ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.05.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
APR-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

O plimbare in Parcul Copou - Vaslui

TIPĂREȘTE URM de aici

De fiecare data cand ajung la Vaslui, primavara, vara sau toamna, fac cel putin o plimbare in Parcul Copou, aceasta oaza de verdeata, loc de recreere si de binedispunere pentru toti. N-am fost niciodata iarna pentru ca in general iarna, ingrozita de friguri, nu prea calatoresc. Cred insa ca Gradina publica din Vaslui, atat de frumoasa in celelalte anotimpuri, are farmecul ei si iarna.

Se spune ca Parcul Copou din Vaslui, fratele mai mic al Parcului Copou din Iasi, este unul dintre cele mai frumoase din tara. Situat in partea de nord a orasului, delimitat de patru strazi (Mihail Kogalniceanu la sud, Andrei Muresanu la vest, Sublocotenent Ioanesei Adrian la nord si Veteran Turcanu la est), Parcul Copou se afla de fapt la capatul Strazii Mihail Kogalniceanu, una dintre cele mai vechi si mai frumoase strazi din oras, care porneste din fata Palatului Administrativ si se termina la intrarea in parc.

In zilele de sarbatoare, mai ales daca vremea este frumoasa, cei mai multi dintre locuitorii orasului se indreapta intr-acolo. Pe toate strazile din jur abia daca mai gasesti un loc in care sa-ti parchezi masina pentru ca, da, localnicii vin cu masinile pana la parc. Numai aleile parcului - inverzite, insufletite de coloritul viu al florilor de primavara - ii atrag si ii relaxeaza.

Desi foarte vechi, Parcul Copou din Vaslui nu este primul parc din oras. In plin centru, pe locul in care astazi se afla Palatul Administrativ, Muzeul "Stefan cel Mare" si Biblioteca judeteana, Vasluiul a mai avut un parc numit - datorita amplasarii sale - Parcul Central. Nu se stie cu exactitate cand a aparut Parcul Copou pe harta orasului. Se stie doar ca cel care a avut initiativa infiintarii parcului de la capatul Strazii Mihail Kogalniceanu a fost invatatorul Gheorghe Rascanu, prefect al judetului in perioadele 1920-1924 si 1933-1935. Imbunatatiri si adaugiri - serele, Casa de Apa si "Aleea scriitorilor" din parc - au fost facute mai tarziu, in vremea cand era primar Generalul Ion Rascanu (1938-1942). Pentru atitudinea sa ferma mai ales cand era vorba de impunerea curateniei in oras (indeosebi in fata pravaliilor evreiesti), primarul-general Ion Rascanu s-a ales cu o porecla vie si astazi in memoria colectiva - "Primarul Matura".

Dar, Parcul Copou din Vaslui nu a fost intotdeauna atat de frumos ca in zilele noastre. Mult timp zona a zacut in paragina. Abia dupa anul 2006 investitiile facute in mod sistematic i-au schimbat aspectul. Cativa ani mai tarziu, mai bine de jumatate din intinderea parcului era plantata cu specii rare de arbori si arbusti, era amenajat un parc de joaca pentru copii, un teren de tenis, iar aleile erau infrumusetate cu sumedenie de flori. Asa l-am cunoscut si eu. Aleea principala a parcului, sugestiv denumita "Aleea scriitorilor", este strajuita de busturile lui Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Ion Creanga, Mihail Kogalniceanu, Costache Negri si Alecu Russo. De parcul de altadata mai amintesc doar vechea poarta, Casa de Apa si foisorul din care razbateau acordurile muzicii de fanfara. Astazi foisorul este doar un nostalgic decor. Pentru diverse manifestari cultural-artistice, in ultimii ani, in Parcul Copou - Vaslui a fost construita o estrada.

Mai trebuie spus ca aspectul parcului este intr-o continua schimbare, peisagistica florala fiind adaptata fiecarui sezon. De aceea spun ca Parcul Copou este frumos in orice anotimp. Pe langa speciile comune, existente in mai toate parcurile Romaniei (brad argintiu, molid, tisa, tuia, mesteacan, ienupar), in Parcul Copou - Vaslui vom vedea magnolii, rododendroni, liliac, tei, hortensii, trandafiri de diverse specii si multe altele.

Munca de infrumusetare a parcului este continuă. Strategia de dezvoltare a municipiului Vaslui, pentru care sunt accesate fonduri europene, include si dezvoltarea si modernizarea parcului. Pentru intretinerea spatiului verde - gazon, aranjamente florale - a fost instalat un sistem de irigatii avand zece aspersoare supraterane.

Cu ocazia ultimei mele vizite la Vaslui, am aflat ca Parcul Copou va fi extins. Se intentioneaza reconversia unui teren degradat din zona Copou in zona verde si de agrement. Peste doi ani, cand lucrarile vor fi incheiate, pe terenul de aprox. 16.000 m², vor aparea pergole, banci, alei, rastele pentru biciclete, zone de joaca pentru copii, pe grupe de varsta (1-5 ani, 5-8 ani si 8-12 ani), o fantana arteziana, o pietonala, zone verzi cu vegetatie perena si anuala, retele electrice, instalatie de canalizare si - bineinteles - sistem de irigatii. De asemenea, intre noua extensie a parcului si Strada Andrei Muresanu se preconizeaza a fi amenajata o parcare.

Parcul Copou din Vaslui este unul dintre cele mai frumoase parcuri din tara. Am mai spus-o. Ceea ce nu am spus este ca in 2018, municipiul Vaslui a primit - in cadrul Galei Asociatiei Municipiilor din Romania - Premiul de excelenta la categoria "Parcuri, spatii verzi". Nu este singurul premiu prin care a fost rasplatita grija edililor si a localnicilor privind aspectul orasului. Putem spune chiar ca orasul are o traditie in acest sens, Vasluiul fiind recunoscut ca "orasul florilor". Chiar mai inainte de a deveni resedinta de judet, prin stradania presedintelui Sfatului Popular Orasenesc de atunci, Vasile Balta, la grupa de marime in care se incadra, Vasluiul a castigat locul I pe Regiunea Iasi si locul I din Romania pentru "Cel mai ingrijit, mai curat si mai frumos oras din tara".

Asadar, daca ajungeti la Vaslui, daca aveti cateva ore la dispozitie, faceti o plimbare in Parcul Copou, gradina publica de la capatul Strazii Mihail Kogalniceanu! O zi insorita, verdele proaspat al primaverii, zborul si ciripitul vesel al pasarelelor, fac din plimbarea in Parcul Copou o amintire frumoasa. Daca intre timp ati flamanzit sau daca doriti o cafea sau o bautura racoritoare, retineti ca in parc sunt doua restaurante cu frumoase terase in aer liber.

Notam, de asemenea, ca in Vaslui mai sunt si alte parcuri: Parcul Tineretului (situat in zona centrala, langa Stadionul Municipal si Teatrul de Vara), Parcul din Piata Independentei (situat tot central, langa Muzeul Judetean "Stefan cel Mare") si Parcul Movas (modernizat in ultimii ani, situat in sud-vestul orasului). In perioada in care am fost eu la Vaslui, orasul era literalmente invadat de lalele inflorite, grupate pe culori, plantate pe suprafete intinse. Ciresii japonezi cu explozia lor de roz primavaratic, precum si magnoliile - foarte multe, dar cam pe trecute - impodobesc toate aceste locuri de relaxare.

P. S. Voi atasa acestui articol si cateva poze mai vechi pentru a ilustra si frumusetea Parcului Copou - Vaslui in zi de vara.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 09.05.22 07:22:49
Validat / Publicat: 09.05.22 08:08:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VASLUI.

VIZUALIZĂRI: 773 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Vaslui - Parcul Copou. Foisorul.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

elenaadinaPHONE
[09.05.22 13:29:17]
»

Chiar e frumos, mi-a plăcut! ????

doinafil
[09.05.22 15:38:47]
»

Surprinzător de curat, frumos și bine îngrijit acest parc. Nu degeaba ai scris că:

Parcul Copou din Vaslui este unul dintre cele mai frumoase parcuri din tara. Am mai spus-o. Ceea ce nu am spus este ca in 2018, municipiul Vaslui a primit - in cadrul Galei Asociatiei Municipiilor din Romania - Premiul de excelenta la categoria "Parcuri, spatii verzi". Nu este singurul premiu prin care a fost rasplatita grija edililor si a localnicilor privind aspectul orasului. Putem spune chiar ca orasul are o traditie in acest sens, Vasluiul fiind recunoscut ca "orasul florilor".

Pozele atașate confirmă ce ai scris mai sus. Mi-ar plăcea și mie să mă plimb pe aleile lui! Cine știe poate voi ajunge vreodată și prin Vaslui!

Felicitări pentru articol și informații! Mă bucur că ai revenit scriind despre locuri prin care treci!

iulianicAUTOR REVIEW
[10.05.22 07:15:23]
»

@doinafil: Multumesc pentru ecou si pentru aprecieri!

Am revenit, dar nu stiu pentru cat timp. Nu mai am planuri de calatorii si nici elanul de altadata. Vizita la Vaslui – mai lunga decat mi-am planificat eu – a fost la insistenta familiei mele care nu a vrut sa ma lase singura de Paste. Si iesirile in oras si in imprejurimi au fost tot propunerile lor, dar si un bun prilej pentru mine de a revedea Vasluiul, un oras mic, dar curat si frumos.

doinafil
[10.05.22 13:48:32]
»

@iulianic: Părerea mea este că nu degeaba se spune: Domnul nu dă omului necazuri și dureri mai multe decât poate duce! Fiecare din noi „jucăm” , pe scena vieții, rolul păsării Phoenix de mai multe ori!

Este foarte bine că ai pe sora și nepotul care-ți sunt aproape. Gândește-te cum ar fi fost dacă nu i-ai fi avut. Noi am fost șapte surori, am rămas cinci. Ce bine că le am! Una din noi - în copilărie - avea ciudă pe mama că a făcut atât de mulți copii. Acum mulțumește Domnului că mama ne-a făcut, că am rămas și că ne avem una pe alta.

Poate că anul ăsta nu vei putea să reiei excursiile, dar sunt sigură că în anul ce vine le vei relua! Timpul vindecă toate durerile sufletești, tu știi că așa va fi! Să dea Domnul să auzim numai de bine și... poate ne revedem undeva, într-un parc, la o cafea sau prăjitură! Până atunci

iulianicAUTOR REVIEW
[10.05.22 19:12:55]
»

@doinafil: Multumesc pentru tot!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, elenaadina, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Vaslui și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068367958068848 sec
    ecranul dvs: 1 x 1