ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.05.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Traseul Eroilor Neamului Romanesc: Horea, Closca si Crisan

TIPĂREȘTE

Va amintiti anii de scoala, cand, cu siguranta, mai toti dintre noi am fost in excursie pentru a admira obeliscul ridicat in memoria acestor eroi, Horea, Closca si Crisan?

Acum, de 1 mai, s-a restaurat celula lui Horia, ea fiind inchisa timp de 8 ani. Edilii numesc acest loc ‘’Traseul eroilor neamului romanesc’’ Traseul incepe la Poarta III a Cetatii Alba Carolina, traversand podul de lemn ridicat peste santul din jurul zidurilor de aparare. Deasupra portii, in interiorul cetatii, se afla celula lui Horea. O priveliste deosebita aspura Portii A III –a a Cetatii de tip vauban putem avea din Cetatea Alba, din locul unde se va deschide un Hotel Medieval, de 5 stele. Vazut din Cetate, drumul alb care duce la celula lui Horea straluceste in bataia soarelui.

Chiar daca toti cunoastem istoria acestor mari eroi romani, eu cred ca este necesar sa aducem aminte pe scurt, povestea lor.

In 1784, a izbucnit o revolta a taranimii din Transilvania, din cauza constrangerilor la care era supusa de catre nobilii feudali. Ea s-a numit Rascoala lui Horea, Closca si Crisan. Aceasta revolta a pus in discutie si statutul de tolerati ai romanilor, ceea ce i-a conferit un caracter national. In partea centrala a Transilvaniei se instalase administratia austriaca. Stapani ai pamantului raman nobilii maghiari, dar deasupra lor, se suprapune cea austriaca. Rascoala a inceput in localitatea Mesteacan, din Hunedoara, la 31 octombrie 1784, a cuprins repede satele din Cluj, Mures, Alba, Arad, Hunedoara si s-a intins apoi in toata Transilvania. Atacul asupra Devei a fost o infrangere. Nobilii maghiari s-au ascuns in Cetate si au fost protejati. Foarte rezistenta, aceasta nu a putut fi cucerita si taranii au fost infranti. Cei capturati au fost omorati apoi in chinuri groaznice. Armata austriaca a pornit spre Muntii Apuseni, pe mai multe drumuri. Lupta cea mai grea s-a dat la Mihaileni, cand taranii, prost inarmati, au fost infranti si ucisi. Conducatorii rascoalei au incetat rascoala, dupa o luna si jumatate de revolte, hotarati sa reinceapa la primavara lupta impotriva feudalilor. Horea, Closca si Crisan s-au ascuns in Muntii Apuseni, dar au fost prinsi si incarcerati in temnita cetatii. Horea a fost dus in celula din Poarta III a maretului edificiu.

Ne e greu sa ne inchipuim cum e sa stai intr-o astfel de celula, mica, de doar 4-5 metri patrati, dar foarte inalta. Ea este ritualica, adica ritualul celui ce va fi executat. Inauntru putem admira bustul celebrului erou, precum si istoria lui, care se gaseste in celula pe un afis explicativ.

Crisan s-a sinucis in celula sa prin strangulare, intr-un moment de neatentie al garzilor, iar Horea si Closca au fost purtati timp de doua saptamani prin Muntii Apuseni, pentru ca toti taranii romani sa vada ca au fost prinsi cei care i-au condus in timpul rascoalei. S-a dat apoi sentinta pentru cei doi, care insemna moartea prin tragerea pe roata.

Traseul continua cu temnita din cetate, care a fost restaurata, urmand apoi Locul Supliciului: Spanzuratoarea si locul unde au fost trasi pe roata Horea si Closca. Nu chiar aici au fost torturati acesti eroi, locul nu se cunoaste exact, dar el a fost reprodus pe Dealul Furcilor. Locul este sugestiv, aici putem vedea securea, catusele, scaunul de sub spanzuratoare, roata de tortura, precum si un panou explicativ cu Rascoala din 1784, detalii despre instrumente, executia celor trei, poze ale torturilor din vremea respectiva.

Sa va amintesc acum ce este trasul pe roata. Condamnatul era asezat pe un pat din doua barne de lemn, informa de X, legat la maini si picioare. Roata avea fixata pe circumferinta un tais. Calaul izbea cu roata asa fel incat fiecare lovitura era o frantura de os. Horea a primit 20 de lovituri, 16 in zona inferioara si patru in zona toracica, iar Closca 8-9 lovituri. Inima si maruntaiele lor au fost ingropate la locul executiei, iar corpurile lor taiate apoi in bucati si expuse in diferite zone din Muntii Apuseni, ca exemplu, pentru ca toti romanii sa inteleaga ce-i asteapta daca se mai rascoala. Chiar daca Crisan murise, s-a hotarat ca si trupul sau sa fie taiat in bucati si expus in diferite zone din Muntii Apuseni, ca avertisment.

Multi tarani au fost adusi si obligati sa asiste la moartea celor doi conducatori, pentru a vedea cu ochii lor soarta ce-i asteapta daca nu se supun.

In memoria acestor eroi, s-a ridicat un obelisc, Monumentul lui Horea, Closca si Crisan. El este din granit, are peste 20 m inaltime iar la baza o celula simbolica. Pe el este gravat “Smerita inchinare lui Horea, Closca si Crisan”, dar acest inscris abia se mai zareste. Pe partea dinspre Poarta se poate admira un basorelief reprezentandu-i pe cei trei, iar pe partea opusa, o Victorie Inaripata.

Chiar daca rascoala celor trei a fost infranta, acesti eroi au ramas in istorie pentru aspiratiile lor, care au avut un rol insemnat pentru constiinta nationala a romanilor din Muntii Apuseni. Actiunea lor a avut urmari semnificative in istoria viitoare a tarii, atat in Revolutia Romana din Transilvania din 1848, cat si la Marea Unire din 1918.

Cinste acestor eroi!

Pentru cei ce doresc sa citeasca mai multe despre rascoala lui Horea, Closca si Crisan, informatii pot gasi aici.


[fb]
---
Trimis de biancuta in 09.05.10 19:32:45
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5126 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Traseul Eroilor neamului romanesc - panou explicativ de la Locul Supliciului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4800 PMA (din 8 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

Florina38*
[09.05.10 19:45:38]
»

Ca de obicei, impresionant! Din randurile scrise reiese mult patriotism. Frumos din partea ta ca ai amintit de acesti martiri ai neamului romanesc.

magdalena
[09.05.10 20:04:48]
»

Frumos povestit Biancuta! Interesanta ideea cu hotelul medieval.

webmaster77
[09.05.10 20:14:23]
»

mutat la "O zi in Alba Iulia", sectiune in care mai avem un review pe teme "de calatorie" legate de Alba Iulia (si speram sa mai urmeze si altele).

sters noua sectiune creata.

david
[09.05.10 23:43:41]
»

As avea nevoie de patul in forma de X si roata pentru niste "prieteni" adevarati care ar fi cu siguranta incantati.

Un review captivant, in urma caruia am primit un refresh despre istoria Romaniei.

biancutaAUTOR REVIEW
[10.05.10 08:42:00]
»

Va multumesc tuturor pentru aprecieri.

Florina38, cu atatea idei in zilele noastre, chiar daca suntem in timp de pace, nu trebuie uitat sacrificiul facut de cei de ieri pentru ceea ce avem noi azi.

Magdalena, e super ideea hotelului, el va fi gata in curand si va fi pozitionat in interiorul celui mare obiectiv turistic din Europa, despre care voi scrie cand am timp. Cetatea Alba Carolina e obiectiv turistic care se viziteaza si o parte va fi hotel.

david, ha, ha, toti am avea nevoie cateodata de asemenea instrumente. (Atentie, pedeapsa prin tragerea pe roata nu mai exista demult!...)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
biancutaAUTOR REVIEW
[11.05.10 14:47:18]
»

David, azi si eu vreau sa folosesc patul in forma de X si roata. Tocmai s-a dat la TV ca se reduce indemnizatia pentru cresterea copilului la 600 lei + 200, asa cum a fost inainte. Cred ca si tu esti in aceeasi situatie, hai sa-i "lucram" impreuna! Si restul masurilor care s-au luat! Cred ca ar fi normal sa se taie la cei cu sume "nesimtite" asa cum era vorba, nu in masa! Va fi nenorocirea de pe lume cu toate aceste reduceri!

david
[11.05.10 14:56:26]
»

Gand la gand cu bucurie m-a sunat sotia sa-mi spuna, dar iti pot garanta din surse sigure ca nu va fi redusa la suma de 600 de lei. Vor sa creeze o neliniste prin aceasta stire, iar maine cand vor reduce cu 15 % sau 25% indemnizatia, sa nu para un dezastru.

biancutaAUTOR REVIEW
[11.05.10 14:59:06]
»

Sper sa ai dreptate! Toate aceste reduceri (salarii, pensii, indemnizatii), ar trebui sa se ia de la cei care au sume foarte mari, ar strange mult mai mult decat strang in acest mod!

webmasterXY*
[11.05.10 14:59:37]
»

"Copii", va rog eu, pastrati discutia in limitele 'turistice'. Pentru politica, exista deja o sectiune special creata pe FORUM.

Multumesc,

biancutaAUTOR REVIEW
[11.05.10 15:00:51]
»

Ok, scuze, ne gandeam doar cat de utila ar fi roata.

aurelia radu*
[29.05.10 09:21:53]
»

Biancuta imi permit sa completez acest review cu poze de la ceremonia de schimbare a garzii. Ceremonialul se desfasoara pe un traseu bine stabilit ce cuprinde Poarta IV , Poarta III si Poarta I. Corpul de artilerie este format din garda "Traseului celor 3 fortificatii". Corpul de cavalerie este cel pe care l-am admirat cel mai mult datorita frumesetii cailor care am inteles ca sunt cai frizieni si sunt condiderati o rasa cu singe cald. Soldatii sunt imbracati in uniforma hasburgica a primei jumatati a secolului XVIII.

Este o atmosfera de promenada asa ca recomand din suflet tuturor sa dedice o zi acestei cetati.

biancutaAUTOR REVIEW
[29.05.10 09:38:58]
»

@aurelia radu, completarile tale sunt binevenite si pozele de asemenea. Ma gandesc insa ca daca pozele se refera la corpul de artilerie din Cetatea Alba Carolina cred ca ar fi mai potrivite la rw meu Traseul celor trei fortificatii, care se refera la aceasta cetate si chiar am scris despre platforma de artilerie unde in fiecare sambata (parca la ora 12) se trag salve de onor.

(in acest rw am vrut sa ma refer doar la Horea, Closca si Crisan, celalalt rw este dedicat cetatii austriece, cu atat mai mult cu cat autoritatile au creat doua trasee distincte)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
aurelia radu*
[29.05.10 10:38:28]
»

Biancuta imi cer scuze nu am observat ca ai alt review.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
aurelia radu*, biancuta, david, Florina38*, magdalena
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Alba Iulia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05492901802063 sec
    ecranul dvs: 1 x 1