ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.11.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2024
DURATA: 4 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

 Hai-hui prin Baile Herculane si imprejurimi

TIPĂREȘTE

La drum!  

 Ura! Avem 4 zile libere in plina vara, de 'Sfanta Maria'. Hai la drum! Pornim dimineata din Tg. Mures. Dupa o buna bucata de autostrada, ajungem la Sebes, traversam Transalpina, (intre Sebes si Novaci), cea mai inalta trecatoare montana din tara, lunga de 148 km, ce ne teleporteaza aproape de Baile Herculane. Cand ajungem la  antica dar frumoasa gara din Herculane, stim ca 'baile lui Hercules', nu mai sunt departe.

Baile Herculane

Ne cazam la o vila, (Argus), ceva mai modesta, gasca noastra rezervase 2 camere in august, cand totul era in Herculane 'full', in acest mini-concediu, cand tot omu' evadeaza de-acasa. Vila Argus nu e centrala, e situata dincolo de apa Cernei, unde ajungi doar trecand unul dintre podurile statiunii, doar acolo am gasit 2 camere la 220 lei/noapte. Camera 'single' era 180 de lei. In vila, gasca noastra n-a stat decat noaptea, in rest eram tot pe drumuri, la bazinele termale sau in excursii optionale.  In centrul statiunii, dimineata, am dat de microbuzul lui  'nea Ionut', ce avea cateva oferte de excursii optionale zilnice foarte tentante. Pretul lor, era accesibil. Am cumparat o excursie de o jumatate de zi in Serbia, la Kladovo, orasel al carui centru seamana cu cel din Brasov si la relicvele podului lui Traian, la a carei constructie, a pus umarul si Apolodor din Damasc si alta excursie cu microbuzule+salupa, pana la superbele Cazane ale Dunarii si la 'Chipul lui Decebal' si la Tabula Traiana. Ne-a mai ramas o zi si pentru balaceala termala ce am facut-o, la '7 izvoare calde' (doua bazine termale situate la 4 Km de Baile Herculane).

Prin Baile Herculane

 Baile Herculane, e o statiune atat balneara (bai termal-sulfuroase) cat si de odihna. Situata la 'doar' 2-300 metri altitudine, aerul statiunii inconjurata de piscuri muntoase, are incarcatura ionica negativa anti-stres, a statiunilor Sinaia si Predeal, situate la 1200 m altitudine, vestite statiuni de odihna, inconjurate de paduri de brazi si stejari, lipsite de poluare, statiuni de odihna in care sistemul nervos uman se relaxeaza excelent. Eu, cel putin, aici la Herculane, am dormit 'tun si neintors', fara nici o pastila de somn. Prin statiune, ne-am plimbat de-a lungul Cernei, admirand vegetatia ei abundenta (mediteraneeana) si 'bazinasele termale de cura' (gratuita) de langa Hotelul Roman, construite de oameni sau 'Baile Neptun' aflate in renovare.    Ajungem si in frumoasa 'Piata Hercules' din cea mai veche statiune balneara a tarii noastre. Vizitam 'baile romane', ramase intacte chiar si dupa aproape doua milenii. cand, prin Roma, se zvonea (mai ales in Senatul roman), ca in Dacia, pe langa, sare, lemn, aur si fete harnice si frumoase imbracate in ii transparente, s-ar mai afla si o multime de izvoare termale, precum la Roma. Unde anume? In actualele Geoagiu-Bai, Calan-Bai (Idata) si Baile Herculane.  

Cazanele Dunarii

 Nea Ionut ne duce din Herculane la Orsova, apoi la Manastirea Mraconia, si, cu salupa, la Chipul lui Decebal si Tabula Traiana. Chipul regelui dac Decebal este un basorelief inalt de 55 m, aflat pe malul stancos al Dunarii, intre localitatile Eselnita si Dubova, in apropiere de orasul Orsova, sculptat intr-o stanca de catre sculptorul Florin Cotarcea, din Orsova, care a lucrat timp de zece ani, ajutat de 11 alpinisti. Este cea mai inalta sculptura in piatra din Europa si a doua din lume. Omul de afaceri si istoricul amator Iosif Constantin Dragan a avut ideea si a finantat lucrarea, efectuata in perioada 1994 - 2004 si terminata in proportie de 65%. 'Chipul lui Decebal', este o capodopera, o lucrare impresionanta, care te lasa fara de suflare. In fata ei, te simti minuscul, precum o furnica la picioarele Everestului dar totodata mandru, ca faci parte din acest neam mandru si greu de supus.   Dupa doua razboaie sangeroase, Dacia fu cucerita de romani si deveni provicie romana. Mandrul Decebal, prefera moartea captivitatii. La Roma, Traian se intoarse cu surle si trambite. Urmara 123 de zile de 'paine si circ'. Vistieria imperiului roman se imbogatise cu 165 de tone de aur si 350 de tone de argint (dupa Dio Cassius) din cele 1000 de tone de aur si multe mii de tone de argint pe care le detineau dacii, dar pe care Decebal ajunse sa le ascunda in locuri numai de el stiute, inaintea sfarsitului sau tragic, aur care mai este si astazi cautat cu detectoare de metale, de multi dornici ai unei imbogatiri rapide...

Prin Serbia

A doua zi, pornim cu nea' Ionut spre Serbia. Se trece Dunarea si granita, peste podul hidrocentralei Portile de Fier, controlul vamal e rapid. In Serbia, strabatem o sosea ce margineste Dunarea, situata 'la inaltime'. Ne oprim in cateva parcari 'cu belvedere', de aici Cazanele Dunarii se vad mult mai bine. Ajungem la Kladovo, un oras simpatic, cu centrul asemanator strazii Republicii din Brasov. Luam masa la un restaurant din Kladovo, mancarea e buna si variata, la fel ca la noi, la Herculane. Apoi mergem la 'piciorul de pod a lui Traian', de pe malul sarbesc, unde se afla o baraca cu suveniruri tinuta de un pensionar simpatic, vorbitor de limba romana.  

7 izvoare calde

 Sunt o multime de izvoare termal-sulfuroase ce se varsa in Cerna. La 4 Km de statiune, exista insa doua stranduri cu bazine termale, frumos amenajate, dotate cu toate serviciile anexe. Un bilet de intrare, costa 30 de lei. Ne hotaram sa facem cu totii o balaceala, nu la bazinul termal 'Sara's son', situat central, ci la '7 izvoare calde'. Pana acolo, se poate ajunge 'per pedes' sau 'cu trenuletul'. Alegem prima varianta. 'Doar 4 km? Ooo, sunt usor de parcurs si 'pe jos'. Nu ne-am dat seama insa, ca cei 4 Km sunt, de la 'iesirea' din statiune, iar pana acolo, mai sunt 3 Km!! Pai, ce sa va zic? Cei 7 km pe o sosea, cu suisuri si coborasuri, si cu multe masini ce mergeau in acelasi sens, a fost un calvar. Am ajus acolo, cu picioarele 'praf'. Parca trecuse peste ele o herghelie de elefanti, calare pe o uriasa ciurda de hipopotami, dupa care a mai urmat si o divizie intreaga de tancuri si buldozere. Inapoi, m-am intors cu trenuletul, chiar daca a trebuit sa-l astept, o juma' de ora in statie.  Bazinul termal de la '7 izvoare calde' unde am facut noi baie, e grozav. Pana pe la jumatate, apa nu e adanca, poti atinge fundul bazinului cu piciorul, apoi, apa devine adanca. Pe margine, gasesti sezlonguri, exista si o cafenea si o terasa cu cate ceva 'de-ale gurii' in incinta. Dupa cateva 'imersiuni' in apa termala, m-au mai lasat si durerile de picioare.  

Va recomand asadar, un sejur de cel putin 10 zile in aceasta minunata statiune balneo-climaterica, veti scapa cu siguranta de multe necazuri, (stres, pastile de somn, migrene sau dureri de incheieturi).  


[fb]
---
Trimis de dorgo in 14.11.24 10:43:55
Validat / Publicat: 14.11.24 12:44:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HERCULANE. A mai fost în/la: La hotelul Sara's sons
  • Alte destinații turistice prin care a fost: prin cateva tari din Europa dar mai ales prin tara

VIZUALIZĂRI: 196 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Chipul lui Decebal
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂ'Opționale' din Herculane:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10648488998413 sec
    ecranul dvs: 1 x 1