ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.08.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Ritualul schimbarii gărzii la Buckingham Palace

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Palatul Buckingham a fost vizitat de trei useri AFA care au scris reviews-uri între anii 2002-2013. Despre schimbarea gărzii la palat am scris eu un review în 2010 vezi impresii, dar trecând atâţi ani şi cum în curând se va arhiva, cred că e necesară o actualizare, mai ales că celor care vor vizita Londra le sugerez să-si facă timp să vadă spectacolul unic al schimbării gărzii.

Extrag doar câteva fraze din reviwul scris acum 14 ani, urmând ca mai departe să vă furnizez date recente.

˝Palatul Buckingham, resedinta actuala a familiei regale a fost construit in 1700 de ducele Buckingham. A fost cumparat de regele George al III lea, a fost modificat si a primit fatada actuala dupa anii 1900. A devenit resedinta oficiala a reginei Victoria in anul 1837… Prin anii ’90, regina Elisabeta care este un spirit practic, vazand ca nu mai face fata cu intretinerea lui a deschis portile publicului in lunile august-septembrie cand familia regala este plecata din palat. Schimbarea gărzii se face in curtea palatului si se bazeaza pe un ritual cu timpi si miscări rare si precise, rămas acelas din 1660 cand palatul regal era la St James’s… ˝

Înafară de ritualul schimbării gărzii la palatul Buckingham mai există și alte ceremonii de schimbare a gărzii în Londra dar mai reduse ca anvergură. De fapt, mai multe repere istorice din capitala britanică, cum ar fi Horse Guards Parade, Tower of London și Windsor Castle, găzduiesc, de asemenea, această ceremonie milenară. 

Schimbarea Gărzii la Buckingham Palace continuă să fie unul din cele mai populare evenimente “must do” atunci când ești la Londra. Garda Reginei (Queen’s Guard) este responsabilă cu paza palatelor Buckingham si St. James. Soldaţii stau de pază cu un program bine stabilit: între orele 10 și 16 santinelele se schimbă din oră în oră, apoi cei care intră la ora 16 stau în post până la ora 20, iar cei care intră la ora 20 stau până dimineața. 24 din 24 de ore se stă la pază la Palatul Buckingham. Încă de pe vremea regelui Charles al II-lea (1630-1685), armata britanică deţinea două categorii de soldaţi, cei care patrulau călare şi cei de infanterie, care aveau rolul de a apăra regele şi palatele acestuia. Astăzi, marile palate din Londra respectă aceeaşi tradiţie, iar regele Charles este păzit zi şi noapte de celebrii soldaţi care patrulează în jurul locuinţei sale.

Comandamentul pornește defilarea de la St. James Palace şi Cazarma Wellington la 10.30, iar în fruntea lui se află toboșarii și stegarii. Apoi se îndreaptă - pe jos sau călare - spre Palatul Buckingham, trecând prin Birdcage Walk și Spur Road. Fanfara este compusa din 35 de persoane și însoțește noua garda ce vine spre Palatul Buckingham și mai apoi se întoarce spre St. James cu garda veche. Schimbul are loc în curtea Palatului. Pentru acest fapt se deschid porțile de la Buckingham sub vigilența polițiștilor călare, iar schimbul de prezentare al armelor, saluturile gărzilor, predarea cheilor și micul concert de zi cu zi au loc după o coregrafie bine lucrată, repetată şi foarte conservatoare, neschimbată de aproape 400 de ani. “Spectacolul” durează aproximativ 40-45 de minute și ca să-l poti vedea trebuie să-ţi găsesti un loc în care să ai toată perspectiva evenimentului ţinând seama că în acelaş moment cu tine sunt câteva mii de oameni care doresc să-l vadă. Odată ce noua gardă a ajuns la locul ei, vechea gardă părăsește palatul pentru a se întoarce la palatul St. James.

 Gărzile regale sunt recunoscute prin tunica lor tradițională roșie vara, sau un palton lung gri iarna, și faimoasele căciuli din piele de urs. Tradițional fabricate din blană de urs negru canadian vopsit, aceste căciuli au aproximativ 45 de centimetri înălțime și greutate de 700 gr Ele sunt purtate de gărzi încă de la Bătălia de la Waterloo din 1815. O serie de organizaţii de protecţie a animalelor protestează împotriva sacrificării în Canada a până la 100 ursoaice anual. Introduse în secolul al XVII-lea, tunicile roșii au devenit un simbol emblematic al regimentelor gărzii regale britanice. 

Gărzile fac parte din cele cinci regimente de infanterie ale Household Division:

-Gărzile Grenadier (Grenadier Guards): recunoscuți prin tunicile lor roșii cu nasturi distanțați uniform și faimoasele lor pălării din piele de urs.

-Gărzile Coldstream (Coldstream Guards): poartă și ei tunici roșii, dar nasturii lor sunt grupați câte doi. De asemenea, au o pană roșie pe partea dreaptă a pălăriei din piele de urs.

-Gărzile Scoțiene (Scots Guards): identificabili prin tunicile lor roșii cu nasturi grupați câte trei și o pană albă pe partea stângă a pălăriei.

-Gărzile Irlandeze (Irish Guards): tunicile lor roșii au nasturi grupați câte patru și poartă un trifoi de Sfântul Patrick pe pălării, cu o pană albastră pe partea dreaptă.

-Gărzile Galeze (Welsh Guards): se disting prin nasturii lor grupați câte cinci și o pană verde și albă pe partea stângă a pălăriei. Participă şi două regimente de cavalerie ale Household Cavalery:

-Life Guards: recunoscuți prin tunicile lor roșii și căștile cu creastă albă, sunt unul dintre cele două regimente de cavalerie ceremonială.

-Blues and Royals: recunoscuți prin tunicile lor albastre și căștile cu creastă roșie, formează al doilea regiment de cavalerie ceremonială.

Regele Charles al III-lea este colonelul-șef al tuturor regimentelor din Household Division, o tradiție care întărește legătura dintre monarhie și armata britanică

  -Dacă mergeţi la Londra pe cont propriu, ca să ajungeţi la locul de desfăşurare a paradei, aveţi la dispoziţie: 

Stațiile de metrou: Green Park, Hyde Park Corner, St. James's Park și Victoria 

Liniile de autobuz: 2,6, 9,11,13,14,19,22,36,38,52,148,211,239,390, C1 și C10

  - Defilarea gărzii are loc în fiecare luni, miercuri, vineri și duminică la ora 11 AM

  - Gărzile pleacă de la St. James's Palace și Wellington Barracks către Buckingham Palace

   -Ceremonia începe la ora 10:45 AM și durează aproximativ 45 de minute, cu schimbarea oficială la ora 11 AM

   -În caz de ploaie defilarea se amână 

   - Shimbarea gărzii se face în fața intrării principale a palatului - situată lângă porțile Green Park (Canada Gate).

   -Odată ce noua gardă ajunge la locul stabilit, vechea gardă părăsește palatul pentru a se întoarce la Cazarma Wellington - situată chiar lângă St James's Park.

  - Fanfara gărzii regale interpretează un repertoriu variat, combinând muzică militară și melodii contemporane.

   - Este bine să veniţi cu o oră înainte, pentru a prinde un loc cu vizibilitate lângă porțile palatului, de-a lungul traseului de pe Victoria Mall sau pe treptele fântânii Victoria Memorial. Eu fiind mică de înălţime am ocupat un loc pe postamentul statuii Victoria şi am văzut întreaga paradă.

   - Dacă Regele Charles al III-lea este în palat (steagul regal flutură deasupra palatului), patru gărzi stau în fața ușilor sale - comparativ cu doar două gărzi dacă regele nu este prezent.

   -Spectacolul a fost sistat în martie 2020, când regatul a intrat în carantină națională pentru pandemie.

   - Nu se percepe taxă. Palatul, da, cu rezervare şi tarife diferite. De ex:turul intrerior al palatului 68 eu; turul interior si schimbarea gărzii văzută din curtea palatului 84 eu; galeria reginei Elisabeta 22eu; vizitare grădimilor 19eu. Programul de vizitare este 11-17.30 zilnic, exclusiv marţi şi miercuri. 

De ultimă oră:

1-Generalul-maior Christopher Ghika este Comandor al Ordinului Imperiului Britanic. El este un strănepot al Marthei Bibescu (romancieră, poetă, politiciană și memorialistă română și franceză) şi fiu al prințului John Ghika. El este cel care a condus Irish Guards, regimentul de elita al armatei britanice care a asigurat paza reginei și întregul protocol al nunții lui William cu Kate. Christopher Ghika este românul care a participat, în calitate de comandant la ceremonialul funerar al prințului Philip al marii Britanii

 Ghika a fost responsabil de organizarea din punct de vedere ceremonial a funeraliilor Reginei Elisabeta a II-a pe 8 sept 2022 (Operațiunea London Bridge) 

Cu ocazia Zilei Naţionale a României (2022) a transmis un mesaj emoţionant arătându-se mândru de originea sa românească.

2- A început planificarea funeraliilor pentru Regele Charles , 75 ani. (Operațiunea Menai Bridge) din martie 2024. Suveranul a fost diagnosticat cu cancer pancreatic și medicii i-au spus că ar mai avea doar doi ani de trăit. După moartea Regelui Charles, Camilla va deveni” Regina văduvă” . În ultimele luni, starea de sănătate a regelui Charles s-a deteriorat. La 73 de ani, a fost cea mai vârstnică persoană din istoria Marii Britanii care a avut acces la tron.

  WEB, dacă se poate: https://www.youtube.com/watch?v=1wFOIR_uPCw&t=162s 

 


[fb]
---
Trimis de Michi in 27.08.24 15:17:48
Validat / Publicat: 27.08.24 16:42:51
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 124 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Regiment călări părasind palatul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15300 PMA (din 17 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[27.08.24 16:43:16]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

MichiPHONEAUTOR REVIEW
[27.08.24 16:52:26]
»

@webmasterX: Multumesc

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂPalatul Buckingham:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055444002151489 sec
    ecranul dvs: 1 x 1