ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.01.2025
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Zestre istorică și culturală - Muzeul de etnografie din Theologos

TIPĂREȘTE URM de aici

Vacanța de început de vară a anului trecut am petrecut-o în Thassos (vezi impresii), o primă vizită pe această insulă grecească. A fost o vacanță relaxantă, mi-au plăcut peisajele naturale din Thassos (câteva vederi le-am perceput drept superbe, de exemplu în peninsula Aliki – vezi impresii), am apreciat golfurile micuțe și sate montane, mi-a plăcut atmosfera din Limenas.

Ajunși în Theologos (vezi impresii) – sat străvechi, fost centru administrativ și politic al insulei, explorăm la pas principala alee comercială, vedem bisericile și cascada din apropiere. În acest sat am descoperit într-o mică piațetă, lângă o clădire restaurată – metohul Mănăstirii Filotheu, am descoperit Muzeul Folcloric, unul din puținele muzee de pe insulă.

Taxa de acces este de 3 euro/persoană, achitată în prima încăpere, am primit un bilet personalizat, după care doamna ne-a expus, pe scurt, în limba engleză, câteva informații despre muzeu arătându-ne direcția de vizitat.

Clădirea muzeului este una istorică, construită pe la 1820 de familia ce conducea insula la acel moment (Metaxas). Drăguțe cele câteva etichete explicative așezate pe ici colo cu text scris de mână, cu pixul, în limba greacă și engleză. Încăperile construcției cu două etaje etalează aspecte din viața rurală a insulei, exponate din categoria meșteșugurilor și a industriei casnice, dar și obiecte ce existau în casele familiilor mai înstărite.

Catul superior, cel de la nivelul străzii, găzduiește în câteva spații reproduceri muzeistice după o odaie de locuit (cu un sector dedicat vetrei/bucătăriei), o cameră de zi (cu influențe otomane) și o încăpere unde sunt expuse costume populare locale și un război de țesut. Camera de la nivelul inferior adună o mulțime de obiecte care reflectă ocupațiile localnicilor: agricultură, fierărie, dulgherie, cizmărie, albinărit etc. În curte interioară este montată o instalație de produs băuturi alcoolice.

Mi-au plăcut țesăturile colorate, lada de zestre pictată, „livingul” luminos cu divane lungi lângă perete, unele obiecte metalice (vase și fiare de călcat), foalele unei fierării, piese de îmbrăcăminte. Plimbându-mă prin acest muzeu cu caracter etnografic am observat asemănările multor exponate cu cele din cultura românească. Ne dăm astfel seama de fondul comun al vieții materiale dusă de populația din această parte a continentului, precum și influențele suferite (cu precădere otomane). Aceeași impresie am avut-o vizitând Muzeul de Etnografie din Balcic (vezi impresii).

Recomand celor care ajung în Theologos, deasupra mării, să se plimbe pe ulițele satului montan și să intre 15-20 de minute în muzeul etnografic.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 19.01.25 21:01:53
Validat / Publicat: 20.01.25 07:27:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 187 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Perdele realizate manual.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Marius 72PHONE
[20.01.25 09:39:23]
»

Familia pomenită în articol are vreo legătură de rubedenie cu fabricantul cunoscutei licori ce poartă, aproximativ, același nume?

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[20.01.25 11:05:20]
»

@Marius 72: M-am gândit și eu la această variantă Dar... Numele are legătură cu crescătorii de viermi de mătase și producătorii/comercianții de mătase (metaxi = mătase) și era oarecum răspândit prin Grecia.

Am căutat originea apariției coniacului Metaxa și am aflat că acesta a apărut în Grecia pe la sfârșitul veacului al XIX-lea, fiind „opera” unui proprietar de tavernă și comerciant de mătase. Vezi detalii aici: grekodom.com/news/2015-07 ... k-brandy-metaxa.

Conform unor articole de istorie Drumul Mătăsii de Vest cuprindea și insula Thassos, drept rută secundară. Probabil că satul Theologos, centru administrativ și politic al insulei, concentra întreg comerțul cu mătase, afaceri conduse de familiile înstărite din sat.

E bun domnule, e bun...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[20.01.25 15:09:51]
»

@tata123 🔱: In Theologos am ajuns o singura data in urma cu cativa ani si recunosc cinstit doar la un restaurant unde facuse flacaul rezervare si nu am apucat decat sa ne plimbam putin pe stradute, insa mi-a placut mult de tot pitorescul lor, casute din piatra, micute, frumoase, care te purtau parca intr-o alta lume.

Daca insa voi mai ajunge pe acolo, va trebui clar sa petrec ceva mai multa vreme si sa vad mai multe. Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Marius 72, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Theologos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06843090057373 sec
    ecranul dvs: 1 x 1