ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.11.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2018
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
70.00%
Satisfăcător
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Complexul Brancovenesc din Ramnicu Sarat

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Unde se gaseste?

Complexul Brancovenesc din Ramnicu Sarat se gaseste in municipiul Ramnicu Sarat, judetul Buzau. Hai ca mare adevar am grait! Va maid au un indiciu este langa Parcul Brancoveanu! Iar am spus una buna si adevarata! Nici de Piata Centrala nu e departe, ca si reper daca il cunoasteti. Dar inca sunteti curiosi!

Ok (neologism necunoscut pe vremea lui Brancoveanu), atunci mergeti Dumneavoastra in strada Primaverii, la nr. 4. Cel mai bine este sa puneti adresa pe GPS pentru ca desi e foarte aproape de celebrul si mult circulatul DN2 / E85 care traverseaza orasul, pentru conducatorii de cand s-au introdus niste sensuri unice in zona, trebuie sa faceti o bucla sa ajungeti aici.

Ce cuprinde Complexul Brancovenesc si scurt istoric

Acest ansamblu include Casa Domneasca, biserica Adormirea Maicii Domnului, zidul de incinta, cateva turnuri si staretia. Este catalogat drept monument istoric de categoria A. S-au apelat fonduri europene pentru restaurarea obiectivului, intre beneficiari numarandu-se Parohia Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului

Domnitorul Constantin Brancoveanu si unchiul sau, stolnicul Mihail Cantacuzino spatarul sunt edificatorii acestui complex. Aceasta s-a petrecut in anii 1690-1697, in cunoscutul stil arhitectural brancovenesc. Complexul a fost ridicat pe locul unei foste biserici cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Acesta a cuprins un palat, chiliile calugarilor si zidului de incinta construit din caramida cu turnuri la mijloc și la colțuri. Turnul clopotnita era la poarta din partea de nord a complexului.

In secolul al XIX-lea s-a adaugat Fosta Stareție. Mai tarziu in acelasi secol si pana la mijlocul sceolului urmator, aici a fost si primaria orașului. Apoi alte institutii au fost locate aici din care amintesc biblioteca si muzeul, cazarma pompierilor, o scoala, judecatoria.

Sapaturile arheologice din secolul trecut au decsoperit ziduri si morminte, dar si obiecte de ceramica, de uz casnic si de vestimentatie.

Ce sa vizitam? Muzeul Municipal

Astazi la Complexul Brancovenesc poti veni sa vizitezi liber si gratis curtea si biserica din mijlocul acesteia, dar si Muzeul Municipal, ultimul pentru o taxa modica.

Deschidem usa grea deasupra careia scrie Muzeul Municipal. Acesta este deschis dupa urmatorul program: marti – vineri 9 – 16, sambata – duminica 9 – 13:30. Trebuie sa platim o taza de numai 2 lei. Exista si tarif redus 1 leu.

Muzeul Municipal a fost infiintat la initiativa colectionarului de arta plastic av. O. Mosescu si a unui deputat.

Nu este permisa fotografierea decat intr-un singur loc. Nu stiu de ce, cel putin in zona de etnografie. O doamna ghid muzeograf fara prea mult har pentru aceasta meserie ne va insoti in doua expozitii. In holul de la intrare era expus si exponatul lunii un monitor oficial si o moneda aniverasra care marca atestarea orasului cu 555 de ani in urma. Doamna nu stia ce reprezinta.

Prima expozitie este o expozitie de arta plastica gazduita in Casa Domneasca. Dupa numai cateva exponate bine puse in valoare la parterul casei se urca la etaj unde este o insiruire de sali in care sunt expuse multe picturi, dar si unele schite. Unele lucrari poarta semnatura lui Corneliu Baba, dar si alte multe nume sunt expuse aici Steriadi, Schweitzer, Ghiata etc. Nefiind un bun cunoscator al subiectului, nu voi dezvolta, dar ii invit pe cei interesati sa admire tablourile, guasele, schitele si cateva sculpture din acest spatiu.

Eu am ales sa vizitez intre cele doua expozitii Curtea Ansamblului Bramcovenesc, sa admir zidurile de incinta din caramida, sa dau roata, iar mai apoi sa intru in Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Aceasta din urma era in plin proces de renovare si consolidare. Imi plac mult zidurile de cetate, zidurile vechi, asa ca am savurat plimbarea prin Curtea Ansamblului Brancovenesc pentru cateva minute.

Urmatoarele expozitii se afla in corpul principal al muzeului. A doua expozitie este expozitia dedicate pompierilor ramniceni realizata cu sprijinul lui C. Dristaru si a Muzeul National al Pompierilor Foisorul de Foc din Bucuresti. Sunt prezentate costume de pompier dar si alte echipamente si utilaje specifice acestei meserii care lupta cu focul pentru salvarea vietii oamenilor si a gospodariilor acestora. Ramnicul a avut o puternica unitate de pompieri.

A treia expozitie este o expozitie etnografica. Aceasta prezinta pe sectiuni organizate ocupatiile / meseriile, traditiile, portul popular (nu numai cel autohton ramnicean / buzoian), obiceiurile si mestesugurile taranilor si la urma este spatiul destinat spiritualitatii. Muzeul este mai putin bogat fata de altele vizitate cu aceeasi tematica.

Se nai organizeaza expozitii tenmporare si vernisaje.

Concluzie

In tranzitul de la nordul catre sudul Moldovei sau invers merita sa faceti o oprire de maxim o ora la Ramnicu Sarat si sa va indreptati pasii catre Complexul Brancovenesc din acest oras buzoian. Luati astfel o gura de aer proaspat, dar mai ales puteti vizita un obiectiv turistic, sunt convins, mai putin cunoscut.

Drumuri bune peste tot pe unde calatoriti! Numai de bine!

@webmaster: Rog inserare

https://www.youtube.com/watch?v=3FIZjlBg36E

Multumesc.


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 21.11.18 16:08:18
Validat / Publicat: 21.11.18 16:41:17

VIZUALIZĂRI: 2322 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Pictura din biserica este in stare foarte buna
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 58400 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[21.11.18 16:42:06]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[21.11.18 16:49:58]
»

@webmasterX: multumesc

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[21.11.18 17:01:06]
»

@Dan&Ema: E frumos la Râmnicu Sărat, nu-i așa?! Complexul Brâncovenesc a trecut în ultimii ani prin mai multe lucrări de restaurare, iar la biserică încă se mai lucrează. În ceea ce privește muzeul, există într-adevăr altele mai frumoase și cu mult mai multe exponate, dar noi râmnicenii îl vizităm uneori și ținem la el pentru că e al nostru! Nici eu nu sunt de acord cu interdicțiile privind fotografierea, m-am lovit de ele în mai multe locuri!

Un alt obiectiv interesant din Râmnicu Sărat este fostul penitenciar. Clădirea este însă închisă pentru vizitatori întrucât se află într-un real pericol de prăbușire.

Toate cele bune!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[21.11.18 17:35:57]
»

@Crazy_Mouse:

E frumos la Râmnicu Sărat, nu-i așa?!

Da si mai ales sunt gazde primitoare! ????

Complexul e frumos. Arhitectura brancoveneasca imi place.

Biserica am gasit-o foarte populata, nu stiu daca nu era o sarbatoare ceva sau asa e in general? Se si impartaseau credinciosii ortodocsi.

La muzeu m-a deranjat interdictia de fotografiere. Le faceam reclama cand ei nu aveau nici macar o prezentare a obiectivului.

Dar poate exista motive intemeiate.

Mi-a placut si asta conteaza.

Numai bine si multumesc!

Dati un semn cand veniti la Bucuresti! Numai bine! ????

webmaster
[21.11.18 18:44:22]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[21.11.18 18:45:27]
»

@webmaster: multumesc

mishu
[21.11.18 20:40:58]
»

@Dan&Ema: Se vede ca s-a muncit mult la restaurare si este un loc care merita vizitat, multumim ca ni l-ai prezentat.

Felicitari, votat cu mare drag.

mihaelavoicu
[21.11.18 20:57:24]
»

Vai... și nu ați fost măcar 5 minute la Gara proiectată de Anghel Saligny?

Îmi permiți să adaug o poză, cu ceasul gării? Hai și una cu fațada! Așa, pentru frumusețea stilului Art Nouveau.

Complexul brâncovenesc nu l-am văzut, cu toate că știam de el, dar timpul nu mi-a permis. Biserica e superbă!

Felicitări și numai de bine aș vrea să auzim.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[21.11.18 21:03:04]
»

@mishu:

S-a lucrat si inca se mai lucreaza la restaurare. Acum e la rand biserica. Intrarea in biserica este plina de proptelebdin lemn printre care te strecori inauntru.

Zidurile atat cat sunt arata acum bine.

Un plus il da lucrarea de sculptura din curte pe care am si pozat-o. Lucrarea se numeste “Sensuri” si apartine sculptorului Ghe. Ionescu.

Ma bucur ca am hotarit sa vizitez acest loc.

Multumesc de vizita, @mishu! Numai bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[21.11.18 21:07:13]
»

@mihaelavoicu:

La mine a fost oarecum invers, am vizitat Complexul Brancovenesc si nu am avut timp sa merg la gara. Chiar va rog mult sa adaugati poze cu gara.

Gara o cunosc. Am trecut de multe ori prin ea in multele deplasari cu trenul catre nordul Moldovei si anume.

Multa lume trece prin Ramnic si nu stie ce ascunde acest mic targ.

Multumesc de lectura si ecoul care mi-a facut mare bucurie. Numai bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu
[21.11.18 21:32:48]
»

@Dan&Ema: Regret, dar nu pot posta poze. Apar tot pe reviewul meu.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[21.11.18 21:37:16]
»

@mihaelavoicu:

E ok. Eu nu ma pricep cum se insereaza pe-aici poze la articole ale altui autor. Web-ul trebuia sa va indrume.

Am citit si articolul Dvs cu gara. Si in general cu garile.

Pasiunea copilariei mele: trenurile si garile si mirosul de sina de tren. Si barierele si acele de linie si punctul de comanda si impegatii si mecanicii.

Deviez de la subiect, scuze, dar m-ati starnit!

Seara buna si multumesc! Numai de bine! ????

Sarut mana!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[24.11.18 15:35:03]
»

@Dan&Ema: Uite cum invatam cat traim! Nu stiam de acest complex muzeal!

Si nici c-ai fost la @Crazy_Mouse in urbe si nu te-ai intalnit cu el!

Si mie-mi plac zidurile vechi, castelele, fortaretele... Ma plimb p-acolo si visez cum ar fi sa fiu in acea epoca si sa traiesc in tre acele ziduri, in acel palat/castel.

Cu muzeul... deh! Or fi fost niscai exponate secrete, care nu trebuie pozate. Nu-mi place interdictia asta!

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[24.11.18 16:59:10]
»

@Zoazore: Poate ne-om fi întâlnit, cine știe?!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[24.11.18 17:16:01]
»

@Crazy_Mouse: ????

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[24.11.18 18:25:39]
»

@Zoazore:

Uite cum invatam cat traim! Nu stiam de acest complex muzeal!

Si nici c-ai fost la @Crazy_Mouse in urbe si nu te-ai intalnit cu el!

Si eu eram la fel de necunoscator ce ascunde Complexul Brancovenesc pana m-am hotarit sa il vizitez. Si mi-a placut cu adevarat!

Despre al doilea obiectiv turistic mentionat de tine, vizita la @Crazy_Mouse nu am cum sa nu te las in ceata. Oricum nu puteam pune un articol daca nu am dovada asa ca... ramanem la Brancovenesc.

Sa ai un weekend fain! Iti urez dintr-o atmosfera incarcata de emotie din locul in care m-am bucurat multi zeci de ani de zile si care de maine se inchide. Dar cum nu e obiectiv turistic ci doar dragoste pura si emotie nu voi posta pe AFA!

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, mihaelavoicu, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Râmnicu Sărat:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.74854397773743 sec
    ecranul dvs: 1 x 1