GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În decurs de 10 ani, am scris despre Vaslui - "orașul de pe costișă", unul dintre cele mai mici orașe reședință de județ din România, precum și despre zona înconjurătoare - nici mai mult, nici mai puțin de 12 articole.
Referindu-mă la edificii monumentale, la lăcașuri de cult, la personalități care au văzut lumina zilei sau și-au petrecut o bună parte din viață în Vaslui, am prezentat orașul în toate anotimpurile. Invadat de lalele, de magnolii și de cireși japonezi primăvara, de trandafiri vara sau de frunziș galben-arămiu toamna, m-am oprit mai puțin asupra orașului în zi de iarnă. Și asta pentru că amintirile despre orașul acoperit de nea, despre larma copiilor pe derdelușul de lângă Crucea Gării sunt acum prea îndepărtate. Unde sunt zăpezile de altădată?
Recent, în zi de iarnă, am vizitat din nou "orașul de pe costișă". Nu l-am găsit înveșmântat în haina albă, de zăpadă, dar mi-a oferit o mulțime de alte surprize, toate legate de anotimpul trecerii dintre ani.
Dacă m-ar întreba cineva ce mi-a plăcut cel mai mult, de astă dată, la Vaslui, aș răspunde fără a sta pe gânduri că mi-au plăcut tradițiile sărbătorilor de iarnă și Târgul de Crăciun.
Strada principală care duce de la gară și până sus, spre Moara Grecilor, tăind orașul în lung, dar și toate străzile importante erau împodobite (pe stâlpi, pe trunchiuri, pe ramuri de copaci și chiar pe autobuze) cu sumedenie de luminițe multicolore, pâlpâitoare, curgătoare, cu felurite forme. Merita să faci o plimbare pe înserat, când toate erau aprinse pentru că abia atunci puteai gusta din feeria sărbătorilor în toată plinătatea ei.
Duminică, 18 decembrie 2022, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale - Vaslui în parteneriat cu Consiliul Județean Vaslui și Primăria orașului a organizat o nouă ediție a Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă. Mai multe ansambluri și grupuri folclorice din județ și din afara județului (urșii de la Comănești - Bacău, capra mare de la Miroslovești - Iași, alte grupuri de la Suceava) au poposit în Parcul Copou după care au pornit în alai spre Centrul Civic.
În Centrul Civic, în piața din jurul statuii lui Ștefan cel Mare, a fost amenajat Târgul de Crăciun. Poate că este timpul trecut, nepotrivit pentru a mai vorbi acum despre un târg de Crăciun, dar nu pot să nu o fac pentru că vreau să menționez faptul că - deși mai mic și fără monstruoasa roată pe care o vedem prin marile orașe - Târgul de Crăciun din Vaslui a întrecut cu mult Târgul de Crăciun - București, cel din Piața Constituției, târg pe care l-am vizitat și eu în această iarnă.
Știam că Direcția Administrare Piețe Târguri și Oboare fusese criticată pentru că anul trecut organizase Târgul de Crăciun din Vaslui doar până în ajun în condițiile în care târgurile din alte orașe se întind, de cele mai multe ori, până în primele zile ale noului an. Am vrut să văd Târgul de Crăciun din Vaslui și... am fost acolo.
În Centrul Civic dominat de Statuia lui Ștefan cel Mare - impunătoarea lucrare în bronz a sculptorului Iftimie Bârlădeanu, dezvelită în 1972 - cu anii de domnie ai voievodului și cu stema Moldovei cu capul de bour, de Hotel Racova și de Palatul Administrativ (care adăpostește Prefectura și Consiliul Județean), precum și de Casa de Cultură "Constantin Tănase" cu bustul marelui actor, întemeietorul teatrului românesc de revistă, lucrare realizată în marmură de sculptorul Marcel Guguianu, a fost amenajat Târgul de Crăciun.
În jurul pieței au fost plasate căsuțe din lemn acoperite cu cetină de brad. Bineînțeles că luminițele de sărbătoare nu lipseau nici de pe acoperișul acestor căsuțe. De aceea, o raită seara la târg a fost o bucurie în plus. Bradul natural, înalt, cu forme perfecte, era așa cum știu eu că trebuie să fie un brad de Crăciun. Moș Crăciun cu sania lui trasă de reni a poposit lângă brad în așteptarea amatorilor de fotografii. Din nou trebuie să subliniez că luminile care "curg" printre ramurile verzi, de brad, dau toată valoarea acestui loc într-o seară de iarnă.
Micii producători și creatorii de frumos din județ și nu numai (am văzut și din Iași, Mureș, Sibiu, Vâlcea, m-am reîntâlnit aici cu ceramica de Horezu) au venit la Vaslui pentru a-și etala roadele muncii lor. Am găsit la Târgul de Crăciun din Vaslui și bunătăți ale moldovenilor de peste Prut, în special dulciuri și licori fine de la Cricova.
Dulciuri, ornamente pentru brad, tricotaje, jucării tricotate manual, cojoace, căciuli de blană, produse cosmetice din lavandă, produse naturiste - miere, gemuri și tot felul de siropuri și concentrate din fructe, unt de casă și multe tipuri de brânzeturi, produse tradiționale din carne (afumături, tobă, caltaboș - chișcă în vorbirea moldovenească)... Nu știu dacă am epuizat toată oferta.
Cei înfrigurați se puteau încălzi cu un vin fiert (5 lei/paharul), cu un ceai (3 lei/paharul) sau chiar cu țuică. Am remarcat însă că nu existau gogoși, clătite, mâncăruri gătite, preparate proaspete așa cum se oferă și se consumă din plin la târgurile de Crăciun din marile orașe. Și știți de ce? Pentru că vasluianul nu merge la târg pentru a mânca. El are acasă tot felul de bunătăți preparate pentru mesele de Crăciun. Târgul este un prilej de plimbare, de bucurie în feeria luminițelor sclipitoare și - eventual - de cumpărături. Prețuri? Ca în orice târg de sărbătoare, mărișoare, dar nu până într-atât încât să te sperie, așa cum am văzut la București.
Atunci când am fost noi acolo prima oară, în timpul zilei, piața nu era prea aglomerată. Doar câțiva localnici în căutare de cadouri de Crăciun și câțiva tineri la promenadă.
Elevii și tinerii aflați în vacanță preferă totuși Cinematograful Cityplex Silver Mall Vaslui, un cinematograf ultramodern, dotat cu tehnologie pentru proiectii 3D. Centrul comercial este de fapt o experiență unică pentru orice vasluian, este cel mai modern complex de magazine și facilități - supermarket, branduri de îmbrăcăminte, accesorii, bijuterii, decorațiuni interioare, mobilier, bricolaj, cadouri, farmacie, dar și un restaurant, food court, cafenele atrăgătoare, o complexă zonă de SPA, cu piscină încălzită, cu jocuri pentru copii, dar și pentru cei mari (biliard, snooker, bowling...). Un avantaj este și acela că Silver Mall pune la dispoziția clienților o parcare mare, în care găsești întotdeauna un loc pentru mașina ta.
Ce mi-a mai plăcut la Vaslui în zi de iarnă?
Mi-a plăcut și chiar am fost surprinsă de faptul că - deși iarna nu-și intrase pe deplin în drepturi (erau temperaturi ridicate și doar ceva ceață dimineața) - pe trotuare așteptau containere pline ochi cu material antiderapant. Deci edilii vasluieni nu vor fi luați prin surprindere la căderea primului fulg de nea. Mi-a mai plăcut faptul că în anumite locuri din oraș sunt amplasate containere pentru colectarea hainelor folosite. Și cât am căutat eu așa ceva acum câteva luni, în București...
Dacă din Vaslui, dorind să ajungeți la Iași, alegeți varianta de drum prin Solești, Codăești, Poieni, la ieșirea din oraș priviți spre dreapta! Sus, pe dealuri, mai ales seara, veți vedea o cruce mare. Este Crucea Luminată din Tanacu. Vă mai amintiți de Tanacu, satul care și-a luat numele de la răzeșul Tănase Tanacu, cel care a stăpânit cândva acest loc? Sau de Mănăstirea "Sfânta Treime" - Tanacu, locul unei tragice întâmplări soldată cu moartea unei tinere crucificată, supusă unui ritual de exorcizare? Dacă nu, urmăriți filmul "După dealuri" regizat de Cristian Mungiu, film premiat la Festivalul Internațional de Film de la Cannes din 2012 pentru "Cel mai bun scenariu". Îl găsiți pe internet.
Închei așa cum am făcut-o și altădată. Dacă vă aflați în tranzit spre alte destinații poate mai ademenitoare, nu uitați că Vaslui este un oraș care merită vizitat. Primăvara, vara, toamna și chiar și iarna, orașul are atracțiile și frumusețile lui. În primul rând, aici veți fi surprinși de cât de viu este pentru localnici cultul lui Ștefan cel Mare. Cea mai importantă arteră de circulație din oraș se numește Ștefan cel Mare, statuia domnitorului moldovean din Centrul Civic este un punct de reper și un bun loc de întâlniri, cel mai mare muzeu din județ se numește Ștefan cel Mare, Școala Gimnazială nr. 5 (Școală Europeană) poartă numele lui Ștefan cel Mare, iar chipul domnitorului - executat în mozaic - întâmpină vizitatorii în Situl Arheologic Curtea Domnească unde veți găsi și o frumoasă biserică ctitorită de voievodul moldovean. Bustul lui Ștefan este prezent și în alte locuri de legendă din preajma orașului: la Cănțălărești, la Movila lui Burcel, ca să nu mai amintesc de falnicul monument de la Băcăuani pe care l-am descris în mai vechiul meu articol Vaslui - orașul de pe costișă.
Trimis de iulianic in 05.01.23 16:50:11
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în VASLUI.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2024 Ansamblul monumental de la Podul Înalt - transformări — scris în 03.10.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Vaslui, un oraș liniștit! — scris în 31.10.23 de Miri0822 din SâNNICOLAU MARE [TM] - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Agrement in preajma Vasluiului — scris în 06.06.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Lacasuri de cultura in Vaslui — scris în 01.06.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 O plimbare in Parcul Copou - Vaslui — scris în 09.05.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Statui si busturi in Vaslui — scris în 03.05.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Podul Doamnei – un monument care trebuie salvat — scris în 13.12.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ