ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.09.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: PLOIEŞTI
ÎNSCRIS: 13.07.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JAN-2010
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

O zi in Ploiesti

TIPĂREȘTE

Ideea acestui review mi-a venit văzând categoria aceasta "O zi în Ploieşti"! Motiv pentru care aş vrea să vă "tentez" şi pe dumneavoastră cu oraşul meu PLOIEŞTI!

Supă cum, probabil, foarte mulţi dintre dumneavoastră ştiţi prima atestare a Ploieştiului datează din anul 1597 atunci când domnitorul Mihai Viteazul şi-a stabilit tabăra militară aici în târgul Ploieştiului. Pe vremea comunismului toată lumea trebuia să muncească pentru ctitorirea socialismului, motiv pentru care Ploieştiul a devenit un oraş muncitoresc, cu 4 rafinării (Brazi la Vest, Vega la Nord, Astra la Sud şi Petroteleajen la Est) aşa că turismul a trecut în totalitate pe locul 2, sau poate 3.

Faptul că Ploieştiul a devenit un important centru petrolier al României s-a concretizat prin înfiinţarea aici (la centenarul industriei petroliere din România 1957) a Muzeului Petrolului, muzeu unic în România. La câţiva ani a urmat inaugurarea unui alt muzeu unic şi atractiv: Muzeul Ceasului! Tot aici la Ploieşti a creat şi mare IOn Luca Caragiale astfel că o Casă Memorială dedicată lui nenea Iancu a fost inevitabilă. În anul 1983 după moartea marelui poet Nichita Stănescu autorităţile au început acţiunile de înfiinţarea unei Case Memoriale dedicate "îngerului blond" cum era supranumit Nichita. Ploieştiul devenea uşor uşor un oraş cu reale valenţe turistice.

După revoluţie, la 20 decembrie 1993 mai exact, un nou muzeu apărea pe harta Ploieştiului: meritele marelui compozitor român Paul Constantinescu au fost recunoscute şi prin inaugurarea Muzeului Paul Constantinescu, În anul 2002 când Casa Memorială Nichita Stănescu este mutată chiar în casa în care se născuse marele poet, clădirea ce găzduise până atunci pe Nichita devine Casă de Târgoveţ din secolele al XVII-lea - al XIX-lea. Muzeul Judeţean de Artă Prahova "Ion Ionescu-Quintus" îşi desăvârşeşte identitatea în anul 2005 când primeşte ca donaţie din partea familie Quintus impetuoasa clădire ce-l adăpostise până atunci. Muzeul de istorie şi civilizaţie umană Ploieşti este de asemenea o atracţie pentru turiştii care ajung aici în PLOIEŞTI. Impetuoasa clădire a Palatului Culturii adăposteşte un foarte atractiv şi interesant muzeu al Ştiinţelor Naturii.

Pe lângă aceste atracţii turistice oraşul PLOIEŞTI şi-a păstrat şi dezvoltat reţeaua hotelieră, am să enumăr aici fără intenţia de a face publicitate vreunuia câteva dintre ele: Hotel Central 4*, Hotel Prahova Plazza 4*. Vigo Hotel 4*, Hotel Acapulco 3*, Hotel Nord 3*, Hotel Angel D'oro 3*, Hotel Class 3*, Hotel Forum 2*, Best Hotel 3*, Hotel Tiara 3* sau poate Hotel Maryo 3* sunt câteva sintre hotelurile care vă vot face plăcută şederea aici în PLOIEŞTI.

Nici la capitolul restaurante Ploieştiul nu stă rău, pe lângă restaurantele hotelurilor mai sus menţionate mi-aş permite să mai adaug câteva de tradiţie: Vatra Plăieşilor, Restaurant Caraiman, Hanul Găzarilor sau Restaurant Regina Nopţii cu toate locaţiile sale.

Aş dori să mai menţionez în acest review şi lăcaşele de cult importante ale Ploieştiului: Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul (construită în 1929), Biserica Domnească ctitorie a domnitorului Matei Basarab datând din anul 1639, Catedrala Eroilor Tineri, Sinagoga Evreiască sau mânăstirile Ghighiu şi Turnu din imediata vecinătate a Ploieştiului.

Ploieştiul este presărat de monumente şi busturi ale unor personalităţi, din cele mai celebre aş enumera: monumentul domnitorului Mihai Viteazu (cel mai mare monument ce-l reprezintă pe Mihai Viteazu, din România) Statuia Libertăţii, Monumentul Eroilor de la Gara de Sud, bustul lui Nichita Stănescu din parcul cu acelaşi nume, busturile lui Ion Luca Caragiale, a lui Constantin Dobrogeanu Gherea, Nicolae Iorga, Mihai Eminescu, Toma Caragiu, Enăchiţă Văcărescu, Vlad Ţepeş, Alexandru Ioan Cuza, Radu Stanian (fost primar şi deputat) şi foarte multe altele ce-mi scapă momentan.

Cu speranţa că nu am fost prea monoton şi plictisitor cu acest review vă aştept pe toţi aici la PLOIEŞTI să vă bucuraţi de o pagină de istorie şi de "O ZI ÎN PLOIEŞTI" de neuitat şi să spuneţi şi dumneavoastră că... AM FOST ACOLO!!!


[fb]
---
Trimis de RobertCodescu in 11.09.10 20:45:17
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3489 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (RobertCodescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Sinagoga Evreiască din PLOIEŞTI
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1200 PMA (din 4 voturi)

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

magdalena
[11.09.10 20:58:52]
»

Credeam ca ai disparut!

Recomanda-mi niste restaurante in Ploiesti! Si spune-mi unde este sinagoga evreiasca si daca este si un obiectiv turistic ce se poate vizita.

Multumesc.

webmasterXY*
[11.09.10 21:49:37]
»

Am sters P07, era deja incarcata de autor aici, respectiv P13.

webmaster20*
[11.09.10 22:00:42]
»

Te rugam sa nu mai folosesti exclusiv majuscule si nici diacritice in titlu. Acum am editat eu dar te rugam pe viitor sa ai grija si la acest aspect.

dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[11.09.10 22:23:24]
»

Desi sunt ploiesteanca de 41 ani , citindu-ti review-ul, acum realizez ca, habar n-am avut ca pana la 10 ani am stat intr-un bloc chiar vis-a-vis de aceasta Sinagoga Evreiasca. Serios! Copil fiind pe vremea aceea o stiam simplu, cu numele de biserica evreiasca si atat. O biserica cu porti mari, de fier, care, sincer, in anii copilariei pe mine ma inspaimanta prin amploarea ei, mai ales c-o vedeam zilnic din balconul blocului.

Cand am trecut acum cativa ani pe acea strada, am ramas uimita ce fatada placuta i-au dat, au renovat-o din temelii si acum, dand o cautare rapida pe net am gasit si o poza din interior click aici, precum si o poza din trecut click aici

@magdalena

Adresa este Matei Basarab, nr. 12, o straduta foarte aproape de Hotel Prahova Plazza.

dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[11.09.10 22:36:58]
»

Si inca un amanunt ce l-am gasit tot acum pe net, sinagoga despre care amintesti se numeste Beth Israel si a fost refacuta in 2007, precum spune mai multe amanunte in acest articol ce i-am sorbit randurile cu nesat click aici.

Ce bine ca exista acest site AFA, cu membri dornici de a ne impartasi informatii utile, un site ce face posibila imbogatirea cunostintelor chiar despre propriul oras.

Sincer, cu ocazia prietenilor de pe acest site foarte util AFA, descopar minunatii nu numai despre locatii nemaivazute si nemaiauzite, dar chiar si din orasul in care locuiesc

magdalena
[11.09.10 22:38:47]
»

@dananecula, subscriu!

Si multumesc pentru informatii.

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[11.09.10 22:45:11]
»

Pe vremea comunismului toată lumea trebuia să muncească pentru ctitorirea socialismului, motiv pentru care Ploieştiul a devenit un oraş muncitoresc, cu 4 rafinării (Brazi la Vest, Vega la Nord, Astra la Sud şi Petroteleajen la Est)

pe vremea comunismului, noi nici măcar socialişti n-am reuşit sa fim... asa ca de comunism... nici vorbă! era doar morcovul din vârful sforii legate de băţ, in fata măgarilor care trăgeau căruţa...

cat despre rafinării... unele au peste o sută de ani sau pe-aproape, nici vorbă de "ctitorii comuniste"!

e ceva mai 'elaborat', dar tot seamănă a referat şcolar. are substrat, dar fără substanţă. deşi sunt pe juma'te "găzar", nu m-ai convins!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
RobertCodescuAUTOR REVIEW
[12.09.10 07:58:42]
»

WOW!!!

@magdalena cum sa dispar??? Credeai ca ma dau la fund asa usor??? Am fost in vacanta maine incep scoala asa ca STAY THERE I'LL BE BACK!!

@webmasterXY Mii de scuze nu mi-am dat seama ca mai incarcasem pozele acelea odata!!!

@webmaster20 o sa incerc sa ma abtin dar scrisul cu diacritice da o mai buna intelegere a textului si a limbii romane!

@dananecula ma bucur ca ti-am starnit "Amintiri din copilarie" si ca ti-a placut reviewul meu!

@Dragos eu NU am afirmat nicaieri ca rafinariile ar fi fost construite de comunisti si nici ca vremurile acelea ar fi fost rele sau bune, pentru ca NU ma intereseaza substratul politic ci pur si simplu DOAR latura de Am Fost Acolo a reviewului!

MULTUMESC MULT tuturor!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dananecula, magdalena
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Ploiești și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079539060592651 sec
    ecranul dvs: 1 x 1