ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.05.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Piatra gaurita de la Corund

TIPĂREȘTE

Piatra gaurita de la Corund

Mister!

Mergand pe soseaua Sovata-Praid-Corund-Odorhei, imediat ce-ati iesit din Corund, cam dupa 3 Km, (spre Odorhei), veti intalni un mister mai mare decat disparitia Elodiei - "piatra gaurita".

Stanca s-a format, ca si multe altele, prin munca de eroziune a paraielor din jur, asupra platoului vulcanic. Dar, cum a aparut acea gaura in blocul masiv al stancii, gaura orizontala, lunga de aproape 2 metri? , (care mie mi se pare ca are un profil de inimioara).

Atentie, daca vreti s-ajungeti acolo si sa nu ratati locul, acesta e imediat dupa o curba, unde se afla pe dreapta, un poster pe care scrie "Pescarie", asadar, daca nu sunteti bine informat si nu sunteti bine orientat spatial, puteti depasi in viteza stanca (care e pe stanga soselei), foarte usor.

Asadar, pornind dinspre Corund, localitate vestita pentru artizanatul sau, ajungeti chiar langa sosea, intr-o parcare improvizata si ciudata piatra, va va sari imediat in ochi, e pe un delusor in panta, invecinat.

Gaurile au suscitat mereu, de-a lungul anilor, mult interes, nu numai in regnul animal ci si in cel mineral (pesteri, grote). Nu intalnesti blocuri de piatra gaurite perfect, pe toate drumurile.

Cum s-a format gaura?

La prima vedere, pare a fi un observator astronomic rupestru a carui varsta, (in milioane de ani) e greu de stabilit. Blocul de piatra se afla asadar pe un delusor, in panta, sub un inceput de padure, de la sosea trebuie sa mai mergi vreo 200 m pana acolo, caci gaura si nici piatra, nu se vad din sosea.

Blocul de piatra (stanca) nu are mai mult de 3 metri inaltime, si, privind prin gaura orizontala (pe care trebuie s-o cauti si pe ea) care are grosimea unui brat de om, vezi ca e orientata Nord-Sud. Noaptea, vedem nordul (Steaua Polara), Ursa Mare, Ursa Mica si Cassiopeia.

Ziua vedem cerul albastru, padurea verde sau ochii iubitei, care, musai, vrea sa aiba si ea o amintire de la "gaura" ca s-o puna pe internet si sa rupa gura targului. O sa vedeti cum se va plasa pe partea opusa gaurii si va va ruga s-o fotografiati prin tunelul de piatra. Dar credeti ca e usor de facut o poza printr-un canal de piatra, la capatul caruia apar doar doi ochi, un nas si niste buze. Cam din douazeci de incercari foto, va va iesi una acceptabila pentru ca iubita sa fie partial multumita. Oricum, la "gaura" sa mergeti cu bateria de la aparatul foto bine incarcata.

Coama pietrei e orientata Est-Vest, indicand locul rasaritului si apusului de soare, la solstitiului de vara. Cum s-a format asadar gaura? , caci omul preistoric n-avea nici burghiu nici laser.

Iata cateva teorii plauzibile - dar sa stiti ca acestea n-o sa lamureasca problema in cauza ci doar vor adanci misterul:

1. -Un bustean (care a putrezit), a fost prins in piatra vulcanica (e o teorie valabila, astfel de lucruri s-au mai intamplat si in judetul Bistrita).

2. - Piatra e intr-adevar rupestra, dar gaura e actuala, facuta de localnici ca sa atraga turistii.

3. Legenda. Erau odata demult doua zane, una buna si frumoasa si alta rea si invidioasa, ce traiau in cetati diferite. Povestea am lasat-o la urma dar trebuie s-o amintesc si pe asta, (poate AFA e citita si de copii), si-apoi, e doar o poveste, de care folclorul nostru e plin. Daca stai

sa-i intrebi satenii din Corund ce stiu despre "piatra cu gaura", ei va vor zice ca a treia varianta, e singura valabila. Cica Tartod, un vrajitor diabolic si acolitii lui, struniti de zana cea rea, au furat intr-o noapte piatra de temelie a cetatii Firtos, (gaurind-o cu un "bustean de metal") sperand ca aceasta (cetatea) sa se prabuseasca, dar dupa cantecul unui cocos soarele a rasarit si vraja a disparut. Vrajitorii au ascuns piatra de temelie gaurita langa râul Corund, acolo, unde se afla si azi.

Concluzie

Oricum, parerea mea e ca n-are rost sa va obsedeze problema, s-aveti insomnii, dureri de stomac, palpitatii, sa nu mai deschideti deloc televizorul, sa va certati cu vecinii, sa nu mai cititi nici un review, sa intrati in greva foamei, sau, ba chiar sa va dati demisia de la serviciu si sa va retrageti la o manastire, pentru a avea timp de meditatie pentru a rezolva aceasta problema misterioasa. De ce? Doar din cauza unei gauri banale si la care intrarea e gratuita, gaura prin care bate vantul? Ia ganditi-va ca in lumea asta mare, mai exista inca multe, multe alte gauri, mult mai atragatoare, (grote, pesteri, tunele) pe care merita sa le cauti, chiar daca intrarea costa. ????

Oricum, eu va sfatuiesc sa faceti un mic popas la acea piatra de langa Corund, (n-o sa va ia mai mult de o jumatate de ora), mergand poate inspre "Baile Septimia Spa" sau complexul "Mini Transilvania" (care e chiar in drum, la intrarea in Odorhei). Si totusi...

Voi ce credeti, cum a aparut gaura?

Eu nu stiu! Nu pot decat sa-l amintesc aici pe nemuritorul nostru poet George Cosbuc, care, avea cate un raspuns filozofic la orice intrebare, chiar si la acelea pe care nu le descalcea deloc: "Nu cerceta aceste legi, ca esti nebun cand le-ntelegi"


[fb]
---
Trimis de dorgo in 15.05.21 10:41:12
Validat / Publicat: 15.05.21 17:34:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRAID [HR]. A mai fost în/la: Canionul Sarii, Salina, Wellness Center Praid, Baile sarate estivale

VIZUALIZĂRI: 942 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Gaura are forma de inimioara
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

krisstinnaPHONE
[16.05.21 06:04:15]
»

@dorgo: Eu rămân la legendă, ador legendele

Copiii? Nu prea citesc decât prostioare, pe rețelele de socializare. Rar mai vezi/auzi un copil citind

Chiar are forma de inimă această gaură. Peisajul din jur este odihnitor.

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[16.05.21 08:33:06]
»

@dorgo: Enigme și iar enigme! Am văzut un reportaj pe un canal tv despre acest „obiectiv” ; am trecut de două ori prin zonă în ultimii ani fără a opri la „piatra găurită” . De altfel, lipsa unui indicator precum și inexistența unei minime amenajări pentru autoturisme pe marginea drumului național te fac să treci vâjâind pe lângă misteriosul bolovan.

Astfel de atracții turistice se adresează în principal celor interesați/specialiști/pasionați sau celor care deja au văzut obiectivele de top ale zonei dar doresc să exploateze turistic absolut orice punct de interes. De multe ori și eu caut „chichițele” unei zone = sunt mai interesante decât obiective importante.

Mulțumim pentru prezentare!

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[16.05.21 18:07:20]
»

Superbonus pentru primul om de pe AFA căruia i-am apreciat scrierile. Se întâmpla acum 10 ani.

dorgoAUTOR REVIEW
[16.05.21 19:48:59]
»

@iulianic: Multumesc mult!! ????

zapacituPHONE
[17.05.21 20:23:37]
»

@dorgo: din sursă susurândă, misterul găurii din rocă se reduce la fro' două-trei ipoteze, având un suport în paleontologia de vitrină și mineralogia de cartier. Gurile slobode scapără și ceva din zoologia scabroasă, dar fără a convinge.

Bunăoară, gaura ar proveni din urmă de fosilă "albastră", dătătoare de vlagă la hogeac, care odată descoperită de localnici, a fost extrasă cu bestialitate, până la epuizare (!).

Cercetări de dată mai recentă, aduc în prim plan, bogățiile subterane ale Corundului, gaura fiind cândva filon de aragonit, de aur sau chiar de sare. Aragonitul are chiar un muzeu în Corund, iar sarea e la ea acasă aci.

Eu înclin spre sare, care în prezența unui izbuc fierbinte, ar fi topit filonul, lăsând piatra cu "frumusețea goală".

Încă sunt mari dispute în privința dezlegării altor mistere nerezolvate: gaura de la covrig (unii că e de la nemți, alții că e de la frantuji); gaura din Bugetul Național (Veeeeșnica ei pomenireee!); Gaura neagră zisă "Unicornul" (cea mai mică dintre surorile găurilor negre, situată pe Calea Lactee, colț cu Proxima Centauri, recent descoperită, la fro' 1500 ani lumină de Soare). "Unicornul" dacă și-ar planifica un sejur all-inclusive pe Terra ar rezolva misterele tuturor găurilor descoperite sau ascunse, pudibonde sau depravate...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, iulianic, tata123 🔱, zapacitu
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Corund:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061705112457275 sec
    ecranul dvs: 1 x 1