GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Aflat in vacanta de vara in Grecia, in Paralia Katerini, nu am ratat ocazia de a vizita din nou, dupa 5 ani, manastirile de la Meteora. Am iesit destul de usor in autostrada A1 la Katerini, dupa care am mers pana la Larisa aproximativ 90 km, am iesit de pe A1 spre Trikala pe E92 cu destinatia finala Kalambaka. In total 170 km, aproximativ 2-3 ore de mers pe un drum destul de lejer, fara prea multe masini pe traseu si fara echipaje de politie.
Meteora, reprezinta o padure de piatra a campiei Thessaliene, in apropiere de Kalambaka, intre muntii Kozizkas si Antichassia, un centru monahal puternic al ortodoxiei inca din secolul al XI-lea. Cele peste o mie de stanci abrupte si foarte inalte, cu singuratatea si tacerea lor si cu manastirile seculare in varf. iti creeaza o stare de admiratie si uimire.
Din cele 21 de manastiri care existau in trecut pe stancile de la Meteora, astazi slujesc si se pot vizita doar 6 si anume:
Manastirea Schimbarea la Fata a lui Christos (Marele Meteor);
Manastirea lui Varlaam;
Manastirea Sfanta Treime;
Manastirea Sfantul si Primul Martir Stefan;
Manastirea lui Rusanu;
Manastirea Sfantul Nicolae Anapafsa.
Comorile si manuscrisele pastrate astazi la manastirile de la Meteora sunt deosebite. Moaste ale sfintilor, icoane, pocaluri, evanghelii, opere de arta miniaturala si sculptura in lemn, fresce deosebite atat ale Scolii Cretane cat si ale celei Macedoniene, constituie o parte a acestor pretioase comori.
In trecut, existau la Meteora, laboratoare bibliografice unde se creau sau se copiau texte cu continut religios, teologic, referitoare la viata sfintilor sau ale clasicilor greci ai aintichitatii.
Am reusit sa vizitam 4 din cele 6 manastiri despre care voi face o scurta descriere:
-Manastirea Sfantul si Primul Martir Stefan – aici se regasesc 2 biserici –Biserica veche a Sfantului Stefan si Biserica Sfantului Haralambie.
Biserica veche a Sfantului Stefan a fost se pare construita in anul 1350 de catre calugarul Ieremia, iar biserica Sfantului Haralambie de calugarii Theofanie si Ambrozie in 1798. Astazi, accesul catre manastire se realizaza pe un pod de 8 metri lungime, fiind cea mai usor de vizitat, dar si cea mai aglomerata. Panorama asupra localitatii Kalambaka este deosebita, din curtea interioara a manastirii insa nu am simtit acel fior al vizitarii unei manastiri, fiind probabil cea mai comerciala.
-Manastirea Sfanta Treime – cea mai putin vizitata, datorita accesului destul de greoi si cea mai apropiata de sufletul meu – a fost construita intre 1458-1476, se presupune ca fondatorul manastirii a fost calugarul Dometios. La intrarea in manastire, exista o bisericuta mica, sapata in stanca, dand impresia de schit. Accesul la manastire, in trecut, se facea pe o scara de sfoara, materialele fiind urcate in plase de sfoara, cu un scripete. In 1888, s-a cioplit un mic drumeag in stanca, ce a fost completat in 1925 cu 140 de trepte ce fac destul de facil (fata de trecut), accesul catre manastire. La intrarea in manastire esti asteptat cu un platou cu rahat de trandafiri, delicios si revigorant, un premiu pentru cei ce ajung aici. Peisajul este fantastic, a fost singurul loc unde am simtit acel farmec mistic al unei manastiri, izolata in varful unei stanci semete. Deosebita!
-Manastirea Rusanu - se pare ca a fost intemeiata la 1380 de catre calugarii Nicodim si Benedict, iar in anul 1545 a fost renovata si completata cu alte constructii. Pana la 1897 accesul se facea pe scari de franghie, ulterior la 1930 au fost construite doua poduri care asigura ascensiunea usoara a vizitatorilor. O manastire micuta, care nu m-a impresionat foarte mult.
- Manastirea Schimbarea la Fata (Marele Meteor) – este construita pe cea mai mare stanca de la Meteora, la 613 metri deasupra nivelului marii si la 475 metri deasupra albiei raului Pinios. Cel dintai colonizator al stancii, Athanasios, a cladit in anul 1380 biserica care a fost renovata si completata ulterior intre 1387-1388 si 1541-1542. Manastirea este impunatoare, are un iconostas minunat sculptat in lemn si poleit cu aur si un tron ecumenic decorat cu sidef cu arta incrustata. In afara de biserica centrala, exista alte trei biserici, care au fost cladite in ani diferiti, Biserica Sfantului Athanasios, Biserica Sf Constantin si Elena si Biserica lui Ioannis Prodromos. Pentru vizitarea ei aveti nevoie de cel putin 40-50 de minute, de admirat: sala de mese, bucataria, muzeul si bineinteles peisajul, insa atentie la balustrada dinspre localitatea Kastraki care parea destul de veche si nesigura. Pana in anul 1923, accesul, se facea cu scari succesive, din franghie si cu plasa, astazi se face prin mici culoare cioplite si pe trepte facute in stanca. Pe versantul din fata, este o parcare mare, gratuita si o gramada de comercianti cu diverse suveniruri.
La intoarcere, am coborat spre Kastraki trecand pe langa Manastirea Sfantul Nicolae Anapafsa si am oprit, spre marea mea greseala, la prima taverna intalnita, langa un camping. Nu va recomand sa va opriti acolo! Din momentul in care am fost la toaleta, care era de groaza, trebuia sa plec, dar... am continuat si ulterior am regretat. Apa servita, care eram obisnuit sa fie cel putin oficial, gratuita, a costat 1.50 euro (cat un bax de apa in supermarket). La sfarsit, copii nu au primit desert gratuit, mancarea destul de scumpa si in plus... o nota majorata „din greseala” cu 10 euro. In concluzie, nu opriti la prima taverna dupa Meteore spre Kastraki.
Am uitat sa va spun, ca intrarea in orice manastire de la Meteore, costa 3 euro si ca in cursul saptamanii prin rotatie una dintre acestea este inchisa. Pe drum, veti mai plati pentru autostrada A1, insa nu veti regreta! Singurul meu regret este ca nu am continuat drumul spre Lefkada, visul meu grecesc. Dar... la anul... sper ca imi voi indeplini visul si voi ajunge si in Lefkada!
Trimis de albena in 21.07.14 23:36:44
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (albena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 39.72655994 N, 21.62690609 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2019 Kalambaka, Episodul 2 — scris în 31.10.19 de Nico15 din SAN JOSE COSTA RICA - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Prin Grecia la pas... (1) Atena-Kalambaka-Meteore — scris în 31.10.19 de Nico15 din SAN JOSE COSTA RICA - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Meteora, plimbare scurtă cu motocicleta — scris în 23.04.20 de webSorin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 A... minune a lumii — scris în 16.07.19 de Linu din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- May.2019 „Sfintele Meteore - stâncile învecinate cu cerul” — scris în 22.06.19 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 La Meteora, din nou — scris în 13.05.19 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Incredibil. Imposibil. Impresionant. — scris în 21.11.18 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ