ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.10.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Lumea satului oșenesc de altădată – Muzeul Satului Oșenesc din Negrești-Oaș

TIPĂREȘTE URM de aici

Zona Oașului e cunoscută pentru oamenii săi, costumele populare, cântec și dans, pentru peisajele pitorești. Arhitectura tradițională este una din atracțiile Țării Oașului, dar, din păcate, exemplare vechi de arhitectură vernaculară am mai zărit doar în muzeul satului. Parte a proiectului meu personal vizitarea Muzeului Satului Oșenesc a trecut de pe lista de rezervă pe traseul principal de plimbare a zilei respective din motive meteorologice (ploaie iminentă în alte zone și scăderea drastică a nivelului apei lacului Firiza care făcea imposibilă plimbarea cu vaporașul electric). Am plecat din Baia Mare, de la Hotel Urban (vezi impresii) și am parcurs circa 50 de km până în Negrești-Oaș.

Vizită: august 2022

Adresă: str. Livezilor nr. 5, Negrești-Oaș

Site web: http://www.oasmuseum.ro/

Urmând sfaturile aplicației de navigație ajungem exact în fața muzeului în aer liber, unde găsim suficiente locuri de parcare amenajate.

Date tehnice. Amplasat oarecum în mijlocul orașului, lângă blocuri și râul Tur muzeul reprezintă o oază de liniște și frumos, un loc unde se desfășoară multe din evenimentele cultural-artistice în oraș. Programul de vizitare este de luni până duminică între orele 9.00-17.00, iar prețul unui bilet este de 5 lei/adult.

Deși nu are o întindere prea mare (circa 1,5 ha), muzeul deschis în 1972, reproduce la scară mică un sat oșenesc. Relieful colinar a permis așezarea gospodăriilor și a altor clădiri rurale în felurite spații: șes, deal, pe malul apei.

Am achitat taxa de acces în căsuța de lângă poarta de lemn, am primit bilet personalizat; încăperea unde e „casa de bilete” joacă și rol de stand cu suveniruri și produse tradiționale lucrate în zonă (de exemplu vase de lut). În aceeași clădire se află toaletele, foarte curate. Am primit indicații privind traseul de vizitare ideal de urmat și am pornit în exploatare.

Vizita în muzeu. Cred că este pentru prima oară când văd într-un muzeu al satului în aer liber case deschise integral vizitatorilor, adică puteai intra în camere și privi de aproape exponatele (mobilier, țesături, vase). Bineînțeles ești rugat să nu atingi obiectele expuse sau să te așezi pe piesele de mobilier.

Menționez câteva elemente care mi-au plăcut:

???? Biserica din Lechința, instituție de bază a satului, așezată în mijlocul comunității, în punctul de relief cel mai înalt. Este singura biserică de lemn păstrată în zonă, ea datând din anii 1600;

???? Casele monocelulare din lemn și acoperiș din paie sunt impresionante și arată ajutorul pe care îl primeau tinerii căsătoriți de la comunitatea sătească;

???? Ancadramentele ferestrelor, din lemn, cu model sculptat și târnațul cu arcade și stâlpi de lemn decorați, dovadă a măiestriei meșterilor lemnari;

???? Moara de apă de la 1925 al cărui mecanism, alături de piuă, este adăpostit în casa morarului. Din ansamblu mai face parte și vâltoarea, funcțională uneori;

???? Pălincia din Vama, o clădire din anii ' 40 care găzduiește instalația dublă de distilare a fructelor fermentate;

???? Alte exponate interesante: copacul cu oale, cuptoarele și sobele din lut, veșminte populare, scaune cu spătare decorate, ștergare.

Am petrecut peste o oră și jumătate în satul oșenesc, am intrat în toate casele care erau deschise, am făcut fotografii. Fiecare gospodărie beneficiază de scurte informații descriptive afișate pe peretele casei, atât în limba română, cât și în limba engleză și franceză. Există și o hartă generală la intrare în muzeu, dar e cam scorojită de soare.

Concluzii. Vizita în Muzeului Satului Oșenesc ne-a înseninat ziua, am petrecut timp cu folos pentru sufletul nostru, am admirat lucruri care ne-au adus în prim plan amintiri frumoase. Recomand o vizită în acest muzeu amplasat în aer liber, o sinteză a vieții rurale din Țara Oașului.

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 27.10.22 10:15:47
Validat / Publicat: 27.10.22 11:46:20
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în NEGREŞTI-OAŞ

VIZUALIZĂRI: 785 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Copacul cu oale.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44200 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[27.10.22 12:05:30]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mprofeanuPHONE
[27.10.22 12:52:41]
»

@tata123 ????: Frumos acest muzeu și mie îmi plac foarte mult astfel de muzee. Este o întoarcere în timp, parcă ești într-o poveste, așa pare pentru mine...

Nu am fost acolo dar dacă voi ajunge am de unde să mă inspir. Mulțumesc!

Daisy Petal
[07.12.22 10:26:58]
»

Am fost la Muzeul Satului Osenesc și m-am simțit exact cu este descris în articol, iar, uneori, chiar m-am simțit măruntă în fața atâtor realizări ale oamenlor din vremuri trecute.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[07.12.22 11:41:40]
»

@Daisy Petal: Mă bucur că ați vizitat locuri frumoase, iar muzeul satului oșenesc, deși micuț - concentrat, se numără printre ele.

Economistul Paul Bran spunea că „Viitorul este prezentul înmulțit cu trecutul” . Chiar dacă „trecutul” nu mai există decât în amintiri, el poate fi reprodus în asemenea muzee, cel puțin viața materială a vieții sătești de altădată.

Mulțumesc! Numai bine!

@mprofeanu: Poveștile cu iz retro și final fericit sunt gustate de public. Muzeele în aer liber adună chintesența satului românesc, expun obiecte de mult uitate, aduc în prim plan măiestria meșterilor populari și frumusețea textilelor cusute în casă, etc.

Din fericire, în România există în fiecare zonă geografică câte un muzeu al satului în aer liber ori muzeu de etnografie care păstrează comorile neamului.

Călătorii frumoase! Mulțumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Daisy Petal, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Negreşti-Oaş / Certeze:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073414087295532 sec
    ecranul dvs: 1 x 1