ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.03.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2016
DURATA: 1 zile
prieteni
3 AD. + 3 COPII -- v: 12; 6; 6

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul Natura Vaii Teleajenului - Lectia de natura

TIPĂREȘTE

Unde mergem?

La un moment dat navigand pe internet am ajuns sa citesc despre Valenii de Munte si obiectivele sale turistice. Doua mi-au atras atentia in mod deosebit si am inceput sa clocesc deja un plan. Este vorba de Muzeul Natura Vaii Teleajenului despre care am citit aici pe AFA vezi impresii o postare a @silvia tudoran si de Muzeul Nicolae Iorga.

Astfel la un sfarsit de saptamana am invitat niste prieteni sa facem o plimbare catre Valenii de Munte si zona Slanic Prahova. Alor mei nu le-am spus prea multe decat ca trebuie sa fie gata de imbarcare ziua urmatoare la orele 8, cu haine adecvate de o iesire din Bucuresti, nu foarte departe de capitala, ca vremea se anunta buna, dar sa nu subestimam temperaturile de toamna tarzie si ca vom face si putin sport. Asemenea initiative semi secretoase nu sunt gustate pe deplin de restul familiei, asa cum eu as vrea, pentru ca Ema vrea sa stie explicit unde mergem si ce facem, sa stie ce haine luam cu noi, iar copiii sunt curiosi sa le divulg explicit destinatia. Cu greu am reusit sa ma tin tare si sa tin secretul, fiind prima data cand am procedat asa. Ba chiar am jucat dur spunand ca daca vreti sa mergeti cu mine maine sa fiti pregatiti la orele 8, daca nu, ramaneti acasa, eu merg. Am avut emotii pentru ca mi s-a raspuns ca daca nu divulg detalii, chiar voi merge singur…

Si totusi unde?

Va invit acum la Muzeul Natura Vaii Teleajenului. Adresa unde trebuie sa ajungem este strada Berevoiesti nr. 14, in Valenii de Munte, judetul Prahova. Pe waze se poate seta direct “”muzeul natura””. Este usor de ajuns. In Valenii de Munte cum vii pe sensul de mers Ploiesti – Brasov pe DN1A, drumul principal face o usoara semicurba la dreapta. Noi va trebui sa nu o urmam pe acaesta si in respectivul loc sa continuam inainte. Este chiar strada Berevoiesti, care dupa ce strabate localitatea, se continua pe DJ219 spre Valea Stalpului, iar apoi se poate ajunge catre Teisani si Slanic Prahova, pe un drum superb pe la poalele Muntelui Verde, pe care de asemenea il recomand.

Cum intram pe strada Berevoiesti, avem in dreapta un parculet si Biserica Adormirea Maicii Domnului, apoi in stanga remarcam Primaria din Valenii de Munte, si dupa 200 metri de la intersectie pe dreapta, in fata ochilor nostri citim pe o casa alba cu etaj „Muzeul Natura Vaii Teleajenului”, o constructie care parca este pusa in drum sa nu o ocolesti. Am parcat langa aceasta intr-un loc amenajat pentru statioanarea vehiculelor.

Program functionare. Bilete.

marti – duminica intre orele 9 – 17.

Biletul de intrare costa 3 lei. Se poata fotografia si filma gratuit.

Ce vizitam la Muzeul Natura?

Muzeul Natura Vaii Teleajenului este una din sectiile Muzeului Judetean de Stiintele Naturii Prahova cu alte locatii in Ploiesti, Slanic, Sinaia, Cheia, Bucov. Cladirea unde fiinteaza muzeul este fosta Universitate Populara infiintata la Valenii de Munte de Nicolae Iorga in 1908 si este declarata monument istoric. In trecut aceasta a mai gazduit un cinematograf sau Muzeul Prunului. Muzeul Natura Vaii Teleajenului este un muzeu unde poti tine o lectie deschisa si foarte atractiva pentru copii.

Muzeul, mic ca dimensiuni, este concentrat in doua incaperi. In prima sala se gaseste casa de bilete si un magazin de suveniruri, dar si o expozitie de „”farmacie veche”’ si una de bisericesti din lemn sculptat.

Muzeul propriu-zis se desfasoara in cea de-a doua sala, una mare de aceasta data si are ca scop prezentarea de informatii despre flora, vegetatia, fauna, relieful, peisajul si clima din aceasta zona.

Sunt expuse multe diorame care redau intr-un mod foarte reusit colturi de natura in care sunt integrate peste 40 exemplare impaiate din fauna de deal si munte a Vaii Teleajenului. Pozele sunt mai concludente asa ca va invit sa le parcurgeti pentru a admira exponatele muzeului. Vom recunoaste pasari si mamifere, iar pe cele pe care nu le recunoastem avem prilejul sa le invatam, sub fiecare exponat fiind postat un cartonas cu denumirea acestuia. In aceasta incapere, doamna care ne-a taiat la intrare biletele si ia si rolul de ghid in serios si ne face o scurta prezentare interesanta, lasandu-ne apoi sa admiram in voie tot ce vrem si sa pozam ce cadre ne plac mai mult.

Reusita muzeului consta in faptul ca lasa impresia unei plimbari in natura. Se pot asculta sunetele pe care le emit animalele prezentate atunci cand le atingi, iar acestea sunt expuse in pozitii dinamice. Poate ar trebui mai bine iluminate anumite zone, sau poate asa s-a dorit pentru simularea cat mai reusita a cadrului real.

In centrul salii este un spatiu ingradit frumos, care include o diorama reprezentand un parau, de o parte si de alta a acesteia fiind caile de acces a publicului, amenjate pe pasarele solide din lemn.

Veti fi fascinati de iepurele de camp, oaia, cerbul, capriorul, capra neagra, veverita, mistretul, vulpea, ursul, rasul, bursucul, jderul, acvila, bufnita, uliul, fazanul, cocosul de munte, cotofana, ciocanitoarea, mierla, codobatura

Pe peretele din dreapta usii de acces sunt expuse mai multe trofee de vanat precum cerb, mistret si capra neagra, si o blana de lup, inclusiv cateva trofee din colectia lui Ceausescu.

La iesire citim vorbele prof. Ion Simionescu:

”Natura poate sa-ti slujeasca de carte, de prifesor, de povatuitor. Ea te cheama, ea iti procura, cu mici mijloace, tot ceea ce vei avea nevoie mai tarziu. Nu inchide aceasta mare carte plina d einvataturi intelepte, nu o neglija pentru celelalte carti in care se cuprind numai strofe din cantarea intraga ce-ti sta inaintea ta”.

Mi-a placut dragostea cu care doamna muzeograf ingrijeste acest mic „colt de natura” si cu care iti povesteste despre el. Este un muzeu pe care il poti vizita in circa 30 minute, mai mult sau mai putin functie de cat doresti sa admiri cele expuse.

Ne-a placut mult si acum va invitam... peste drum la Muzeul Nicolae Iorga.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 10.03.17 19:46:55
Validat / Publicat: 10.03.17 21:18:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VĂLENII DE MUNTE.

VIZUALIZĂRI: 2488 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Denisa, Emi, Ema si Dan in Muzeul Naturii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 59100 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

Zoazore
[10.03.17 21:36:52]
»

@Dan&Ema: Frumos și interesant muzeul!

dar, Dane, eu am citit, când eram cât Denisa, o poveste scisă de Nică a lui Ștefan a Petrii, care se numea ”Ursul păcălit de vulpe”. Ei, dragul babii, poveste se termina cu”și de-atunci, ursul nu mai are coadă. ”

Atunci... ia mai privește tu odată, mai atent, P15! Ei, ce zici?

Denisa ce zice?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[10.03.17 21:46:19]
»

@Zoazore:

Am intrebat-o pe Denisa si a vrut sa iti faca pe plac. Zice ea:

- Ursul a avut coada, dar a ramas fara ea!

De la mine completare: cand am vazut ursul in carne si oase, nu pe cei de la zoo sau de la LiBearTy Zarnesti, sa stii ca nu am avut tupeul sa ma uit daca ursul are coada.

Dar gluma ceea din vremea copilariei o mai stii?

- Care e cel mai mincinos animal?

- Ursul, ca zice mor si nu moare!

Am dat in mintea copiilor, dar ma simt bine, chiar daca nu pare!

Nu va feriti de mine la Slanic M, nu sunt contagios!

webmaster
[10.03.17 21:57:42]
»

Articol selectat ca fiind „de interes turistic crescut” (din punct de vedere al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

elviramvio
[10.03.17 21:58:40]
»

@Dan&Ema:

Cu cele 6 zile ramase pana la Slanic, ai timp sa devii si contagios! Dar la buna dispozitie si distractie, sa fie clar.

Astept articolul cu casa lui Iorga, de cate ori trec pe Aviatorilor si vad Institutul Iorga, imi amintesc ca n-am poposit niciodata la casa lui din Valeni.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[10.03.17 22:10:45]
»

@webmaster: Multumesc de apreciere si de revizuirea titlului

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[10.03.17 22:17:44]
»

@elviramvio: Mai am de condus peste 1500 km pana la Slanic M in cele 6 zile si nu stiu daca e bine sa fiu contagios sa imprastii boala copilariei mele. Dar cine vrea ma poate intalni prin Rasnov, Sighisoara, Cluj-Napoca, judetul Satu Mare, prin Timisoara...

Dupa fila de copilarie, promit sa ma fac bine, si sa povestesc despre Iorga desi va fi foarte greu. Articol in lucru

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[11.03.17 07:46:48]
»

@Dan&Ema: De contaminat, de la mine-ai luat-o! Și, dacă vrei să știi, nici nu vreau să-ți revii! Ce, să fiu doar eu zuză? Neah, mă plictisesc!

Ia și corectează P15.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[11.03.17 08:20:08]
»

@Zoazore: De-oi fi luat-o de la tine sau nu, pot fi cel mult zuz. Sau cum zice neamtu' "" tzutz"". Si de fapt de ce te uiti tu la coada vietatii? Daca era sconx? Dar asta nu e de gasit pe Valea Teleajenului, bafta ta de zuza!

Iar pe P15 il decretez lup!

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[11.03.17 08:28:53]
»

@Dan&Ema: Foarte frumos și util! Am trecut de multe ori prin Vălenii de Munte, însă nu am oprit până acum pentru a vizita obiectivele din oraș. Citind articolul și văzând exponatele din fotografii, mi-am conturat deja un mic traseu pentru o viitoare ieșire: dimineața două-trei ore în salina Unirea, apoi vizitarea muzeului pe care l-ai prezentat; cred că s-ar încadra în timp și o nouă vizită la mănăstirea Zamfira din comuna Lipănești (picturile lui Nicolae Grigorescu merită, cu siguranță, revăzute).

Încă o dată spun - foarte util articolul! Astfel de colecții muzeale sunt preferatele băiatului! Iar ce place copilului, place în mod cert și părinților!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[11.03.17 08:40:49]
»

@Crazy_Mouse:

Merge ce planuiesti. Vis-a-vis de Muzeul Natura mai e si Mizeul Iorga, mai dificil pentru copii, dar foarte apreciat de mine.

Merita o tura in zona.

De la Valeni spre Slanic (sau invers depinde cum faci tura) sa mergi prin Teisani pe la Piatra Verde. E special. Si piatra si drumul. Cu cateva serpentine adevarate si multa piatra verde...

Cris
[11.03.17 08:42:31]
»

@Dan&Ema: Foarte util articolul, este genul de muzeu pe care mi-ar plăcea să îl văd. Mulțumesc mult pentru recomandare.

Vara trecută am ales DN1A de fiecare dată pentru a merge în weekend la București, dorind să evităm aglomerația de pe DN1. Am trecut în grabă prin Vălenii de Munte, nu din lipsă de timp ci pentru că nu aveam nici un motiv să oprim. Acum, datorită ție, avem.

Felicitări pentru articol și mulțumesc, abia aștept să îl vizitez, nu mă îndoiesc că îmi va plăcea.

Mihai18
[11.03.17 08:54:18]
»

Ați scris un review la care nu pot să mă abține de a scrie un ecou. Trei lucruri vă spun.

1. Plimbând copiii cu dv. le sădiți în suflet plăcerea de a călători și când vor fi mari, tot turiști vor fi.

2. Citind reviewul dv., am simțit că l-am vizitat și eu dar am votat numai o parte din fotografii. Unele nu le suport. Nu-mi place să văd animale ucise și cu blana lor întinsă pe perete. Eu și d-na Elviramvio suntem iubitori de animale. Soția mea nu suportă animalele după gratii (un fel de temniță grea pentru ele). La Grădina Zoologică din Viena am intrat singur.

3. Am un respect pentru pasărea uliu. Câteva cuvinte despre această pasăre, aflate de pe internet. Este cea mai rapidă pasăre zburătoare de pe planetă. Când intră în picaz și pliază parțial aripile, atinge cca. 300 km. /h. Face manevre bruște la o astfel de viteză încât nici un aviator de acrobație aeriană nu le-ar putea face.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[11.03.17 09:07:56]
»

@Zoazore:

Am corectat, adica webmasterul a procedat. Oricum le ai cu zoologia si iti multumesc pentru povestea lupul pacalit de vulpe

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[11.03.17 09:15:45]
»

@Mihai18:

Apreciez foarte mult acest ecou cu mentiunile si completarile lui. Asemenea muzee sunt pe de o parte educative pentru ca prezinta fauna si flora unei zone, pe de alta parte aveti mare dreptate referitor la impaiere.

Eu stimez mult iubitorii de animale, de natura ca si pe cei de oameni de altfel si daca am gandi cu totii pozitiv, si nu am distruge noi oamenii mediul inconjurator, ba l-am mai si ingriji si proteja, ce bine ne-ar fi, cu atat mai mult ii respect pe iubitorii de animale.

Va multumesc!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[11.03.17 09:24:36]
»

@Cris:

Nici eu nu stiam mare lucru despre ce poti vizita in Valenii de Munte. Apoi s-a intamplat sa am o fereastra de 1-2 ore in oras si am deschis netul sa vad ce ofera orasul. Asa am aflat. Apoi am dat pe AFA. Si mai apoi m-am hotarit ca aici merita venit cu toata familia pentru ca va fi pe placul copiilor. Asa ca am pus aceasta iesire surpriza la cale si mult s-au bucurat cu totii.

Mai povestesc si de Muzeul Iorga, de peste drum, care iarasi merita inclus in planurile turistice ale fiecaruia.

Am vrut sa fac un singur articol despre Valenii de Munte, dar cele doua obiective majore ale locului sunt atat de diferite...

webmaster26
[12.03.17 13:11:15]
»

@Dan&Ema: Mutat în rubrica "Muzeul Natura Văii Teleajenului, VĂLENII DE MUNTE" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[12.03.17 17:46:19]
»

@webmaster26: pozitionarea este corecta

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[16.03.17 15:43:49]
»

@Dan&Ema: Ei, am ajuns si eu in sfarsit la acest articol, ca sunt in urma rau si incerc sa-mi organizez un program de lectura dar zau daca-mi iese.

Te-au laudat colegii destul, crezi ca e suficient? Ok, te vad ca dai din cap a nemultumire, fie, inca una de la mine, foarte interesant muzeul si in special pentru copii, dar la fel de bine si pentru noi, ai descoperit lucruri minunate si mi-a facut mare placere sa citesc articolul si sa vad pozele.

Felicitari, votat cu mare drag.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[16.03.17 18:02:59]
»

@mishu:

Am dat din cap, de unde ai stiut?

Muzeul chiar e interesant, mi-a placut. Nu e la nivelul celor " vestice " cu explicatii, filmulete, casti si prezentari in mai multe limbi straine. E de-al nostru, neaos, dar reusit.

Si este prea putin cunoscut. As spune necunoscut.

Multumesc de lectura si aprecieri.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, elviramvio, Mihai18, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Natura Văii Teleajenului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10593104362488 sec
    ecranul dvs: 1 x 1