GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Istorie la Muzeul Graniceresc din Nasaud
Muzeul este secție a Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, iar patrimoniul său cuprinde o secție de artă populară și etnografie specifice Văii Someșului Mare (unelte și piese de port, icoane pe sticlă; ceramică; unelte agricole; instalații de tehnică populară; elemente de arhitectură populară etc.) și o alta legată de personalități din teritoriul grăniceresc năsăudean, având la bază colecțiile intelectualilor năsăudeni Iuliu Moisil, Iulian Marțian și Virgil Șotropa.
Clădirea a fost construită în secolul XVIII. Aici a fost sediul Districtului Grăniceresc Năsăud. O mare parte din soldații acestui regiment au luptat la Austerlitz sau la podul de la Arcole împotriva armatei conduse de Napoleon Bonaparte.
În prezent, aici își are sediul Muzeul Grăniceresc Năsăudean, care cuprinde o secție de artă populară și etnografie, dar și o parte legată de personalități din teritoriul grăniceresc năsăudean.
De asemenea, cuprinde valori medalistice donate de Iuliu Moisil, plante clasificate de către A. P. Alexi și de Florian Porcius, pictură de Sever Mureșanu, ierbare.
În câteva încăperi este cuprinsă toată istoria de aproape 90 de ani a Regimentului II Grăniceresc Valah și cea a Districtului Năsăud, creat după desființarea regimentului. Oșteni sclipitori aduși din toate colțurile imperiului să conducă granița năsăudeană, așa cum au fost coloneii Carl von Enzenberg sau Carl Urban, par că inspectează și acum din tablouri ținuta militară în care sunt îmbrăcate manechinele.
Uniformele de cătane austriece, dar și cele românești get-beget, pe care le purtau grănicerii ce nu aveau bani pentru primele, își continuă defilarea prin camerele muzeului, în imagini sau pe manechine.
La loc de cinste se află reproducerea după un celebru tablou al bătăliei de la Arcole, din 1796, când, potrivit tradiției, un batalion de grăniceri năsăudeni a blocat trei zile detașamentele franceze conduse de Napoleon, acoperindu-se de glorie. „De aş avea eu un asemenea batalion nemţesc, aş ajunge în trei zile la Viena”, le-ar fi spus atunci viitorul împărat ofițerilor din statul său major. Ce nu știa Napoleon era că batalionul „nemțesc” era de fapt format din grăniceri români.
În curtea Muzeului se află bustul lui Vasile Nascu, monument istoric realizat de sculptorul Corneliu Medrea în anul 1967.
Muzeul este deschis între orele 9.00 și 17.00, în perioada octombrie-martie, și între 10.00 și 18.00, în perioada aprilie-septembrie, cu excepția zilei de luni, când este închis. Prețul unui bilet este de patru lei pentru adulți și un leu pentru elevi și studenți.
Întreaga poveste a muzeului (asa cum am relatat-o eu), cu lux de amănunte, este deslușită vizitatorilor de muzeograful Dan Prahas. Acest om merita ascultat. Daca aveti la dispozitie 3-4 ore!!!
Trimis de camybugnariu in 08.11.15 17:54:40
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în NĂSĂUD [BN].
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (camybugnariu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@camybugnariu - Contribuţia şi impresiile proprii sunt considerate minoritare faţă de cele preluate prin documentare.
Conform Regulamentului (Cap. 1, Secţ. B, Art. 1), articolul este publicat fără PMA STD (fără "votul saitului") — poate fi votat doar simbolic, cu +/-1PMA.
Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Năsăud și împrejurimi, BISTRIȚA" (deja existentă pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2015 Slujba religioasa la Manastirea Rebra Parva — scris în 08.11.15 de camybugnariu din REGHIN [MS] - RECOMANDĂ