ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.10.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2019
DURATA: 1 zile
colegi
14 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Complexul Orheiul Vechi, Mănăstirea rupestră Peștera, din Butuceni, Mănăstirea Sfânta Maria

TIPĂREȘTE URM de aici

O altă etapă a vizitelor noastre a fost în satul Butceni, raionul Orhei, la Mănăstirile care fac parte din Complexul istorico – muzeal Orheiul Vechi.

Rezervația cultural – naturală Orheiul Vechi constituie cel mai important sit cultural din Republica Moldova și cuprinde zeci de hectare ale orașului medieval Orhei din sec. XIII- XVI, redenumit ulterior Orheiul Vechi.

Am început vizita cu o drumeție pe o potecă prăfuită care se înălța desupra râului Răut, înaintând odată cu acesta. Am admirat peisajul unic, deosebit de frumos, cu multe grote în peretele stâncos de calcar.

Mănăstirea rupestră Peștera, din Butuceni

Acesta este semnalizată la suprafață printr-o construcție albă sub forma a unui turn clopotniță care datează din anul 1890. Aproape de baza turnului este intrarea în mănăstire, printr-o poartă zidită din piatră albă de calcar.

Aici noi am avut posibilitatea să vizităm o mănăstire rupestră a cărei vechime nu se cunoaște cu exactitate, existând opinii că ar data din secolul al XII – lea, combătute de alți cercetători care o plasează în secolul al XV – lea. Existența acesteia este confirmată cert în anul 1821.

Mănăstirea care a fost recent resturată. Coborârea prin munte se face printr-un tunel îngust, întunecos și răcoros. De-a lungul zidurilor există o bară de fier pe post de balustradă care vă ajută să parcurgeți tunelul cu trepte până la intrarea în biserica amenajată acolo. La intrarea în biserică este o ușă mare din piatră.

Mănăstirea este locuită permanent de către călugărul Efim. Iarna când este foarte frig acesta pleacă să înnopteze la mănăstirea de pe stâncă.

Biserica are un altar din lemn foarte frumos lucrat, multe icoane, cruci, preșuri țesute pe pardoseala rece și umedă a peșterii și un candelabru, dar în interior nu este curent.

Lumina din biserică provine de la umeroasele lumânări aprinse și așezate pe niște sfeșnice înalte, dar și de la masa la care călugărul se ruga cu multe lumânări aprinse.

Am văzut locul de piatră în care doarme călugărul sihastru. Noi l-am salutat dar el nu vorbește ci se roagă continuu.

Am intrat apoi într-un loc în care am văzut mai multe compartimente săpate în stâncă, vechi chilii în care locuiau călugării, pe pereți fiind gravate mai multe cruci, acestia sunt afumați de la lumânări.

Din biserică se iese pe partea cealaltă a muntelui, desupra râului, pe niște bucăți de stâncă plate dar înguste. Peisajul este uimitor, ne aflam la înălțimea de 60 metri deasupra râului Răut.

În drum spre biserica Sf. Maria este o cruce masivă din piatră care datează din sec. al XVIII care este simplă, fără nicio inscripție.

De aici am mers până la biserica Sfânta Maria construită în anul 1904.

Am intrat pe o poartă cu turn clopotniță, zidită din piatră, cu icoana Sfintei Născătoare Maria desupra intrării.

Curtea bisericii este foarte frumos amenajată cu multe flori, cu alei pietruite, cu un clopot mare, arbuști, cruci, magazin bisericesc, chilii.

Biserica este foarte frumoasă, este din piatră albă, are trei turnuri aurite, un turn clopotniță.

Cînd am ajuns noi, era sujba de vecernie iar în biserică era doar un singur călugăr.

Peisajul din Orheiul Vechi este parcă ireal, are ceva special în forma ovală dată săpată de râul Răut pe lângă pereții abrupți din calcar care prezintă numeroase cavități. În zonă sunt cunoscute în jur de 350 de complexe rupestre dintre care 250 de grote carstice sunt rezultatul unor procese naturale, iar restul au fost săpate de oameni pentru a fi folosite ca lăcașuri călugărești. Unele lăcașuri săpate în stînci au vechime de 2000 de ani. Se crede că aici există un centru energetic care atrage un mare număr de oameni.

Cum noi am fost pe fugă, nu am reușit să exporăm înteaga zonă în care se află încă multe obiective turistice printre care: ruinele băilor orientale (în satul Trebujeni), ruinele unei cetăți dacice, fortificații medievale, Mănăstirea lui Bosie (sec XVI- XVII), cu inscripții din anii 1665 și 1689; Schitul lui Rafail alcătuit din mai multe peșteri etajate, etc.

Recomandarea

Complexul istorico - muzeal Orheiul Vechi constituie un obiectiv turistic special, care încorporează multă istorie, spiritualitate, enigme, toate acestea amplasate într-un peisaj pitoresc de o frumusețe unică. Merită să vă umpleți sufletul cu liniștea și energia acestui loc.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 23.10.19 21:06:25
Validat / Publicat: 23.10.19 23:18:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în REP. MOLDOVA.

VIZUALIZĂRI: 2232 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 cruce masivă din piatră care datează din sec. al XVIII, Complexul istorico - muzeal Orheiul Vechi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 49400 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Yolanda
[24.10.19 07:21:51]
»

@Dana2008: Calugarul Efim a permis sa fie fotografiat? Nu a fost deranjat?

De regula, calugarii ce se roaga dar nu vorbesc cu mirenii refuza contactul si se feresc de a fi fotografiati.

webmaster
[24.10.19 09:16:11]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Dana2008AUTOR REVIEW
[24.10.19 09:18:05]
»

@Yolanda: Bună, @Yolanda!

Călugărul Efim a văzut că fotografiam biserica și că l-am fotografiat și pe dânsul, dar nu a schițat niciun gest că nu ar fi de acord. Mie mi-a plăcut foarte mult imaginea călugărului care se roagă în grota întunecoasă.

Ce mă sfătuiești, să nu fac publice fotografiile dansului, ar fi mai bine? Eu le șterg fără nicio problemă.

Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Călătorii plăcute! Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mariana.olaru
[24.10.19 13:57:56]
»

O vizită frumoasă, deopotrivă de folos trupului, minții, dar și sufletului! Aceste lăcașuri au rezistat atâtea sute de ani, oare cât le mai este menit să vorbească timpurilor și urmașilor ce vor să fie? Spun asta, cu tristețea că în cele două lăcașuri sfințite de rugăciunile atâtor închinători, pe care ai binevoit să ni le prezinți, recomandându-ni-le totodată spre vizitare, slujesc în prezent doar doi călugări, care oameni fiind ca și noi, își vor sfârși la rându-le, într-o oarecare zi, călătoria pământească...

Este foarte frumoasă fotografia pustnicului Efim (de fapt ambele sunt minunate, dar mai mult îmi place P10), să nu o ștergi, să nu ne-o răpești de la contemplare. Pentru că azi mai sunt atât de puțini ostenitori adevărați într-ale credinței, chipul părintelui Efim, neclintit de nimic perturbator din juru-i, ne îndeamnă și pe noi la rugăciune adânc trăită și simțită.

Dana2008AUTOR REVIEW
[24.10.19 14:30:35]
»

@mariana. olaru: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

M-am îndrăgostit instantaneu de acel chip al călugărului Efim care nu poate fi perturbat de la rugăciunea profundă, de absolut nimic. Vreau să îl am lângă mine, să îl privesc zilnic, să învăț să mă rog din tot sufletul. În acest sens voi face un tablou cu chipul lui la mine în casă, doar privindu-l mă liniștesc și mă ajută să văd clar lucrurile importante din viața acesta tumultoasă în care toată lumea fuge după himere... fericire, care este chiar în interiorul fiecăruia.

Am rămas marcată de viața austeră pe care o trăiește și liniștea pe care o degajă... chiar se poate trăi cu foarte puține obiecte, chiar și fără toate din cele pe care noi le considerăm absolut necesare.

E o lecție vie. A trebuit să ajung până acolo dar a meritat din plin, smerenia e o lecție grea.

Numai bine!

P.s. Numai pictat am văzut un chip asemănător

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, mariana.olaru, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Orhei și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057359933853149 sec
    ecranul dvs: 1 x 1