ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.04.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Grădina Zoologică de la „țară” – Zoo Chiajna (și alte obiective locale)

TIPĂREȘTE

O grădină zoologică la țară? Bine, bine titlul e un pic forțat comuna Chiajna e considerată comună suburbană și este practic „lipită” de Municipiul București. O zi capricioasă de Florii, cu soare intermitent și mulți nori pufoși, dar cu o temperatură potrivit de caldă ne-a însoțit pe tot parcursul petrecerii unui sărbătorit într-o curte din comuna mai sus menționată. Între două reprize de grătar (nu de porc vietnamez!) și o sticlă de bere am însoțit câțiva copii până în parcul comunei.

Acces și parcare. Comuna Chiajna este situată lângă cartierul bucureștean Militari, în județul Ilfov, accesul auto făcându-se în principiu pe Bdul Uverturii, care după ce traversează un canal se transformă în DJ 601A. Este o șosea extrem de aglomerată la orele de vârf, ambuteiajele auto fiind la ordinea zilei (mai ales la intersecția cu Bdul Virtuții-Pasaj Lujerului) – motiv: sutele de locuințe noi construite în zona suburbană a Bucureștiului. După ce traversăm localitățile Roșu și Dudu, sate componenete ale comunei Chiajna, în dreptul impozantei biserici „Sf. Nicolae” virăm la dreapta pe lângă stadion (pe Drumul Gării) și după circa 400 m ajungem în fața parcului. Aici sunt amenajate locuri de parcare, dar se poate staționa pe marginea șoselei și în preajma parcului.

Parcul Chiajna. Ne întâmpină mai întâi un loc de joacă pentru copii destul de bine înzestrat și un parc dotat cu bănci. Bineînțeles că pe perioada verii e cam soare deoarece majoritatea arborilor au fost plantați abia acum vreo 2-3 ani. Diverse combinații de tobogane, leagăne și punți sunt amplasate în mai multe locuri din parc, peste tot „la aterizare” fiind montate planșe cauciucate care imitată iarba. În mijlocul parcului tronează o fântână arteziană care funcționează probabil în anotimpul cald, iar două chioșcuri de lemn oferă umbră pe timpul verii. Mai multe aparate metalice de fitness te fac să te gândești dacă ești în forma ideală sau ar mai trebui să „lucrezi”. Există și un magazin de unde poți achiziționa dulciuri, sucuri, vată de zahăr pe băț și alte asemenea produse.

Grădina Zoo Chiajna. După ce traversezi parcul ajungi în fața minigrădinii zoologice unde te întâmpină o încrengătură de alei bine delimitate care te poartă în jurul țarcurilor. Programul de vizitare este de luni până duminică între orele 10.00-12.00 și 13.00-20.00. Nu se percepe taxă de vizitare. Cel puțin 30 minute poți să zăbovești cu prichindelul în fața animalelor. Am văzut o pereche de lei, vreo două specii de lame, două specii de struți, căprioare, un soi de berbec, fazani, iepuri, păsări domestice (găini, gâște), porumbei. Cred că mai sunt câteva specii de animale, dar unele erau probabil ascunse în cuștile interiore. Perimetrul este bine întreținut, destul de curat. Nu vă faceți iluzii, e un fel de minigrădină zoo care alături de parc poate constitui o alternativă de ieșit la aer în weekend pentru părinții cu copii care locuiesc în această parte a orașului.

Comuna Chiajna – alte obiective. Multe persoane își închipuie că numele acestei localități are legătură cu Doamna Chiajna, soția domnului Mircea Ciobanul, care a trait în secolul al XVI-lea. Se pare că totuși așezarea a fost întemeiată cu un secol și ceva mai târziu, numele venind de la altă doamnă Chiajna, soție a unui demnitar local, proprietar al moșiei. Atestarea documentară a satului datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Totuși autoritățile s-au „lipit” de numele mult mai impunător al Doamnei Chiajna, soție de domn, fiică a lui Petru Rareș și nepoată a lui Ștefan cel Mare. Există și o ipoteză, emisă după tradiții populare, care ne spune că biserica părăsită de lângă cartierul Giulești-Sîrbi ar fi fost începută de Doamana Chiajna (vezi impresii, acolo s-a reînființat o mănăstire și perimetrul a fost înconjurat cu gard).

Școala gimnazială din centrul administrativ al comunei poartă numele scriitorului Alexandru Odobescu, cel care în 1860 publică nuvela istorică „Doamna Chiajna”. Iată cum o descrie autorul pe apriga doamnă: … Doamna Chiajna, pe al cărui chip în veci încruntat, nimeni nu putea dovedi păsurile inimii sale; părul ei începuse a cărunți, dar trupul său era înalt, portul ei drept și falnic, ochirea-i strașnică și hotărâtă; caru-i căta mândru în sus, fără grijă și fără sfială.

Aproape de intrarea în comună dinspre Centura Capitalei este amplasată statuia Doamnei Chiajna înfățișată cu coroană pe cap și sprijinită pe un toiag al puterii, pe care se încolăcește un șarpe. Statuia este realizată de sculptorul Nicolae Popa. Un alt bust al „femeii de fier”, ea conducând oștile în luptele interne pentru tron – fapt de neconceput pentru o femeie în acea epocă (Iar Chiajna, încălecată bărbătește și purtând zale pe piept și un hanger în mână, străbătea rândurile… – Al. Odobescu), este amplasat în fața Primăriei comunei.

Aproape de zona parcului și grădinii zoo se află Biserica „Sf. Nicolae” (cea inițială a fost construită în 1831); între 2002-2008 se ridică un nou lăcaș de cult (cel vechi nu mai putea fi restaurat) cu o pictură frumoasă sfințită în 2012. Vis-a-vis de biserică este un mic părculeț în centrul căruia este amplasat un monument închinat eroilor din comuna Chiajna care au luptat în cele Două Războaie Mondiale. Un vultur veghează deasupra monumentului, două tunuri flanchează locul comemorativ. În aceeași zonă se află și Stadionul Concordia, arenă dotată cu instalație nocturnă și care poate adăposti peste 5.000 de spectatori. Alături de stadion este amplasată Sala Concordia (gazdă a meciurilor din diferite sporturi) și un hotel de trei stele.

Lângă această zonă sportivă putem vedea cursul râului Dâmbovița, înainte de a fi colectat în Lacul Morii; este doar un fir de apă cu maluri pline de stuf și papură. În satele comunei am văzut exemplare de arhitectură din prima jumătate a secolului al XX-lea, case specifice zonei muntenești. Multe au fost transformate și îmbunătățite având în vederea situarea în apropierea orașului București care a crescut puterea economică a localnicilor.

Concluzii. Nu vă așteptați să găsiți o super grădină zoologică la Chiajna, este doar un loc îngrijit unde au fost adunate o serie de animale pentru ca cei mici să le poată observa în realitate. Poate fi o opțiune de petrecere a circa două ore într-un loc situat în zona periurbană a Capitalei; o variantă de luat masa ar putea fi Popasul Rândunica, situat lângă pădure, între localitățile Roșu și Dudu.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 11.04.17 08:45:54
Validat / Publicat: 11.04.17 10:02:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 14908 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Un mândru locatar al Grădinii Zoo - Chiajna.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33950 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[11.04.17 10:05:41]
»

Mutat în rubrica "O zi în Chiajna, BUCUREȘTI" (nou-creată pe sait)

mishu
[11.04.17 10:12:23]
»

@tata123: Un prim vot pentru un articol placut si o idee de iesire in jurul Bucurestiului.

Iar animalutele sunt chiar dragute .

krisstinna
[11.04.17 12:46:25]
»

@tata123: Foarte interesantă ideea cu Chiajna, mai schimbi un pic peisajul bucureștean.

CS Condordia Chiajna are rezultate bunicele, există acolo oameni care se ocupă cu drag de copii.

Exista și Divertiland, Chiajna este o bună obțiune de luat in seama atunci când vrei sa mergi undeva, nu departe de București.

Când ai prunc și stai la bloc este binevenită orice idee de a petrece și altfel timpul alături de cea mai iubită ființă-copilul.

Se știe deja că, copiii se plictisesc mereu iar noi suntem tot timpul în căutare de ceva nou, pentru relaxarea și divertismentul celor mici.

Felicitări pentru idee!

Mitica49
[11.04.17 14:21:54]
»

@tata123: Am vizitat Chiajna de vreo 2-3 ori în ultimul an, motivat de faptul că acolo copii noștri și-au construit o căsuță, retrăgându-se la "țară" pentru liniște, aer curat și/sau alte motive pe care le-or fi avut ei. Vreau să spun că de la prima vizită, această localitate suburbană a Bucureștilor ni s-a lipit de suflet ("ca marca de scrisoare"). Am făcut plimbări lungi pe jos prin localitate, nu pe DJ 601A ci pe ulițele satului, mulțumiți tare de lipsa cvasitotală a circulației mașinilor, de curățenia găsită la tot pasul, de curțile frumoase, cu flori ale locuitorilor. Am fost mirați când am văzut grădina zoologică, cu o diversitate măricică de animale (dacă nu mă înșel grupul leilor era cam cel mai numeros), ne-a plăcut mult felul în care era construit parcul și, repet dar ce să fac, curățenia locului.

Votat cu plăcere!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[12.04.17 12:49:26]
»

@krisstinna: Într-adevăr este un loc (cu bune și cu rele) unde bucureștenii mai pot evada din cotidian. Într-un fel este și normal ca o comună aproape integrată în orașul-capitală să dezvolte spații de recreere și plimbare pentru locuitorii săi ori vizitatori. Mulțumesc pentru ecou.

@mishu: Mă bucur că am oferit o variantă utilă de petrecere a timpului liber într-un weekend pentru cei interesați.

@Mitica49: Mulțumesc pentru comentariu și aprecieri. M-am plimbat și eu vreo câteva zeci de minute pe câteva străduțe și am admirat curțile îngrijite, casele arătoase și florile de primăvară.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[12.04.17 22:01:04]
»

Ha, Chiajna, subiectul de rezervă pentru reportaje de fapt divers! La cîțiva ani o dată, cînd vreun ziar sau televiziune sînt în pană de idei, apare reportajul ăla despre cum Chiajna are cei mai mulți gemeni per cap de locuitor din lume, inclusiv primarul are un frate geamăn (mă rog, asta era valabil mai demult, nu știu acum).

Io acu vreo 20 de ani am făcut și baie în Dîmbovița, nu acolo unde apare în poze, ci mai la vale, cam pe la pădurea Roșu, chiar înainte de lac. Nu-mi explic cum de am putut ignora pe atunci faptul că localnici de prin Roșu sau Giulești Sîrbi foloseau gîrla pe post de spălătorie de covoare, haine, animale și oameni. Eram la un grătar în pădure și am vrut la un moment dat să ne și răcorim.

Chiajna era pe atunci o destinație îndepărtată, adică pînă acolo chiar aveai senzația unei călătorii interurbane, în care treceai prin alte 2 sate distincte, cu spațiu între ele, Popasul ăla, dacă exista, chiar era un popas, iar Chiajna deja părea capăt de lume, avea o piațetă în centru, lîngă biserică, cu piatră cubică, unde lumea aștepta autobuzul. Culmea e că toate astea se petreceau în interiorul șoselei de centură, deci nu prea departe de București.

Totuși, am dificultăți să îmi imaginez Chiajna ca o destinație turistică. Poate așa, să mai variezi peisajul, cînd te plictisești de toate locurile „clasice” de plimbare.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[13.04.17 12:35:07]
»

@abancor: Corect. Nu am prezentat localitatea Chiajna drept o „destinație turistică” (nici nu poate fi numită așa), ci doar am punctat locul drept o alterantivă pentru cei care vor să iasă două ore din aglomerația Capitalei (mai ales familiile cu copii).

Multe localități din jurul Bucureștiului păreau acum 15-20 ani la o distanță apreciabilă de oraș, accesibile doar prin curse de transport în comun efectuate cu autobuze vechi și prăfuite. Explozia imobiliară a schimbat total fața acestor comune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, Mitica49, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Chiajna:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074381828308105 sec
    ecranul dvs: 1 x 1