ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.05.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
APR-2022
DURATA: 14 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Statui si busturi in Vaslui

TIPĂREȘTE

Orasul Vaslui - aceasta bucatica de stravechi pamant romanesc, oras domnesc, pentru un timp capitala a Tarii de Jos a Moldovei, candva important punct de referinta in drumul comercial care lega orasele baltice de cele de la Dunare si Marea Neagra - este prea putin reprezentat aici, pe AFA. Unui articol semnat @catalinalupu in anul 2009, i-a urmat - dupa 3, respectiv 7 ani - o serie de articole care imi apartin, apoi (pentru alti 4 ani) iar s-a asternut tacerea peste urbea moldava situata "pe drumul de costisa".

Revin ocazional la Vaslui si la fiecare revenire mai descopar cate ceva nou. Nou pentru mine, nu si pentru localnici, ei fiind cei care - cel mai adesea - mi le semnaleaza.

Despre vechile monumente de arhitectura din oras, ca si despre cele noi, am scris deja in articolele Din nou la Vaslui si Vaslui - orasul modern, asa incat nu voi reveni cu detalii. De asta data, cateva randuri despre monumentele plastice cu caracter memorial - statui si busturi ale unor mari personalitati sau amintind de faptele de glorie ale eroilor vasluieni. Sunt multe astfel de monumente in Vaslui, nu poti sa nu le remarci in plimbarile tale pe strazile linistite ale orasului. Prezenta lor nu reflecta doar preocuparea localnicilor pentru arta, pentru frumos, ci si respectul si pretuirea acestora pentru cei care au marcat intr-un fel sau altul destinul orasului - s-au nascut aici, si-au facut studiile in renumite scoli vasluiene sau au contribuit prin prestigioasa lor activitate la ridicarea valorica a orasului.

Stiu ca un oras nu tocmai turistic asa cum este Vasluiul, nu va atrage vizitatori doar pentru multitudinea de monumente - statui, busturi si basoreliefuri. Daca in drum spre alte destinatii mai atragatoare faceti un popas de cateva ore in Vaslui, in plimbarile voastre, remarcati si aceste lucrari! Prezint in continuare cateva dintre ele.

"Aici, la Vaslui, curtea, baile, locurile de plimbare sunt toate ale lui Stefan Voda… " mentiona Paul de Alep in insemnarile sale de calatorie (1653). Si in zilele noastre, prin monumente, prin nume de localitati, de strazi sau de muzee, amintirea marelui voievod se pastreaza vie in constiinta moldovenilor si nu numai.

Statuia lui Stefan cel Mare care domina centrul civic al orasului, lucrare in bronz a sculptorului Iftimie Barladeanu, dezvelita in 1972, il reprezinta pe domnitor in picioare, falnic, cu o spada in mana dreapta. Pe soclul de travertin sunt montate stema Moldovei - capul de bour si basorelieful "Inchinarea steagurilor".

In fata Scolii Gimnaziale "Stefan cel Mare" - Vaslui (Scoala nr. 5), se afla Bustul lui Stefan cel Mare o frumoasa executie in bronz, dar cea mai grandioasa lucrare cu caracter memorial inchinata lui Stefan cel Mare este Ansamblul monumental "Podul Inalt". Nu se afla in oras, ci la 8-9 km distanta, la Bacaoani (comuna Muntenii de Jos), pe campurile pe care - in 1475 - in fruntea ostirii sale, Stefan cel Mare a repurtat o rasunatoare victorie impotriva turcilor. Ampla lucrare a sculptorului bucurestean Mircea Stefanescu, inaugurata in 1975 (la 500 de ani de la marea batalie), cuprinde statuia ecvestra, in bronz, a domnitorului avand coroana pe cap si palosul in mana dreapta. De o parte si de alta a unui lung sir de trepte care duc la monument, sunt doua basoreliefuri, tot din bronz, cu scene inspirate din legendele despre Stefan cel Mare, povestite de Ion Neculce in "O sama de cuvinte".

Amplasata la capatul impunatoarei scari, pe un soclu imbracat in marmura, inalt de 8 metri, statuia - si ea de dimensiuni impresionabile (6,9 metri inaltime si 19 tone greutate) - poate fi reperata si din tren. Calatorind spre Vaslui - Iasi, se poate vedea pe deal, pe partea dreapta a sensului de mers. Soseaua nationala trece chiar pe langa Ansamblul monumental "Podul Inalt", deci, calatorind cu masina, ar fi pacat sa nu faceti un popas acolo.

Cele trei Busturi "Nicolae Milescu Spatarul" evoca personalitatea marelui carturar si diplomat moldav, nascut la Vaslui in 1636, cel caruia ii datoram prima traducere integrala in limba romana a Vechiului Testament. Biblioteca Judeteana, institutie de cultura care ii poarta numele, gazduieste doua busturi realizate in bronz de sculptorul vasluian Gheorghe Alupoaie in 2001. Cel de-al treilea bust - tot in bronz, realizat in 1975 de sculptorul iesean Vasile Condurache - se afla la Muzeul Judetean.

Din categoria monumentelor care comemoreaza contributia eroilor vasluieni in marile conflagratii ale secolelor trecute, amintesc Basorelieful "Independenta" realizat in bronz de sculptorul bucurestean Ion Jiga, dezvelit in 1977 in Piata Independentei, la 100 de ani de la Razboiul de Independenta. Mausoleul "Penes Curcanul" din Cimitirul Eternitatea, realizat in 1934, cu mormantul legendarului erou Penes Curcanul (sergent Turcanu Constantin) in mijloc, aminteste de toti eroii care si-au jertfit viata pentru intregirea neamului.

Tot in cinstea eroilor vasluieni, in fata Cercului Militar, se inalta Monumentul Eroilor vasluieni cazuti pentru intregirea neamului, lucrare executata in bronz, in 1925, de sculptorul iesean Ioan Cozma. Un alt monument inchinat eroilor este Monumentul Eroilor cazuti in cel de-al Doilea Razboi Mondial, un obelisc de marmura situat aproape de Liceul "Mihail Kogalniceanu".

In Parcul Copou, in plimbarea noastra pe Aleea scriitorilor, amplasate de o parte si de alta, vom descoperi sase busturi montate pe socluri de beton placate cu marmura: Mihai Eminescu, Mihail Kogalniceanu, Vasile Alecsandri, Costache Negri, Ion Creanga si Alecu Russo.

In afara de acestea, in oras mai exista si alte busturi ale unor personalitati: Bustul lui Mihai Eminescu (realizat in bronz de sculptorul Dumitru Pasima, donatie a unui medic barladean) aflat in parcul de langa Muzeul Judetean, Bustul lui Constantin Tanase (in marmura, realizat de sculptorul barladean Marcel Guguianu) aflat in fata Casei de Cultura si Bustul lui Mihail Sadoveanu realizat in marmura de sculptorul Cristian Pantea aflat in fata scolii cu acelasi nume.

Demn de amintit este faptul ca sculptorul vasluian Prof. Gheorghe Alupoaie a creat pentru oras mai multe lucrari. In afara de Bustul lui Stefan cel Mare, despre care am amintit, realizat in bronz, in 1996 si amplasat in fata scolii cu acelasi nume si de Statuia lui Nicolae Milescu Spatarul situata in fata Bibliotecii Judetene, lucrare realizata in 2001, tot in bronz, despre care de asemenea am amintit, sculptorul vasluian Gheorghe Alupoaie a inzestrat mai multe scoli din oras cu busturi executate in bronz ale celor care au dat scolii respective un nume: Bustul lui Mihail Kogalniceanu (1997) situat in fata liceului cu acelasi nume, Bustul lui Vasile Alecsandri (1996) amplasat in fata scolii cu acelasi nume, Bustul lui Stefan Procopiu (2001), situat in fata Grupului Scolar cu acelasi nume, Bustul lui Emil Racovita amplasat in fata liceului care-i poarta numele. De asemenea sculptorul vasluian Gheorghe Alupoaie a creat busturi in ghips - Bustul lui Spiru Haret (2001) situat in incinta Scolii "Elena Cuza", Bustul lui Ion Iancu Lefter (2001) amplasat in sala de lectura a Bibliotecii Casei de Cultura "Constantin Tănase", precum si un Bust in ciment al Elenei Cuza (2006), plasat in fata Scolii cu acelasi nume. Si academicianul Anghel Rugina a fost omagiat cu un Medalion in bronz Anghel Rugina, realizat in 1996, aflat in prezent in incinta Colegiului Economic cu acelasi nume din Vaslui.

Statuia lui Nicolae Hortolomei si Statuia lui Anastasie Fatu - doi reputati oameni de stiinta si medici cu obarsii vasluiene, si-au gasit cel mai potrivit amplasament in fata Spitalului Judetean de Urgenta.

Aproape de intrarea in Parcul Copou, pe Strada Kagalniceanu, nu departe de Monumentul Eroilor cazuti in cel de-al Doilea Razboi Mondial vom remarca si alte busturi: Ioan Rascanu - general si fost primar al orasului, Gheorghe Andreescu - doctor, Ion Iancu Lefter - poet…

Intre lucrarile de factura mai moderna din Vaslui amintesc Statuia "Victoria" realizata in bronz de sculptorul iesean Constantin Popovici, amplasata aproape de intrarea in Stadionul Municipal si Fantana Cinetica realizata din material inoxidabil de Cristian Lucaci, amplasata in Centrul Civic.

Poate ca mai sunt si alte lucrari plastice care infrumuseteaza orasul Vaslui, poate ca nu le-am descoperit si nu le-am vazut inca pe toate, dar… timpul nu este trecut. Voi mai reveni la Vaslui. Daca mai cunoasteti si altele, mentionati-le aici pentru a intregi lista!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 03.05.22 12:58:09
Validat / Publicat: 03.05.22 16:47:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VASLUI.

VIZUALIZĂRI: 733 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Vaslui - Bustul lui Mihai Eminescu din Centrul civic.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Michi
[04.05.22 13:14:42]
»

@iulianic: Nu am apucat să văd Vasluiul. În mintea mea face parte din una din cele mai sărace zone ale ţării şi totuşi atâtea opere de artă care-i dă un binemeritat loc între oraşele de cultură.O informaţie nouă este existenţa parcului Copou şi la Vaslui. Iată că citind un review marca Iulianic mi-am schimbat impresia, nu referitor la nivelul de trai al populaţiei ci în privinţa a ce rămâne peste generaţii.

iulianicAUTOR REVIEW
[04.05.22 19:29:41]
»

@Michi: Da, Vasluiul este considerat ca facand parte dintr-o zona foarte saraca. Multi au luat drumul pribegiei in cautarea unui loc de munca si a unui trai mai bun. Unii s-au intors si cu ceea ce au agonisit si-au incropit o gospodarioara aici.

Busturile si statuile care impanzesc orasul sunt marturia faptului ca la Vaslui au vazut lumina zilei, au trait si si-au desfasurat activitatea multi oameni de seama. Un avantaj il constituie faptul ca un localnic - Prof. Gheorghe Alupoaie - din dragoste pentru urbea in care traieste, a inzestrat foarte multe scoli cu busturi ale personalitatilor al caror nume il poarta acele scoli. Inca nu am vazut asa ceva prin alte parti.

Cat despre Parcul Copou, parc pe care il vizitez ori de cate ori ajung la Vaslui, fratele mai mic al Parcului Copou de la Iasi, intentionez sa scriu cateva randuri in viitorul apropiat.

msnd
[04.05.22 20:11:49]
»

@Michi:

Sărut mâna!

Știu în că de la începulul anilor 70, de la primele mele deplasâri în acest oraș, că vasluienii susțin că acesta este adevăratul Copou, cel în care s-a ascuns Doamna Ecaterina, soția lui Vasile Lupu, de armatele lui Matei Basarab. Ca să fiu sincer, nu știu care este adevărul.

Știu însă că, un număr de ani mai târziu am revenit la Vaslui pentru recunoașteri de teren în vederea construirii unui nou cartier de locuințe, imediat la nord de parc. Zona, fiind un vârf de dal, mult mai sus decât restul orașului, crea ceva probleme privind asigurarea presiunii apei. Proiectul a fost făcut și, de atunci, nu am mai avut mari tangențe cu acest oraș. Remarc însă, pe Google Earth, că zona pentru care am făcut noi proiectul s-a extins mult mai mult.

@iulianic:

Din vizitele mele în Vaslui menționate mai sus nu îmi aduc aminte decât de bustul lui Constantin Tănase. Nici nu am avut prea mult timp, nici pregătirea sau cunoștințele necesare, să caut atracțiile sau obiectivele turistice ale orașului. Rețin însă faptul că orhestra la restaurantul hotelului cânta o muzică extraordinar de tare.

Mulțumesc deci pentru informațiile transmise și mă bucur că am putut să citesc și acest articol.

iulianicAUTOR REVIEW
[05.05.22 07:25:33]
»

@msnd: Intr-adevar, Vasluiul (ca si alte orase) a cunoscut o extindere serioasa. Zona de la nord de Parcul Copou este acum un adevarat cartier nou, cu case – vile frumoase, unele terminate, altele in curs de executie. Zona este frumoasa, cu un pic de padure… In prezent se fac niste lucrari de modernizare a strazilor, iar oamenii sunt cam nemultumiti de ritmul de desfasurare a acestora si – legat de asta – de faptul ca circula greu cu masinile.

Cat despre statui si busturi… S-au inmultit si ele in ultima perioada. Daca vrei sa vezi cat mai multe dintre ele, ai nevoie de o documentatie prealabila privind amplasamentul lor sau de un ghid bun cunoscator al orasului. In plus, ai nevoie de timp si putere de deplasare pentru ca aceste lucrari de arta sunt impanzite prin tot orasul.

webmaster
[01.06.22 17:56:36]
»

Împreună cu continuarea / continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinație.

iulianicAUTOR REVIEW
[01.06.22 18:03:07]
»

@webmaster: Multumesc. Mai am de scris un articol si inchei seria "Vaslui si imprejurimi".

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, Michi, msnd
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Vaslui și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07696795463562 sec
    ecranul dvs: 1 x 1