ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.08.2011
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: PLOIEŞTI
ÎNSCRIS: 13.07.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Antonio Gaudi de PLOIEŞTI

TIPĂREȘTE

Cu riscul de a deschide o „prăpastie comparativă” enormă am să-mi permit să afirm că arhitectul Toma T. Socolescu reprezintă pentru ploieşteni absolut aceeaşi valoare de creaţie arhitectonică, precum Antonio Gaudi pentru cei din Barcelona.

Acum dacă tot v-am stârnit curiozitatea am să vă spun şi dumneavoastră ce şi cum stau lucrurile cu arhitectul Toma T. Socolescu.

SCURTĂ BIOGRAFIE: S-a născut într-o familie de arhitecţi cu tradiţie (atât bunicul cât şi tatăl său au fost arhitecţi) la data de 20 iulie 1883 aici în Ploieşti. A absolvit în iunie 1911 Şcoala Naţională Superioară de Arhitectură, unde a fost elevul lui Ion Mincu (considerat a fi cel mai mare arhitect al acelor vremuri). După Primul Război Mondial devine Arhitect Şef al Ploieştului şi prin implicarea sa în viaţa oraşului său natal va ajunge primar al oraşului Ploieşti între decembrie 1919 şi martie 1920. În anul 1927 se va stabili la Păuleşti (lângă Ploieşti) unde va deveni primaral acestei comune între 1938 şi 1945, mandat ce va fi întrerupt de către regimul naţional-legionar, de atunci, între noiembrie 1940 şi februarie 1942.

REALIZĂRI: printre cele mai importante dintre realizările arhitectonice ale lui Toma T. Socolescu (care din fericire dăinuiesc şi astăzi) se numără: Palatul de Justiţie (astăzi Palatul Culturii), Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul, Hanul ţărănesc (astăzi parte a Spitalului de Dermatologie din Bariera Bucov), Halele Centrale, Palatul Şcoalelor Comerciale (astăzi Colegiul Naţional Ion Luca Caragiale), Villa Dr L. Fridman (astăzi sediul Administraţiei Drumuri şi Poduri) ,,Banca Creditul Prahovei (astăzi găzduieşte o agenţie BCR), Cinema Scala clădire ce iniţial avea destinaţia de braserie, a fost construită pentru Camera de Comerţ din Ploieşti, Buseuca Sfântul Pantelimon, biserică ce se află pe strada Democraţiei la numărul 71 şi care, din cauza lipsei de fonduri, a durat... 24 de ani (1912-1936) ridicarea ei. Din păcate FOARTE multe clădiri, au fost demolate pierzându-se pentru totdeauna, opere arhitectonice de o inestimabilă valoare istorică.

SPERANTE Anul trecut (2010) la comemorarea a o jumătate de secol de la trecerea în nefiinţă a marelui arhitect, Primăria Ploieşti a amplasat în faţaHalelorCentrale un bust al lui Toma T. Socolescu, iar îmtreg ansamblu cuprins între Palatul Culturii, Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul şi Halele Centrale a fost redenumit Piaţa Arhitect Toma T. Socolescu, în semn de mulţumire şi omagiere a întregii munci dedicate oraşului Ploieşti. Acum dacă stau să mă uit în oraşul meu PLOIEŞTI, mare parte a ceea ce înseamnă turism aici în oraş se datorează celui ce a fost arhitect-şef pentru Prahova & Ploieşti, primar de Ploieşti, deputat de Prahova din parteaPartidului Naţionalist-Democrat şi că de fapt paralela făcută cu Antonio Gaudi & Barcelona NU este chiar aşa forţată cum eram tentat să cred la începutul acestui review. Recunosc este FOARTE posibil sămi fi scăpat unele amănunte, dar dacă veţi da click aici, cu siguranţă veţi găsi multe detalii pe care acest review NU a putut să le cuprindă.

Eu însă tot mai aştept şi mai sper că se vor găsi fondurile şi spaţiul înfiinţării unui Muzeu Memorial dedicat celui ce a fost Arhitect Toma T. Socolescu!!!


[fb]
---
Trimis de RobertCodescu in 27.08.11 11:09:04
Validat / Publicat: 27.08.11 13:03:39
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2813 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (RobertCodescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul operă a marelui arhitect Toma T Socolescu !!!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 4 PMA (din 6 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

Admin
[27.08.11 13:01:44]
»

Majoritar inspirat din diverse surse -- practica arhi-uzuala pentru acest autor, fara contributii / impresii personale, articolul va fi totusi publicat (datorita pozelor atasate), insa cu statutul hors-concours (fara PMA std)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Ploiești și împrejurimi:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074934959411621 sec
    ecranul dvs: 1 x 1