ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.06.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
APR-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Lacasuri de cultura in Vaslui

TIPĂREȘTE URM de aici

Nu vreau sa inchei prezentarea orasului Vaslui fara a face o scurta referire si la cele mai importante lacasuri de cultura din oras: Muzeul Judetean "Stefan cel Mare", Biblioteca Judeteana "Nicolae Milescu Spatarul" si Casa de Cultura "Constantin Tanase", toate situate central, langa Palatul Administrativ.

Muzeul Judetean "Stefan cel Mare"

De la inceput trebuie sa mentionez faptul ca muzeul nu este dedicat doar personalitatii lui Stefan cel Mare sau perioadei lui de domnie asa cum s-ar putea crede la prima vedere.

Muzeul Judetean "Stefan cel Mare" este un muzeu mixt, cu mai multe sectii, etaland peste 30000 de obiecte care vorbesc despre trecutul zonei incepand cu cele mai indepartate timpuri. E adevarat ca perioadei de domnie a lui Stefan cel Mare ii este atribuit un generos spatiu. In plus, infiintarea muzeului judetean si amenajarea lui in 1974, precum si deschiderea lui pentru publicul larg in 1975, la 500 de ani de la memorabilia batalie de la Podul Inalt cand ostenii lui Stefan i-au biruit pe turci, justifica aceasta titulatura.

Cei care vor sa viziteze Muzeul Judetean "Stefan cel Mare" - Vaslui trebuie sa-si rezerve suficient timp pentru ca au ce vedea acolo.

Muzeul de poate vizita dupa urmatorul program: Marti-Duminica intre orele 09.00-17.00, cu ultima intrare la 16.20. In legatura cu taxele de acces sunt multe de spus, de aceea, pentru simplificare, voi atasa si o poza cu taxe de vizitare precum si alte taxe si tarife percepute de Muzeul Judetean "Stefan cel Mare" - Vaslui in anul 2022. De retinut ca taxa pentru vizitarea expozitiilor permanente este: 8 lei/persoana - adulti, 2 lei/persoana - elevi, studenti si adulti cu handicap, 4 lei/persoana - pensionari. Pentru neprofesionisti taxa de fotografiere este 20 lei/ora, iar taxa de filmare 35 lei/ora.

Sectia Istorie veche si arheologie este cel mai numeros reprezentata. 18000 de obiecte de o deosebita valoare sunt etalate aici.

Grupate pe epoci - epoca pietrei, epoca metalelor, epoca bronzului, epocile daco-romana, post-romana si a migratiilor popoarelor - exponatele provenind din mai multe localitati din jurul Vasluiului sunt atat de numeroase si atat de diverse incat cu greu le-ai putea retine. Mentionez totusi ca am vazut acolo obiecte din silex, ceramica, monede, unelte, grupuri statuare antropomorfe si zoomorfe, obiecte de cult si de podoaba (diademe, bijuterii din aur si margelele de sticla).

Sectia Istorie medie, moderna si contemporana. Prin valoarea deosebita a patrimoniului sau, aceasta sectie este un veritabil punct de atractie pentru vizitatori. Cele mai reprezentative exponate sunt monedele si obiectele de podoaba din argint datand din sec. XV-XVI, descoperite in localitatile din jurul orasului.

Bineinteles, epoca lui Stefan cel Mare este foarte bine ilustrata prin documente emise la Curtea Domneasca din Vaslui, fragmente ceramice si textile, accesorii vestimentare, precum si monede - doua din argint, din vremea lui Alexandru cel Bun, ducati venetieni, monede poloneze si maghiare din sec. XV-XVIII. Aceste obiecte au fost descoperite in urma sapaturilor arheologice de la Curtea Domneasca - Vaslui si de la Biserica "Sf. Ioan Botezatorul" ctitoria de la Vaslui a domnitorului moldovean.

Si la Manastirea Floresti - important edificiu medieval din zona Vasluiului, au fost descoperite, apoi etalate in muzeu mai multe obiecte: o salba din aur si alte podoabe, piese de ceramica, unelte, toate datand din sec. XVI-XVII.

Cruciulitele, icoanele, sfesnicele, pocalele si potirele, precum si cartile vechi din sec. XVII-XIX (in slavona si chirilica) reflectand activitatea cunoscutilor carturari Nicolae Milescu Spatarul si Dimitrie Cantemir (fii ai meleagurilor vasluiene), ilustreaza cultura spirituala a zonei in Evul Mediu.

Axat pe prezentarea evenimentelor de istorie locala in contextul istoriei nationale, referitor la epoca moderna - incepand cu miscarea revolutionara de la 1848 si incheind cu momentul reintregirii statului roman - muzeul prezinta piese originale, dar si harti, fotografii, documente care vorbesc despre participarea vasluienilor la cele mai importante evenimente ale timpului. Proclamarea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn unic al Principatelor Unite (Cuza si sotia sa fiind prin nastere fii ai tinuturilor vasluiene), Razboiul de independenta din 1877-1878, cu legendarul erou Penes Curcanul - vasluianul Constantin Turcanu, lupta Regimentului VII "Racova" nr. 25 - Vaslui, participarea ostasilor vasluieni la bataliile de la Marasti, Marasesti si Oituz in 1917, toate sunt pretioase lectii de istorie pe care nu trebuie sa le uitam niciodata.

Iar daca sunteti interesati de viata politica si culturala a celor trei foste judete - Tutova, Vaslui si Falciu - mai ramaneti putin in aceasta sectie!

Sectia Tezaur, numismatica si medalistica expune pe de o parte tezaurele si colectia de monede antice, bizantine, medievale si moderne, iar pe de alta parte medaliile si plachetele donate muzeului vasluian de medicul Constantin Teodorescu.

Vedem aici tezaurul de la Fedesti - monede din bronz (emise la cetatea Histria, cu capul lui Apollo cu cununa de lauri), tezaurul geto-dacic de la Bunesti - obiecte de podoaba lucrate in bronz si argint, cu sticla colorata. Tezaurul de la Baltati este alcatuit dintr-un numar mare de monede din argint si obiecte de podoaba. In acest tezaur medieval predomina monedele poloneze din vremea lui Sigismund al II-lea Augustus, rege al Poloniei si Mare Duce de Lituania. Bijuteriile apartinand acestui tezaur sunt lucrate in argint, unele in filigran (pandantive, fragmente de salba, cercei, etc…).

Sectia Etnografie si arta populara existenta chiar de la inceputurile muzeului, adica din 1975, prezinta - prin exponatele sale - viata si ocupatiile locuitorilor zonei Vaslui, unul dintre cele mai importante tinuturi razasesti din Moldova. Expozitia cuprinde numeroase piese, unele dintre ele unice, obiecte care vorbesc despre indeletnicirile inaintasilor - agricultura, cresterea animalelor, pescuitul, albinaritul si viticultura.

Piese de port popular de la sfarsitul sec. XIX si inceputul sec. XX, laicere, scoarte, velinte, stergare, fete de masa, fete de perna… Vedem acolo si obiecte folosite - conform obiceiurilor - doar la anumite date calendaristice sau la sarbatori religioase (in special la sarbatorile de iarna). Numeroase sunt mastile provenind din satul Voinesti, remarcabile prin originalitate.

Sectia Arta romaneasca contemporana gazduieste Colectia de arta contemporana "Dr. Constantin Teodorescu" constituita la 11 martie 1989 in urma donatiei facute de cunoscutul colectionar Dr. Constantin Teodorescu din Barlad. Cele aprox. 170 de lucrari de pictura, grafica si sculptura, insumate printr-o serie de alte donatii (1996,1998,2003 si 2007), sunt expuse in cinci sali ale muzeului. Daca sunteti pasionati de arta plastica, aflati ca acolo ii veti intalni pe maestrii Corneliu Baba, Ion Irimescu, Ion Popescu-Negreni, Ion Pacea, Ion Alin Gheorghiu, Ion Nicodim, Constantin Piliuta, Vasile Grigore, Sabin Balasa, Iulia Halaucescu, Marcel Chirnoaga, Dan Hatmanu, Adrian Podoleanu, Ilie Boca si altii.

Sectia Personalitati gazduieste piese de mobilier, obiecte personale, documente, manusrise, fotografii ale unor oameni de seama legati de meleagurile vasluiene prin nastere sau loc de desfasurare a activitatii lor. Si nu sunt deloc putini.

Emil Racovita - biolog, academician, participant la expeditia stiintifica din Antarctica - "Belgica", a copilarit in satul Suranesti-Vaslui, unde parintii sai aveau o mosie. Constantin Tanase - actor, creatorul teatrului romanesc de revista, nascut la Vaslui a fost cel care a infiintat Teatrul de revista "Carabus" din Bucuresti. Valentin Silvestru - scriitor, critic de teatru, nascut pe meleagurile vasluiene, a fost initiatorul, organizatorul si presedintele Festivalului International de Umor "Constantin Tanase" de la Vaslui (editiile II-VI). Dumitru Bagdasar - medic, academician, specializat in chirurgia sistemului nervos, creatorul scolii de neurochirurgie, s-a nascut la Rosiesti - Vaslui, Constantin Prezan - al doilea maresal al Romaniei (dupa Alexandru Averescu), unul dintre comandantii luptelor de la Marasesti, Marasti si Oituz din primul razboi mondial, nascut la Butimanu - Ilfov si-a construit un conac pe mosia de la Schinetea - Vaslui, unde s-a retras dupa terminarea razboiului si a ramas pana la sfarsitul vietii.

Dar, pentru a nu o lungi prea mult, ma opresc aici. Sunt inca multe alte personalitati legate intr-un fel sau altul de orasul Vaslui. Si vasluienii se mandresc cu asta.

Prezentand Muzeul Judetean "Stefan cel Mare" - Vaslui, trebuie mentionat ca aici sunt organizate si diverse expozitii temporare. Acum cativa ani, gratie implicarii mai multor muzee de etnografie din tara, am avut ocazia sa vad o frumoasa etalare de costume populare. Expozitia temporara "Costume populare specifice zonelor etnografice romanesti" prezenta costume traditionale (pentru femei si pentru barbati) din Bucovina, Bistrita-Nasaud, Brasov, Buzau, Neamt, Tulcea, Valcea, Vrancea, precum si din alte zone.

La ultima mea vizita, la Muzeul Judetean "Stefan cel Mare" - Vaslui erau expuse, temporar, bancnote romanesti care au circulat in perioada 1917-1947 si lucrari de pictura semnate Teodor Visan. La exterior, langa cladirea muzeului, erau etalate mai multe lespezi funerare provenind de la Biserica Domneasca, precum si alte obiecte din piatra (vas de provizie, piatra de moara, bust de calugar…) descoperite la Curtea Domneasca.

Biblioteca Judeteana "Nicolae Milescu Spatarul"

Nicolae Milescu - personalitate de seama a sec. XVII, carturar, diplomat, teolog, istoric, geograf, etnograf, filolog, scriitor si memorialist, s-a nascut la Miclesti - Vaslui (1636). Cunoscator al limbilor latina, elena, slavona, turca si neogreaca, a fost gramatic la curtea domnitorului Gheorghe Stefan, apoi spatar in timpul domniei lui Gheorghe Ghica. Lui Nicolae Milescu Spatarul i se datoreaza prima traducere integrala in limba romana a Vechiului Testament (1664).

Infiintata in 1951 ca biblioteca raionala, cu un fond de carte de 6000 unitati, biblioteca din Vaslui a functionat in diverse locatii pana in anul 1972 cand a dobandit actualul local. Intre timp, in urma reformei administrative, devenise biblioteca judeteana.

In 1989, aceasta importanta institutie de cultura a capatat numele marelui carturar cu obarsii vasluiene, Nicolae Milescu Spatarul. In fata modernului local, in prezent poate fi vazut Bustul "Nicolae Milescu Spatarul" - lucrare in bronz realizata de sculptorul vasluian Gheorghe Alupoaie in 2001.

Casa de Cultura "Constantin Tanase"

Infiintata in 1972, Casa de Cultura "Constantin Tanase" - cu o sala de spectacole de 575 de locuri - gazduieste diverse activitati cultural-artistice (expozitii, spectacole de teatru, concursuri de muzica si dans, activitati ale Cenaclului Umoristilor "Valentin Silvestru", cercuri plastice, etc…).

In mod cu totul deosebit se remarca Festivalul National al Umorului "Constantin Tanase". Anul acesta, evenimentul finantat de Consiliul Judetean Vaslui si Primaria Vaslui, aflat la a XXVII-a editie, se va desfasura in perioada 11-18 septembrie. Nu stiu daca in perioada respectiva ma voi afla la Vaslui. Ar fi fost un bun prilej nu numai de a ma delecta privind spectacole de teatru, ci si de a vedea sala in interior.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 01.06.22 16:42:04
Validat / Publicat: 01.06.22 17:57:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VASLUI.

VIZUALIZĂRI: 238 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Vaslui - Biblioteca Judeteana "Nicolae Milescu Spatarul". Bustul carturarului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27650 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Vaslui și împrejurimi:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061944961547852 sec
    ecranul dvs: 1 x 1