ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.08.2016
DE Cdia
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Beius
ÎNSCRIS: 05.07.15
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Cetatea Ardud sau Cu ce să-ți umpli timpul când mergi la Tășnad

TIPĂREȘTE

Beneficiind de un mic sejur la Băile Tășnad, am încercat să găsim câteva obiective turistice de vizitat în zonă. La centrul turistic din băi nu ne-au dat prea multe detalii, dar am primit o hartă turistică a județului Satu-Mare.

Astfel, am ales Ardudul, ignorând cele două trasee sugerate de ViaMichelin și alegând DN 1F până la Supuru de Sus, și apoi E81 (Zalău - Satu Mare) până la Ardud (sunt doar 10 km in plus și ai siguranța că mergi pe un drum circulat și acceptabil calitativ).

Ardudul este cel mai mic oraș al județului Satu-Mare, situat la 20 km de reședința de județ.

Ajunși în micul orășel, pe dealuri diferite se înalță semețe atât Biserica romano-catolică, cât și Turnul cetății de odinioară. Ambele au fost construite la sfârșitul secolului al XV-lea de Voievodul Bartolomeu Dragfi.

Drumul șerpuit ocolește biserica, dându-ți posibilitatea să o admiri în întreaga ei splendoare și continuă domol spre ieșirea din Ardud, unde străjuiește turnul. Am parcat la poalele dealului (se putea urca până la 50 m de cetate), unde un banner uriaș anunța Festivalul MedievArtFest Ardud (drept îi că din 2015, dar am înțeles că se organizează anual și nu e singurul...) Turnulețe mici cu pivinițe sunt presărate pe dealul împânzit cu stegulețe ce anunțau că Ardudul a împlinit, anul trecut, 800 de ani de la prima atestare.

Având ca scop apărarea împotriva otomanilor, cetatea sub formă poligonală a fost construită ca fortăreață din lemn și piatră întărită cu tunuri, ziduri și șanțuri de apărare.

După ce în 1555, familia Dragfienilor (Drăgoşeştilor) s-a stins fără urmaşi a început o mare bătălie pentru obţinerea moşiilor acestora. Astfel, fortăreața trece prin mai multe asedii, trecând de la un stăpân la altul și fiind apoi distrusă de otomani.

La intrarea în cetate se află bustul ctitorului, Bartolomeu Dragfi, realizat de Radu Ciobanu. Interesantă este povestea creării bustului, am citit un interviu în care sculptorul spune că nu a avut izvoare de documentare despre chipul lui Dragfi. „Prin urmare, am folosit ca sursă fizionomia lui Decebal de pe Columna lui Traian. Ținuta și tunsoarea este una specifică nobilimii medievale din această zonă a Transilvaniei. Totodată, am ales o expresie a feței mai mohorâtă. M-am gândit că în acele vremuri nu prea aveau motive de a zâmbi, cu toate atacurile la care erau supuși”, a declarat sculptorul Radu Ciobanu transilvaniareporter.ro/s ... -chipul-decebal

Turnul care a rămas "în picioare" a făcut parte din cetatea ridicată de Alexandru Karoly în secolul al XVIII-lea, folosindu-se fundația și pereții vechii fortărețe, ruine ce pot fi admirate și azi. Turnul este amenajat printr-un proiect european și în interior se găsește un muzeu care prezintă o mică colecție de costume medievale și arme, și o colecției de imagini ale cetății, blazoanele familiilor care au stăpânit aici. O scară principală te conduce în turn și apoi scări în spirală te plimbă prin istoria cetății...

Mai este un al doilea turn în care se pot vedea costume populare și unelte ale iobagilor și ceramică din perioada respectivă, dar și unde puteți lua o cafea sau o răcoritoare de la automat.

Puține lucruri știam despre voievozii transilvăneni, dar m-a bucurat că site-ul Ardudului (unde sunt precizate obiectivele turistice, dar și monografia zonei, servindu-mi ca bibliografie) este foarte bine pus la punct, promovând și activitățile ce se desfășoară în zonă. Aici am aflat că, pe lângă Festivalul Medieval ce se desfășoară în iulie, în august se sărbătoresc Zilele Ardudului și Festivalul Cetatea Codrului și urmează, la început de septembrie, Tabara internaţională de artă contemporană.

În concluzie, dacă știi să apreciezi lucrurile mărunte care își spun poveștile lor, Ardudul este o destinație ideală.


[fb]
---
Trimis de Cdia in 29.08.16 09:59:00
Validat / Publicat: 29.08.16 12:16:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SATU MARE.

VIZUALIZĂRI: 1540 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cdia); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13700 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[29.08.16 12:00:27]
»

Fain & util review de debut - @Cdia: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.

Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.

--

Mutat în rubrica "O zi în Ardud [SM], SATU MARE" (nou-creată pe sait)

Zoazore
[29.08.16 12:22:52]
»

@Cdia: De-a dreptul cu dreptul! Frumos si util! Bravo!

mishu
[29.08.16 13:02:30]
»

@Cdia:

"După ce în 1555, familia Dragfienilor (Drăgoşeştilor) s-a stins fără urmaşi a început o mare bătălie pentru obţinerea moşiilor acestora".

Cat de actual suna asta. Trecand peste asta insa felicitari pentru un prim articol minunat, o destinatie mai putin calcata si cu atat mai putin povestita.

Pozele arata insa ca locul este ingrijit si ca vizitatorii sunt asteptati acolo.

Felicitari si lor si tie, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
CdiaAUTOR REVIEW
[29.08.16 13:47:53]
»

@mishu: Multumesc. Anual bifez 4-5 destinatii interesante, dar am avut emotii sa scriu reviewuri. De ani de zile m-am multumim cu cititul postărilor de pe AFA.

CdiaAUTOR REVIEW
[29.08.16 13:51:18]
»

@webmasterX: Mulțumesc. Voi încerca să mai postez, util fiind faptul că nu voi mai pierde fotografiile realizate în concedii, în comunitatea AFA fiind apreciate și de ceilalți utilizatori.

mishu
[29.08.16 14:26:55]
»

@Cdia: Stai linistita , si eu din 2009 pana in 2015 (decembrie) am scris doar 2 articole, si acum am ajuns la 103. Da-i drumul la scris ca vad ca ai ce povesti.

Dan&Ema
[31.08.16 14:27:41]
»

Bun venit in AFA cu articol!

Zoazore
[31.08.16 14:31:57]
»

@Cdia: Lasa emotiile si scrie, ca scrii bine!

CdiaAUTOR REVIEW
[31.08.16 23:10:46]
»

@Zoazore: Mulțumesc. Nu știu dacă bine, dar măcar e mult (era parcă un banc de genul...) Oricum, o colegă de serviciu, îmi zice că orice scriu, scriu ca o compunere în vremuri comuniste... Asta e...

Zoazore
[01.09.16 11:15:25]
»

@Cdia: Si ce-ti pasa tie? Cui nu-i place, nu citeste!

crismis
[04.09.16 19:32:48]
»

@Cdia: Uau! O destinatie de care n-am auzit niciun cuvant pana acum! Felicitari!

tata123 🔱
[11.10.16 14:11:59]
»

@Cdia: Un superbonus pentru acest articol care prezintă o destinație interesantă. Documentându-mă pentru drumul București - Satu Mare am descoperit și această cetate, refăcută prin fonduri europene. Din păcate, am ratat „la mustață” vizita în Ardud... am reținut însă obiectivul. Îmi pare bine că în incinta cetății s-a deschis un muzeu, acest fapt crește valoarea obiectivului. Ați plătit bilet de intrare? Din câte cunosc la obiectivele restaurate pe bani europeni o perioadă de timp nu se plătește accesul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
CdiaAUTOR REVIEW
[11.10.16 14:43:15]
»

@tata123: Nu, nu am platit. Nu stiam de ce domnul de la intrare ne-a facut semn sa intram pur si simplu.

Ma incanta locurile nepromovate excesiv, chiar daca nu-mi ocupa mult timp de vizitat.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Cdia, crismis, Dan&Ema, mishu, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Ardud [SM]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063660860061646 sec
    ecranul dvs: 1 x 1