ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.08.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAY-2007
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Meteorele – Ascetism si rugaciune

Ilustrație video-muzicală
Tayna
TIPĂREȘTE

Preambul:

Se spune ca Meteorele nu mai sunt ceea ce erau, au devenit prea turistice, iar navala de pelerini-turisti guralivi, excentrici si inarmati cu aparate foto, a speriat duhul rugaciunii. Totusi, cand esti mai aproape de cer, la Meteora, acolo unde pana la venirea ascetilor doar soimii poposeau, cand vezi salasuri in care pustnicii s-au despatimit, iluminat si indumnezeit, simti bucurie, admiratie si smerenie in fata Creatorului. La Marea Meteora eu am avut acea traire interioara, determinanta, cand toti sfintii se uita la mine si toate icoanele sunt - pentru moment - ale mele, de aceea am vrut sa adaug noi urme romanesti la Meteora. M-am documentat suplimentar, am povestit si altora, am scris despre Meteora.

Meteora este al doilea mare si important centru monastic ortodox al Greciei, dupa Sfantul Munte Athos.

Uriasii de piatra ai Sfintei Meteora se inalta din timpuri stravechi, tacuti si neclintiti, in latura nord-vestica a Tessaliei, langa albia raului Pinios, intre crestele Koziakas si Antichassia din muntii Pindului. Padurea de stanci cu pereti abrupti si inaltimi ametitoare, ingerii pazitori ai orasului Kalambaka si ai satului Kastraki, constituie unul din cele mai impresionante fenomene ale planetei.

Pe culmile neumblate ale acestor stanci plasmuite si binecuvantate de Dumnezeu, indraznetul si hotaratul ascet monah a descoperit calea spre lacasurile ceresti prin sfintire si indumnezeire. Piscurile aflate intre pamant si cer au fost numite "Meteora", in sec. XIV, de catre cuviosul Atanasie ctitorul Manastirii Marele Meteor.

Izvoarele istorice atesta existenta unei prime comunitati ascetice in scorburile stancilor batute de vanturi si ploi ale Meteorei, la Schitul Dopionis, la sfarsitul sec. XI si inceputul sec. XII.

In preajma sec. XIV, cuviosul Atanasie Meteoritul intemeiaza pe cea mai mare stanca a padurii de piatra, prima chinovie monastica, Marele Platihitho sau Marele Meteor si-i stabileste tipicul. De atunci, 24 de manastiri, alaturi de cele existente mai inainte, foarte multe mici manastiri, locuri ascetice, chilii, salasuri de rugaciune, locuri de sihastrie, pesteri, locuri de claustrare, stalpnicii, imprastiate pe toate stancile meteorice, iau fiinta sau se refac si infloresc spre slava lui Dumnezeu. Sec. XIV este considerat apogeul asezarii monastice de la Meteora.

Dintre manastirile existente atunci, unele sunt astazi in stare de ruina: Sfantul Duh, Sfantul Dimitrie, Sfantul Nicolae Padova, Sfantul Antonie, Sfanta Manastire Pantocrator, Ipsilotera, Sfantul Gheorghe Mandilas, Intampinarea Domnului, Manastirea Maicii Domnului, Schitul Doumbiani, Manastirea Sfantul Grigorie, Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul, Manastirea Sfantul Modest, Manastirea Caligrafilor (aflata pe cea mai inalta stanca). Altele se conserva bine si fiinteaza si in prezent constituind o puternica atractie atat pentru pelerini cat si pentru turistii din intreaga lume: Manastirea Marele Meteor, Manastirea Varlaam, Manastirea Sfanta Treime, Manastirea Rousanou, Manastirea Sfantul Stefan si Manastirea Sfantul Nicolae Anapafsas.

Meteora este in totalitate pamant sfant, loc sfant zidit si pazit de Dumnezeu, pentru ca aici s-a sfintit fiecare stanca, fiecare pestera, fiecare piatra, pentru ca o multime de cuviosi ascetici si martiri s-au rugat si s-au indumnezeit pe stancile si vaile acestui loc.

Pentru marturia ei crestina, istorica, arhitectonica, artistica si geografica, Meteora este recunoscuta si ocrotita de UNESCO si de alte organizatii internationale. Prin Legea nr. 2531/11.10.1995 si Hotararea Sfantului Sinod al Bisericii Greciei, teritoriul Sfintei Meteora a fost proclamat, din octombrie 1995, "loc sfant, imuabil si inviolabil", ceea ce-i asigura protectia si-i garanteaza autenticitatea.

Datorita numarului mare de vizitatori, in timpul slujbelor religioase manastirile de la Meteora sunt inchise pentru turisti. Cei care doresc sa participe la slujbe trebuie sa anunte telefonic staretul pentru a li se permite accesul in incinta. La intrare, o placuta averizeaza pelerinul-turist asupra necesitatii unei tinute vestimentare decente.

Avand in vedere programul diferit de vizitare precum si dificultatile cailor de acces, pelerinul care doreste sa vada toate sfintele asezaminte meteorice trebuie sa-si rezerve in acest scop doua - trei zile. In orasul Kalambaka si in satul Kastraki exista multiple posibilitati de cazare.

Orasul Kalambaka a fost construit pe locul orasului antic Eginio, renumit pentru rezistenta lui eroica impotriva romanilor. Acolo unde in vechime se afla un templu al lui Apollon, se inalta acum o biserica bizantina in care se pastreaza fresce, inscriptii rare si coloane din marmura multicolora.

Satul Kastraki, foarte pitoresc, cu locuitori putini, dar care-si ofera intreaga ospitalitate pelerinilor vizitatori, este asezarea cea mai apropiata. De aici, privelistea spre stancile Meteorei cu manastirile din cer, lasa o impresie de neuitat.

In Kalambaka si in intreaga zona se gaseste o mare varietate de icoane bizantine executate de calugari sau de pictori localnici. Lucrate in diverse tehnici, cu materiale diferite (argint, lemn cu foita de aur) icoanele care au stampila vulturului cu doua capete aplicata pe verso, au garantata calitatea lucrarii si trecerea libera peste frontiera.

Mentiune:

Pentru prezentarile mele – aceasta si altele existente pe internet - am folosit ca sursa de informare:

- Pelerinaj la Meteora – Ierod. Cleopa Paraschiv (Fragment din "Pelerin in Sfantul Munte Athos", Editura Panaghia, 2005)

- Meteora - Manastiri aproape de cer, CD ROM productie sinaita 2005

- Material publicitar, turistic – cel mai bun suvenir al calatoriilor noastre

- Insemnari si fotografii personale sau apartinand celei care m-a insotit, sora mea.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 04.08.11 21:42:44
Validat / Publicat: 05.08.11 07:44:47
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în GRECIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3088 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Kalambaka - Orasul de la poalele stancilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21350 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

Admin
[04.08.11 22:50:21]
»

@iulianic: spune-mi te rog, cumva site-ul meteorele.go.ro iti apartine, si acesta?

Majoritatea covarsitoare a textului de maisus se regaseste si pe acel site, din cate inteleg...

iulianicAUTOR REVIEW
[05.08.11 07:39:41]
»

Da, admin! Site-ul despre care vorbesti imi apartine. Este o incercare timida de a prezenta minunile de la Meteora, mai mult o rabufnire sentimentala pentru ca m-am intors de acolo cu o stare sufleteasca greu de definit. Povestind si altora n-a fost suficient pentru a ma elibera si atunci...

Voi scrie un ecou, o completare, cu detalii despre vizita mea la Meteore.

webmaster
[05.08.11 07:46:11]
»

Multumesc pentru raspuns, articolul a fost notat ca MINI GHID pentru aceasta destinatie.

HYUNDA-I
[05.08.11 10:12:13]
»

Foarte reusit. m-am uitat si pe site-ul creat. uneori vizitam oameni si locuri despre care oricat am scrie, cuvintele si gandurile nu se epuizeaza niciodata, din contra...

webmaster28
[05.08.11 10:15:41]
»

@HYUNDA-I, te rog nu mai scrie exclusiv cu majuscule, este greu de citit si este considerat un gest de impolitete pe internet. Am modificat eu de aceasta data.

Vicentiu
[05.08.11 11:00:40]
»

cat a costat aceasta excursie?

flori_floricika
[05.08.11 13:56:12]
»

Foarte frumos scris, foarte frumoase locuri. Am fost si mi s-a parut ca parca am pasit intr-o alta lume. M-a impresionat in mod deosebit si mi-am propus sa mai ajung inca o data. Poate in anul urmator.

webmaster13
[05.08.11 15:12:13]
»

Iata si coloana sonora propusa pentru aceste impresii, se poate schimba!

iulianicAUTOR REVIEW
[05.08.11 19:31:28]
»

Tuturor, multumesc pentru aprecieri!

Webmaster13, multumesc pentru coloana sonora inspirata (ca intotdeauna) !

Vicentiu, eu am facut un circuit in Grecia, cu autocarul, in mai 2007. La vremea aceea a costat 330 euro/persoana, doar cu mic dejun. In 10 zile am strabatut toata Grecia continentala si am fost o zi in insula Corfu. Am avut excursii optionale pe care le-am achitat separat: croaziera in insulele Egina, Poros si Hydra, croaziera in jurul Muntelui Athos, seara greceasca la Plaka - Atena.

La acest gen de turism trebuie sa ai in vedere o suplimentare a bugetului pentru masa si intrari la obiective care nu sunt incluse in pret.

Si acum, completarea promisa:

Drumul nostru spre cel mai fantastic loc din Grecia - Meteorele - acelasi cu al multor calatori, ne-a condus prin serpentine, poduri si tuneluri moderne (aprox. 4 km cel mai lung), pana la Kalambaka. Sfarsitul zilei ne-a prins intr-o plimbare in oras, contempland stancile invaluite incet, incet, de intunericul noptii.

Ziua in care am fost cel mai aproape de cer, la Meteora, a inceput cu aceeasi vizita oferita tuturor, la centrul de icoane de la Zindros. Dupa o primire frumoasa, cu suc, uzo si urarea de bun sosit, intr-o demonstratie pe viu, am vazut mestesugul crearii de icoane in toata desfasurarea sa.

Magazinul centrului de la Zindros este mare, cu multe rafturi pe care sunt expuse icoane de diverse marimi, ale tuturor sfintilor. Imi amintesc faptul ca am vrut sa cumpar o icoana a unui sfant mai putin cunoscut – Sfantul Meletie, ocrotitorul surzilor. Pentru ca n-o gaseam, am intrebat si mi s-a adus nu una, ci cateva exemplare diferite, sa am de unde alege. Preturile nu sunt tocmai mici, dar cu o reducere de 15% urmata de o tombola pentru cei care au facut achizitii, s-au gasit cumparatori.

Pe inaltimile ametitoare ale Meteorelor, in rastimpul avut la dispozitie, am vizitat doar doua lacasuri: Manastirea Sf. Stefan si Marea Meteora.

Manastirea Sfantul Stefan, cea mai accesibila pentru pelerini, este construita pe piscul unei stanci uriase pe care se ajunge traversand rapa pe un pod. Am aflat ca in anul 1398, domnul ungro-vlah Ioan Vladislav a donat acestei manastiri un fragment de lemn din Sfanta Cruce, particele din moastele Sfantului Ioan Botezatorul si mosii din Romania, iar nepotul sau, vornicul Dragumar, a donat capul Sfantului Mucenic Haralambie. Am vazut aceste moaste care – se spune – savarsesc si in zilelele noastre nenumarate minuni.

Pentru a ajunge la Marele Meteor am urcat multe si obositoare trepte si am trecut prin culuare sapate in stanca. Scarile abrupte care se vad din parcare, au descurajat pe cei cu o conditie fizica mai modesta, facandu-i sa ramana in asteptarea noastra, la bazar.

Turnul cu balcon pentru scripetele si plasa-lift utilizate in vechime pentru urcusul la manastire, se zareste din departare si l-am vizitat imediat cum am ajuns sus, pe platforma.

Biserica este impunatoare si are iconostasul sculptat in lemn poleit cu aur. M-a impresionat Icoana Maicii Domnului cu Pruncul aflata pe catapeteasma care este apreciata drept unicat in iconografia ortodoxa. Ghida ne-a atras atentia asupra acestui aspect, iar eu am gasit un moment in care am analizat-o. Particularitatea consta in aceea ca Maica Domnului este reprezentata ca o imparateasa, cu coronita si vesmant rosu, cu flori in mana dreapta si spic de grau - simbol al granelor din care se face prescura - in stanga. Mantuitorul nu este infatisat ca un prunc in bratele mamei, asa cum se obisnuieste, ci in picioare, invesmantat ca un print.

Atat la Manastirea Sf. Stefan cat si la Marele Meteor, vechile trapeze au fost transformate in muzee deschise pelerinilor si gazduiesc o parte din patrimoniul manastirilor. Vatra (vechea bucatarie) de la Marele Meteor – in prezent muzeu popular – pastreaza atmosfera de epoca si adaposteste interesante exponate, vase de bucatarie vechi, din cupru, lut sau lemn. Transpunandu-te cu veacuri in urma si facandu-te sa-ti reprezinti viata de atunci, aceste muzee merita vizitate.

Pentru stancile meteorice si lacasurile lor, n-a fost suficient nici pe departe timpul care ne-a fost alocat. Cu programul incarcat al unei zile turistice oferite de agentii, este aproape imposibil sa vizitezi ceva in tihna. De aceea recomand celor care au posibilitate sa-si reserve cel putin o zi intreaga pentru Meteore.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
flori_floricika, HYUNDA-I, iulianic, Vicentiu
Alte impresii din această RUBRICĂO zi la Meteore:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055360078811646 sec
    ecranul dvs: 1 x 1