ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.08.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CAZARE [camere etc]:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Iurte si pastravi la Campul Cetatii

TIPĂREȘTE

In urma cu cativa ani, doamna Csinge din Mongolia l-a intalnit pe domnul Oros din Transilvania. Au devenit sot si sotie, iar acum traiesc la Budapesta dar gereaza o afacere prospera-primul camping de iurte din tara, numit "Nomad Camp", de la "Campul Cetatii", localitatea aflata la 49 de Km de Targu Mures, urmand ruta, Tg. Mures-Ernei-Isla-Eremitu-Campu Cetatii.

Pana nu demult Campul Cetatii era vestit nu prin vreo anume cetate sau camp, nici macar prin festivalul baloanelor cu aer cald, adeseori anulat pentru ca acestea decolau doar pe "calm plat" adica atunci cand nici un fir de iarba nu misca, ci mai degraba prin "Pastravaria lui nea Lokodi", fost primar al comunei Eremitu, om care a reusit sa canalizeze apa de munte a unui parau prin mai multe bazine in trepte si in care a inceput aa descopere tainele cresterii pastravilor. Restaurantul si mai ales lacul domnului Lokodi, lac in care poti arunca o undita si sa-ti etalezi una din calitatile omului preistoric, adica pescuitul, (sa nu uitam ca stramosul nostru istoric era la inceputurile devenirii sale "vanator" si "pescar"), au devenit vestite in toata Transilvania. Pastravii sunt aici mereu proaspeti, bine prajiti iar carnea lor frageda are un gust excelent.

De un an incoace insa, in topul preferintelor turistilor se situeaza campingul cu "iurte mongole" din acelasi sat, loc in care un colt din Mongolia a fost teleportat aici, in Ardeal. In camping exista 20 de iurte ce imita pana la ultimul detaliu, iurtele originale din stepele mongole. In fiecare iurta exista 3 paturi, pretul unui pat e de 12 euro. In iurta n-ai voie sa intri incaltat, trebui sa ramai sau descult sau in ciorapi, papucii ti-i lasi la intrare. Obicei mongol. La restaurantul "european" din incinta, poti servi, daca doresti si o mancare cu specific mongolez, un fel de tocanita cu carne de oaie si iac, dar eu am preferat totusi pieptul autohton de pui la gratar cu cartofi prajiti iar amicul meu Feri, sarmale si mamaliguta cu branza si smantana.

Interiorul unei iurte este construit economic, un grilaj de lemn usor in forma de con asigura plafonul, alte cateva prajini usoare de lemn asigura scheletul lateral, apoi mai e panza de cort, un minimum necesar de mobila si o soba pentru a te incalzi in perioadele reci. Intreaga iurta, dupa ce a fost meticulos demontata, trebuie sa incapa intr-o caruta trasa de boi. Viata unui mongol noman e dura. In afara de iac, boi, capre, oi, cai si caini, nici un alt animal folositor omului nu mai traieste in stepa Mongoliei. Mancarea principala a mongolilor se bazaeza pe carnea de oaie sau capra, grasime de iac si produsele obtinute din laptele acestora. Inainte vreme, panza iurtei era unsa cu seu de iac, ceea ce-i conferea impermeabilitate dar si un miros specific. In stepa mongola apa se gaseste cu greu, astfel incat, dupa ce animalele au epuizat iarba dintr-o anumita regiune, barbatul, care aici este stapanul familiei si al turmei, calare pe un cal sau pe jos, cauta un alt loc, aflat uneori la o saptamana de mers. Uneori mongolii parcurg 100 de kilometri pe jos pentru a gasi un loc cu iarba grasa si care sa fie si in vecinatatea unei surse de apa. Sarea este de asemenea valoroasa si necesara animaleleor, asadar acel loc trebuie sa aiba prin preajma si o "saratura". Cand locul a fost gasit, intreaga familie demonteaza iurta si o incarca intr-o caruta mare, in spate sta iurta, in fata, familia. Apoi animalele de tractiune isi fac datoria iar turma de oi si capre isi urmeaza stapanul.

Astazi, Marea Revolutie Socialista mongola si-a spus cuvantul, multi mongoli au abandonat viata nomada si s-au mutat in capitala, la Ulan Bator, unde si-au gasit cate ceva de lucru. Traiesc in blocuri de tip "comunist", duc o viata la limita saraciei, dar parca e totusi mai bine dacat sa bati imensa stepa cu turma dupa tine in cautarea apei, sarii si a ierbii proaspete.

La Campul Cetatii, la pastravaria d-lui Lokodi poti servi un "pastrav dublu" cu garnitura de cartofi prajiti, lamaie si salata la pretul de 30 de lei, cam scump, dar gustul acestor vietuitoare a apelor curate de munte, iti va lasa o amintire de neuitat. Poti apoi, tot acolo, inchiria si o undita si sa "dai la rama", nu vor trece nici 10 minute si in carlig se va zbate un pastrav zglobiu, caci balta e plina de peste. Pestele ti se poate praji "ad hoc" sau poti sa-l duci acasa. Important e sa nu-l uiti in masina, caci a doua zi de dimineata vei merge la servici cu taxiul! Alte trei iazuri se afla in amonte, cu puieti de marimi diferite.

Dar sa revenim la iurte! La restaurantul european al campingului cu iurte, in afara de mancare traditionala, gasesti si de alte mancaruri, un piept de pui "grill", cu garnitura de orez si o salata asortata de sezon, spre exemplu, nu depaseste 20 de lei, mamaliguta cu branza e numai 6 lei iar sarmalele cu smantana costa 12 lei. Aerul curat, ozont, linistea si un dulce peisaj colinar, ce se linisteste la un moment dat formand platoul Islei, ca apoi valurile verzi ca ale unei mari impietrite sa revina din nou si sa coboare pana la Campul Cetatii, iti lasa in suflet amintiri de neuitat. Somnul intr-o astfel de iurta e relaxant, se stie ca formele piramidale atrag energiile pozitive din atmosfera, iar intreaga locuinta este alcatuita, cu exceptoia sobei de metal, din materiale ecologice.

De aici, din campingul iurtelor, Sovata e la 12 km.

Dar in "camingull nomad" nu e vorba numai de iurte ci si de doua ciubere cu apa sarata (apa e adusa dintr-un parau din apropiere iar sarea, de la Praid, cu 25 de lei kilogramul! ) in care te poti imbaia. Sistemul bailor in ciubere provine din China si e introdus tot de dl. Oros si Dna. Csinge dar inca nu s-a fixat pretul unei bai. O parte a ciubarului e un adevarat cuptor, in care se introduc lemne de foc ce incalzesc apa din ciubar iar un burlan lung, conduce fumul in afara. Campingul mai detine si o sauna tapetata cu lemn de cedru adus tocmai din Norvegia. Iurtele sunt elegante, paturile si mobilierul prezinta ornamente specifice mongole, predomina culoarea rosie, pe jos in fata patului ai cateva blanuri de animale, pe care calci inainte de a "sari in pat", balnurile au scopul de a te feri de cistita in zilele mai reci, cand in iurta se face foc, dar numai personalul are acest drept. De ce e rece in iurta? Pentru ca iurta comunica cu exteriorul printr-o fanta aflata in tavan, loc pe unde intra si lumina. Mongolii nu platesc facturi la "Electrica" in schimba, vara, pot privi pe cer Steaua Polara sau constelatia Orion.

Astazi insa lucrurile s-au mai schimbat in Mongolia, guvernul lor a impanzit tara cu sisteme de distribuire e curentului electric, langa care poti sa-ti asezi iurta.

Sambata trecuta. cand am fost eu pe-acolo, erau ocupate doar 2 iurte din 20, prima, singura dotata cu un pat francez, era ocupata de o familie din Moldova iar a doua de un grup de tineri. Amatori de bai sarate, sauna, bucatarie cu specific mongol sau cazare in iurte, inca nu prea sunt, campingul nu s-a deschis de mult, lumea n-a aflat de existenta lui. Dar, internetul si ineditul actiunii, vor face minuni.

V-am promis un "tur al bailor sarate din Transilvania", caci inca mai e vreme de o baie, luna august nu s-a terminat, iar in septembrie cand frunzele toamnei vor bate timid in geam, am sa va ofer si o alta posibilitate de a va petrece concediul. Un "tur al statiunilor termale din Campia de Vest", bai ce pot fi folositoare chiar si iarna!

Deocamdata, haideti sa mai profitam de ultimele zile caniculare ale verii si sa facem o baie sarata "la ciubar", chiar aici, la Campul Cetatii.

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 09.08.10 07:41:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CÂMPU CETĂȚII [MS]. A mai fost în/la: cam peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 16418 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Lacul plin de pastravi al domnului Lokodi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6700 PMA (din 11 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

alinutzza140*
[09.08.10 08:46:04]
»

Abia astept sa vad pozele cu iurtele.

Alina Morar
[09.08.10 09:14:35]
»

Foarte, foarte interesant, e ceva unic.

alinutzza140*
[09.08.10 09:17:50]
»

Au aparut si pozele. Superbe.

almona
[09.08.10 09:28:49]
»

Superb!

Le-am vazut in primavara la Targul de Turism. Ne-au facut o prezentare completa si mai ca ne-au convins sa petrecem cateva zile de vacanta "nomada".

Din pacate, deschideau abia la 1 mai, iar prima mea parte de vacanta se sfarsea la 30 aprilie

Insa dupa descrierile tale, optiunile raman deschise. Cred ca a fost o experienta unica.

Andree
[09.08.10 11:53:10]
»

Ceva deosebit care merita notat in agenda si punctat.

vicandi
[09.08.10 12:48:36]
»

interesant,

"piscina" din P03 e in camping? e apa sarata dupa cum vad eu?

SB de la mine!!!!

cosminp
[09.08.10 21:36:56]
»

inedita locatia. am auzit ca poti si cumpara astfel de iurte.

Michi
[10.08.10 13:36:44]
»

Interesant si bine adus din condei ca tot ce scrii. Nici nu stii cat de sugestiv povestesti. Teoretic am fost si eu acolo in urma randurior tale. Felicitari.

dorgoAUTOR REVIEW
[10.08.10 18:38:33]
»

PO3 este o incluziune, o greseala de-a mea, am anuntat webmaster s-o "rada"...nu face parte din tema, este lacul Telega din jud.Prahova...la Nomd Camp sunt doar doua ciubere cu apa sarata si incalzire proprie cu lemne

dorgoAUTOR REVIEW
[12.08.10 21:35:09]
»

@ almona si @ Michi, va multumesc pentru aprecieri, caut mereu lucruri inedite. Am si o deviza ce-o port mereu cu mine-n buzunar in tot ceea ce fac

" gaseste ceva nou, nu repeta ceea ce exista, e-o pierdere de vreme "

sorina1973
[18.05.11 12:37:54]
»

super, eu vreau sa ma retrag in munti si as dori mai multe informatii despre construirea iurtei, materialele folosite si cum si de unde le pot procura si cum se face pas cu pas, as fi recunoscatoare daca m-ati putea ajuta deoarece vreau sa o construiesc in aceasta vara.

dorgoAUTOR REVIEW
[18.05.11 20:19:18]
»

@sorina1973... trebuie facut un drum pana la Campul Cetati si interesat de firma care le construieste... eventual e bine ca sa te cazezi 1-2 zile intr-o iurta... iurta se executa din materiale care se gasesc si pe la noi, nu e mare lucru... se poate si improviza, nu e neaparat necesar s-o faci ca-n Mongolia... succes!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, alinutzza140*, Andree, cosminp, dorgo, Michi, sorina1973, vicandi
Alte impresii din această RUBRICĂNomad Camp, camping de iurte:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.69551086425781 sec
    ecranul dvs: 1 x 1