângă Palatul Parlamentului, dar nu am intrat niciodată.

Mulțumim pentru un articol bine scris și documentat.

Văzând marmura, candelabrele, chiar este foarte trist că fabricile de unde ieșeau asemenea bijuterii au fost închise.

Felicitări, votat cu mare drag!

valentinag
[15.03.22 10:15:44]
»

Palatul Parlamentului gazduieste si Muzeul National de Arta Contemporana.

N-am mai fost de 30 de ani, nu stiu cum as vedea acum cladirea. Subsolurile sunt absolut uriase, poti sa faci curse de masini in ele, impresionante, nici angajatii nu stiu absolut toate cotloanele, din pacate unele sunt inundate, costurile cu intretinerea sunt absolut uriase, inghite la bani fara numar.

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[15.03.22 10:29:02]
»

@mishu : @MarinaCo : Mulțumesc!

@valentinag: Într-adevăr neoficial sunt tot felul de speculații, mai ales la tunelurile de sub clădire. Ghidul era ușor rezervat la întrebarile incomode de genul acesta... "câte tuneluri sunt, unde duc, câte etaje sunt în subteran? "... etc.

Înteleg că sunt martori care au confirmat prezența a 6 etaje subterane, dar în realitate ar fi cel puțin 9. Se vorbește de o rețea de tuneluri de peste 20 de kilometri care au fost concepute astfel încât să se poată circula prin ele chiar și cu maşini electrice. Se spune că tunelurile principale leagă Academiei Militare de Palatul Cotroceni, apoi mai departe de Casa Poporului, iar de aici ar pleca alte 2 tuneluri, unul spre clădirea fostului CC (Comitet Central) și altul către actualul Minister al Apărării.

Apoi la un moment dat au apărut informații despre un canal pe care fostul dictator se plimba cu BARCA (pneumatică) pe un traseu ce pleca de la fosta clădire a Comitetului Central (actualul Minister de Interne -MAI) și se ramifica spre magazinul Muzica, Palatul Regal şi Biserica Kretzulescu.

Au existat zvonuri cum că familia dictatorului avea la dispoziție chiar și o linie de metrou personală pe care l-ar fi folosit pentru a se salva de eventuale atacuri. Metroul secret ar fi avut stația de plecare evident undeva sub Casa Poporului.

În cazul unor situații de maximă urgență, Nicolae Ceaușescu și ceilalți s-ar fi urcat în metroul personal care i-ar fi dus foarte rapid la Aeroportul Otopeni de unde ar fi urmat să decoleze la bordul aeronavei prezidențiale în afara țării, în afara oricărui pericol.

Tot în subteran ar exista și un buncăr antiatomic, proiectat de însuși Nicolae Ceaușescu, având pereți din beton cu grosimea de 1 metru și jumătate, care sunt înveliți cu o placă de eclatare împotriva radiațiilor.

Orice legendă are un sâmbure de adevăr. Sunt sigur că noi cunoaștem doar o mică parte. Însă multe lucruri sunt evidente. Una din sălile de ședință are o ușă secretă în spatele lambriului. Se vede crăpătura și ne-a fost confirmată și de ghid. În spatele sălilor sunt încăperi secrete, legate prin tuneluri secrete care duc evident undeva în subsol, fiind legate de tunelurile mari.

ux128838
[13.04.23 16:12:18]
»

Am vizitat recent, mai exact în 8 aprilie. Vreau să subliniez prestația excepțională a ghidului, Laurențiu:un tânăr carismatic, f. bine documentat, prezență fermă dar cordială cu turiștii, explicații clare, pe alocuri însoțite de povestioare, glume care fac reținerea mult mai facilă.

Merită vizitarea acestui obiectiv important al capitalei, am fost pentru a doua oară dar aș mai reveni... ai un sentiment de admirație pentru detalii, covoare, draperii, marmură, candelabre, etc. dar și de tristețe pentru sacrificiul oamenilor care au muncit...

-

BY WEBM: Text trimis spre publicare ca review. Neîndeplinind condițiile impuse de Regulament pentru publicarea ca articol distinct, a fost mutat de echipa tehnică aici, ca ecou.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
MarinaCo, mishu, valentinag, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂPalatul Parlamentului (Casa Poporului):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.087923049926758 sec
    ecranul dvs: 1 x 1