GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Aveti de semnat un tratat? Va poftim la masa in Tordesillas!
![](/images/printer_off_32.png)
Apetitul ni se deschisese cu vinisorul parfumat de culoarea rubinului, “de la tierra” (produs in zona) si cele cateva crochete halite in cateva secunde, fara sa ne uitam prea mult la ele… Ploaia pe care ajunsesem in Tordesillas se oprise dinainte sa intram sa vizitam Casas del Tratado. Oricum, nu ne-ar fi stricat ziua, casi sunt atatea obiective de vizitat in acest orasel de pe malul raului Duero…
Nu cautasem inainte informatii pe net despre restaurante. In Castilia foarte rar fac acest lucru. Doar daca mi se vorbeste de un local concret, care nu trebuie ratat… In rest… nu este nevoie. Vorba unui amic catalan cu care am impartit placute conversatii despre (in) toleranta;): or fi avand ei castilienii faima de reci si distanti (fac contestatie daca se poate!!), dar se mananca extraordinar in orice coltisor de pe aceste meleaguri… Acum, nu ca sunt eu castiliana de adoptie, dar nu am cum sa nu-i dau dreptate. Cred ca din zonele de interior ale Spaniei, Castilia (…si León, ca daca tot suntem la istorie, imi sar leonezii in cap, ca si-asa sunt suparati pentru cum s-a facut impartirea teritoriala…) este “fruncea”. Nu ma apuc sa mai redau bunatatile zonei, o sa ma rezum la a va descrie ce si unde am papat in ziua respectiva.
Mesón San Antolín, un local excelent, aflat in apropierea bisericii muzeu cu acelasi nume, a fost cel care ne-a oferit un pranz foarte bun, de care ne-am bucurat pret de doua ore…
La intrare erau afisate diverse preturi. Posibilitatea de a alege meniul zilei (mai accesibil ca pret) ne-a convins in doi timpi si trei miscari.
Mesón-ul, care este si hostal, are un interior rustic foarte placut. Tip castilian get-beget. La parter se afla barul, pe partea stanga, si este destul spatiu si pentru mese unde probabil se ia pranzul in timpul saptamanii. Combinatia de caramida, lemn masiv, gresie si ceramica cu iz rustic mie imi place foarte mult. Am vazut si o mica terasa/curte interioara, unde iese lumea la fumat. Faianta care placheaza scara care duce la etaj imi aducea aminte, in schimb, de cotropirea araba care a lasat aici atatea urme… Oricum, in Castilia, aceasta combinatie este foarte comuna si, in acelasi timp, extraordinar de placuta ochiului. Decoruri placute peste tot (am vazut chiar si o furca), ce contribuiau, fara nicio indoiala, la crearea unei ambiante ideale pentru a petrece cateva ore.
Etajul unu, sau “comedor”-ul, este o sala destul de ampla, cu multe mese (patrate cele de doua-trei-patru persoane si rotunde cele pentru grupuri mai mari), fete de masa impecabile, vesela si tacamuri de calitate, ca si scaunele si mobila aferente… O importanta colectie de vinuri mareste considerabil nota acestui restaurant.
Serviciul a fost si el ireprosabil. Erau cateva fete care se ocupau de clienti, si exact pe gustul meu, adica nu le simteai presenta, dar nici nu le duceai dorul…;) Sau poate am fost noi prea concentrati in discutiile noastre, mai stii?
Am fost si la baie. Poza e intunecata, cred ca doar una am facut. Insa era curatel si ingrijit. Ca peste tot.
Sa trecem la papica acum. Iata cateva exemple de mancaruri oferite si preturi (le veti vedea in poze pe toate, ca doar nu as fi tinut minte atatea…):
Felul 1
- Supa castiliana: 4,6 euro
- Asparag cu sos de branza: 7,50 euro (asparagul este la mare cinste pe coclaurile astea)
- Oua cu usturoi si sunca (jamon-ul lor): 7,50 euro
- Salata mixta: 7,50 euro
Felul 2
- O portie de lechazo (mielul de lapte facut la cuptor, cu apa si sare doar): 19 euro
- Un chuletón de Ávila: 18 euro
- Entrecot de vita: 14 euro
- Bistec de vita: 11 euro
- O portie de porcusor de lapte: 15 euro
- Muschi de vita cu medalion de rata si reductie de vin de Malága (pentru paladare mai pretentioase;)): 18,50 euro
- Muschi de vita la gratar: 17 euro
- Costite de miel de lapte la gratar: 16 euro
- Merluciu in sos verde: 14 euro
- Dorada la cuptor: 13 euro
Deserturi
- Lapte inghetat Tordesillas (“leche helada de Tordesillas”): 3,50 euro
- Crema de zahar ars: 2,75 euro
- Ananas sau piersica din conersva: 1,75 euro
Vinuri. Cele tinere costau intre 7 si 12 euro sticla de Toro, Ribera sau Rioja, in vreme ce o sticla de Protos sau de Prado Rey costa 11 euro, iar una de Yllera 10,5 euro.
In afara de “à la carte”, se putea alege si intre doua meniuri. Primul costa 18 euro de persoana si aveai de ales intre: supa castiliana, creveti la gratar, oua cu usturoi si jamón, salata de ventresca si ardei, fasole asturiana (felul intai); entrecot de vita de Ávila, frigarui de muschi, cod cu legume, peste emperador cu sos de usturoi (felul doi). Intra painea, vinul sau apa si desertul.
Noi ne-am decis pentru cel de-al doilea meniu al zilei, mai ieftin si mai modest, care insa s-a dovedit a fi o alegere fara cusur. Am mancat bine si pe saturate. María a mancat supa ca sa se incalzeasca putin dupa umezeala de afara, Elvetia s-a decis pentru mazare cu sunca, iar Romania, fara a fi la dieta neaparat, a comandat o salata mixta. Cel de-al patrulea fel care se putea comanda era o selectie de mezeluri.
La felul doi, Spania si Elvetia s-au repezit la carne (bistec de vita), iar Romania, iar fara a fi la dieta;), a ales merluciu à la romana. Mai era si pui.
Am impartit doua deserturi, caci Elvetia de data asta a preferat cafea in loc de o minunata crema de zahar ars cu frisca si de un tort de branza delicios……
In loc de vinul casei, Elvetia a hotarat sa incercam un Viña Mayor, in acceptul Romaniei si-al Spaniei, si care a costat 14 euro. Concluzie: un pranz de trei persoane ne-a costat 50 euro.
Era sambata si, daca altadata astfel de hanuri ar fi fost pline pana la refuz (cand zic “altadata” ma refer la doar cu cativa ani in urma), de data asta ramasesera ceva mese goale. Se spera din tot sufletul sa revina vremurile cand toata familia, cu mic cu mare, cu purcel si catel, iese din nou sa ia pranzul in oras in weekend…
Excursii placute si pofta buna tuturor pe oriunde veti merge! Si nu uitati: daca aveti de semnat un tratat mai mult sau mai putin important, va poftim la masa in Tordesillas!! ;)
Trimis de alinaro in 03.06.13 11:27:04
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alinaro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
![](https://amfostacolo.ro/FOTO/GENUINE/d013/13902/16538_38945_1.jpg)
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2013 Muzeul de Dantela din Tordesillas sau… maini de aur au unii/unele!! — scris în 24.04.13 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ
- Mar.2013 Biserica – Muzeu San Antolín din Tordesillas — scris în 17.04.13 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ
- Mar.2013 Tratatul de la Tordesillas: lumea inainte si dupa Columb — scris în 15.04.13 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ
- Mar.2013 Taurul din Lunca… Ioana cea Nebuna… Cum s-a impartit America dupa ce-a fost descoperita de Columb? ... Un singur cuvant: Tordesillas — scris în 12.04.13 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ