GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Biserica ,,Toţi Sfinţii'' din Proieni, un fragment de istorie într-un spaţiu nemărginit al credinţei
Am să încep acest review cam aşa: după lupte seculare, care au durat mai bine de douăzeci de ani, am ajuns şi eu, în sfârşit la articolul cu numărul 50! Iar săptămâna viitoare bifez cinci ani de AFA, cinci ani ca membru al unuia din cele mai importante saituri de turism din România! Sunt onorat că fac parte din această frumoasă comunitate, şi sper că prin articolele şi implicit informaţiile puse la dispoziţie de mine, am fost util cititorilor AFA.
Astăzi am să vă povestesc câte ceva despre un vechi şi frumos lăcaş al ortodoxiei româneşti din nordul Olteniei, şi anume biserica având hramul ,,Toţi Sfinţii'' din Proieni, judeţul Vâlcea, probabil un loc mai puţin cunoscut membrilor AFA.
Sincer să fiu, nu prea ştiam multe despre această biserică, aflând câte ceva de la proprietarul pensiunii Domniţei Sophie din Mălaia, unde am poposit pentru o noapte. La plecarea de la pensiune, din DN7 nu am virat dreapta, spre casă, ci am făcut stânga, intrând pe DE 81, în direcţia Sibiu. După parcurgerea unei distanţe de circa 6-7 km., am intrat în satul Proieni, care aparţine administrativ de oraşul Brezoi, de fapt un cătun cu câteva sute de suflete, aşezat de-o parte şi de alta a DE 81, străbătut de apele falnicului Olt.
Cum ajungem la biserică? După ce am mers câteva sute de metri pe raza satului Proieni, înainte de a traversa un pod, virăm imediat în stânga, şi coborâm pe un drum asfaltat, încă 200-250 m de mers pe acesta, apoi stânga şi imediat se arată biserica. Nu e greu de ajuns aici, în faţa bisericii veţi observa o mică parcare şi un panou cu prezentarea acesteia. Noi am ajuns în Duminica Floriilor, nu era ţipenie de om acolo. Biserica este micuţă, fiind construită din piatră, având picturi exterioare, lucru foarte rar întâlnit la bisericile din Oltenia. În stânga acesteia se poate observa un mic cimitir, iar lângă acesta, în dreapta se poate vedea o vilă, cui aparţine şi ce rol are aceasta nu ştiu, după cum am menţionat ceva mai devreme, nu am reuşit să discut cu cineva, biserica fiind închisă. Acest lucru nu mă împiedică însă să vă spun câte ceva despre biserica din Proieni.
Astfel, potrivit legendei, la începutul sec. XVI, la aproximativ 15-20 m de locul unde se află actuala biserica din piatră a fost construită o biserică din lemn, de către domnitorul Radu cel Mare, care a fost distrusă într-un incendiu. Cert este faptul că biserica din lemn a fost refăcută de-a lungul anilor, la 1720 aceasta fiind menţionată în harta Ţării Loviştei, întocmită de Friedrich Schwanz von Springfels, ofiţer în armata habsburgică.
Legendele locale spun că în bisericuţa din Proieni domnitorul Mihai Viteazul s-a cununat cu Doamna Stanca, undeva în jurul anului 1583, alte surse menţionând chiar că aici a şi fost botezat.
Despre biserica din piatră pe care o putem vedea şi astăzi, documentele atestă faptul ca a fost construită în anul 1798, în stil brâncovenesc, de către boierul Constantin Davidescu din Râmnic, cu hramul, Toţi Sfinţii'', pictura interioară fiind realizată de către pictorul Ioan de la Ocnele Mari. În anul 1817 a fost adăugat pridvorul, iar în anul 1930 turnul clopotniţei a fost mutat de pe acoperiş în curte. Deşi la momentul ridicării biserica a fost înzestrată cu multe obiecte şi podoabe valoroase, de-a lungul anilor multe dintre acestea au fost furate şi vândute, se spune că unele chiar în străinătate. Din anul 1955, biserica din Proieni figurează pe lista monumentelor istorice din România.
Începând cu anul 2007, au fost efectuate unele lucrări de refacere a bisericii, fiind schimbat acoperişul şi refăcută pictura interioară.
Am să ataşez câteva fotografii făcute de mine, dar numai cu exteriorul bisericii, fotografii cu interiorul am luat de pe net, evident vor fi nevotabile.
În drumurile voastre pe Valea Oltului, vă invit să faceţi un scurt popas şi să vizitaţi biserica din Proieni, monument istoric naţional, de o valoare inestimabilă.
Tuturor membrilor AFA vă urez ca Sfintele Sărbători de Paşte să vă aducă linişte sufletească, armonie şi belşug în casă!
Hristos a înviat!
Trimis de Safta Radu in 07.04.18 12:34:05
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BREZOI.
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Safta Radu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Brezoi și imprejurimi, BREZOI" (deja existentă pe sait)
@Safta Radu: Să fii sănătos și alături de cei dragi să călătorești și să scrii impresii, să depășești suta îți doresc.
Să găsești locații de cazare "unicat" că nu degeaba ai fost premiat, deja pot spune că ești specialist în găsirea și alegerea pensiunilor.
Frumoase locuri în zona Brezoi, trebuie doar să le descoperi.
Sărbători liniștite, cu bucurie și sănătate alături de cei dragi.
Adevărat a-înviat!
@ANILU:
Mulţumesc pentru frumoasele urări adresate-mi. Nu sunt specialist în găsirea pensiunilor bune, oricine poate merge la o pensiune de calitate dacă se documentează bine înainte.
Zona Brezoi-Malaia-Voineasa e deosebit de frumoasă, şi nici nu e aglomerată ca altele.
Sărbători cu bine şi vouă!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Safta Radu: Si voua, prieteni dragi, Sarbatori Pascale binecuvantate, pline cu lumina, liniste si sanatate!
Frumoasa excursie! La mai multe!
Foarte interesantă Biserica. Așa mică și viu colorată, după aspectul ei îți dai seama ce veche este. Și foarte interesantă P10 cu sfinții războinici.
Numai bine!
@mihaelavoicu: Mulţumesc pentru vizită şi vot.
Un Paşte fericit alături de cei dragi!
@Safta Radu: Mulțumesc pentru urări! Multă sănătate, lumină în suflet și bucurii! Paște Fericit!
@Safta Radu: O mică bijuterie! Mulțam frumos pentru pont!
În altă ordine de idei, felicitări și la mai mare! Sărbători Pascale fericite!
@crismis: Mulţumesc pentru vizită şi vot.
Sărbători cu bine!
@Safta Radu: Felicitări pentru aceste review aniversar!
La cât mai mulți ani pe AFA și la cât mai multe reviewuri la fel de excelent scrise și de utile pentru noi, colegii!
@Carmen Ion: Vă mulţumesc mult!
Toate cele bune!
@Safta Radu: Adevărat a Înviat! Biserica din Proieni se evidențiază prin poziția în mijlocul așezării și prin cromatică. Toți automobiliștii observă lăcașul de cult situat peste lac și află de pe o placuță amplasată pe marginea șoselei europene despre ce monument este vorba.
Am vrut să opresc de multe ori la Proieni, dar calea de acces greoaie (mai ales când vii dinspre Sibiu) și teama de a găsi lăcașul de cult încuiat m-au împiedicat.
Legenda privind cununia/botezul lui Mihai Viteazul la Proieni se pare că e... legendă. Totuși s-au filmat în anii 70 scene de film la această biserică. Pictura interioară a fost apreciată de mulți specialist datorită culorilor vii, în ciuda fumului depus pe pereți. Pictura exterioară datează din ultimul sfert de veac al XIX-lea.
Un obiectiv important în zonă este reprezentat de podul metalic peste Olt. Podul datează din 1899 și a fost adus demontat de la Paris și transportat cu carele cu boi (adevarul.ro/locale/ramnic ... 0f4f/index.html).
@Safta Radu: Felicitări pentru cele 50 de articole postate pe AFA și la cât mai multe!
Păcat că nu ați găsit biserica deschisă, deși era Duminica Floriilor, probabil imediat după slujbă au plecat toți acasă.
Vroiam să mai adaug ceva în legătură cu bisericile pictate la exterior din Oltenia - sunt destul de multe, mai ales în Nordul Olteniei. Sunt modeste, unele ascunse prin așezări mici, dar valoroase și înălțătoare prin picturile murale exterioare. Aici găsiți un material interesant: cimec.ro/muzee/pdf/dl.asp ... zitie-terni.pdf. Aceste biserici au făcut obiectul unui proiect și a unei expoziții, atât în România, cât și în Italia.
Numai bine.
@tata123: Mulţumesc pentru urări. Legat de bisericile pictate la exterior, nu contest faptul că mai sunt şi altele prin Nordul Olteniei, tu cunoşti mult mai bine aceste aspecte, dar dacă sunt ascunse prin cine ştie ce cătune şi nu sunt aduse în atenţia opiniei publice, degeaba... Mulţumesc pentru completări.
Toate cele bune!
Hm, 50, număr rotund!
La mai multe review-uri, nu te lăsa!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)