ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.06.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Insula Sfânta Anastasia

TIPĂREȘTE

Insula Sfânta Anastasia - Остров Света Анастасия sau St. Anastasia Island după cum o veți găsi marcată pe hărțile turistice bulgărești - situată la 4 mile marine sud-est de Burgas, între Cap Chukalya și Cap Atiya, este una dintre cele mai noi atracții turistice ale Bulgariei. Citisem despre această mică insulă stâncoasă, apărută în urma erupției unui vulcan, singura locuită de pe coasta bulgărească a Mării Negre. Înălțându-se deasupra nivelului mării cu 12 până la 17 metri, insula are o suprafață de numai 9 hectare.

Când am plecat la Nessebar, eram hotărâți să dedicăm una din cele 7 zile ale minivacanței noastre Insulei Sfânta Anastasia. Pentru că agențiile turistice din stațiune nu ne ofereau această oportunitate, nu ne rămânea decât să ne descurcăm pe cont propriu. Am ajuns la Burgas în cadrul unei excursii de o zi - un mic circuit interesant despre care voi povesti în viitor. Știind că vom reveni la Burgas, am renunțat la plimbările și la explorările individuale și am dedicat cele aproape două ore de timp liber culegerii de informații privind deplasarea către Insula Sfânta Anastasia. Ghidul care ne însoțea nu a fost în măsură să ne dea vreo informație în acest sens sugerându-ne doar să mergem în port, ceea ce oricum aveam de gând. La terminalul pentru pasageri care se află în portul vechi, există un punct de informare turistică unde se pot face și rezervări pentru vaporașele care efectuează curse la Insula Sfânta Anastasia. 10.00, 13.30 și 17.00 sunt orele de plecare din Portul turistic Burgas. Taxa de călătorie dus-întors (35 minute/sens) este de 12 leva/persoană. Vaporașul rămâne acostat două ore timp în care poți vizita, poți fotografia și te poți răcori cu o bere, apoi te readuce la Burgas.

Pentru a prinde prima cursă, cea de ora 10.00, am plecat din Nessebar la ora 8.00 cu autobuzul 22 - o cursă rapidă - căruia nu i-au trebuit decât 35 minute pentru a ajunge la Burgas. Autogara fiind relativ aproape de Portul turistic, cunoscând deja drumul și toate formalitățile care trebuiau îndeplinite pentru îmbarcare, ne-am încadrat perfect în timp.

Vaporașul care ne-a dus pe Insula Sfânta Anastasia, deși aparent mic (are 41 locuri pe puntea de jos și cam tot atâtea pe cea de sus), a transportat în bune condițiuni un grup mare de adulți și unul și mai mare de adolescenți gălăgioși însoțiți de trei profesoare.

De la debarcader, lăsând în urmă mica plajă a insulei, precum și panoul care informează că ne aflăm într-o rezervație naturală și arheologică, am urcat o scară cu câteva trepte și am ajuns pe un mic platou arid și însorit la capătul căruia - de partea cealaltă - se vede farul, biserica și chiliile fostei mănăstiri. Deși avertizat asupra obiectivului la care vom ajunge, soțul meu a exprimat surprins: "Mică, mică, dar chiar atât de mică?".

Ce vizităm pe Insula Sfânta Anastasia?

Bineînțeles, mănăstirea sau - mai bine zis - ceea ce a mai rămas din ea.

Insula Sfânta Anastasia este singura insulă a Bulgariei care găzduiește o biserică. Acest lăcaș a făcut parte dintr-un ansamblu monahal care a existat acolo încă din sec. XV. Arsă de câteva ori, atacată de pirații în căutare de comori, mănăstirea a suferit deteriorări, reparații și extinderi succesive, dăinuind până în 1923 când a fost transformată într-o închisoare. Istoricul locului consemnează faptul că 132 de deținuți au fost exilați pe Insula Sfânta Anastasia, 43 dintre ei reușind să evadeze. Cu ajutorul a două bărci cu vâsle aceștia au ajuns la Cap Chukalya, apoi s-au ascuns în munți. După acest eveniment, insula și-a căpătat numele de Insula Bolșevicilor. Nu bănuiau atunci acei oameni că vor deveni parte din istoria insulei și că memoria lor va ocupa un loc bine stabilit în muzeul care va fi amenajat ulterior în una dintre clădirile fostei mănăstiri.

Biserica de piatră, înălțată în sec. XV-XVI, este mică, dar foarte solidă. Are o singură turlă, scundă, iar în jurul pereților, la exterior, sunt mese și bănci de lemn. În interior am remarcat iconostasul din lemn, foarte frumos lucrat, împodobit cu bogate detalii de inspirație vegetală. Este foarte bine păstrat și cred că este de dată mai recentă. Frescele nu s-au păstrat în totalitate, mari porțiuni de zid fiind doar văruite. În prezent la biserica din insulă nu se mai oficiază slujbe, dar - la cerere și cu angajarea unui preot pentru ceremonie - biserica poate fi folosită gratuit pentru cununii sau botezuri.

Pronaosul bisericii este astăzi un mic muzeu. În vitrine, frumos aranjate, sunt expuse icoane vechi și cărți de cult. Pe lângă pereți sunt înșiruite fragmente de piatră sculptată sau doar inscripționată. De asemenea, la exterior, în fața intrării, pe caldarâm, este o piatră cu o străveche inscripție pe care nu am reușit să o descifrăm. Cu ocazia vizitei noastre acolo, am aflat că o veche și valoroasă icoană a Sfintei Anastasia care a supraviețuit timpului se află în prezent la Biserica Sf. Maria din Burgas.

Farul de pe Insula Sfânta Anastasia datează din 1914 și nu este primul construit aici. Pe un stâlp de metal înalt de 40 metri, o companie franceză a ridicat primul far în anul 1889. Nu ne-am apropiat prea mult de far pentru că există expusă la vedere interdicția de a înainta până la far și până la clădirea anexă. Am făcut însă multiple fotografii.

În fostele chilii mănăstirești s-a amenajat de curând un muzeu modern. Expoziția muzeală cuprinde șase camere separate, fiecare prezentând o parte diferită din istoria insulei. Prima încăpere evocă trecutul cel mai îndepărtat. O alta expune diverse obiecte - icoane, cărți, scrisori, ochelari care au aparținut călugărilor fostei mănăstiri, iar celula de închisoare încearcă să redea (prin imagini, sunete și clipuri video) perioada în care insula a fost o închisoare. La muzeu există și o încăpere dedicată Sfintei Anastasia, cea al cărei nume este purtat și în prezent de mica insulă. Aici pot fi văzute icoane și imagini provenind din diferite perioade istorice și de la diferite școli de pictură. Tot aici, vizitatorii pot afla cum a trăit și cum a fost martirizată Sfânta Anastasia.

Nu trebuie să uit a menționa că sala de conferințe aflată lângă muzeu, cu geamuri mari, este încăpătoare și potrivită pentru întâlniri de afaceri, pentru programe de instruire, precum și pentru diverse evenimente culturale. Micul amfiteatru în aer liber vine ca o completare în acest sens.

La muzeu, apoi la mesele de la parterul fostelor chilii mănăstirești, ne-am despărțit de grupul de adolescenți.

Restaurantul "100 години назад" - "Acum 100 de ani"- are o capacitate de 50 de locuri și nu întâmplător a fost denumit astfel. Chiar dacă are dotări actuale (aer condiționat, toalete moderne) restaurantul îi atrage pe vizitatori cu bucătăria sa autentică și cu atmosfera care încearcă să păstreze neștirbită tradiția insulei. Nu am luat masa acolo pentru că nu era vremea potrivită pentru asta, dar o bere rece, într-o zi călduroasă, a mers de minune servită afară, la umbră de smochini. Meniul pe care l-am consultat doar pentru o sumară informare, ademenește cu specialități din fructe de mare, dar și cu alte mâncăruri specific bulgărești.

Vizitatorii care doresc să se bucure mai mult de atmosfera romantică de acolo, pot rămâne peste noapte pe insulă, la casa de oaspeți amenajată în fostele clădiri mănăstirești. Nu cunosc amănunte privind condiții sau prețuri, dar pot spune că am urcat pe scara de lemn până în pridvorul de la etaj dotat cu două mese mari și un șezlong. Nu am pătruns și în camere.

Ce facem pe Insula Sfânta Anastasia?

După ce vizităm muzeul și biserica (ea însăși un mic muzeu), după ce dăm ocol insulei în căutare de cadre frumoase pentru fotografie, după ce sorbim din ochi țărmul cu orașul Burgas sau întinderea golfului, până la ora de plecare a vaporașului putem face plajă sau baie în apele albastre ale mării. Nu există riscul de a fi "uitați" acolo. Când se pregătește de plecare, căpitanul dă semne, ba chiar te întreabă dacă rămâi pe insulă până la cursa următoare. Pe lângă toate acestea, la umbră de smochini cu fructe verzi la început de iunie, ne putem răcori cu un pahar de bere rece. În afară de "100 години назад" - "Acum 100 de ani"- restaurantul pe terasa căruia am rămas și noi la o bere, de cealaltă parte a insulei, tot foarte aproape, se află un alt local - Лекарна. Situat chiar la buza râpei, acesta nu are spațiu și pentru terasă, ci doar mese în interior și două locuri înghesuite, afară, lângă gard. În schimb oferă frumoase priveliști peste mare, spre clădirile orașului Burgas care îmbracă țărmul.

Legende

… pentru că, fiecare loc turistic își are legendele lui. Insula Sfânta Anastasia - misterioasă, până în anul 2014 inaccesibilă turiștilor - nu duce lipsă de așa ceva.

Se spune că pe vremuri, când pe insulă exista o mănăstire, călugării trebuiau să înfrunte adesea atacurile piraților care credeau că acolo, îngropată și păzită de fantoma unui pirat mort, se află o comoară. Cu rugăciuni la Sfânta Anastasia, călugării reușeau să scape de fiecare dată. O poveste spune că o furtună puternică a aruncat corabia piraților în peretele stâncos rupând-o în două. Vizitatorii zilelor noastre privesc cu atenție țărmurile de piatră doar, doar vor zări rămășițe ale legendarei corăbii piraterești avariate. De asemenea, turiștii cu o imaginație bogată încearcă să descopere în formele bizare ale stâncilor dragonul și poarta pe care vânturile și valurile le-au dăltuit în mii de ani de străduință.

O altă legendă vorbește despre raiduri ale vikingilor care ar fi ajuns până în Insula Sfânta Anastasia. Chiar dacă există urme a două mari incendii care au fost aici, nu există și dovezi că ele s-au datorat vikingilor.

Concluzii

Dacă vă aflați pe litoralul bulgăresc, dacă vă plac peisajele marine și locurile istorice izolate, liniștite, o vizită pe Insula Sfânta Anastasia merită o jumătate de zi din vacanța voastră. Noi ne-am simțit foarte bine acolo și ne bucurăm că ne-am putut transforma visul în realitate.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 09.06.18 20:54:39
Validat / Publicat: 10.06.18 09:20:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 8023 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Insula Sfânta Anastasia - Țărmul stâncos al insulei.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 46200 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[10.06.18 09:19:24]
»

Mutat în rubrica "O zi pe insula Anastasia, BURGAS" (nou-creată pe sait)

webmaster
[10.06.18 09:19:50]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

doinafil
[10.06.18 10:27:12]
»

@iulianic: Mi-au plăcut atât articolul cât și pozele atașate! Sper ca Mihai s-o fi luat în calcul, pentru a o vizita, când a făcut programul vacanței la Nesebar, unde vom pleca la sfârșitul lui august!

Cred că nu e voie de mers în preajma farului pentru că acolo locuiește cineva. În P36 sunt flori la fereastră, antenă parabolică și locul pare îngrijit. Cred că mai este funcțional.

Mi-a plăcut și am votat cu drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michi
[10.06.18 17:42:23]
»

Bine ai venit!. Ce să mai vorbim? Articol marca Iulianic. În timp ce citeam parcă vedeam pe unde aţi fost. Pozele sunt superbe, am votat majoritatea dintre ele. Chiar dacă nu ajung la insula Sfânta Anastasia, mă bate gândul ca spre toamnă să mă înscriu la o excursie cu autocarul la Nesebar. Terenul e denivelat, e pantă mare de urcat? Îţi sunt recunoscătoare şi acum pentru sfatul pe care mi l-ai dat în privinţa bisericii din deal de la Butuceni- Basarabia.

iulianicAUTOR REVIEW
[10.06.18 19:25:34]
»

@doinafil: Mulțumesc pentru aprecieri!

Din convorbirile noastre anterioare, am reținut că veți merge în această vară la Nessebar. Vă doresc încă de pe acum o vacanță cel puțin la fel de frumoasă cum a fost a noastră, la început de iunie. Insula Sfânta Anastasia este un obiectiv foarte nou intrat în circuitul turistic și nici nu este dificil de ajuns acolo. De asemenea, nu ni s-a părut că necesită o cheltuială prea mare. Atâta doar că trebuie să te aștepți să vezi o insulă foarte mică și să nu fii surprins de asta.

La far și în clădirea de la baza lui există viață. Vaporașul care ne-a dus pe noi în insulă, a adus celor de acolo mai multe pachete pe care doi bărbați le-au preluat într-un căruț mare și le-au transportat la deal, până în curtea farului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[10.06.18 19:41:14]
»

@Michi: Mulțumesc pentru aprecieri, doamna Michi! Mă bucur că ați revenit pe site!

… mă bate gândul ca spre toamnă să mă înscriu la o excursie cu autocarul la Nesebar. Terenul e denivelat, e pantă mare de urcat?

Dacă vă referiți doar la Nessebar, nu trebuie să vă faceți probleme. Noi am stat la Hotel Festa Panorama, la intrarea în oraș. De acolo și până în orașul vechi - pe trotuar, foarte puțin în pantă (în urcuș și apoi în coborâre) - sunt cam 400 metri pe care noi îi străbăteam în 15 minute de mers agale, ca la plimbare. În orașul vechi, cea mai frumoasă parte a Nessebarului, se ajunge tot pe șosea cu trotuar, ușor în coborâre până la poarta cetății, apoi în urcare tot ușoară spre centrul orașului vechi. Sunt și bănci pe care vă mai puteți odihni.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michi
[10.06.18 22:06:10]
»

@iulianic: Mulţumesc Iulia.

tata123 🔱
[11.06.18 11:42:07]
»

@iulianic: Un obiectiv inedit de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre. E drăguță insula, un petic minuscul de pământ în mijlocul apelor mării. Mulțumim pentru semnalare, descriere și fotografii.

Observ că excursia pe Insula Anastasia e bine apreciată pe site-urile turistice de specialitate, iar autoritățile chiar s-au preocupat de promovarea pe web a acestui obiectiv prin deschiderea unui site dedicat: anastasia-island.com/index.php.

Buddy*
[28.08.18 20:23:50]
»

Foarte bun review! Totul este corect evidentiat.

Azi ne-am incumetat si noi sa vizitam insula si am reusit.

As mai avea ceva de adaugat. Recomand sa va faceti rezervare cu cel putin o zi inainte pentru a scuti 2 leva/persoana. Noi nu am avut rezervare si ni s-a pus la dispozitie un vaporas mai mic si mai putin modern ce are un decalaj de +30 de minute fata de cel cu rezervare.

Rezervarea o puteti face in doua moduri (fara plata avans):

A) Telefonic–[***] (in fiecare zi de la 09:00 la 17:00_

B) Prin e-mail –reservations@gotoburgas.com (in fiecare zi de la 09:00 la 17:00)

A... si inca ceva ca sa ajungeti cautati pe google maps sau waze "Magazia 1 Burgas" si va duce exact acolo.

Inainte de intrarea in port exista o parcare. Aveti grija ca este cu plata si exista un mic aparat la intrarea in port unde veti plati 1 leva/ora in avans.

Atentie ca unii turisti nu au stiut ca este cu plata si in parcare ii asteptau baietii care blocau rotile.

Bafta!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster45
[28.08.18 21:38:57]
»

@Buddy:

Azi ne-am incumetat si noi sa vizitam insula si am reusit.

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

===

Pe AmFostAcolo nu acceptăm postarea în clar a informaţiilor cu caracter personal (nume, numere de telefon, adrese de mail, etc). Aceste info se pot trimite/primi însă prin mesaje private, destinatarul primind aceste mesaje în aceeaşi căsuţă de mail în care primeşte şi înştinţările despre ecouri.

Pentru a transmite un mesaj personal: click pe linkul "mesaj pers" afişat la fiecare ecou, lângă username (ori click pe username, apoi - în fereastra nou-deschisă - pe linkul "trimite mesaj pers").

Notă: Este necesar ca destinatarul să aibă bifată opţiunea ACCEPT PRIMIRE MESAJE DE LA CEILALŢI UTILIZATORI. Opțiunea se poate seta/deseta din secțiunea CONTUL MEU.

iulianicAUTOR REVIEW
[02.09.18 08:22:12]
»

@Buddy: Mulțumesc pentru aprecieri!

Mă bucur că impresiile mele anterioare au avut darul de a convinge că Insula Sfânta Anastasia merită vizitată. Sunt foarte importante completările tale mai ales pentru cei care ajung acolo (în port) cu mașina personală. Noi, venind cu autobuzul din Nessebar, nu am dat mare importanță parcării și condițiilor în care îți poți lăsa mașina colo fără nici un risc, cu atât mai mult cu cât bulgarii sunt atât de harnici în a bloca roțile.

Despre rezervare prealabilă pentru transfer pe Insula Sfânta Anastasia nu știam, dar am aflat acolo, studiind un pliant pe care l-am luat de la punctul de informare turistică, același unde am și achitat taxa de transfer.

Când am fost noi (începutul lunii iunie, deci cam început de sezon) nu era prea mare solicitare pentru acest transfer. Am călătorit cu vaporașul mai mic, mai puțin modern, singurul care făcea curse în acea zi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Buddy*, doinafil, iulianic, Michi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi pe insula Anastasia:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066484928131104 sec
    ecranul dvs: 1 x 1