GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Despre “Meteora” si “Sfanta Manastire a Marelui Meteor” sau “Schimbarea la Fata” s-au scris nesfarsite pagini si nu are rost sa reiau tot ce a fost spus deja.
Pe masura ce urci pe drumul din ce in ce mai ingust, in stanga si dreapta se ivesc nenumarati colosi de piatra ce strajuiesc si vegheaza parca, drumul pelerinilor care vin sa vada acest loc sfant si unic in lume.
Eu va voi spune doar 2 ipoteze ale aparitiei acestor stanci care le-am retinut de la un ghid exceptional ce ne-a insotit in acea excursie si pe care imi permit sa-l citez: “ se presupune ca pe locul acesta se gasea o imensa mare iar in urma retragerii apei au ramas stancile aflate in interior iar a doua ipoteza este aceea ca aici se afla un munte foarte inalt ale carui componente moi si nisipoase au fost luate prin eroziunea apei si a vantului, scotand la iveala doar stancile care se gaseau in interiorul acestui munte”.
Au trecut 6 luni de atunci si daca nu-mi mai aduc aminte exact cuvintele lui, daca va citi vreodata, sa nu mi-o ia in nume de rau, memoria imi mai joaca feste…
Pentru cei care nu au ajuns INCA la complexul monahal “Meteora” cat si pe
“Acropole” (ingaduita sa-mi fie paranteza), nu ezitati. Mergeti sa le vedeti pe amandoua…. indiferent ce ne mai asteapta.
La coborare, am oprit la o Manastire de maici, Manastirea Rousanou, o manastire micuta, numita mai exact “ Manastirea Sf. Barbara” sau Varvara, care se sarbatoreste la 4 decembrie si a carei bisericuta are hramul “Schimbarea la Fata a Domnului Iisus Hristos” iar Rousanou vine se pare de la numele unui pustnic care a trait in acele vremuri.
Pe cand urcam treptele ce duceau spre intrarea in manastire ma uitam cu strangere de inima la zidurile manastirii care erau construite pe stanca aproape verticala intinzandu-se pe toata suprafata ei.
Maicutele nu prea le-am vazut, in afara de una care statea la intrare, cuminte si ne urmarea pe noi, fetele sa ne punem fustele aflate langa usa si inca o maicuta intr-o incapere micuta de unde am cumparat o miere extraordinar de parfumata si placuta la gust (facuta din flori de meteor) si cateva lumanari din fagure. Va vine sa credeti ca aveau masina de verificat valuta? eu una nu credeam daca nu vedeam…
Bisericuta este asezata la parter iar inauntrul ei se afla “Icoana Nascatoarei de Dumnezeu”, impresionanta si inconjurata de modele lucrate in sidef iar celelalte 2 etaje erau ocupate, cred, de chiliile lor si camerele pentru primire. Manastirea este deschisa, cu exceptia zilei de miercuri, intre orele 9 – 14 (pe timp de iarna, probabil).
De fiecare data cand am urcat la Meteora, am vizitat numai “Schimbarea la Fata”- Marele Meteor. O singura data am vrut sa cobor singura si la manastirea “Varlaam” dar din cauza cetii dense, nu am mai plecat din grup.
Acum a fost prima data cand am vizitat si o alta manastire, de maicute, care m-a impresionat foarte mult si am tinut sa va povestesc si voua despre ea.
Amfostacolo si acolo mi-a ramas inima si nu stiu cand mai ajung sa mi-o iau inapoi…
Adaug si eu cateva poze care sa vorbeasca in locul meu…hmm, cu exceptia ultimei pe care nu m-am putut abtine sa n-o postez…
Rog a se adauga o melodie care-mi merge la suflet ori de cate ori o ascult, desi cam trista…click aici
Trimis de artemisa24 in 28.06.10 00:32:01
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (artemisa24); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 39.72655994 N, 21.62690609 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
te rog indica perioada sejurului, cred ca ai uitat s-o setezi (desi o referire in text - "au trecut 6 luni de-atunci" - ar sustine data implicita, imi pare putin probabil sa fi fost acolo in ianuarie...)
tare faina melodia aleasa!
"Amfostacolo si acolo mi-a ramas inima si nu stiu cand mai ajung sa mi-o iau inapoi…
Mai frumos de atat nu se poate spune...
Dupa tinuta inclin sa cred ca ai fost in sezonul rece, ai si confirmat precizand data sejurului.
artemisa, review-ul tau mi-a mers la suflet...
da, am uitat s-o setez, e adevarat. am ajuns acolo pe 2 ianuarie, cand am fost de Revelion in Paralia Katerini. a fost, poate, una din cele mai placute excursii ale mele, cu toate ca nu intentionam sa-mi petrec noaptea dintre ani in Paralia. imprejurarile au fost de asa natura si nu-mi pare deloc rau.
multumesc frumos pentru melodie...
Ai dreptete, iti ramane inima acolo, sunt atat de frumoase. Amfostacolo in aceeasi perioada!
Meteora....o destinatie obligatorie pentru mine cand ajung in Grecia . Frumoase pozele, interesanta descriere si .....felicitari !
cineva mi-a adus aminte si o a treia ipoteza de formare a stancilor pe care, sincera sa fiu, n-o mai stiam cu exactitate: legenda spune ca in lupta dintre zei si titani, zeii au aruncat cu sulite de piatra care au cazut acolo si asa s-au format stancile. cred ca este varianta cea mai plauzibila dintre toate avand in vedere spectaculozitatea locului si maretia lui. ii multumesc pe aceasta cale ca a citit si m-a completat...
Ai fost acolo special pentru asta sau era o excursie optionala?
@Artemisa24,
Ai dreptate, cand mergi acolo, chiar daca vrei sa vizitezi alte manastiri, nu sunt deschise spre a se vizita decat cele enumerate de tine, mai sus. Degeaba vrei sa vezi altele, multe nu mai functioneaza... sau le poti vedea doar pe dinafara. Pe mine m-a impresionat si cea care avea in jurul ei o multime de bucati de panza de toate culorile atarnate, nu stiu ce simbolizau ele, erau foarte multe, am vazut-o doar din mersul masinii, la plecare!
Ma bucur ca ai fost acolo, cu toate ca o mai vizitasesi.
Si eu am fost in fiecare an. Si mereu a fost emotionant, dar nu ca prima oara, cand dupa ce am vazut minunea de la Meteora-nu am mai putut fotografia altceva in ziua aceea, doar un curcubeu!
Atat eram de coplesita de atata frumusete!
a fost o excursie optionala dar am vrut sa ma mai duc inca o data, nestiind totusi ca vom vizita si Rousanou. am avut inspiratie pt. ca de obicei se vizita numai "Marele Meteor" motivandu-se ca celelalte sunt inchise.
P.S. cand am spus "cineva", m-am gandit la o persoana careia nu pot sa-i dau numele cu toate ca mi-as dori...
Interesanta calatoria ta la manastiri. Sa inteleg ca ai fost intr-un pelerinaj la manastirile din complexul monahal Meteora sau a fost o excursie in Grecia, la care ai avut optional si aceasta incursiune in lumea sfanta ... ?
Oricum, draga mea artemisa, simt din randurile tale ca aceasta vizita a avut o incarcatura emotionala aparte si ti-a transmis o liniste sufleteasca deosebita. Asa banuiesc eu, deoarece, de obicei cand merg prin tara si vizitez manastiri au asupra mea un efect benefic, ma incarc spiritual pozitiv si chiar imi merge bine, dupa o reculegere in aceste locuri sfinte.
Abia astept sa ajung si eu in aceasta locatie !
Si puncte 400 iti daruiesc si eu tie !
nu, n-amfost in pelerinaj am fost de Revelion in Paralia Katerini si pe 2 ianuarie am avut excursia asta optionala pe care o organizeaza toate agentiile. dupa cum spuneam, eu nu intentionam sa merg de Revelion in Paralia dar daca asa a fost sa fie m-am mai dus inca o data, pt. a 6-oara, cred, la Meteore (nu prea ai ce sa faci in Paralia, mai ales iarna desi era o vreme calda). am avut placuta surpriza ca traseul excursiei sa includa si Rousanou...si da, spre surprinderea mea am ramas mai mult decat, cum sa spun, impresionata si incarcata emotional, cum spui tu, din foarte multe puncte de vedere,,,,
multumesc frumos pentru vot...
georgiana, legenda spune ca un mare imparat avea copilul bolnav si, dupa ce s-a dus la medici renumiti si s-a rugat la mai multe biserici, in zadar, a venit si la un calugar de la Meteora pentru a-l ruga sa se roage si pentru sanatatea copilului sau. La intoarcere, copilul imparatului se facuse bine si atunci imparatul s-a intors la calugar pentru a-l rasplati in semn de multumire. Calugarul nu a vrut, insa, sa primeasca niciun dar si atunci imparatul i-a lasat, ca recunostinta, esarfa sa scumpa. De atunci, oamenii care trec pe la grota pustnicului lasa, si ei, esarfe sau doar bucati de panza colorata.
artemisa, si mie mi-e dor de acest loc care te copleseste prin sacralitate. Eu am fost doar o singura data si am vizitat Marele Meteor si Manastirea Varlaam si am avut parte de un soare foarte frumos. Mi-a placut cum ai scris aceste impresii, din suflet.
multumesc, krondia. da, le-am scris cu sufletul pt. ca inima, asa cum spuneam, mi-a ramas acolo...si va trebui sa ma intorc ca sa mi-o recapat, nu?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2019 Kalambaka, Episodul 2 — scris în 31.10.19 de Nico15 din SAN JOSE COSTA RICA - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Prin Grecia la pas... (1) Atena-Kalambaka-Meteore — scris în 31.10.19 de Nico15 din SAN JOSE COSTA RICA - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Meteora, plimbare scurtă cu motocicleta — scris în 23.04.20 de webSorin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 A... minune a lumii — scris în 16.07.19 de Linu din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- May.2019 „Sfintele Meteore - stâncile învecinate cu cerul” — scris în 22.06.19 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 La Meteora, din nou — scris în 13.05.19 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Incredibil. Imposibil. Impresionant. — scris în 21.11.18 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ