ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.12.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
DEC-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
93.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Wellness Banffy, o trufanda balneara

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

La drum!

Unde sa te duci cand ai 5 zile libere si afara ninge viscolit si e frig? La Spa. La Baile sarate Sangeorgiu de Mures si la Wellness Banffy Toplita, unde te hidromasezi in jacuzzi si te termobalacesti prin saune si piscine cu apa dulce sau sarata. Dupa cum stiti, de multa vreme eu simpatizez cu PMP-ul. Cum? Nu stiti cine e PMP? Nu, nu e vorba de Partidul Miscarii Populare ci de Prietena Mea din Ploiesti. Asadar, impreuna cu PMP, in acest capricios sezon toamna-iarna, am inceput un program de balaceala ce va tine pana-n (voi ajunge) august.

Wellness Banffy Toplita

De la Tg. Mures si pana la Toplita, sunt 100 de Km. La Baile Banffy, am fost si-n urma cu 5 ani (vezi impresii), si-n urma cu 5 saptamani, si-n aceste ultime 5 zile libere. Drumul era liber, valea Muresului inghetat, era feerica, dar avand experienta de la Tusnad, cu Wellness-ul termal de-acolo, care la capacitate maxima, se gripeaza, ca un motor ce nu mai vrea sa se-nvarta si trebuie s-astepti sa iasa cativa clienti, ca sa poti intra, la Banffy, am ajuns la ora deschiderii. Adica la 11 dimineata. La Toplita, aerul era foarte cald pentru acest pol al frigului, avea numai trei grade Celsius. Cu minus.

Cladirea bailor e situata exact la intrarea in statiunea estivala Banffy, pe partea stanga, e greu sa treceti pe langa ea, mai ales ca drumul e ingust, ba mai aveti parte si de un semafor unidirectional, unde se asteapta 90 de secunde, timp in care poti sa cobori si sa fotografiezi Muresul, orasul, sa numeri banii sau masinile care s-au adunat in spatele tau. La intrare, am platit 21 de lei/adult, plus 2 lei prosopul. (pensionarii platesc 11 lei, copiii sub 5 ani, au gratuitate).

Programul bailor e cam asa: Luni:14-21, Marti-Vineri: 11-21, Sambata-Duminica: 10-21. Cladirea e noua, are doar un an si ceva de la ianugurare, totul straluceste. Vestiarele sunt incapatoare, semi-dulapioarele pentru haine, destul de spatioase. Doar la Wellness Sangeorgiu de Mures, am vazut dulapioare cat mine de inalte, in rest, ele sunt destul de mici. Recordul “de inghesuiala” il detine Parcul Acvatic Deva.

Asadar, mi-am ingramadit, ca de obicei, tricoul intr-un papuc, iegarii in celalalt, fularul mi l-am pus peste iegari si manusile peste tricou, ciorapii mi i-am varat in buzunarele de la haina de blana si bikineii i-am tinut in mana stanga, pana cand, cu mana dreapta am facut o poza cu dulapul plin, pentru AFA. Halatul de baie l-am lasat pe o bancheta iar caciulita de lana, am agatat-o intr-un cuier. Dar, am avut norocul primului venit (ca si pe AFA, cei care s-au trezit sa scrie mai devreme de 2018, au rente viagere, cei ce s-au tot codit, nu mai au) si am fost singur in tot vestiarul.

Timp de vreo 10 minute, tot wellness-ul era al meu si am reusit sa fac poze cate am vrut. Toaletele si chiuvetele erau curate, sapun lichid era cat pentru intreaga populatie a Toplitei, apa calda la dusuri, cat doresti, mai ca nu-ti mai venea sa pleci din vestiar. Vestiarul fetelor era la parter, cel al baietilor, la etaj. Pe pereti, peste tot gaseai tabele cu indicatii, contraindicatii si atentionari.

Ce ofera complexul? In interiorul wellness-ului, exista o piscina mare cu apa dulce, cu temperatura apei de 28 de grade C, un jacuzzi fierbinte si care bolborosea aproape fara incetare, o sala de fitness, o sala de masaj, 3 saune, una cu aburi (defecta) (“acum s-a dus seful sa faca rost de piesele defecte", ne zice fata de la bar, care le stie pe toate), una cu sare, rece si mereu goala (mai mult o camera in care te racoreai dupa singura sauna (cea uscata) care functiona. Aici, in sauna uscata, totul era OK, desi incapeau doar 11 persoane si jumatate, ca pe jumatatea aia de loc de langa soba incinsa, nu se putea sta. Decat in costum de baie de azbest. Lumea din interior, era amabila (n-avea pe fata expresa aia de “oare ce mai cauta si asta pe-aici doar nu vede ca sauna-i plina? ”), iti facea loc zambind daca intrai sau se strangeau unii intr-altii, sau, si mai magulitor, cei care au stat mai mult in interior, se retrageau si te invitau sa iei loc in locul lor. Temperatura aerului era ideala, 60 de grade C., dar, te-ncalzeai urgent dupa ce te asezai, de la pieile infierbantate si ude ale celor din jurul tau, de care era imposibil sa nu te-atingi. Cel mai bine era pe bancuta de sus, ca te sprijineai cu spatele de-un perete de lemn de care s-au sprijinit poate si altii inaintea ta, incat aveai mereu senzatia ca o sa te manance pielea. Dar, nu! Nu era decat o iluzie idioata, ciupercile au perioada de incubatie mai lunga, de cateva zile. Daca nimereai pe bancuta de jos, trebuia sa-l rogi pe cel de sus, sa-si departeze un pic talpile, ca sa-ti strecori si tu gatul printre ele. Oooo, dar ce avantaj aveai pe acele bancute de jos. Te alegeai cu un bonus: un dus cald pe umeri si pe ceafa, dus format din picaturile de sudoare, care, involuntar si fara intentie, se preligeau de pe talpile celor de la etajul superior. Din cauza gravitatiei, bine-nteles. Erau si 2-3 “locuri in picioare”, (ca-n orice microbuz ce transporta navetisti), intre soba incinsa si genunchii celor de jos. Din cand in cand, mai intra fata de la bar si turna apa pe soba dintr-o sticla de Cola, caci loc pentru o galeata cu apa si-un polonic, nu mai era.

Jacuzzi-ul era mereu aglomerat, si acolo stateai “piele-n piele” si trebuia sa vanezi din timp cate un loc liber. Cel mai bine era sa lasi pe cineva din familie sa stea de "șase" si sa-ti dea un "bip", in caz ca iesea cineva dintre bulboanele fierbinti.

Sezlonguri gasesti cate vrei si e indicat sa-ti aduci de-acasa prosoape si ceva de-ale gurii, caci in cele 4 ore de balaceala ti se va face foame. Bazinul cu apa dulce are adancimi variabile, de la 1.45 m, la 1,85 m. Exista si un salvamar si un colac de salvare.

Ospitalitatea romaneasca

Acuma, ca sa va dati seama de ospitalitatea romaneasca, trebuie sa fac o paranteza. Zilele anterioare fusesem la Centrul Wellness din Sangeorgiu de Mures. De obicei, in acest mini-concediu, se vand bine “pachetele balneare de 3-4 zile” si tu, care vii asaaa, pentru o singura baie, nu prea ai acces. E normal, unii au dat o caruta de bani. Dar “mersul la plezneala”, face parte din viata mea. Incep gargara:“Dom'soara, ii zic eu fetei de la receptia Spa, stiu ca sunteti o “doamna”, noi venim tocmai din Ploiesti, loc ce n-a vazut in viata lui cum arata o piscina sarata, nu ne lasati si pe noi sa facem o baie? Stiu ca nu mai aveti nici sezlonguri, nici scaune libere, dar poate totusi... ”. “Ei, daca tot ati venit pana aici, intrati! Nu mai sunt nici scaune si nici sezlonguri libere dar in schimb o sa va iau banii ca pentru o zi de sarbatoare. (Era Sfantul Andrei). 55 de lei/persoana/4 ore”. Ura! Zic eu in sinea mea, la care banii nu conteaza ci numai leii”. Aceste bai mi se par a fi cele mai complete din tara. Plus ca-ntr-o sauna, excelent loc de socializare, am aflat si despre noul “Wellness de la Toplita”. “Cum? zice PMP-ul meu. Un nou Spa si eu nu stiu de el? Maine mergem la Banffy! ”

Din nou la Toplita

Pe la ora 11 eram singurii clienti ai complexului Banffy, insa pe la pranz se-adunasera deja vreo 50 de persoane. Multi copii. Capacitatea wellness-ului e insa cel putin dubla. “Vai, se plange fata de la bar, de la care am servit o apa plata (2 lei) si o Cola mica (3,50 lei), a facut primaria aceste bai pentru topliteni si, din oras nu vine nimeni. Aproape toti clientii sunt din alte parti. Ne bucuram ca acum avem si noi, tinerii din Toplita, cateva locuri de munca permanente. Sa stiti ca avem si masaj si un bazin exterior. La vara cred ca va fi “full”. Turisti mai multi avem dupa ce ninge, partia de ski e aproape, lumea schiaza si apoi se imbaiaza la noi”.

Personalul bailor e foarte amabil si desi suntem in judetul Harghita, pe fostele domenii ale grofilor Banffy si Urmanczy, pe-aici se vorbeste perfect romaneste.

Ce mi-a placut la Wellness?

Punctul forte al complexului mi s-a parut a fi pozitia lui, in afara aglomerarii urbane, intr-o padure de brazi, chiar langa sosea si aproape de "statiunea Bradul” (statiunea Banffy), unde vara, exista si alte modalitati de recreere, printre care un bazin mezotermal (25-26 gr. C), mult aer curat, un bar si o terasa moderna, cateva localuri unde poti servi masa si un camping. Mi-a placut linistea si atmosfera de vacanta.

La Izabella

Dupa ce-am folosit din plin tot timpul alocat bailor, ne-a lovit foamea. Rau de tot. Am fost calauziti spre restaurantul “Izabella”, situat chiar in parcul central al urbei. Am fost serviti imediat si tot pe romaneste. Am comandat doua ciorbe cu multa fasole si cu mult ciolan afumat si slaninuta (dupa care erai aproape satul), cu smantana si ceapa rosie, apoi, doua portii de piept de pui cu ciuperci si cascaval, pui tavaliti in tot felul de ingrediente (pana si wiskey), o cola si-o apa plata, scor final - 88 de lei. In timpul mesei, fiind "1 Decembrie", am fost contactati de un grup de tineri simpatici ai organizatiei “Castalian”, care ne-au legat la maini cate o bentita tricolora. “Stiti, astazi e ziua noastra, a tuturor romanilor, ne spune o tanara eleva si va rugam sa acceptati acest mic cadou din partea noastra”.

Am iesit in parc. Peste tot domnea o atmosefera de sarbatoare. La tarabe se vindeau globuri colorate. Craciunul e aproape. A iesit si soarele. La Casa de Cultura era serbare mare. La magafon rasuna un cantec cu Nicolae Furdui Iancu. Plecam spre casa. Nu pentru ca ne-o dorim ci pentru ca ziua e scurta si seara se pogoara repede peste oras. Lasam in urma un loc si o zi minunata dar promitem ca vom reveni la vara.

@Web, te rog clipul, mersi!

https://www.youtube.com/watch?v=49Wwp-419dk


[fb]
---
Trimis de dorgo in 04.12.16 09:31:31
Validat / Publicat: 04.12.16 10:17:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TOPLIȚA [HR]. A mai fost în/la: cam peste tot

VIZUALIZĂRI: 13646 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Raul Mures, inghetat, ne insoteste o buna bucata de drum
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 69700 PMA (din 54 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[04.12.16 09:52:25]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

ANILU
[04.12.16 14:35:20]
»

@dorgo: Pentru voi de la Ploiești... pardon de la Tg Mureș este ușor de ajuns pentru o balaceala termală.

Arată bine tot complexul și este bine de știut pentru eventuale excursii în zonă. Au și spații de cazare? sau nu am reținut eu.

Mi-a plăcut cum ai subliniat faptul că se vorbește foarte bine românește, deși este în Harghita.

Toate cele bune.

dorgoAUTOR REVIEW
[04.12.16 14:43:49]
»

@ANILU: Spatii de cazare? Nu prea exista in zona imediata a Wellness-ului. Totusi, priveste ultima fotografie, cea cu parcarea. De-acolo se face un drum la dreapta, unde exista cateva pensiuni agroturistice. Pentru tineret, exista un camping cu bungalow-uri in statiunea "Banffy", la 200-300 m, in amonte. Pentru cei ce vor un hotel, orasul Toplita e-aproape, (in aval de Wellness, la 1,5 Km, aprox). (voi adauga o poza).

Dan&Ema
[04.12.16 16:53:02]
»

@dorgo:

Frumoasa balaceala si recreere la 100 km de domiciliu. Imi place si ideea cu este usor accesibil si totusi mai izolat. Nu am acum in plan concedii balneare, dar nu se stie daca si cand ma voi reprofila, iar cand o voi face stiu deja un medic bun pe AFA care stie ce sa recomande. Numai de bine!

Ioan Raita
[10.12.16 17:58:42]
»

Bună seara!

Mi-ați suflat Ștrandul Banffy. În toamna asta am fost de trei ori acolo în luna octombie. Este excelent. Am prins și noi numai perioade cu lume puțină acolo. A fost una și copiii care se aflau în vacanța altfel de școală, Am glumit cu suflatul. O să scriu și eu impresiile mele, după termin cu Grecia.

valimi
[23.12.16 12:06:13]
»

@dorgo: Asteptam cu nerabdare o descriere a minunatului centru SPA Baffy, de cand vreau sa ajung acolo, dar nu aveam repere suficiente pentru a face acest pas... Multumim pentru impartasirea experientelor tale si succes in cariera!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Dan&Ema, dorgo, Ioan Raita, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Toplița și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073933124542236 sec
    ecranul dvs: 1 x 1