GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cheile Bistriței
Deși uzual induc în eroare, Cheile Bistriței se află în Vâlcea, pe lângă Mănăstirea Bistrița, cam la un kilometru jumate spre nord est, pe un drum forestier relativ practicabil pe vreme bună și cu diferență de nivel foarte mică.
Relativ aproape de Mănăstirea Bistrița este și Peștera Liliecilor, pe o coamă de deal, accesul fiind pe o potecă cu balustradă de protecție ce duce mult în sus și oferă o priveliște pitorească asupra văii cu drumul forestier și asupra Mănăstirii Bistrița însă accesul către interiorul peșterii este limitat de o poartă metalică roșie, încuiată, montată la câțiva metri în interiorul peșterii, într-o zonă îngustă și înaltă. După cum se ghicește, în zona intrării, peștera are aspectul unui tunel cu lățimea de aproximativ 1 metru și înaltă cam de 2 metri, cu aspect rotunjit sus.
De ceva ani, în România, regimul peșterilor neamenajate este destul de strict, cam toate cele descoperite, cartate și inventariate sunt în custodia cuiva iar pentru vizitare e nevoie de 3 avize, din ce știu: de la institut, de la mediu și nu mai știu de unde. Evident, se poate afla însă nu m-a preocupat, cert este că-i o procedură complexă deși se află pe domeniul public, ei bine, cam toate sunt în grija cuiva.
În schimb, la un kilometru jumate departe de Mănăstirea Bistrița există și Peștera Urșilor care este mai micuță ca și dezvoltare dar are intrarea mult mai mare și un pic oblică și din această cauză, mare parte din golul interior este luminat de lumina zilei cât de cât respectiv nu este beznă. Și la Peștera Urșilor se ajunge pe o potecă ascendentă cu balustradă și trepte făcute din bucăți de bușteni subțiri iar ascensiunea trebuie făcută cu grijă.
Imediat ce se intră în peșteră trebuie s-o iei, în schimb, la vale, prin bolovăniș, normal pentru că aici natura a rămas cum este ea. Este peșteră fosilă adică nu are apă în interior, nici curgătoare nici stătătoare și nici la viituri că nu are de unde. Imediat după intrare urmează o sală medie ca și mărime după care golul interior se bifurcă în două galerii care se închid după 2 – 300 de metri. Nu este ceva din cale-afară de spectaculos însă e o peșteră „cu acte-n regulă” , fix cum trebuie să fie o peșteră, micuță și accesibilă publicului larg, tocmai bună de vizitat într-o drumeție lejeră de luat aer în natură.
Și Cheile Bistriței sunt tocmai potrivite pentru așa ceva, sunt scurte, sub 2 kilometri, cu forestier și apă curgătoare la mijloc, cu pereți verticali, aproximativ paraleli, cum le stă bine unor chei de munte. Distanța cea mai mică între pereți este de 4 kilometri, în zona cea mai îngustă a cheilor.
Nu departe de cheile Bistriței se află și Mănăstirea Arnota.
E o zonă pitorească ce merită vizitată într-o excursie lejeră în natură.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
În Vâlcea, parcul natural Buila Vânturarița, munte, pădure, forestier, aer ozonat, aeriseală și niște cruci puse-n drum.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
O drumeție e mereu relaxantă.
Trimis de Mioritik in 05.04.22 20:32:29
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂMNICU VÂLCEA. A mai fost în/la: Nu mai știu
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 Conacul Otetelișanu din Benești. Acasă la Petrache Poenaru — scris în 25.05.24 de Floria din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Două zile de plimbăreală pe lângă Râmnicu Vâlcea — scris în 08.02.22 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 O plimbare în orașul Râmnicu Vâlcea — scris în 19.09.21 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Am văzut piramide — scris în 17.11.20 de Daisy Petal din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Municipiul Ramnicu Valcea si imprejurimile — scris în 13.03.22 de deeutza din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Schimbarea in bine a Parcului Zavoi — scris în 07.09.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2020 Fenomen geologic interesant in Valcea - Piramidele din Valea Stăncioiului — scris în 08.05.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ