ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.11.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
NOV-2019
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Satul rotund din Banat – Charlottenburg (I)

TIPĂREȘTE URM de aici

Cred că mulți dintre cititori au auzit, au citit în media sau au văzut reportaje de televiziune despre o localitate de formă circulară cu gospodării aliniate la linie, doar vorbim de o populație germană. Satul rotund despre care vă voi scrie azi câteva rânduri se numește Charlottenburg (sau Șarlota mai pe românește) și se află în județul Timiș.

Călătoria la Timișoara a fost prilejul de a aloca un pic de timp vizitei în situl rural Charlottenburg. La jumătatea săptămânii, sub amenințarea unei vremi nu tocmai favorabile, am plecat de la bază – Hotel Silva (vezi impresii) – și în numai 20 de minute am ieșit din Timișoara grație unui management bun al traficului.

Așezare și acces. Am urmat indicațiile navigației și am parcurs o mare parte din cei circa 40 km care despart Timișoara de Charlottenburg pe drumul DJ691 în direcția Giarmata-Lipova. În localitatea Mașloc am virat dreapta pe DJ 691A și după 8 km am ajuns la destinație. Drumul nu e foarte aglomerat, calitatea bună a covorului asfaltic, întâlnești ceva trafic greu pe traseu. Administrativ localitatea Charlottenburg face parte din comuna Bogda.

Istoria satului. Întorcându-ne în timp, Pacea de la Passarowitz din 1718 trecea Banatul din stăpânire turcească în rândul domeniilor coroanei imperiale de la Viena. Mai marii zilei trimit valuri de colonizatori („convoaiele șvabilor”) care întemeiază așezări în Banat. De etnie germană, șvabii (ro.wikipedia.org/wiki/%C8 ... %C4%83%C8%9Beni) sosiți în zona de azi a satului fac parte din al doilea val de colonizare, numit „colonizarea tereziană”, după numele împărătesei Maria Terezia.

Satul este întemeiat în anul 1771 de către 131 de coloniști (majoritatea din regiunea Trient) în preajma unui cătun deja existent. Contele Karl Ignaz Reichsgraf de Clary și Aldringen, proprietar de pământuri în zonă și președinte al Administrației Banatului va sprijini construcția localității. Funcționarul public din Lipova, Carl Samuel Neumann Edler von Buchholt, coordonator al fondării multor sate în Banat, va contribui cu planuri și logistic la fondarea Charlottenburg-ului.

Coloniștii vor primi circa 230 hectare de pământ, planul satului fiind trasat circular în jurul unei fântâni înconjurate de o plantație de duzi, casele având aceeași dimensiune și stil arhitectural conform unor mărturii ale vremii. Administrația locală era formată dintr-un jude și un adjunct și doi sau trei jurați.

Colonizarea șvabilor în Banat a urmărit două coordonate: prima, economică – creșterea veniturilor pentru întreținerea armatei și a administrației și furnizarea de materii prime în imperiu, a doua, militară – crearea unei zone-tampon la granița cu Imperiul Otoman.

Satul schimbă 7 proprietari în aproape 150 de ani, în 1921 Reforma agrară ducând la expropierea moșiei și împărțirea pământului către țărani. Dacă mult timp germanii au fost majoritari, după o vreme au început să apară familii de maghiari, apoi români. După a doua conflagrație mondială germanii au emigrat din nou, astfel că în anii '90 în Charlottenburg nu mai era decât un singur german, o familie de maghiari, câțiva ucrainieni, restul români.

În ceea ce privește etimologia numelui „Charlottenburg” deși multe surse scriu că denumirea ar proveni de la numele soției contelui Karl Ignaz explicația nu stă în picioare. Soția acestuia poartă numele de Maria Anna. Posibilitatea de a proveni de la un nume propriu e mare, dar nu se cunoaște încă sursa exactă.

Vizita în satul Charlottenburg

Depășesc satul Mașloc căutând din priviri cetatea „Șanțul turcilor” (fortificație circulară medievală), dar ridicătura de pământ și stâna amplasată acolo opturează câmpul vizual. Șoseaua șerpuiește printre dealuri și văi, traversează satul Remetea Mică și în scurt timp ne poartă prin dreptul indicatorului localității Charlottenburg. Turla bisericii ne este reper, virăm dreapta pe un fel de stradă-alee asfaltată și oprim autoturismul.

De la nivelul solului e mai greu să îți dai seama că te afli într-o localitate de formă rotundă, vezi doar aleea asfaltată care urmărește linia caselor. În anii '70 s-au asfaltat arterele de acces principale, restul cercului fiind asfaltat mai recent, dar nu s-a putut face un inel perfect astfel că aleea are mici deviații. Dacă privim pe GoogleMaps ori fotografii efectuate cu drona vom observa forma circulară a satului și gospodăriile împreună cu parcelele de pământ înșirate ca niște raze.

Am pornit la plimbare din dreptul unui magazin-cârciumă, posibil singurul din sat, urmărind aleea circulară. Am admirat întotdeauna în această parte de țară spațiul larg existent între gardul gospodăriei și șosea, lucru care permite plantarea de arbori și flori.

Merg încet încercând să descopăr locuințe vechi care să ilustreze viața rurală de altădată, dar cu greu mai zărești astfel de exemplare, multe case au fost renovate sau pur și simplu au dispărut fiind înlocuite cu alte noi. Cea mai veche casă văzută avea pe fronton anul 1905. Stilul arhitectural șvăbesc e ușor de recunoscut: casa-vagon cu prispă sprijinită pe stâlpi de lemn sau zidărie având în prelungire sau perpendicular grajdul. Într-o astfel de construcție anexă, grajd sau șură, am văzut într-o nișă o statuetă a unui sfânt protector al gospodăriei. Am admirat tocăria veche de la câteva case și vitraliile de deasupra ușilor sau de la capăt de prispă, ochiuri simple din sticlă colorată.

În spațiul central se înalță biserica romano-catolică „Sfânta Treime” construită între 1875-1876 cu sprijinul baronului Georg Simion Sina de Hodos et Kizdia și a localnicilor. Silueta albă e vizibilă din tot satul, fațada lăcașului are decorațiuni simple. Școala a fost ridicată tot la sfârșitul secolului al XIX-lea și este poziționată tot în perimetrul central al satului. De asemenea, în mijlocul satului se află vreo trei-patru gospodării.

Traseul circular pe care l-am parcurs a însumat vreo 600 m, cu ochii prin gospodării nici nu am sesizat cât de repede am ajuns în punctul de plecare. Parcă îmi doream ca acest sat să fie mai mare, plimbarea mi-a creat un sentiment plăcut de bucurie că pot vedea acest sat bănățean. Se poate spune că toată lumea locuiește în centrul localității și e conectată la viața economică, socială și religioasă a comunității.

Un element turistic valoros îl constituie Muzeul cinegetic deschis acum 5 ani de Romsilva într-un conac de vânătoare. Descoperit chiar înainte de a vizita zona, muzeul a fost o surpriză plăcută și merită un articol separat.

Ce îi lipsește Charlottenburgului? Deși zona deluroasă și împădurită a localității a atras orășeni din întreg arealul geografic înconjurător care și-au cumpărat case aici și le-au renovat sau au construit noi locuințe de vacanță. Din păcate în sat nu există nici o pensiune sau casă de oaspeți, ele au apărut în localitatea vecină – Altringen. În Charlottenburg nu găsim nici o terasă unde să poți bea o cafea sau un suc, nici măcar pe perioada verii. De asemenea, nu găsim nici un panou informativ cu câteva date esențiale și fotografii exemplificative – doar e monument istoric (deși am citit că primăriile din jur ar fi plătit pentru realizarea unor panouri). Poate ar fi util un turn de panoramă (ca cel de la Sovata, de exemplu) situat pe înălțimile din jurul satului pentru a putea observa forma așezării, adică exact lucrul care a făcut celebru acest loc.

Valorificare turistică. Satul Charlottenburg a devenit cunoscut în ultimii 5 ani datorită mass-mediei de toate felurile, dar mai ales a bloggerilor de turism. Chiar și autoritățile timișene au hotărât să profite de această unicitate a satului șvăbesc și să promoveze pe diferite căi acest patrimoniu rural, incluzând localitatea pe lista monumentelor istorice. Cu ocazia Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor din 2019 s-au organizat vizite ghidate la cetatea medievală de la Mașloc și în satul Charlottenburg (culturatimis.ro/event/cha ... or-si-siturilor). Toate acestea se adaugă Muzeului cinegetic menționat mai sus.

Concluzii. Satul circular Charlottenburg este un obiectiv inedit pe care vă invit să îl vizitați cu inima deschisă, să căutați cu ochii și cu mintea viața satului șvăbesc de altădată; dacă căutați ceva palpabil, real, veți fi dezamăgiți probabil. Mie personal mi-a plăcut plimbarea prin sat și vizita la muzeul cu specific de vânătoare.

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 20.11.19 09:35:53
Validat / Publicat: 20.11.19 11:10:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TIMIȘOARA.

VIZUALIZĂRI: 1352 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Biserica se zărește din toate părțile.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[20.11.19 11:09:51]
»

Foarte bună recomandarea

Mutat în rubrica "O zi în zona Mașloc-Charlottenburg, TIMIȘOARA" (nou-creată pe sait)

mihaelavoicu
[20.11.19 14:54:02]
»

Casă cu prispă - Charlottenburg sau Prispă sprijinită pe stâlpi de lemn - Charlottenburg. Sună puțin puțin anacronic, nu? Dar Casă cu prispă la Bordeni cum sună?

M-ai făcut să plec cu gândul la un alt Charlottenburg și chiar voi cotrobăi prin pliante, broșuri și hărți și voi încropi un review.

Las gluma, dar sper, nu și promisiunea!

Un sat foarte interesant acest Chalottenburg prin forma sa circulară și iată, un bun motiv de a fi ”scos în lume”.

În localitatea unde eu am copilărit, în sudul Moldovei, există o movilă din pământ imensă, de patru ori poate, cât înălțimea unei case. Pe ea este instalat Monumentul Eroilor din localitate. Zice-se că printr-un hrisov din timpul lui Ștefan cel Mare, un oarecare Oțel a fost împroprietărit cu un lot de pământ lângă movila din stânga unei ape curgătoare, nu mai știu... Bătrânii spuneau că de fapt au fost trei aliniate, de la mare la mic. Pe cea mijlocie a prins-o și tatăl meu când era copil, dar mult diminuată. Niciodată nu a fost cercetată, niciodată nu s-a scris despre ea, niciodată nu a ”ieșit în lume”! D-aia nu mai poate primarul, de movila din Corod!

Ai făcut o alegere inspirată cu Charlottenburg cel rotund și te felicit pentru ea. Repet, foarte interesant!

Rodel
[20.11.19 16:52:09]
»

Mi-a făcut plăcere să citesc despre satul Charlottenburg, Șarlota cum este cunoscut în zonă, și pe care cu mulți ani în urmă, când nici nu știam ce formă are, l-am vizitat într-o zi de vară, de fapt, mult spus că l-am vizitat, deoarece am stat acolo doar preț de o oră, într-o plimbare din Lipova. Acum mă gândesc serios să revin și să-l văd cu alți ochi.

Felicitări pentru multele excursii pe meleagurile noastre și pentru impresiile postate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[21.11.19 08:43:55]
»

@mihaelavoicu: Atunci când vorbiți de un alt Charlottenburg cred că vă referiți la Palatul Charlottenburg din Berlin - un obiectiv de talie imperială.

În ceea ce privește „prispa șvăbească” aceasta seamănă cu cele românești și, probabil, preluarea s-a petrecut mai ales în ultima sută de ani, atunci când populația românească din satele șvăbești a crescut numerică. O caracteristică a caselor șvăbești este forma de vagon a clădirii, camere mari (casa era destinată mai multor generații), frontonul cu anul construirii și culoarul lung (prispa) care flanchează casa și are ieșire printr-o ușă direct în șosea (vezi P18).

Dar tot mai frumoasă e prispa cu pridvor de la Bordeni!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[21.11.19 08:56:24]
»

@Rodel: Mulțumesc frumos pentru aprecieri. Șarlota de azi arată bine, multe gospodării sunt bine închegate, șvabi nu mai sunt, dar au apărut case noi ale românilor.

Sunt multe obiective interesante în zonă, dar cele mai multe slab semnalizate, aproape necunoscute. În Charlottenburg vă recomand un obiectiv turistic interesant: muzeul cinegetic din localitate (voi reveni cu un articol).

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, Rodel, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în zona Mașloc-Charlottenburg:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 2.1351161003113 sec
    ecranul dvs: 1 x 1