GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Catederala Armenească Sf. Elisabeta din Dumbrăveni, jud. Sibiu
Localizare
Adresa Catedralei este: Piața Timotei Cipariu, nr. 1
Istoric
Biserica romano - catolică a fost construită de armeni între anii 1766-1783. Armenii refugiați din Moldova s-au așezat în Dumbrăveni în 1671 și au impulsionat dezvoltarea economică a localității, ei fiind cunoscuți ca mari comercianți.
Împărăteasa Maria Tereza a contribuit cu o donație de 6000 de forinți pentru a ajuta la construcția catedralei.
În anul 1783, au fost așezate crucile aurite pe vârful turnurilor bisericii, de unde se deduce că la acea dată era gata construcția acesteia.
Catedrala Armenească este o construcție monumentală, cu o lungime de 60 metri. Este foarte mare, greu de încadrat în fotografii.
Interiorul a fost realizat în mare parte de către Simon Hoffmayer și atelierul lui, acesta fiind unul dintre cei mai importanți sculptori baroci ai Transilvaniei.
Catedrala are șase altare laterale și unul principal.
Altarele sunt: altarul principal (1787); pe partea dreaptă: altarul cu moartea Sf. Iosif, Sf. Grigorie Luminatorul Armeniei, altarul Sf. Cruci și Maicii Îndurerate (1866); pe partea stângă: Madona cu Rozariu (1821), altarul Sf. Mucenic Ștefan - primul martir, altarul Sf. Părinți Ioachim și Ana.
Altarul pictat este încadrat între două coloane, în mijlocul acestuia găsindu-se statuia cu Sfânta Treime. De o parte și alta a coloanelor sunt așezate pe piedestal statuile Sf. Petru și Pavel.
Tabernacolul care acoperă o mare parte din pictura altarului este realizat în trei registre care reprezintă: pe mijloc, Chivotul Legământului și un miel; în lateral, Moise cu tablele de piatră și toiag cu șarpe; iar în partea cealaltă este Abraham și Isaac.
Pe tabernacol este montată o cruce.
Pictura în ulei de pe altarul principal cu Sf. Elisabeta a fost realizată în anul 1787 de către Matyas Veress, după o pictură a lui Daniel Gran din anul 1736, care se află pe unul din altarele bisericii Karlskirche din Viena.
Amvonul este decorat simplu, doar cu ghirlande, iar pe coronament este statuia lui Isus.
În cadrul unei ceremonii prestigioase, în anul 1791, episcopul Ignațiu Batthyany, a sfințit biserica, aceasta primind hramul Sf. Elisabeta.
Fațada
Fațada asimetrică a Catedralei, adică lipsa unui coif de pe turnul de nord -vest, partea stângă a Catedralei, se datorează căderii acestuia în timpul unei furtuni puternice. În prezent turnul este acoperit de un acoperiș piramidal.
Turnul din partea dreaptă este acoperit de un coif în stil baroc.
Fațada are trei registre orizontale și verticale cu ferestre, statui și ceas pe centru, deasupra intrării.
Intrarea în Catedrală se face printr-un arc semicircular mărginit de coloane din compozit care ies înafară. Pe coloane se aflau doi amorezi, dar în prezent regăsim doar unul pe coloana din stânga intrării.
Deasupra intrării se observă o inscripție care ne indică anul 1790. În laterale se află cele două intrări secundare în Catedrală. Deasupra intrărilor sunt ferestrele, iar ultimul rând din primul nivel este cel al nișelor încheiate semicircular, în care au fost așezate statuile: Sf. Petru, Sf. Pavel și Sf. Elisabeta.
Atica în linia pilaștrilor este împodobită de statuia Sf. Nicolae și a unui sfânt neindetificabil, nu mai are partea superioară.
Construcția monumentală este structurată longitudinal și este compusă din navă, biserica -sală și cor.
În incinta catedralei se păstrează se aproape un secol, în stare perfectă de conservare, inima lui Avedik Lukacs. Acesta a fost unul dintre preoții care au slujit în Catedrala Armenească și cel care în anul 1896 a editat prima monografie a orașului Dumbrăveni, în limba maghiară.
Recomandarea
Este un monument care poate fi vizitat, cel mai mare construit în comunitățile armene. Cand am ajuns noi, sâmbăta, nu am putut intra în interiotul bisericii închise cu gratii. Am cerut informații despre vizitarea bisericii si ne-a spus că e deschisă doar când este slujbă duminica. Am fotografiat printre gratii și ne-am mulțumit cu ceea ce am reușit să observăm de acolo. Poarta principală și cea secundară sunt deschise, puteți intra în interior, până la gratii.
Trimis de Dana2008 in 27.12.18 15:57:12
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în DUMBRĂVENI [SB].
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Catedrala are o fațadă superbă și ai scos niște poze foarte frumoase. interiorul este simplu, dar plăcut
Un an nou cu bine!!
@mihaelavoicu: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
Fotografiem în echipă eu cu soțul... facem foarte multe fotografii așa că am de unde alege.
În cazul de față am fost limitați de grilajul de la intrarea în biserică. Dacă prindeam deschis, puteam fotografia toate cele 7 altare altfel.
Un an nou fericit si cu multă sănătate!
Călătorii plăcute!
@Dana2008: Interesant obiectiv. Cele șapte altare laterale demonstrează puterea financiară a familiilor bogate din oraș, dar și dorința de a returna comunității prin intermediul artei și spiritualității o parte din bani, drept recunoștință. Lucrările au fost sprijinite financiar și de cele zece congregații religioase din oraș.
Elisabethopolis (actualul Dumbrăveni) se poate „lăuda” cu această catedrală, operă a puternicei comunități armenești de altădată.
Mulțumim pentru fotografii!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2023 Dumbrăveni — scris în 19.02.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Catedrala Armenească din Dumbrăveni — scris în 30.10.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Dumbrăveni – orașul Elisabetei („Elisabethopolis”) — scris în 07.10.20 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2016 La plimbare prin Dumbrăveni jud. Sibiu — scris în 24.05.16 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Biserica Armeneasca din Dumbraveni [jud. Sibiu] — scris în 28.08.15 de sed din BUCURESTI - RECOMANDĂ