GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O zaresti de la soseaua care vine de la Drobeta Turnu Severin si merge catre Timisoara!
E asezata spectaculos, sus, pe un deal in Orsova, cu fata la Dunare! Cand urci drumul in panta sa ajungi la ea, ai impresia ca in momentul urmator ai ajuns, dar nu-i chiar asa! Se tot ascunde printre copacii care strajuiesc soseaua, uneori ii zaresti doar turlele stralucitoare si iar dispare! Si tot asa de cateva ori!
Pima data am vazut-o intr-o iarna, chiar pe 1 ianuarie, dupa un Revelion petrecut in statiunea Baile Herculane, din apropiere, in urma cu vreo 8 ani! De zarit- o zaream mereu cand eram pe soseaua si mereu si ma gandeam cat este de privilegiata cu o astfel de asezare superba! E ca un far si noaptea!
Mi-am dorit sa o revad, pentru ca dupa cativa ani altfel este perceptia turistica a fiecaruia! Drumul in Orsova era blocat de politistii care ne-au dirijat pe o ruta ocolitoare, deci nu am ajuns pe drumul stiut! Urcusul catre manastire a fost lejer, doar o singura masina mai mergea acolo. In rest pustiu! Era dupa amiaza si o caldura inabusitoare. Degeaba am cautat o parcare umbroasa, nu am gasit! Ne-a intampinat cainele lor, de la manastire, un lup foarte frumos si mare!
Manastirea este deosebit de frumoasa! Este o manastire de maicute. De cum am intrat acolo, m-au surprins multimea si varietatea florilor, cat si faptul ca aici le merge foarte bine si unor specii pe care le intalnesc in Grecia si alte tari mai calde. Spre exemplu bouganwilla leandrul si aloe de dimensiuni ne mai vazute in Romania! Totul era foarte bine ingrijit, multa ordine si curatenie. Si liniste! In departare se zarea Dunarea si golful Cerna si Orsova!
Acesta manastire ortodoxa are hramul in 25 iulie, cand se sarbatoreste Sfanta Ana. E asezata in forma literei U. In mijloc e biserica, iar stanga- dreapta sunt chiliile maicutelor.
Dupa ce am coborat o multime de trepte de la parcare, am strabatut o alee printre cele doua rondouri cu flori, am ajuns la intrare. In partea drepata-o piatra funerara pe care scrie Pamfil Seicaru! A fost ctitorul acestei manastiri.
Citind pe tabloul informativ de la intrare, am inteles ca a ridicat aceasta manastire in perioada interbelica in semn de multumire Domnului, ca a scapat cu viata, in urma unei intamplari din timpul razboiului. Pamfil Seicarul era ziarist in primul razboi si a fost ingropatde viu in pamant de un obuz, atat el cat si prietenul sau! Si cum amandoi au scapat cu viata din aceasta imtamplare s-a hotarat ca in semn de multumire pentru norocul avut sa ridice o manastire exact pe acest deal, cand situatia materiala ii va permite.
Si a inceput constructia in anul 1936. A fost sfintita imediat dupa terminarea constructiei, in anul 1939, dupa numele mamei lui Pamfil Seicaru.
Ca sa poata incepe constructia, mai intai a trebuit defrisata padurea, ca poata fi facut drumul de acces, prin padure. Aceste locuri sunt incarcate de istorie. Pe drumul de acces inspre manastire, care se numeste Drumul Eroilor, erau 7 troite si banci din stejar sculptate, cu numele fiecarui regiment care a participat la luptele de pe Cerna, pentru eliberarea Orsovei. In timp aceste troite s-au deterioarat si au si disparut, dupa mijlocul secolului trecut! Din 1945, odata cu venirea comunistilor, acest locas de cult s-a transformat in restaurant si discoteca, iar chiliile au fost facute hoteluri. Abia din anul 1990, proprietarii de drept si-au revendicat cladirea si au sfiintit-o din nou si de atunci este un locas de cult foarte vizitat de pelerine din toate zonele tarii.
Dealul pe care este asezata frumoasa manastire se umeste Dealul Mosului. El domina orasul Orsova, asezat ca o porcoava, de unde se poate zari si o parte din lacul de acumulare de la Portile de Fier, de pe Dunare.
Interiorul manastirii este asemanator manastirilor din zona, cu mici deosebiri.
Intrand in manastire pentru un moment de rugaciune si reculegere am avut o surpriza! In dreapta era o maicuta care se ruga in liniste! Apoi am observat ca langa ea era un sicriu acoperit cu o panza neagra, o lumanare mica si cateva gherbera! Nu am zabovit mult, am iesit si le-am lasat in linistea lor!
Afara am aflat ca in sicriu se afla una din maicutele care slujea la Manastirea Sfanta Ana de mult timp si ca Dumnezeu a hotarat sa o cheme la el chiar ieri, la zi mare, de Sfanta Maria, la frumoasa varsta de 85 de ani. Si ca asteapta niste rude apropiate, ca sa o poata inmormanta cum se cuvine.
Am fost miscata profund de acest lucru. Nu e totauna sa mori la zi mare! E aproapre frumos, nu? Doar cei alesi au parte de un astfel de lucru!
Am mai zabovit ceva timp in curtea manastirii facuta din lemn cu ceva modernizari in stil rustic traditional. Tot aici mai este si un atelier de croitorie, o biblioteca si Muzeul Pamfil Seicaru.
Apoi, dupa o vizita la magazinul de suveniruri, ne-am asezat sub leandrii frumos colorati, sa ne odihnim, pe o bancuta. Si ne-am tot gandit la trecutul acestui locas de cult, cum au putut face din el coministii un loc pentru distractie! Povestea aceasta, din pacate trista, dar adevarata, m-a urmarit cu gandul si in zilele urmatoare.
Apoi ne-am continuat drumul nostru, pe carari banatene, parasind acest loc special, de o frumusete naturala deosebita, atat prin asezarea privilegiata in defileul Dunarii, dar si prin istoria care s-a scris cu sange in aceste zone, pe malul batranului Danubus!
Trimis de georgiana in 29.08.10 20:37:12
24 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (georgiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
24 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Un loc unde ne-au purtat pasii de multe ori, de fiecare data ne-am simtit extraordinar. Liniste, pace sufleteasca, aici si la manastirea Tismana le-am simtit din plin.
Trista poveste cu maicuta...
Cred ca manastirea este foarte frumoasa!
Fiind pauză la meci, m-am delectat cu review-ul tău. Unul de suflet şi în acelaşi timp foarte bine documentat. Felicitările mele.
Un reviw destul de complet, cu multe informații interesante
cred ca emotia pe care ai trait-o la intrarea in manastire s-a simtit si in acest rew, emotionant, frumos prea simplu de frumos dar uneori lucrurile simple ne aduc linistea de care avem nevoie, felicitari pt modul in care iti transpui emotiile si trairile.
Si pentru ca uneori uitam de un lucru care de multe a dat putere romanilor de a merge mai departe-Credinta din sufletele noastre.
Imi place mult linistea din aceste manastiri .
Foarte frumos scris, mi-ai adus aminte de vizita mea acolo de acum 3 ani. Mi s-a parut un loc deosebit si privelistea care ti se ofera depaseste orice inchipuire.
As vrea sa adaug un lucru la ceea ce ai scris tu - pe mama lui Pamfil Seicaru o chema Ana si de aceea se numeste manastirea Sf. Ana.
Un supervot din partea mea.
@Ascent.
Multumesc frumos pentru ca mi-ai citit review-ul. Ma bucur ca ai reusit si tu sa ajungi pe aceste meleaguri, de la Dunare, la alt capat de Dunare!
Am scris despre mama lui Pamfil Seicaru, poate tu ai citit pre repede si nu ai constat:
''Si a inceput constructia in anul 1936. A fost sfintita imediat dupa terminarea constructiei, in anul 1939, dupa numele mamei lui Pamfil Seicaru. ''
Da, da, ai dreptate ... ai scris ... Imi cer scuze, nu am observat eu ...
Pentru mine Dunarea a insemnat intotdeauna o mare "dragoste". Imi place sa stau pe faleza, sa o privesc, sa ma intreb de unde vine, pe unde a "umblat" si ce a intalnit in drumurile ei ... Cred ca mi-ar lipsi enorm daca as locui in alt oras.
Ce rânduri frumoase, Georgiana! Am citit cu foarte multă plăcere impresiile tale. Pozele sunt minuntae. Felicitări!
Nota 10 si votul cu numarul 10, draga Georgiana!
Un review din suflet, de suflet si pentru suflet.
Exceptional povestit... m-a miscat profund!!!
Stii ce regret acum?
In intoarcerea noastra de la Timisoara catre casa, (cand am revenit din concediul in Ungaria), acum 2 saptamani, imi pusesem in plan s-o luam pe la Portile de Fier, Cazanele Mari, pentru ca citisem niste impresii minunate din zona aceea.
Deja vorbisem si de o rezervare pe-acolo, dar cand am aflat ca drumul e blocat, cu amaraciune si tristeste in suflet am anulat-o si am schimbat traseul tot pe Deva. Uff, ce rau imi pare
Dca ajungeam in zona aceea, cu siguranta as fi vizitat si eu aceasta manastire minunata.
Dar ce sa-i faci, daca cu asa drumuri jalnice ne laudam... asta-i viata
O s-astept sa puna la punct mai marii nostri infrastructura s-apoi poate vom avea si noi binecuvantarea s-ajungem la manastirea Sf. Ana.
Acum, citind review-ul tau si vazand pozele, mi-am amintit ca am fost si noi acolo, dar acum cativa ani, nu mai stiu exact.
Felicitari pt review !
O harta a zonei gasiti aici: click aici
Este interesanta de asemenea Manastirea Vodita, aflata la cativa km spre Drobeta Tr. Severin, click aici
Frumos povestit, nu stiam de existenta ei, felicitarile mele!
un rw sensibil scris cu suflet. felicitarti, georgiana.
eu am trecut de destule ori pe acolo, dar niciodata, din pacate, nu am oprit.
Leandri din fotografii imi aduc aminte de Grecia.
Pacat ca sezonul concediilor s-a terminat!
Sf.Ana , are un stil cu totul diferit , defapt fiecare manastire are farmecul si arhitectura ei. Imporant e ca sunt oaze de liniste di de caldura sufleteasca si ca tot mai des, oamenii le trec pragul. Ma intreb cat de nemernic poti fi ca sa transformi o manastire in discoteca. Macar daca faceau din ea o scoala.
@Diaura,
Chiar e adevarat, am o prietena in Baile Herculane, care chiar mi-a povestit ca mergea frecvent acolo, la chefuri si m-a si corectat, la telefon, dupa ce mi-a citit review-ul, spunandu-mi ca pana in 1992-93 a fost inca restaurant acolo!
Am vizitat acesta manastire in urma cu trei si am ramas impresionat de simplitatea constructiei,dar si de peisaj.
Foarte frumos! Am vizitat si eu Manastirea Sfanta Ana e o oaza de liniste, fosrte buna pentru reculegere.
Foarte frumos reviewul, atat de bine ati scris, felicitari!
Am intentionat sa scriu cateva randuri despre aceasta uluitoare manastire, insa cititnd reviewul d-avoastra mi-am dat seama ca nu as putea sa adaug nimic in plus! Atat de minunat loc, atat de frumos prezentat! Felicitari din inima, aveti mult talent la scris!
Multumesc pentru cuvintele frumoase!
M-ai facut, cu aceasta ocazie sa-mi recitesc propriul review. Pe langa anumite greseli se ortografie care atunci mi-au scapat nebagate in seama... am reusit si eu sa-mi aduc aminte de cele 2 vizite la aceasta manastire.
E uimitor ca atunci cand se astern anii, in minte ne raman intotdeauna cateva detalii care nu se sterg usor: in cazul acesta mie mi-a ramas in minte sicriul maicutei de 85 de ani, decedata in zi de sarbatoare, frumusetea leandrilor si felul cum arata manastirea sus, pe deal, vazuta de la soseaua care duce la Bucuresti.
Te sfatuiesc sa scrii si tu review-ul tau. Poate ca tu ai vizitat manastirea in cu totut alta perioada si ai surprins alte aspecte.
Mutat, la reorganizare, în rubrica «O zi în zona Orșova» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2023 Metavers — scris în 29.05.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2023 Dragalina — scris în 27.05.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Statiunea Orsova - dezamagitor!!! — scris în 28.07.20 de ux116357 din BRAşOV - nu recomandă
- Jul.2019 Orșova - orașul dintre ape — scris în 07.08.19 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Tertipul turcesc de pe graniță, o legendă + un personaj mitologic, mori de apă: Topleț — Caraș-Severin — scris în 01.08.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Mănăstirea Vodița – prima între ctitoriri — scris în 14.05.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Muzeul Orșova – micuț, interesant, modern — scris în 20.03.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ