ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.08.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Miercurea Ciuc
ÎNSCRIS: 29.01.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul etnografic și de creație al geniului popular Neculai Popa din Târpești (Neamț)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Impresiile mele completează un review mai vechi scris de ”corinka” în 2010 vezi impresii

Satul Târpești, aparținând de comuna Petricani, este situat în partea central-nordică a județului Neamț, la circa 10 km sud-est de Târgu Neamț. Pentru a ajunge la muzeul meșterului popular Neculai Popa porniți din intersecția din centrul Humuleștiului (sat înglobat în Târgu Neamț) pe DJ 1551 spre Hanul Ancuței, treceți prin fața casei muzeu Ion Creangă și după câțiva kilometri faceți la dreapta spre satul Târpești. Există mai multe indicatoare pe tot acest parcurs care vă conduc până la poarta muzeului.

Satul Târpești este construit pe o străveche vatră de civilizație, dovadă fiind rezultatele cercetărilor arheologice de aici atestând cultura Cucuteni (mileniile III-IV îen). Baza actuală a satului s-ar putea să fie însă niște ciobani ardeleni din familia Târpea care s-au stabilit aici prin secolul XVI.

Dat fiind apetența mea pentru etnografie, precum și apropierea de locurile copilăriei mele, am vizitat acest muzeu în multe rânduri cu aceeași placere și uimit de fiecare dată. Am vizitat muzeul atât în vremea când trăia geniul popular (s-a născut în 1919), cât și după plecarea sa (în 2010). La 5 ani după stingerea sa, am realizat din secvențele înregistrate oarecum haotic în anul 2001 (cu posibilitățile tehnice accesibile unui amator în acei ani) un montaj video, atașat impresiilor. Aceste imagini au devenit în 2015 pentru prima dată accesibile publicului larg și constituie un mic omagiu adus marelui artist, colecționar și etnograf Nicolai Popa.

Nici impresiile de față, nici fotografiile și nici videoclipul nu reușesc să redea emoția copleșitoare pe care am avut-o în repetate randuri admirând miile de obiecte colecționate sau realizate de însuși Nicolai Popa, revenind obsesiv la întrebarea cum de a putut un om "simplu", fără studii înalte, fără bogății, să facă toate acestea într-o singură viață. Camerele și sălile deschise publicului adăpostesc peste 3.000 de obiecte, reprezentând (probabil) cea mai mare colecție etnografică particulară din România.

La prima vizită, gazdă și ghid ne-a fost pentru început doamna Elena Popa, soția artistului. În vizitele care au urmat în ultimii ani, ghizi ne-au fost urmașii dumnealor. Întâmpinându-ne la poartă, doamna Popa ne prezintă obiectele de dimensiuni mai mari adunate sau sculptate de artist și care străjuiesc poteca până la casa veche. Aceasta găzduiește majoritatea creațiilor realizate personal de Neculai și Elena Popa, fiind vorba în special de măști și costume pentru spectacolele și festivitățile sărbătorilor creștine, precum și de sculpturi naive în lemn și piatră. În primele două camere sunt expuse și diverse piese de uz casnic și îmbrăcăminte ornamentate cu motive decorative tradiționale din zona Neamțului. Suntem apoi ghidați prin casa colecțiilor inaugurată în 1976 după ce deja, de prin anul 1972, începuseră să vină primele grupuri de turiști străini care doreau să admire cu proprii ochi ceea ce văzuseră în diverse documentare televizate sau alte materiale promoționale.

Îmi amintesc de ceea ce spunea artistul și anume că piesele sale au văzut lumea întreagă, din Japonia în America, dar el, ca om, nu a putut ieși în afara granițelor, regimul comunist promovând creația sa, dar condamnându-l (chiar cu închisoare) pentru atitudinea sa potrivnică. Neculai Popa a fost simpatinzant al Partidului Țărănesc. Finalul montajului îl are în prim plan pe Neculai Popa care subliniază sprijinul primit în perioada ceaușistă deși el a fost un opozant fățiș al regimului și apoi fățărnicia dovedită de autoritățile postcomuniste care doar sau folosit de imaginea sa, fără însă să-l sprijine în vreun fel.

Pavilionul colecțiilor adăpostește în mai multe camere o multitudine de piese organizate pe categorii și fără a epuiza tematica pot exemplifica cu istorie antică (ceramică de Cucuteni, piese dacice) sau medievală, numismatică, ouă încodeiate, obiecte de uz casnic și meșteșugăresc, țesături, împletituri și costume populare, icoane și obiecte de cult, picturi și sculpturi naive, diverse obiecte utilitare mai vechi (fiare de călcat cu jar) sau mai noi (aparate de radio) etc.

Neculai Popa a fost un meșter popular și un artist complex: sculptor în lemn și piatră, folclorist, colecționar, scriitor în priză și poet, teatru folcloric.

A avut o viață deosebit de activă (a sculptat până la peste 90 de ani!) și extrem de palpitantă (aventuroasă) redată pe alocuri cu un umor nebun în cartea sa memorialistică în proza versificată pe care am citit-o impresionat și uneori cu gura până la urechi (”Cartea vieții mele”, roman autobiografic în versuri, 1996). Un demn urmaș al ”vecinului” său, Ion Creangă.

Amintind, de exemplu, de sculptura sa naivă, cu capete de daci și de romani, frecvent în stilul statuilor din Insula Paștelui, aceasta a făcut furori, mai ales în străinătate. Lucrările sale au făcut subiectul multor festivaluri de folclor și expoziții individuale în țară și a multor expoziții de grup în marile capitale ale lumii din Europa și America. Din nefericire, se pare că operele și colecțiile sale sunt mult mai bine cunoscute în străinătate decât în țară și de aceea nu vi le prezint în detaliu, ci vă îndemn să le vedeți personal. Încercând să conturez ceva din personalitatea meșterului popular și o parte din exponatele sale, am dorit doar să vă stârnesc curiozitatea. Fantastica și adevărata lume a lui Neculai Popa vă așteaptă acolo, în Târpești.


[fb]
---
Trimis de Lucien in 31.08.16 12:58:29
Validat / Publicat: 31.08.16 14:08:10

VIZUALIZĂRI: 1428 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Artă populară autentică expusă în prima cameră din casa veche (detaliu)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[31.08.16 14:07:36]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mishu
[31.08.16 14:14:53]
»

@Lucien: Un muzeu foarte interesant, felicitari, votat cu placere.

LucienAUTOR REVIEW
[31.08.16 14:16:01]
»

@mishu: Multumesc pentru aprecierile de acum si cele anterioare!

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[01.09.16 08:51:05]
»

Exemplară evocare a personalităţii marelui artist popular Neculai Popa, despre care, sunt convinsă, puţini au auzit, puţini ştiu. Din fericire, memoria acestei personalităţi este păstrată vie şi cuprinzătoare de casa memorială pe care tocmai ne-ai prezentat-o şi pe care ne-ai convins că merită s-o vedem cu propriii noştri ochi. Eu una n-am vizitat-o, pe de-o parte pentru că nu auzisem de ea, pe de altă parte pentru că nu "mi-a ieşit în drum", altfel, sigur n-aş fi ocolit-o. Fotografiile sunt foarte sugestive şi mai mult decât îmbietoare spre a iniţia o astfel de vizită. Iar faptul că poţi avea şansa să discuţi chiar cu unul dintre urmaşii lui Neculai Popa, e un atu în plus, căci câte poveşti adevărate se pot depăna! Iar mie îmi plac poveştile , mai ales cele adevărate!

Felicitări atât pentru review, cât şi pentru poze!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
LucienAUTOR REVIEW
[01.09.16 09:10:36]
»

@mariana. olaru: Mulțumesc pentru aprecieri. Târpești este un sat situat în afara traseelor turisitice obișnuite, dar poate că tocmai de aceea păstrează o anumită puritate. Fiind foarte aproape însă de Târgu Neamț și mai ales de Casa Creangă din Humulești, poate fi prins la pachet cu orice alte obiective din zonă. Esența civilizației rurale și sclipiri ale geniului popular pot fi găsite în sate ca acesta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[27.03.17 14:42:14]
»

Mutat în rubrica "Muzeul Neculai Popa [Târpești, NT], TÂRGU NEAMȚ" (nou-creată pe sait)

webmaster26
[27.03.17 14:43:48]
»

@Lucien: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

LucienAUTOR REVIEW
[27.03.17 15:07:53]
»

@webmaster26: E perfect. Semnul este pe drum, lângă ”parcare”

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Lucien, mariana.olaru, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Neculai Popa [Târpești]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062336921691895 sec
    ecranul dvs: 1 x 1