ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.07.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2015
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Privind inapoi spre Marele Meteoron (II)

TIPĂREȘTE URM de aici

"Timpul este gardianul care ne fura eternitatea! " spunea Sorin Cerin si asa este pentru ca privind in amintirile mele de la Meteore imi dau seama ca timpul le duce incet intr-un raft al mintii desi manastirile raman acolo intr-o posibila eternitate. Revin la acest subiect pe care nu-l pot indeparta din intrebarile mele si din lista mea de dorinte viitoare.

Spuneam in postarea trecuta de legea avatonului, inca in vigoare astazi pe Muntele Athos si in alte manastiri din lume. Principiul avatonului a fost creat de sf. Athanasie Meteoritul dupa regulile impuse cu mult timp inainte pe Muntele Athos de sf. Athanasie Athonitul, legea era foarte dura mergand pana la a se interzice sa se dea apa sau mancare femeilor gasite acolo care uneori veneau imbracate in haine barbatesti, alteori erau rude nevoiase ale calugarilor. Cu toate acestea femeile din satele vecine n-au ezitat sa urce atunci cand era nevoie de ajutor, cand incendii puteau distruge definitiv manastirile. In 1948 accesul femeilor a fost permis.

Manastirea Marele Meteor a fost inceputa de Sf Athanasie impreuna cu Ioasaf, fost imparat al Epirului cunoscut ca Ioan al VII Palaiologos, devenit calugar si staret aici. Pt ca s-a scris mult si documentat aici pe afa despre Meteore, postari pe care le-am citit inainte de plecarea acolo, voi reveni cu unele completari care mi-au fost de ajutor in timpul vizitei si cu unele pareri.

Sfantul Athanasie Meteoritul, ctitor, era din Neopatras, cel mai important oras al vremii in Tesalia, a studiat la Thesalonic si Constantinopol, a intrat de tanar in elitele bisericesti ajungand intai in Creta apoi la Mt. Athos. De aici pleaca la Meteore, dupa cele mai multe surse se pare ca a fugit din cauza atacurilor piratilor asupra Athosului, dupa altele se pare ca a fost expulzat dar nu se specifica motivul. Ajuns la stanci el aduna pustnicii de pe munte si incep constructia primei biserici din ceea ce urma sa devina Marele Meteor. O legenda din zona spune ca Athanasie a ajuns pe Platilythos, platoul stancii aflat la 613 m fata de nivelul marii si 415 m fata de raul Pind ridicat pe aripile unui vultur. Aduna materiale in decursul multor ani si incepand cu 1381 ridica biserica Theotokos, adica Maica Domnului, biserica ce mai tarziu, dupa modificari, primeste al doilea hram, cel al Schimbarii la Fata a lui Isus, cunoscuta si ca biserica Transfigurarii (Metamorfosis). Scimbarea la Fata este socotita un miracol in credinta crestina si este momentul aparitiei lui Isus pe muntele Tabor (taurului), o stanca solitara de 588m pe care arabii o numesc Djeber Tor. Biserica este refacuta si pictata mult timp dupa Athanasie de un fiu sau nepot al tarului Serbiei, Simeon Uros, care aduce averea sa, el calugarindu-se aici si devenind ulterior un staret deosebit de activ. Secolul XVI este deosebit pt manastire, atunci se fac multe constructii, se construieste in 1520 turnul cu balcon pt scripeti si plasa ce inlocuieste scarile "de vant", turn existent si astazi, apoi in 1557 se ridica o bucatarie, bine dotata pe acele vremuri, alaturi fiind trapeza ce astazi a devenit muzeu.

Biserica Schimbarii la Fata este minunat pictata, are o imbinare a scolii de pictura macedoneana dar mai mult cretana, dupa parerile unor specialisti acolo a lucrat Georgi, ucenic al lui Teofanis Cretanul Strelizas, Teofanie pictase si el pe Meteore la Mrea. Sf. Nicolae Anapafsas. La biserica Transfigurarii exista pe catapeteasma icoana Fecioarei Maria in chip de imparateasa cu coroana pe cap si Isus in picioare imbracat ca print si tinand in maini sceptrul si lumea. Nu am gasit informatii detailate, icoana este probabil din perioada renasterii paleologa, deja Isus era asimilat ca imparat si implicit Fecioara. Fecioara tine in mana spicul de grau, care, nu numai in ortodoxism, este sacru, el simbolizand invierea dupa moarte deci de fapt nemurirea sufletului. Din grau se face kolliva, la fel ca si la noi, ea a fost adusa in practica religioasa cam prin anii 400; simbolizeaza si Biserica ortodoxa, adica unitatea celor in aceeasi credinta cu Dumnezeu. Catolicii folosesc graul doar la prescuri nu la coliva. Am cumparat o copie ieftina a acestei icoane.

Vreau sa va spun si de drapelul galben cu acvila bicefala, neagra, se spune ca este drapelul Muntelui Athos, de fapt este drapelul Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, considerata drept capul bisericilor ortodoxe, Biserica Greaca se considera un demn partener al acesteia. Acvila bicefala, semn pe care i-l veti gasi in curtea manastirii, este un simbol ce vine din trecut, Imperiul Roman avea ca semn acvila iar la scindarea in Imperiul roman de rasarit si cel de apus simbolul este refacut ca acvila cu doua capete, simbol ce este folosit de imperiul Bizantin de-a lungul intregii lui istorii; acvila bicefala se regaseste pe drapelele mai multor tari ortodoxe. Conform unor scrieri, acvila bicefala este simbolul puterii lui Isus imbinata cu puterea lumeasca a imparatului care era considerat imputernicitul Domnului iar culoarea galbena, aurul, reda suveranitatea absoluta a statului ortodox fata de alte state cu alte credinte. Culorile negru-galben au devenit oficiale atunci cand bizantinii i-au alungat definitiv pe catolicii europeni din Constantinopol, undeva la inceput de secol XIII. Sotul meu a incercat sa fotografieze drapelul care se gaseste si la intrarea in muzeu dar lumina era foarte puternica atunci, a fotografiat doar o poza a acestuia.

Sunt multe de vazut si de spus despre Marele Meteoron care, chiar prin muzeele sale ne arata o mica farama din bogatiile culturale ascunse de-a lungul vremii aici, unele dintre ele pierdute prin diverse parti ale lumii in timpul invaziei germane.

Voi citi cu placere fiecare articol bun ce va apare aici despre Marele Meteoron pt ca, citand din memorie o fraza de pe un blog deosebit, Meteorele imbina totul: misticul, religia, geografia, istoria, arta, contemporaneitate. Si sigur misticul va dainui in eternitate caci biserica si bisericile in general au ceva mistic, cuvant ce vine de la myst=cu gura inchisa, de care nu se vorbeste.


[fb]
---
Trimis de elviramvio in 05.07.15 08:44:14
Validat / Publicat: 05.07.15 09:19:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 2710 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Alte trepte.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15500 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

luciaoradea
[05.07.15 12:11:17]
»

@elviramvio - da' niște poze, se poate? Pleaseeee.....

elviramvioAUTOR REVIEW
[05.07.15 14:34:39]
»

@luciaoradea -

Ma bucur ca va intereseaza Meteora, pe mine m-a fascinat privind totul ca un complex si ce am citit inainte de a pleca acolo a fost nimic fata de paginile pe care le deschid de la intoarcere. Am postat ceva poze in prima parte, cand ajung acasa, diseara sau maine, voi adauga cateva, 2 cu acvila, acum sunt pe un alt laptop care nu are descarcate fotografiile. O zi buna!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
luciaoradea
[05.07.15 14:59:57]
»

@elviramvio:

ok, aștept pozele cu nerăbdare. Mulțumesc anticipat! Nu știu de ce nu ne-am gândit niciodată, în cei 4 ani în care am fost în Grecia, și am și trecut relativ prin apropiere, să ne oprim și sa vizităm Meteora.

Dar la următoarea vacanta ne oprim negreșit aici. Așa că îmi fac temele din timp, și articolele dvs imi sunt de mare ajutor. Mulțumesc încă o data și revin pentru poze.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[05.07.15 22:51:24]
»

@luciaoradea -

Chiar va doresc sa va opriti acolo si va recomand, daca se poate, sa cititi putin si despre istoria icoanei in ortodoxism. Noi n-am indraznit sa incalcam regulile fotografiind dar anul viitor daca ajungem vom cauta unghiuri noi. Ma gandesc sa postez inca ceva si in acelasi timp astept postari bune. Sa auzim de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, luciaoradea
Alte impresii din această RUBRICĂO zi la Meteore:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045528888702393 sec
    ecranul dvs: 1 x 1