GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În excursia din această toamnă, vezi impresii, în Georgia m-am cazat doar în Tbilisi, la Opinion Hotel, de aici vizitând și obiectivele turistice din alte localități.
Tbilisi, “locație caldă” în română, capitala și cel mai mare oraș al Georgiei, are o populație de aproximativ 1,5 milioane de locuitori și este situat pe râul Kura. Orașul a fost fondat în a doua jumătate a secolului 5 de regele georgian Vaktang I.
Povestea spune că “în timp ce regele Vaktang se afla la vânătoare în acea regiunea, puternic împădurită în acea perioadă, șoimul lui a prins sau a rănit un fazan, după care amândouă păsările au căzut într-un izvor din apropiere. Izvorul era fierbinte și păsările au murit în urma arsurilor. Regele a fost atât de impresionat de izvoarele fierbinți încât a decis să taie pădurea și să construiască acolo un oraș, pe care l-a numit Tbilisi. Numele provine de la vechiul cuvântul georgian "tbili", care înseamnă cald”.
De atunci orașul a fost capitala diferitelor regate sau republici mai mult sau mai puțin georgiene, fiind cucerit de marile puteri ale regiunii, Imperiul Roman, Persia Sassanidă, Arabii, Imperiul Bizantin. A urmat o perioadă georgiană înfloritoare de vreo sută de ani, apoi ocupația mongolă, persană, pentru ca în final Georgia să fie anexată Imperiului Rus. După destrămarea Uniunii Sovietice, Georgia și Tbilisi au traversat perioade tulburi, pentru ca după anul 2003 acestea să cunoscă o stabilitate mult mai mare, o scădere a ratei criminalității, o economie îmbunătățită și un boom imobiliar.
Toate aceste schimbări de ocupanți au influențat arhitectura sa, care, astăzi, este un amestec de structuri medievale și neoclasice, staliniste și moderniste, orașul de forma unui amfiteatru înconjurat de munți pe trei laturi fiind așezat la o altitudine de 400 – 800 de metri.
De la Aeroportul Otopeni la Hotelul Opinion Tbilisi
De pe Aeroportul Internațional Otopeni am plecat cu un avion Tarom, miercuri 4 septembrie 2019 la ora 24:50 cu o întârziere de vreo 20 minute, deoarece avionul nostru a așteptat un grup de călători care veneau pe transfer. În avion era și un grup de 24 turiști români care mergeau ca și noi în Georgia, Armenia, dar pentru 8 nopți cu un cost de 1.200 Euro de persoană, anul trecut, ne-a spus o turistă, nu s-a format grupul necesar pentru a putea organiza excursia.
După un zbor de circa 2 ore și 10 minute, mai mic decât cel programat, piloții noștri profesioniști buni, aterizam pe Shota Rustaveli Tbilisi International Airport, aeroport reconstruit în ultimii ani, frumos, dar nu foarte mare.
Am mers la Poliția de Frontieră unde am primit viza de intrare în Georgia, am primit rapid bagajele, puțini călători, aeroportul destul de liber, am trecut prin vamă, nu s-a uitat nimeni la noi, și am ajuns în zona de Sosiri. Nu prea ai unde să stai jos…. de acasă îmi făcusem planul să ne odihnim puțin, nici vorbă, totul era ocupat :((.
Zona este însă dotată cu toate serviciile necesare unui turist, de unele am profitat și noi, Schimb Valutar, am schimbat euro la un curs bun, Wi-Fi gratuit, l-am folosit la plecarea din Georgia, Spații comerciale pentru suveniruri, mâncare și băuturi, cartele telefonice și internet, am cumpărat și noi și altele.
Am părăsit Sala de Sosiri și ne-am îndreptat spre dreapta unde văzuzem panoul electronic indicator pentru Autobuzul 37 cu care urma să mergem la hotel. Costul unui bilet este de 50 tetri, și se ia de la automatul din autobuz.
Destul de aglomerat pentru ora 5:00 când a plecat spre oraș, autobuzul a mers bine, am ajuns la Stația Puskin Square, lângă Liberty Square, dominată de Monumentul Sf. Gheorghe, statuia sfântului așezată pe o înaltă coloană de granit. Stația nu poate fi ratată pentru ca statuia este foarte vizibilă, am coborât împreună cu alte 2,3 persoane, era în jurul orei 6:00 și întuneric, nu mai era nimeni în piață, mai trecea, din când în când, câte cineva, așa că am plecat pe jos spre hotelul aflat la vreo 600 de metri. Am întâlnit niște lucrători care făceau curat prin piață, care după ce le-am spus strada și hotelul la care mergeam ne-au îndrumat, prin mimică, cum să ajungem la hotel, și am ajuns. Mai mersesem noaptea în Seul și cam știam ce înseamnă…
Pe la ora 6:20 am ajuns la hotel, am predat bagajele și am ieșit pe mica terasă din fața lui, nu prea știam pentru ce?! …, așa că am plecat spre Anchiskhati Basilica și Rezo Gabriadze Marionette Theater, aflate foarte aproape, erau închise, dar erau deschise băncile din fața lor, corect erau libere, de care am profitat și noi, ne-am întins circa o oră.
Tbilisienii, nu știu dacă exprimarea este corectă, ca toți georgienii, își încep programul după ora 8:00, atunci au început să apară primii oameni și pe lângă noi, biserica nu se deschisese, cineva ne-a spus că se deschide pe la ora 9:00, am lăsat-o pentru mai târziu și am plecat în plimbarea propusă pentru acea zi…
Am revenit la hotel în jurul orei 16:30, am făcut cazarea și am urcat în cameră pentru odihna necesară, după maratonul efectuat…
Opinion Hotel de 3 stele a fost ales de pe Booking la care este afiliat din august 2017 și are punctajul de 8,8 din peste 700 de evaluări, un punctaj bun, zic eu. Tot pe acolo îl evaluez și eu, pentru poziția centrală, pentru liniștea și condițiile oferite.
Amplasarea hotelului
Hotelul este situat central, în Orașul Vechi, pe Strada Chakhrukhadze, ce nume greu de pronunțat! :-??, o stradă mică, circa 350 de metri, foarte aproape de Podul Nikoloz Baratashvili, la numerele 8 – 11. Când am rezervat nu știam de ce are aceste numere: hotelul funcționează în patru clădiri vecine, fiecare cu numărul ei, noi fiind cazați la numărul 10 în clădirea centrală, cu etaj, mansardă și demisol. Are telefonul +995 571 29 99 88, site-ul hotelopinion.tbilisihotels.website și coordonatele GPS 41,694916 N, respectiv 44,806233 E.
În zonă se găsesc restaurante, cafenele, baruri, magazine diverse, la circa 400 de metri se află mai multe locuri de interes Bridge of Peace, Pushkin Park, Sioni Cathedral, Liberty Square, alte obiective turistice. În Tbilisi am avut închiriată pentru 3 zile o mașină cu care ne-am deplasat în afara orașului. Pentru toate obiectivele turistice sunt indicatoare care te ghidează ușor, ele însele fiind bine marcate.
Facilitățile oferite
Hotelul nu are parcare, dar este permisă parcarea pe stradă, poliția nu face probleme, se circulă puțin în zonă. Contra cost se asigură transfer la și de la aeroport, sunt oferite servicii de spălătorie, călcătorie și curățătorie chimică, sunt puse la dispoziție fax și copiator, se închiriază autoturisme. Room service funcționează nonstop, iar micul dejun poate fi servit și în cameră. Tot contra cost se asigură bilete la diferite evenimente sau spectacole.
Are restaurant, bar și o terasă pe acoperiș, la care, deși îmi propusesem, programul nu ne-a permis să ajungem, internetul wireless a funcționat foarte bine chiar și pe terasa, pot să-i spun așa, amenajată în fața lui.
Personalul vorbește engleza și rusa, este amabil, politicos, profesionist… A sunat pentru noi la agenția de închirieri auto al cărui agent întârzia să apară, a încercat să ne facă rezervări la Marschrutkas, vanurile lor interurbane, dar nu a reușit, ne-a comandat un taxi, a răspuns și altor solicitări.
Check-in se face între orele 14:00 și 24:00 contra unui document de identitate, check-out până la ora 12:00, dar recepția este deschisă nonstop. Se acceptă toate tipurile de carduri dar se poate plăti și cash, iar la solicitare se depozitează bagajele oaspeților cum le-am depozitat și noi în dimineața sosirii.
Politica de anulare şi plată în avans variază în funcţie de tipul camerei și se stabilesc de comun acord la efectuarea rezervării, nu am discutat aceste subiecte. Nu sunt acceptate animale de companie.
Camera
”Am Fost Acolo” pe 4 septembrie, pentru 6 nopți, cu un cost total de 800 lari, circa 41 euro pe noapte cu mic dejun inclus, având o Camera King cu balcon de 30 metri pătrați și înaltă de vreo 3 metri și jumătate, după ochiul meu, cu un pat dublu lat de peste 2 metri, mobillată destul de simplist: o măsuță cu un scaun, două noptiere, un dulap fără uși. Era mochetată și avea perdele și draperii.
Hotelul are 48 de camere, de mai multe tipuri, Garsoniere, Camera Duble, Triple sau chiar Cvadruple, majoritatea cu balcon, puține fără ferestre, cu paturi simple sau duble, ….
Nuanțele de bej, maro folosite în decorare, draperii, perdele, mobilier, pereți și parchet măreau și luminau camera, la iluminat contribuind și albul patului…
Aerul condiționat a funcționat foarte bine, l-am folosit destul de puțin pentru răcorirea camerei. Televizorul cu canale prin satelit a fost mai mult pe post de mobilă, dar frigiderul a lucrat nonstop.
Patul mare și confortabil, salteaua și pernele comode au fost tocmai bune pentru somn.
Baia mare, cu cabină de duș semideschisă avea toate dotările necesare, ne-a oferit papuci de baie, prosoape curate, articole de igienă, săpun, șampon, bune calitativ.
Micul dejun
Micul dejun a fost inclus în preț, este de tip bufet și se servește între orele 9:00 și 11:00.
A fost diversificat și în cantități mari. Am avut mâncare rece, produse lactate, unt, brânză, cascaval, diferite iaurturi, dulceață și diverse gemuri, produse din carne, salamuri, șuncă, mâncare caldă, ouă ochiuri, omletă sau fierte, șuncă și cârnăciori prăjiți, legume la cuptor. Am avut fructe, struguri, piersici, mere, foarte căutate de rușii cu sacoșe dintr-un grup cazat acolo…. Foietajele și cornulețele preparate la hotel au fost foarte bune, la fel și cafeaua. Se servea și ceai….
M-am simțit bine la Opinion Hotel, mi-a plăcut camera mare și patul pe măsură, a fost foarte bună poziționarea lui în Orașul Vechi, în apropierea unei stații de metrou și cu posibilități ușoare pentru mașină de a ieși din oraș, și îl recomand celor ce ajung în Tbilisi. Recomandarea este susținută și de raportul preț/calitate bun, de personalul amabil și de terasa hotelului, de vecinătatea lui cu Strada Erekle II, stradă cu terase, restaurante, și baruri, …, pentru amatori.
Am postat și câteva poze despre mijloacele de transport în comun unde se văd denumirile stațiilor de metrou sau de autobuze, scările lungi și abrupte de coborâre la metrou, aparatul de taxat din autobuze și câteva poze din zona de sosiri aeroport.
Trimis de mprofeanu in 24.09.19 20:26:06
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CAUCAZ.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 41.69492600 N, 44.80616900 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Opinion Hotel, TBILISI" (nou-creată pe sait)
--
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@webmasterX: Este aproape dar nu este Tiflis Art Hostel, este vizavi de el, pe cealaltă parte a Chakhrukhadze II Turn, adică unde scrie 7,3 toată partea aceea a pasajului.
Dar este eroare foarte mică deci este OK!
@mprofeanu: Nu reţin hotelul în care am fost cazaţi în Tbilisi dar îmi amintesc o întâmplare.
Noaptea, obosiţi, n-am putut dormi din cauza chefului din camera alăturată. Soţul a bătut numai în perete nu l-am lăsat să meargă alături gândind că sunt tineri beţi şi agresivi.
A doua zi a intrat la noi din balcon un student cu un castron de vreo jumătate de kg de icre negre şi fâşii de somon afumat, mulţumindu-ne că nu l-am reclamat la recepţie că şi-ar fi pierdut bursa. Am mâncat icre negre tot grupul de vreo 20 de oameni
@Michi: Ce delicatese, îmi fac o poftă!..., deși nu prea sunt pofticioasă!? Tot să te răsfeți cu așa ceva, la noi nu a fost cazul, nici nu am avut timp prea mult de stat prin magazine, doar strictul necesar...
Cu drag, .
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)